Report diari sobre el coronavirus: Illa es desentén de la pandèmia i el govern valencià restringeix les festes de Cap d’Any

Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
30.12.2020 - 18:58
Actualització: 30.12.2020 - 19:58

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, serà finalment el candidat del PSC a les eleccions del 14 de febrer. Previsiblement, Illa abandonarà el ministeri i el timó de la gestió de la pandèmia per centrar-se en la campanya electoral, cosa que han criticat els metges. La Moncloa haurà de remodelar el govern i caldrà veure si la sortida d’Illa comporta algun canvi més al Ministeri de Sanitat espanyol mentre continuen augmentant els casos, els morts i les hospitalitzacions a tot l’estat.

Al País Valencià, la Generalitat ha restringit les festes de Cap d’Any amb la prohibició de l’activitat de l’oci nocturn fins el 15 de gener, mitjançant un decret publicat al DOGV hores abans que s’acabi el 2020. El president de la Generalitat, Ximo Puig, havia suplicat als ciutadans que no celebrin el Cap d’Any. Avui s’ha superat el rècord absolut de morts reportats el mateix dia: setanta, més que en la primera onada de la pandèmia. També s’hi han detectat els cinc primers casos del país infectats per la variant britànica del virus, dos dels quals a l’Hospital General d’Elx, i no es descarta que n’apareguin més.

La presidenta del Col·legi de Metges de València, Mercedes Hurtado, ha demanat un confinament total –igual com el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós– i ha advertit que no es complien les normes. A les Illes, l’agreujament de la situació sanitària ha fet que se suspenguin les operacions ordinàries als hospitals de Son Espases, Son Llàtzer i Inca.

Avui s’ha sabut que cap dels assistents al concert experimental de la Sala Apolo ha estat contagiat. L’estudi demostra que és segur assistir a concerts amb màscara, una prova prèvia d’antígens i amb un control dels fluxos de persones. Per altra banda, al Regne Unit, s’ha aprovat el vaccí d’Oxford/AstraZeneca, que començarà a administrar-se el 4 de gener.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 549.002 casos, 20.677 morts i hi ha 756 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 82.675.772 confirmats i 1.803.991 morts. Del total de casos, 58.591.953 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 20.002.300 casos i 347.172 morts;
–L’Índia, amb 10.264.426 i 148.719 morts;
–El Brasil, amb 7.577.890 casos i 192.981 morts;
–Rússia, amb 3.131.550 casos i 56.426 morts;
–L’estat francès, amb 2.574.041 casos i 64.078 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.921.115 casos i 50.689 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Moltes preguntes per al 2021 i poques respostes’

El president Pedro Sánchez afirmava ahir en compareixença de premsa que el 2020 havia estat “l’any d’una gran calamitat, d’una gran pandèmia, però també d’una gran resistència”. “I el 2021 pot ser i ha de ser l’any d’una gran recuperació.” No sé si n’està gaire convençut, però li tocava dir això per animar una ciutadania que acaba l’any poc animada amb les bondats que l’esperen a partir de demà. Aquest sembla que és, si més no, el missatge de la gent que va implícit amb el creixement de l’estalvi –qui el pot fer, és clar– que hi ha hagut els darrers mesos. O el d’un clima empresarial poc engrescador, particularment a les pimes i autònoms, com comentava a la píndola d’ahir, que preveuen uns primers mesos de l’any amb molts problemes financers.

No serà un any fàcil. Per una banda, hi ha un fet evident i positiu com és l’esperança que la situació sanitària millori substancialment amb els vaccins. Però per una altra, qui més qui menys intueix que les seqüeles de la pandèmia sobre l’activitat encara seran importants i que no podem descartar més ensurts que obliguin a actuar les autoritats amb noves restriccions. És a dir, continuarem en mans de la covid-19. Si voleu, potser d’una manera menys intensa, però hi continuarem. Per això, malgrat que creixerem –aquest és un fet assegurat–, hi ha moltes incògnites obertes. Per exemple, veurem quin efecte té la vaccinació en el turisme i els seus resultats. N’hi haurà prou amb els vaccins? Com estarem aquí i com ens veuran a l’estranger? Sembla que el calendari fins a l’estiu és molt just i que les expectatives no són gens clares ara com ara.

Veurem també com acaba tot el que fa referència als ERTO i quants dels gairebé 200.000 afectats que hi ha avui a Catalunya tornen a la feina i quants van a l’atur. Cal recordar que acaben el 31 de gener. I llavors apareixen preguntes. Es prorrogaran? Jo crec que és inevitable, però, quants es prorrogaran i com? També veurem –sense sortir del mercat laboral– quants dels 100.000 llocs de treball que s’han perdut en un any –fins a sumar gairebé mig milió al novembre– es poden recuperar. I veurem finalment què passa amb el teletreball, si es manté i es regula o senzillament es deriva cap a l’externalització de tasques per a estalviar costos. Probablement, hi haurà una mica de tot.

Veurem, evidentment, com reaccionen els ciutadans amb els canvis que es plantegen a les pensions. Ja n’hi ha dos que són segurs, mentre la reforma de fons va agafant cos amb les propostes del Pacte de Toledo, aprovades pel congrés espanyol. De moment, l’any 2021 portarà canvis en l’edat de jubilació. Els espanyols que vulguin retirar-se amb el 100% de la pensió hauran de tenir com a mínim seixanta-sis anys complerts o acreditar trenta-set anys i tres mesos de cotització pel cap baix. A més, l’any vinent, el període de càlcul de les pensions puja un any respecte del 2020, des dels vint-i-tres actuals fins als vint-i-quatre. Això significa que a partir de l’1 de gener la pensió es calcularà segons les cotitzacions dels darrers vint-i-quatre anys.

Veurem també què passa amb el fons anomenat Next Generation EU, l’ambiciós pressupost de la iniciativa impulsada per la Comissió Europea per a fer front als desafiaments de la crisi sanitària. L’estat espanyol rebrà 140.000 milions d’euros provinents d’aquests fons, dels quals el 70% seran distribuïts entre els anys 2021 i 2022, la qual cosa representa una oportunitat històrica per a la dinamització de l’economia. Precisament, avui, la Cambra de Comerç de Barcelona publica una nota on reclama canvis normatius “racionals i realistes” per a una gestió òptima dels Fons Europeus de Recuperació. I afirma que aquests canvis han de basar-se en “criteris de precisió i claredat, incloure les petites i mitjanes empreses, i fomentar jurídicament la col·laboració publico-privada”. L’empresariat català té por que l’execució d’aquests fons “es pugui veure compromesa si s’atén a la realitat del nostre ordenament jurídic intern i els procediments administratius existents, que no estan preparats per poder-los gestionar de manera òptima”. Sobre la importància d’aquests fons, només cal recordar que el Banc d’Espanya els dóna una participació d’1,3 punts percentuals en el creixement del PIB estatal del 2021.

I ja que parlem de xifres, val a dir que les previsions de creixement econòmic per Catalunya fetes fins ara s’han d’agafar amb agulles, perquè en les condicions canviants actuals mirar la bola de vidre és molt difícil, i segur que el 2021 serà l’any on tindrem més revisions de dades i més sovintejades que mai. De moment, en tenim tres de privades. Segons Funcas, “el creixement en el 2021 a Catalunya serà del 7,6%, més elevat que la mitjana estatal, a causa de la presència més gran dels serveis més afectats per la crisi, que seran els que més creixeran en aquest exercici, i a l’elevat efecte arrossegament esperat dels fons europeus”. Segons el BBVA: “l’alentiment de l’activitat que s’observa en aquest quart trimestre podria traslladar-se també al primer trimestre de 2021, a conseqüència de l’impacte que pugui tenir la segona onada de contagis en l’economia europea i en l’espanyola. Aquesta pitjor arrencada de 2021 explica la revisió a la baixa en el creixement de l’any, que estimem entre el 6 i el 6,5%.” I, per últim, segons la Cambra de Comerç, “el 2021 l’economia catalana creixerà només un 6,7%, cosa que implica que a final de l’any vinent, el PIB encara serà un 6,9% inferior al del 2019”. Bé, veurem si tots plegats encerten en aquest interval –no gaire gran, tot s’ha de dir– que va del 6% al 7,6%.

De totes maneres, per al 2021, tot s’acaba en un “veurem i veurem”, és a dir, amb incertesa màxima, perquè si bé tenim clar que creixerem –després de la davallada d’enguany, això està assegurat– no sabem ben bé per on ho farem, ni amb quina intensitat, ni quins obstacles haurem de superar. Els interrogants superen de bon tros les respostes.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Àlex Arenas: “No augmentar restriccions per Cap d’Any denota incompetència”
–Time: Amb més de 275.000 infeccions i 1.700 morts, la covid ha devastat la població de presons dels EUA (en anglès)
–Politico: El Regne Unit prioritzarà de fer una sola injecció abans que aplicar la doble dosi (en anglès)
–Franceinfo: Quatre coses que cal saber sobre el vaccí d’AstraZeneca, després de la seva autorització al Regne Unit (en francès)
–The Atlantic: On ens portarà el segon any de la pandèmia (en anglès)
–The Korea Times: La companyia xinesa Sinopharm afirma que el seu vaccí té una efectivitat del 95% contra la covid (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern valencià prohibeix l’activitat de l’oci nocturn hores abans de la nit de Cap d’Any
Detecten al País Valencià els cinc primers casos de la variant britànica al país
Puig suplica als ciutadans de no celebrar la nit de Cap d’Any
La presidenta del Col·legi de Metges de València demana un “confinament total”: “Clama al cel”
Crítiques dels metges contra la decisió d’Illa de presentar-se a les eleccions
Els hospitals Son Espases, Son Llàtzer i Inca suspenen les operacions ordinàries
Cap contagiat de la covid entre els 500 assistents al concert de l’Apolo
El Regne Unit aprova el vaccí d’Oxford contra la covid
Una quarantena de contagiats en un brot al mòdul 5 de Puig de les Basses


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Quins són els límits del confinament comarcal?
Consulteu ací el pla de reobertura a Catalunya
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies