Report diari sobre el coronavirus: optimisme contingut a Catalunya després d’un ‘petit descens’ dels contagis

VilaWeb
Redacció
03.09.2020 - 19:50
Actualització: 03.09.2020 - 20:06

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha valorat amb optimisme la situació de l’epidèmia de coronavirus a Catalunya: ‘La situació s’ha estabilitzat. Però, si volem ser optimistes, sembla que comença a haver-hi un petit descens’, ha dit en referència als casos de contagis. El risc de rebrot continua baixant i la velocitat de propagació també s’ha tornat a situar a 1.

Argimon va avisar fa setmanes en una entrevista a VilaWeb que la situació dels CAP al Principat es trobava al límit. En aquest escenari cal llegir la conferència de premsa que farà demà el vice-president del govern, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, que presentaran un pla de reforç de l’atenció primària de salut.

De fora del govern estant, continuen reclamant més mesures. Àlex Arenas, físic de la Universitat Rovira i Virgili, ha dit avui que l’obertura dels centres escolars té un ‘risc altíssim‘, tenint en compte la incidència del virus.

En aquest sentit, de cara a la prevenció i el control de l’epidèmia, l’investigador Oriol Mitjà demana avi en una entrevista a VilaWeb que el govern compri proves ràpides d’antígens com més aviat millor, per a encarar l’obertura de les escoles i que es comencin a fer en espais com ara aeroports i residències. ‘Que el govern en faci una compra molt grossa i no ens passi com amb les màscares, que quan arribem ja no en queden’, ha dit.

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat que dilluns el govern aprovaria un decret per a endurir les restriccions i mirar de contenir l’augment de contagis del coronavirus 2019. Les mesures, ha dit, es podran allargar quinze dies i s’aplicaran per municipis o barris.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 148.158 casos per PCR, 76.066 altes i 14.909 morts i hi ha 238 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 1.480 casos i 6 morts i hi ha 126 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 111.641 casos per PCR, 40.948 altes i 13.051 morts);
–Al País Valencià, 541 casos, 562 altes i 3 morts i hi ha 51 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 26.032 casos per PCR, 27.332 altes i 1.521 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 297 casos, 305 altes i 4 morts i hi ha 58 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 8.962 casos per PCR, 6.594 altes i 248 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 324 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.199 casos, 909 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 26.331.898 casos confirmats i 870.033 morts. Del total de casos, 18.552.267 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.304.660 casos i 190.321 morts;
–El Brasil, amb 4.007.502 casos i 124.057 morts;
–L’Índia, amb 3.924.563 casos i 68.529 morts;
–Rússia, amb 1.009.995 casos i 17.528 morts;
–Perú, amb 663.437 casos i 29.259 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 488.513 casos i 29.234 morts.
*A l’estat francès hi ha 293.024 casos i 30.686 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Una tardor amb careta i molts núvols’

Avui tanquem l’últim vèrtex del triangle de dades que se saben més aviat de l’activitat del mes d’agost. Són, per tant, les que ens aporten una visió més actualitzada de la realitat. Abans-d’ahir parlàvem dels PMI (índex de directors de compres) de la indústria; ahir, de l’evolució del mercat laboral; i avui, del PMI de serveis, que, tot s’ha de dir, igual que els dos anteriors, no esperàvem que fos bo. I tal dit, tal fet. L’índex dels serveis ha baixat a l’agost més de quatre punts a tot l’estat espanyol, després de dos mesos de creixement, si bé el de juliol ja va ser marginal.

‘Les dades del sector serveis de l’agost faran miques les esperances dels qui encara volen veure una recuperació en forma de V en l’economia d’Espanya, perquè l’activitat es va contreure a causa de la manca de noves comandes. Els sectors relacionats amb el turisme i el contacte social en són els més afectats.’ És el comentari del director de la publicació. No cal dir res més.

Però a mi em preocupa, sobretot, l’estat d’ànim que ha deixat la garrotada de l’estiu. Mirant cap als dotze mesos vinents, la confiança sobre el futur es va afeblir fins a mínims de tres mesos. Les expectatives d’un augment de la desocupació i l’evidència de retards en les decisions d’inversió s’afegeixen a les inquietuds sobre el futur…

Avui hem sabut també les vendes dels establiments de Comertia de l’agost i les xifres segueixen aquest camí, amb una baixada del 16%. Quant a la previsió per al setembre, els empresaris confien en una recuperació gradual, tot i que encara pronostiquen un resultat negatiu del -13%. L’altra cara, la laboral, ens diu que el 77% de les empreses de Comertia manté l’ERTO actiu. Això sí, segons el sector d’activitat, han anat recuperant els treballadors: el 30% de les empreses només té el 10% de la plantilla en ERTO; un 13% d’empreses hi té entre el 10% i el 20%; un 17%, entre el 20% i el 40%; i un altre 17% manté encara més del 40% dels treballadors, principalment les molt vinculades al turisme.

Bé, ara com ara tenim això. Evidentment, sempre ens queda Europa, on la situació  és millor que la nostra, sobretot a Alemanya i França. A Itàlia, ja no tant. Els índexs PMI diuen que la recuperació de l’economia de la zona euro va perdre embranzida a l’agost, perquè el creixement hi va disminuir notablement. Si la producció industrial va augmentar al ritme més ràpid d’ençà de l’abril del 2018, l’activitat dels serveis també va créixer, però a un ritme que es va alentir bruscament. Alemanya va ser el país amb el millor resultat de l’agost, amb el suport d’un sòlid comportament a la indústria.

I ara, acabat l’estiu, què hem de fer? El manual de supervivència ens diu que la clau és fer-ho molt millor en la sanitat, continuar salvant treballadors, autònoms i empreses amb futur –per mantenir el consum i la xarxa productiva– i, tots plegats, fer un esforç i comprar més productes de proximitat. Això no ho resoldrà tot, però evitarà que empitjorin les coses i assentarà les bases per no prendre mal al darrer sotrac.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Oriol Mitjà: ‘Ja sabíem que amb la cerca de contactes amb rastrejadors no n’hi havia prou, ara cal fer proves ràpides’
–Time: Wuhan s’esforça per tornar a la normalitat, però les cicatrius de la pandèmia són profundes (en anglès)
–Infobae: El govern nord-americà demana als cinquanta estats que es preparin per subministrar el vaccí contra la covid-19 el novembre (en castellà)
–The Japan Times: El teletreball obliga a reconsiderar el treball i la vida a Tòquio (en anglès)
–Franceinfo: Pla de recuperació: què sabem sobre el projecte de 100.000 milions d’euros del govern (en francès)
–The Straits Times: Amb la covid-19 majoritàriament continguda, la Xina es prepara per al boom del viatge durant la Setmana Daurada d’octubre (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern de les Illes Balears endureix les restriccions per a contenir els brots
El govern català destinarà 10 milions d’euros a les famílies vulnerables amb fills en quarantena
Més de 794.000 alumes començaran el curs més extraordinari al País Valencià
Àlex Arenas: ‘Obrir les escoles en aquestes condicions té un risc altíssim’
El nou curs universitari, ple d’incògnites


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any