Quines mesures preveu cadascun dels cinc nivells de control epidemiològic?

Salut ha aprovat un pla de control epidemiològic amb mesures de menys restrictives a més que s'aplicaran localitzadament en funció de la situació sanitària

VilaWeb
Redacció
29.07.2020 - 15:59
Actualització: 29.07.2020 - 17:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va comparèixer ahir acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz per a explicar el pla de control dels possibles rebrots de covid-19 a Catalunya. El pla consisteix en sis nivells amb mesures de menys restrictives a més que s’aplicaran localitzadament en funció de la situació epidemiològica de cada territori.

En els dos nivells més baixos (el 0 i l’1) no s’activaran ni restriccions ni recomanacions, i en el més elevat, el 5, es proposa el confinament domiciliari per a evitar que el sistema sanitari es col·lapsi. Mendioroz va explicar, a tall d’exemple, que la regió sanitària de Lleida, on hi ha el brot del Segrià és en el nivell 4 i que la ciutat de Barcelona és al 3. Com s’estructuren aquests nivells i quines mesures contemplen?

Nivell 0

Sense casos durant almenys catorze dies. És la millor situació epidemiològica a què, segons el pla de Salut, es pot aspirar. En aquest context no es contempla cap mesura de prevenció, ni restricció, ni d’enfortiment de la traçabilitat o del sistema assitencial.

Nivell 1

Es considera que una zona hi està si hi ha casos esporàdics vinculats a casos importats d’altres zones. Com en el cas del nivell 0, tampoc no implica cap mesura nova, atès que es considera que en aquesta mena de casos el sistema actual de traçabilitat de contactes resulta eficient per a frenar la corba.

Nivell 2

S’activa si hi ha brots controlats o casos esporàdics limitats. Comporta un reforç de les mesures de protecció individual i col·lectives, un enfortiment de les polítiques de traçabilitat de contagis, la implementació de mesures de testatge dirigit i l’escalada de les unitats de vigilància epidemiològica.

Nivell 3

S’activa quan hi ha brots complexos o transmissió comunitària sense un impacte assistencial hospitalari rellevant. Continuen en vigor les noves mesures contemplades al nivell dos (reforç de mesures de protecció i de la traçabilitat, testatge dirigit i escalada de les unitats de vigilància epidemiològica). A més, s’hi afegeixen mesures específiques dirigides a la població vulnerable, la recomanació d’implementar restriccions en les interaccions socials, sobretot en actes multitudinaris, i queden prohibits els desplaçaments en nuclis de convivents.

Nivell 4

Un territori entra en el nivell quart quan hi ha transmissió comunitària no controlada amb un impacte assistencial hospitalari rellevant. Es mantenen actives totes les mesures que s’apliquen als nivells dos i tres, amb l’afegit que es proposen restriccions en la mobilitat, es recomana limitar els viatges no essencials i es publica una proposta de mesures en l’ensenyament.

Nivell 5

És el nivell màxim, i es declara quan hi ha transmissió comunitària no controlada amb risc de superació de la capacitats assistencials instal·lades. La gran particularitat és que s’hi proposa el confinament domiciliari i es valora un confinament perimetral de la zona que es trobi en aquestes condicions. Totes les restriccions contemplades en la resta de nivells es mantenen: des de l’augment en les polítiques de traçabilitat dels contagis a la recomanació de no fer viatges essencials, passant per les restriccions en esdeveniments molt concorreguts.

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes