Publiquen un document amb recomanacions per a evitar la desinformació sobre els vaccins

  • El CAC, Salut i els col·legis de Metges i de Periodistes reclamen als mitjans d'informar de "manera veraç en relació amb la seguretat i l’eficàcia" de la vacunació

VilaWeb
ACN
29.12.2020 - 12:07

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, han presentat unes recomanacions en relació amb els continguts audiovisuals sobre els vaccins de la covid-19 per evitar la desinformació. El text defensa que “els beneficis” de la vaccinació per al conjunt de la societat estan àmpliament provats i que els mitjans de comunicació tenen la funció d’informar de “manera veraç en relació amb la seguretat i l’eficàcia de les vacunes”. Així mateix, consideren que la desinformació, en el cas de la vaccinació contra la covid-19, constitueix una amenaça a la salut pública.

La iniciativa sorgeix, entre altres consideracions, de les dades demoscòpiques publicades en el baròmetre de desembre del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), que indiquen que només el 40% de la població afirma que es vaccinaria de manera immediata contra la covid-19. El document inclou un recull de referències a agències de medicaments, societats científiques i organismes especialitzats en matèria de vacunes, com a recursos informatius i documentals. Els sistemes de farmacovigilància pertanyen a l’àmbit de Catalunya, de l’estat espanyol, de la Unió Europea i de l’Organització Mundial de la Salut.

Les recomanacions subratllen que existeix un consens científic, “demostrable empíricament, sobre la seguretat i els beneficis de la vacunació”. Així, considera que els mitjans de comunicació poden contribuir a incrementar la “confiança vaccinal” de la població, fins i tot quan s’arbitren mecanismes d’aprovació d’urgència o quan s’utilitzen tecnologies com la de l’àcid ribonucleic missatger (ARNm). El document destaca la conveniència de recórrer a les persones expertes en la divulgació dels programes de vacunació, tant en espais informatius com en espais d’entreteniment. També subratlla que els mitjans haurien de mostrar les conseqüències de la covid-19 i les implicacions que té la negativa a rebre el vaccí, com la malaltia i/o la transmissió del coronavirus.

Alerta amb l’espectacularització

Les recomanacions demanen de tenir “una cura especial” amb les anomenades històries humanes, per tal de “no elevar a categoria general una anècdota o un cas concret”, especialment en els programes d’entreteniment a la ràdio i a la televisió. També adverteixen que un esdeveniment advers després de la vaccinació és qualsevol fet mèdic desfavorable que segueix la vaccinació i que no necessàriament té una relació causal amb l’ús del vaccí. És per això que cal extremar la cautela en la informació sobre aquests esdeveniments i transmetre informació objectiva i no alarmista sobre les sospites de reaccions adverses.

El text indica també que cal tenir en compte que les vacunes no evitaran les altres malalties que es produeixen habitualment, que no guarden relació amb la covid-19 i poden aparèixer tant en les persones vaccinades com no vaccinades. El document demana “evitar l’espectacularització” en les informacions sobre els vaccins, tant en el discurs oral com en el visual.

El text destaca que, en benefici de la salut de la població, una informació equilibrada no significa posar en termes d’igualtat les veus científiques i les veus del negacionisme, sinó donar-los el pes que es deriva de l’aval científic que tenen. “La informació sobre rumors o desinformacions relatius a la vacunació contra la covid-19 ha de valorar molt detingudament si el fet reproduir-los, fins i tot des d’un punt de vista crític, contribueix al debat lliure i democràtic sobre la vacunació o no. I en el cas de rumors o desinformació que puguin causar un dany, convindria evitar-ne la reproducció o bé, si es considera necessari, aportar arguments per contrarestar-los”.

En aquest sentit, cal extremar les precaucions en la moderació de formats en què s’aborden temes de manera espontània i dinàmica, com ara les tertúlies. Seria recomanable que també en aquests formats la veu de persones expertes pogués actuar com a marc de referència.

Xarxes socials

Es fa una crida a les plataformes d’intercanvi de vídeos i a les xarxes socials per extremar la cura dels continguts i la conveniència d’oferir enllaços a fonts acreditades, en aplicació dels compromisos amb la UE. 1 Pel que fa a les persones usuàries d’aquests serveis, es demana evitar crear o difondre continguts sense aval científic.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat que “la desinformació en matèria sanitària, i en especial sobre les vacunes, pot posar en risc la salut de la població”, i ha afegit que s’ha “d’apostar per tenir la informació més completa i del màxim rigor possible per tal de garantir la màxima confiança entre la ciutadania i poder, així, tenir les eines per superar aquesta crisi sanitària”.

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha assenyalat que “la vacunació ha salvat milions de vides. Les vacunes estan sotmeses a un control molt estricte de la seva seguretat, tant previ com posterior a la seva autorització. Les vacunes en enfront de la covid-19 s’han desenvolupat ràpidament, gràcies a l’ús de noves tecnologies i a un extraordinari esforç i col·laboració mundials”.

El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha recordat que els professionals de la informació estan subjectes al Codi Deontològic i que el seu compliment avala la qualitat de la seva feina a l’hora que dona compliment a la vocació social de tots els periodistes. Tot i això, ha remarcat: “Mai és sobrer conèixer les recomanacions que ens fan els especialistes de l’àmbit sanitari per ajudar-nos a fer front amb més garanties a la covid-19”.

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha subratllat la importància de la vaccinació contra la covid-19: “la vacuna protegeix la persona i també al conjunt de la societat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any