Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Els brots de la covid-19 que més han preocupat aquest mes al Principat comencen a ser controlats, després de tres setmanes de restriccions i recomanacions per a prevenir-hi l’expansió del virus. Els principals focus d’infecció s’han pogut contenir i ja no hi ha un creixement exponencial del nombre de casos. Consegüentment, avui el govern ha anunciat que retirava el confinament perimetral a Lleida i sis municipis del Segrià i que hi rebaixava les restriccions.

Es manté, per exemple, la prohibició de fer reunions de més de deu persones, tant en públic com en privat. Però es flexibilitza l’activitat comercial, es podran fer totes les activitats culturals, tant en recintes estables com a l’aire lliure, i reobriran gimnasos, piscines descobertes, parcs infantils i establiments similars; en tots aquests casos, amb una capacitat del 50%. Els actes de culte religiós també tornen a ser permesos, però amb un terç de la cabuda. D’altra banda, les mesures que ja s’aplicaven a Barcelona i a tretze municipis de l’àrea metropolitana s’estenen a Gavà i Castelldefels.

La situació és més delicada al País Valencià. La conselleria de Sanitat ha informat que fins avui s’havien registrat una cinquantena de brots actius, que afectaven 565 persones. Segons que ha explicat la consellera Ana Barceló, hi ha 1.130 casos actius, és a dir, que la meitat dels contagis al País Valencià són vinculats a brots. Amb tot, n’hi ha que fa setmanes que no afegeixen casos nous (com el de Castelló i el de l’empresa càrnia de Rafelbunyol). Els brots que més preocupen són el de Gandia (amb 158 infectats i 44 casos nous en els darrers dies), que és l’únic que implica més de cent persones; el que es va detectar en una discoteca de Peníscola (amb 59 contagis); el que es va detectar dissabte proppassat en una discoteca a València (que de moment afecta 21 persones) i el de l’Hospital de Manises (amb dinou casos).

D’altra banda, avui, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha accedit a les peticions dels respectius sectors i ha autoritzat la reobertura cautelar de cinemes, gimnasos i equipaments esportius a les zones amb restriccions sanitàries sempre que compleixin les mesures sanitàries indicades pel Procicat. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que el govern no recorreria contra la decisió perquè aquesta mateixa modificació ja era prevista en la nova resolució que entrarà en vigor les pròximes hores amb la rebaixa de les mesures al Baix Segre.

En canvi, el TSJC ha mantingut el tancament de l’oci nocturn i les restriccions de bars i restaurants, que també havien demanat d’aixecar les limitacions. Precisament, el batlle de València, Joan Ribó, ha anunciat que dilluns vinent es reunirà amb representants de l’oci nocturn de la ciutat per analitzar quines solucions hi pot haver arran dels nous brots de covid-19. Sobre la petició de tancar l’oci nocturn a València o de fer-hi restriccions, ha insistit que la seva posició era clara i que creia que era una mesura convenient.

La tendència a les Illes és positiva. La presidenta, Francina Armengol, ha anunciat que l’executiu continuava negociant per mirar que el Regne Unit canviés de parer en les restriccions per la covid-19 dels viatges a les Illes: ‘No donam la negociació per perduda ni tampoc ho fa el govern d’Espanya.’ I ha insistit: ‘Continuarem batallant pel corredor turístic segur.’ Armengol ha recordat que les Illes ja van rebre turistes alemanys des del 15 de juny per les seves bones dades. ‘Tenim les instal·lacions preparades, els treballadors formats i les ganes de continuar reactivant la nostra economia.’ Armengol ha assegurat que la decisió del Regne Unit no tenia ‘lògica ni justificació sanitària’ i ha qualificat de ‘sorprenent’ que el Regne Unit mantingués obert el turisme amb els Estats Units, ‘que està en una situació molt pitjor que les Balears’.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 17.032.178 casos confirmats i 666.070 morts. Del total de casos, 10.556.655 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 4.521.906 casos i 152.853 morts;
–el Brasil, amb 2.498.668 casos i 88.792 morts;
–l’Índia, amb 1.584.219 casos i 35.000 morts;
–Rússia, amb 828.990 casos i 13.673 morts;
–Sud-àfrica, amb 459.761 casos i 7.253 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 329.721 casos i 28.441 morts.
*A l’estat francès hi ha 183.804 casos i 30.233 morts.


Als Països Catalans hi ha 117.891 casos, 62.348 altes i 14.504 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 93.361 casos, 40.948 altes i 12.710 morts (avui s’hi han afegit 969 casos, 93 altes i 8 morts);
–Al País Valencià, 20.764 casos, 18.179 altes i 1.478 morts (avui s’hi han afegit 114 casos nous de PCR, 75 altes i 1 mort);
–A les Illes, 2.531 casos, 2.136 altes i 230 morts (avui s’hi han afegit 24 casos i 15 altes);
–A Catalunya Nord, 317 casos, 281 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 918 casos, 804 altes i 52 morts (avui s’hi han afegit 11 casos i 1 alta).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: Continua el calvari del comerç

Divendres passat, dia 17, alguna cosa es va trencar a Catalunya. Recordeu que es va tornar a recomanar a la gent de Barcelona i la seva primera corona, a més del Segrià i la Noguera, que no sortissin de casa. Es va recomanar de sortir tan poc com es pogués a més de 2,7 milions de persones que –compte!– també són consumidores. Ja hem vist els resultats fatals de cara a l’exterior –i els posteriors intents fallits del president Torra per a esmenar-ho–, però el cas és que la gent d’aquí també va agafar por. La demostració més palpable ha estat en el comerç, que des d’aquell divendres ha vist com ha entrat menys gent a la botiga i com les vendes han caigut en picat, després d’unes setmanes en què s’anaven recuperant, amb lentitud però amb tendència positiva.

M’ho explicava aquest matí la directora general de Comertia, Elisabet Vilalta. ‘Des del dia 17 tot ha baixat i ja no és qüestió només de la manca de turisme, sinó que els barcelonins surten menys. Els resultats que donarem a l’índex de vendes de Comertia per al juliol –la setmana vinent– vindran marcats per aquestes dues meitats. Dues setmanes de recuperació i dues de caiguda.’ I remarca que els qui pitjor ho passen són els establiments del centre de la ciutat, on la manca de turistes ‘és senzillament esfereïdora per al negoci’. I encara hi afegeix: ‘Només ens faltava això, després de com ens afecta la política de mobilitat a la ciutat que fa l’alcaldessa Colau.’

He volgut parlar també amb Joan Carles Calbet, president de RetailCat, i em diu pràcticament el mateix. ‘La perifèria barcelonina i Catalunya potser ho hauran notat menys, però per al centre de Barcelona el cop ha estat letal’, em diu. No tots els llocs ho han notat igual, doncs, i tampoc els sectors. ‘Tot allò que té a veure amb la llar ha anat fent: bricolatge, electrodomèstics, mobles, etc. En canvi, al tèxtil li costa molt de remuntar, i no parlem de l’oci i la restauració.’ Insisteix amb el dia 17. ‘Això de la cita prèvia que es demanava és absurd. No s’ha fet i no es farà. Nosaltres hem assimilat aquesta idea amb la de tenir un dependent per a cada client, i els altres que facin cua. Però ni així. I continuo sense entendre per què aquesta vegada els centres comercials no s’han vist afectats, si el risc de contagi de què ens van parlar és molt més alt que no pas a les botigues, on la seguretat és molt alta.’

Queixes més que raonables, mentre a les televisions i altres mitjans s’han multiplicat els reportatges de botigues tancades o que tancaran. No m’agrada que facin això, perquè encara amplifica més el pessimisme. Una cosa és informar, que s’ha de fer, i una altra és insistir una vegada i una altra fins a tenir la sensació que tot s’enfonsa. Hi ha establiments que sí, que han tancat pel coronavirus, i uns altres que probablement haurien tancat igual, perquè no tenien futur. Però n’hi ha molts més que resistiran fins que això passi.

Precisament ahir, la consultora Kantar, capdavantera mundial en aquest sector, treia una anàlisi del primer quadrimestre i un dels aspectes que hi analitzava era el comportament que tenien els consumidors a l’estat espanyol. Em van interessar, sobretot, uns paràgrafs que parlaven de les sensacions que els aportava la situació actual (ja feia un mes i mig que hi havia estat d’alarma). Deia: ‘Crida l’atenció com l’opinió dels consumidors està allunyada del pessimisme que va assolir el 2013. Cal pensar que entre la gent domina la idea que això d’ara és una aturada, però no hi ha destruccions d’equips productius ni ruptures en l’economia. És com si es pensés que en uns mesos el funcionament normal de l’economia es restablirà.’ Tant de bo que aquesta manera de pensar es mantingui després dels brots d’aquestes setmanes i de les mesures de restricció imposades. Ara com ara, no hi tenim resposta. Haurem d’esperar unes setmanes.

Una altra dada que m’ha cridat l’atenció de l’informe és la reacció a la despesa i la preferència de marques. Explica que la crisi de la covid-19 ha fet que les actituds de fons cap al consum hagin canviat i un 33% dels consumidors creuen ara que és el moment de reduir els nivells de consum. Paral·lelament, baixa 7 punts el percentatge dels que creuen que cal mantenir el nivell de consum (61%). Em sembla normal, atesa la por de perdre la feina. Amb aquesta situació, segons els analistes de Kantar, els mesos vinents es començarà a veure un clima favorable a la preferència per les marques blanques, i el percentatge d’enquestats a l’estat que opinen que els pròxims mesos serà millor decantar-se per les marques de distribució, principalment pels bons preus, es passarà del 27% en l’últim període del 2019 al 38%.

Sobre consum, avui també hem sabut l’índex de comerç al detall del mes de juny, que confeccionen l’INE i l’Idescat. És curiós com, en situacions tan canviants com l’actual, perden bona part de la seva importància totes aquelles informacions que no són immediates. Però bé, és el que tenim.

La nota diu que l’índex de comerç al detall sense estacions de servei el juny del 2020 presenta un descens interanual del 5,4%. Aquesta disminució ha estat menys intensa que la del mes de maig (-20,9%). I per tipus de producte, la caiguda ha estat més intensa en els d’equipament personal (-31,6%), seguida per la resta de productes (-6,2%) i els productes d’alimentació (-4,6%). Només l’equipament de la llar mostra un creixement respecte al mes anterior (+11,2%). Pel que fa a l’acumulat de l’any, el comerç al detall cau globalment un 11,2%, i tots els tipus de productes presenten caigudes, especialment l’equipament personal (-37,4%), la resta de productes (-20,2%) i l’equipament de la llar (-17,4%).

Unes xifres que veurem com han evolucionat durant el mes de juliol, però em sembla que tampoc ens portaran les bones notícies que tots desitgem.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Bonaventura Clotet: ‘La vacuna no serà accessible fins el 2022’
–CNN: Rússia diu que aprovarà el primer vaccí de la covid-19 al món a mitjan agost (en anglès)
–The Telegraph: La Gran Bretanya signa un acord de subministrament per a 60 milions de dosis d’un possible vaccí contra la covid-19 (en anglès)
–Le Monde: L’augment de les desigualtats de gènere durant el confinament en gràfics (en francès)
–Stat: Les pandèmies causen devastació – però generen innovació biomèdica (en anglès)
–The Straits Times: El balanç diari de la covid-19 al Japó és pitjor que durant l’estat d’emergència (en anglès)
–Infobae: Quines seran les conseqüències d’endarrerir el diagnòstic de càncer per l’aïllament de la covid-19 (en castellà)
–Deutsche Welle: Per què l’Índia nega la transmissió de la comunitat de la covid-19? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Ribó torna a demanar mesures a l’oci nocturn de València pel risc de contagis
[DADES] Les restriccions aturen el creixement dels brots de Barcelona i del Segrià
El govern retira el confinament perimetral del Segrià i hi rebaixa les restriccions
Quines mesures preveu cadascun dels cinc nivells de control epidemiològic?
Armengol diu que la negociació amb el Regne Unit ‘continua viva’
El TSJC permet d’obrir cinemes, gimnasos i equipaments esportius però manté tancat l’oci nocturn


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.