Report diari sobre el coronavirus: el govern català no s’immuta amb el crit d’alarma dels experts i el País Valencià bat el rècord de casos

Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
29.12.2020 - 19:03
Actualització: 29.12.2020 - 20:03

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern català no s’ha immutat amb les crítiques dels experts –a les quals va afegir-se el president Quim Torra– per la falta de mesures per Cap d’Any. Els casos continuen creixent –gairebé tres mil aquestes darreres hores– i la pressió hospitalària també. Per aquest motiu, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha posat damunt la taula la demanda d’un confinament total de quinze dies per a reduir l’estrès del sistema sanitari. Padrós ja va alçar la veu ahir al vespre, però aquest matí ha fet un pas més, veient que la situació pot desbocar-se. Una mesura així, tanmateix, hauria de rebre el vist-i-plau del govern espanyol per a aplicar-se.

La portaveu en funcions de l’executiu, Meritxell Budó, ha afirmat que les mesures eren més restrictives que en altres indrets, però la realitat és que al País Valencià i a Mallorca hi haurà més limitacions que no pas a Catalunya. D’altra banda, el govern català ha aprovat un ajut de 4,3 milions d’euros als sectors del turisme i la restauració de la Cerdanya i el Ripollès per a compensar les pèrdues a causa del tancament perimetral d’ambdues comarques, a més de 300.000 euros per al sector del lleure.

Les dades continuen creixent al sud i a les Illes. L’arribada dels vaccins de Pfizer als aeroports de Barcelona i València permetrà de continuar la vaccinació demà a Catalunya, i aquest mateix vespre ja s’han administrat en algunes residències valencianes. La Generalitat Valenciana ha reportat avui 3.590 casos nous i 60 morts més per la covid-19. És el rècord de positius en un sol dia i el segon dia amb més morts –el primer d’abril n’hi va haver 68–, i no hi havia hagut tanta gent ingressada d’ençà de la primavera. A les Illes, s’han registrat 460 casos nous de covid aquestes darreres vint-i-quatre hores en les 5.111 proves fetes, cosa que representa una taxa de positivitat del 9% respecte del total de les proves, i que creix de mica en mica la pressió hospitalària.

Al Regne Unit, la variant nova –que es creu que és molt més infecciosa– i les festes també han causat un rècord de casos positius en un sol dia (53.135), amb més de quatre-cents morts i dos mil ingressats als hospitals. Just avui, el govern britànic ha començat a administrar la segona dosi del vaccí, una volta complerts els dies necessaris d’ençà de la punxada de la primera dosi a Margaret Keenan, la primera dona europea –de noranta anys– que va rebre-la.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 542.036 casos, 20.505 morts i hi ha 747 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 82.005.888 confirmats i 1.788.112 morts. Del total de casos, 58.043.246 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 19.814.213 casos i 343.725 morts;
–L’Índia, amb 10.242.306 i 148.423 morts;
–El Brasil, amb 7.517.088 casos i 191.735 morts;
–Rússia, amb 3.105.037 casos i 55.827 morts;
–L’estat francès, amb 2.562.646 casos i 63.109 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.893.502 casos i 50.442 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘El col·lectiu més maltractat en l’any que se’n va’

Si al cap de deu mesos de pandèmia analitzéssim quin és el col·lectiu que ho passa més malament, estic segur que assenyalaríem els autònoms. No han rebut ajuts directes, com els seus col·legues europeus, i han estat sotmesos a la tensió d’haver de continuar pagant imposts i cotitzacions –l’ajornament que els han fet és una trampa– mentre a molts se’ls anaven tancant les possibilitats de treballar per les mesures preses per les autoritats per a combatre els estralls del virus. No és estrany que les organitzacions que els representen no hagin parat de demanar solucions per a salvar la situació d’extrema dificultat en què es troben la majoria dels seus representats i d’exigir mesures de tota mena per a assegurar un futur en el qual puguin continuar treballant.

Sense anar més lluny, aquest matí s’han presentat a Madrid els resultats d’un estudi per a la detecció de la importància de la formació, tipologia i sistema formatiu més adequats per al treballador autònom. Aquest estudi ha estat fet conjuntament per tres organitzacions d’autònoms: ATA, UPTA i UATAE. És un fet col·lateral i nou, que té una importància cabdal per als temps vinents. Segons que es dedueix de les conclusions, l’actual sistema de formació presenta múltiples mancances derivades fonamentalment de la manca de participació de les organitzacions d’autònoms en la seva detecció, programació, disseny i difusió. Això causa una manca de connexió entre la formació que els autònoms necessiten i la que ofereix el sistema. Hi ha una desalineació de la demanda formativa que els autònoms necessiten per a millorar els seus negocis per fer-los més competitius, sobretot en un entorn com el de la covid-19, on la digitalització, per exemple, és fonamental, no tan sols per millorar-los, sinó també perquè puguin continuar treballant amb les noves tecnologies.

De la mateixa manera, continua denunciant l’estudi, els continguts, la durada, la metodologia i els horaris de les accions formatives que s’ofereixen tenen ben poc a veure amb les singularitats de l’autònom que suporta una excessiva càrrega de treball i que ha de compatibilitzar la jornada laboral amb la vida familiar i la formació. Després d’aquest estudi, s’han proposat més de cinquanta mesures per a intentar que el model de formació s’ajusti a les necessitats reals dels autònoms i a les seves singularitats.

També aquest matí, s’ha presentat a Barcelona un informe sobre l’impacte de la covid-19 en els autònoms a Catalunya, fet per la Pimec. Durant la presentació, la vice-presidenta d’Autònoms Pimec, Carme García, ha posat de manifest la necessitat de mesures directes al col·lectiu que “injectin liquiditat per ajudar a fer front a la davallada de la facturació”, i ha defensat millorar la competitivitat d’aquests negocis amb formació, ajuts a la digitalització, etc. El motiu és evident, l’estudi alerta que vuit de cada deu autònoms encara tenen problemes de tresoreria i que un 86% preveu problemes financers en un futur immediat.

L’economista i gerent de l’àrea institucional de l’entitat, Àngel Hermosilla, ha explicat els resultats de l’informe, derivats d’una enquesta feta aquest mes de desembre. En relació amb el nivell d’activitat, lamenta que continua essent baix respecte del 2019 i inferior al de tota l’economia, atès que avui un 18% dels autònoms no té activitat i un 48% està per sota de la meitat de l’any passat. Després de la presentació, em comenta que l’han preocupat molt les dades. “L’enquesta s’ha fet conjuntament amb pimes i hem separat el que deien els autònoms, amb uns resultats que són molt més dolents. Gairebé doblen en negatiu el que diuen les pimes, que tampoc ho passen bé. Els costos fixos els van ensorrant, perquè en general tenen menys matalàs financer que les pimes.” Això era una cosa cantada i d’aquí les crítiques que fem des del començament a les autoritats per escanyar-los, sense que hi hagi hagut actuacions decidides ni en imposts, cotitzacions, ni lloguers… I els han apujat les cotitzacions!

Un fet a banda, però molt important, ha estat la trampa dels crèdits ICO. Van ser útils en un primer moment per a afrontar la manca de liquiditat, però amb el temps han creat una situació de sobreendeutament que els deixa pràcticament sense marge d’actuació. Sembla que a vegades s’oblidi que els crèdits no els dóna l’ICO, sinó uns bancs que no estan disposats a arriscar el 20% del crèdit que no està avalat. Per això, em comenta Hermosilla, la gran preocupació de molts autònoms és com afrontaran financerament el primer trimestre de l’any vinent.

En aquest sentit, un 49% d’autònoms pronostica problemes financers el primer semestre del 2021, any en què predominen les perspectives negatives en l’activitat del col·lectiu. “Per a l’exercici del 2021, un 65% dels autònoms anticipa una davallada i un 36% veu risc de tancament”, afegeix. Finalment, en relació amb una possible tercera onada de la pandèmia, quatre de cada cinc autònoms enquestats considera que no pot aguantar més restriccions i un 41% creu que hauria de tancar, amb aquesta situació.

En definitiva, un panorama força negre per a l’any vinent. És possible que la situació de desesperació en què es troba una gran majoria faci que vegin encara més negativament el futur immediat. Sí, és una possibilitat, però la veritat és són ells els que toquen més de peus a terra i saben que el que han viscut el 2020 els passa i passarà factura de tota mena, com a cap altre col·lectiu.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Aconseguir l’èxit quan només intentaves sobreviure a la pandèmia
–Vox: Les quatre principals incògnites sobre com afectaran els vaccins a la pandèmia de la covid-19 (en anglès)
–Público:  Els Països Baixos ajornen la vaccinació contra la covid-19: les “presses” són irresponsables (en portuguès)
–CNN: El coronavirus fa un any que és entre nosaltres. Això és el que encara no sabem (en anglès)
–Franceinfo:  Covid-19: quins són els arguments a favor d’un tercer confinament? (en francès)
–The Straits Times: La diplomàcia dels vaccins no és tan simple com una punxada al braç (en anglès)
–Deutsche Welle:  Participant en l’assaig del vaccí rus Sputnik V (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern destinarà 4,3 milions en ajuts al turisme i la restauració de la Cerdanya i el Ripollès
Rècord de casos en un sol dia al País Valencià i segona dada més alta de morts
Les festes i la nova variant fan que el Regne Unit superi els cinquanta mil infectants en un sol dia
Desintoxicació: no és cert, com afirma Budó, que les mesures per Cap d’Any a Catalunya siguin més restrictives que en altres indrets
Indignació entre diversos experts per la falta de contundència del govern català en les mesures de Cap d’Any
Jaume Padrós demana un confinament “curt però intens” per a disminuir la pressió al sistema sanitari
Publiquen un document amb recomanacions per a evitar la desinformació sobre els vaccins


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Quins són els límits del confinament comarcal?
Consulteu ací el pla de reobertura a Catalunya
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies