Salut i Vice-presidència van provar d’impedir el confinament de Lleida

  • Torra va imposar el tancament perimetral de la comarca del Segrià malgrat l'oposició de la consellera Vergés i del vice-president, Pere Aragonès

VilaWeb
Pere Martí
06.07.2020 - 17:25
Actualització: 07.07.2020 - 10:29

Divendres passat, 3 de juliol, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va muntar en un temps rècord un hospital de campanya a l’exterior de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. L’equipament havia de servir, segons la versió oficial, per a fer les primeres atencions dels casos lleus de la covid-19 que fins ara passaven per les instal·lacions d’urgències del centre hospitalari i evitar que coincidissin amb la resta de pacients i hi hagués col·lapses. Els professionals sanitaris de l’Arnau donaven una versió diferent de la situació: hi tornava a haver risc de col·lapse pel creixement de contagis.

Aquella tarda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va convocar una compareixença de premsa per explicar que allò que passava a Lleida no era ‘cap broma’, però va descartar el confinament de la comarca. La consellera va explicar que les hospitalitzacions havien tornat a pujar, amb vint-i-un casos a planta i sis a l’UCI, quatre dels quals només aquella setmana. Però es va limitar a demanar als veïns de Lleida que no fessin tanta vida social i es prenguessin molt seriosament les mesures per a frenar contagis. I va recordar que tampoc no havia rebut cap indicació del govern espanyol en què reclamés un tancament que ara és decisió del govern català.

La posició de Vergés no era compartida pel president de la Generalitat, Quim Torra, que va convocar immediatament, divendres al vespre, una reunió telemàtica del gabinet de crisi de seguiment de la pandèmia. A més de Torra i Vergés, hi havia el vice-president, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el conseller d’Interior, Miquel Buch. Durant la reunió, tant Vergés com Aragonès es van manifestar contra el confinament. La consellera, perquè considerava que les dades no ho feien necessari, i el vice-president, perquè ho veia una mesura que podia perjudicar l’economia i el turisme de les Terres de Ponent, segons fonts assabentades del contingut de la reunió.

Però Torra ha fet de la fermesa la bandera de la lluita contra la pandèmia, ha estat des del primer dia partidari dels confinaments. En aquest cas, després de veure que al Segrià s’havien duplicat els casos de coronavirus en una setmana i que n’hi havia hagut més que durant la pandèmia, va exigir-ne el confinament. Tant Buch com Budó van donar-li suport i Torra es va acabar imposant. Dissabte, 4 de juliol, al matí, Torra va modificar la seva agenda, va presidir la reunió extraordinària del Procicat i va decretar un confinament selectiu i perimetral de la comarca del Segrià, que permet la mobilitat per raons laborals i no és tan estricte com un confinament domiciliari.

Malgrat que va entrar en vigor dissabte a les 12.00, els hospitals de Lleida tenen avui cinquanta-set persones ingressades per la covid-19, trenta-nou de les quals a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i divuit en centres privats. Un augment notable respecte dels trenta-vuit ingressats dissabte, quan n’hi havia quatre a l’UCI. Dels ingressats a l’Arnau de Vilanova, vuit són a l’UCI i trenta-un a planta. Amb aquest augment de casos, el Departament de Salut ha fet una crida perquè professionals sanitaris d’arreu del Principat es desplacin a Lleida per donar suport en l’atenció dels brots del Segrià. Ara mateix, la incidència del virus a la comarca del Segrià és vint vegades més alta que a la resta del Principat i la consellera Vergés, que divendres no veia necessari tancar Lleida, aquest matí no ha descartat que el confinament de catorze dies s’allargui encara més, perquè actualment, a Lleida i a la comarca, hi ha transmissió comunitària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any