Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Creix la preocupació a Europa per l’increment de casos positius de la covid-19 que hi ha a diversos països. L’estat espanyol és el que més n’acumula, amb gairebé tres-cents brots actius, un bon grapat dels quals al Principat. Per això avui el primer ministre francès, Jean Castex, ha desaconsellat als ciutadans de l’estat francès que vagin al Principat.

Però a l’estat francès les coses no van gaire més bé. Ahir van informar de 1.062 casos nous i els serveis sanitaris han notat un augment de positius entre els joves, una dinàmica que es replica en altres països. Com a Alemanya, on avui l’Institut Robert Koch ha anunciat 815 casos més. Fa set dies, en tenia 583 i fa dues setmanes, 395. A Bèlgica, el nombre de nous positius setmanals ha augmentat un 90%.

Al País Valencià, des d’avui, infringir les mesures de prevenció de la covid-19 comportarà sancions que van dels 60 euros, en el cas de faltes lleus, als 60.000 euros, en el cas de les molt greus, segons el nou decret llei que estableix el règim sancionador en aquest àmbit. La normativa preveu sancions de 100 euros per incomplir l’obligació de dur la màscara o fer-ne un ús inadequat, i entre 30.000 i 60.000 euros per vulnerar reiteradament el deure d’aïllament domiciliari.

Abans d’acabar la jornada, el govern de Catalunya ha suspès l’obertura al públic de discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacle. També ha suspès les activitats musicals amb pistes de ball o espais habilitats fora dels establiments establerts. I ha establert l’horari de tancament de les activitats de salons de joc, casinos i sales de bingo a les dotze de la nit.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 15.789.708 casos confirmats i 639.048 morts. Del total de casos, 9.622.977 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 4.202.361 casos i 147.740 morts;
–el Brasil, amb 2.303.661 casos i 84.440 morts;
–l’Índia, amb 1.333.553 casos i 31.390 morts;
–Rússia, amb 800.849 casos i 13.046 morts;
–Sud-àfrica, amb 408.052 casos i 6.093 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 317.246 casos i 28.429 morts.
*A l’estat francès hi ha 179.398 casos i 30.182 morts.


Als Països Catalans hi ha 111.988 casos, 61.750 altes i 14.467 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 88.234 casos, 40.633 altes i 12.674 morts (avui s’hi han afegit 1.343 casos, 43 altes i 13 morts);
–Al País Valencià, 20.092 casos, 17.935 altes i 1.477 morts (avui s’hi han afegit 117 casos nous de PCR i 49 altes);
–A les Illes, 2.450 casos, 2.098 altes i 230 morts (avui s’hi han afegit 12 casos i 12 altes);
–A Catalunya Nord, 315 casos, 281 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 897 casos, 803 altes i 52 morts (avui s’hi han afegit 8 casos).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: Una mica d’oxigen sempre va bé

Ja fa molts mesos que estem força tocats per les males notícies. Primer van ser les sanitàries i després, les econòmiques… i sanitàries. Ahir, sense anar més lluny, el BBVA Research rebaixava la previsió de creixement del PIB de Catalunya per a enguany. I aportava els seus motius, basats en la seva anterior creença que el confinament seria més curt i el turisme, millor. Del -9% de caiguda al PIB passen al -12%. Però, qui ho sap, de debò, com acabarà l’any?

Per un dia, descansem i comento dues publicacions, aparegudes avui, que ens poden desintoxicar una mica. La primera és l’índex dels directors de compres (PMI), que, referit a l’avanç que fa per al juliol, diu que l’activitat empresarial de la zona euro en el seu conjunt va augmentar per primera vegada des del febrer passat, i creix al ritme més intens des del juny del 2018, a mesura que l’activitat econòmica augmenta amb la reobertura dels establiments industrials i de serveis.

Per als mesos vinents, les expectatives han millorat, els nivells de noves comandes rebudes també han repuntat i les retallades d’ocupació es van atenuant, tot i que la destrucció de feina encara és generalitzada, perquè moltes empreses redueixen la seva capacitat productiva i la cartera de comandes no millora com voldrien.

Comentant aquestes dades, Chris Williamson, cap economista d’IHS Markit (autors del PMI), destaca que les empreses de la zona euro van registrar un començament encoratjador del tercer trimestre i la demanda també va mostrar indicis de recuperació. Quantitativament, l’Índex Compost de l’Activitat Total de la Zona Euro ha continuat augmentant després del mínim històric de 13,6 punts observat l’abril passat, i ha pujat dels 48,5 registrats el mes passat fins als 54,8 del juliol. Recordem que el nivell 50 es considera neutral i, per sobre i sota, la situació positiva i negativa, és clar.

Tant el sector manufacturer com el de serveis van tornar a créixer, i els nivells assolits per tots dos índexs van arribar a màxims dels últims vint-i-tres i vint-i-cinc mesos, respectivament. Crec que són dades reconfortants del nostre entorn, mentre esperem les corresponents a l’estat espanyol d’aquí a uns dies.

I comento la segona publicació del dia que no em sembla negativa. Cada trimestre, l’Idescat fa l’enquesta de clima empresarial, que recull l’opinió dels empresaris sobre la situació –en aquell moment i en el futur– de l’activitat del seu negoci. A més de les preguntes bàsiques, l’enquesta inclou un mòdul d’actualitat que recull informació d’àmbits d’interès en l’entorn empresarial. En el segon trimestre del 2020, aquest mòdul –publicat avui– centra l’atenció en l’impacte en l’activitat empresarial de la crisi sanitària, les mesures que els establiments han aplicat i les previsions i expectatives a partir de la represa.

Segons aquest mòdul, el 83,6% dels establiments empresarials de Catalunya s’han vist afectats per la crisi sanitària de la covid-19 el segon trimestre del 2020. Pel que fa als impactes negatius que han rebut, el principal ha estat la disminució de la facturació (87,0%), seguit de l’augment de la complexitat dels processos (79,1%). L’impacte en l’ocupació ha estat del 57,8% i en un de cada tres establiments hi ha hagut una aturada total de l’activitat.

Pel que fa a la disminució en la facturació als establiments afectats, ha estat del 46,6% de mitjana del segon trimestre del 2020, en comparació amb el mateix trimestre de l’any anterior, i ha arribat al 82,6% en el cas de l’hostaleria. Però la dada que em sembla més interessant de l’enquesta, i que volia destacar aquí, és que gairebé dos de cada tres establiments que han vist disminuir la facturació el segon trimestre del 2020 preveuen de recuperar-la d’aquí a un any o abans (61,6%). Són moltes empreses que tenen una perspectiva millor que fa un temps. A l’altra banda, hi ha un 8,4% dels establiments que veuen difícil recuperar el nivell de facturació habitual o directament creuen que no el recuperaran i que es veuran abocats a tancar el negoci. Però aquesta xifra ha baixat.

Pel que fa a les mesures adoptades en relació amb la crisi sanitària, la implantació del teletreball ha estat majoritària el segon trimestre del 2020 (71,4%), seguida de prop per la reorganització i flexibilització de la jornada de treball (70,7%). Altres mesures rellevants són la sol·licitud d’ajut econòmic o financer i la reducció de la jornada laboral, amb un 45,7% i 45,0%, respectivament.

I, mirant endavant, de les mesures que preveuen d’adoptar o mantenir a partir de la represa, la reorganització de la jornada laboral és la més freqüent (60,9%), seguida del teletreball (50,8%). El sector de l’hostaleria, que menja a part, dóna preferència a la introducció d’incentius al consum (55,7%), com ara campanyes comercials, promocions, etc.

Les dues notes que comento no són per a saltar d’alegria, però trenquen la tendència al pessimisme que ens envaeix dia sí, dia també. Juliol i agost són molt importants i a casa nostra el rebrot de la covid-19 no ens ajuda gens ni mica de cara el turisme. França, per exemple, ha aconsellat avui de no venir al Principat… De totes maneres, crec que la millora en l’activitat dels nostres principals clients, França i Alemanya, pot ajudar les exportacions, i el fet que dues terceres parts dels empresaris catalans creguin que abans d’un any hauran recuperat l’activitat anterior a la crisi denota que no hi ha un clima de derrota, sinó d’esperança i de ganes de treballar. I, de moment, això ja m’està bé.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Ildefonso Hernández: ‘Els brots no es gestionen bé, hem tingut temps de preparar-nos i no ho hem fet’
–National Geographic: Per què hi ha casos asimptomàtics de la covid-19? (en anglès)
–La Repubblica: El Vietnam bloca el comerç d’animals salvatges ‘vius o morts’ pel coronavirus (en italià)
–Vox: Què saben els científics sobre el temps que dura la immunitat contra la covid-19 (en anglès)
–Franceinfo: Coronavirus: Bèlgica endureix el to
–The Straits Times: La nova onada de coronavirus empitjora les perspectives ja desastroses d’Hong Kong (en anglès)
–Infobae: El règim xinès ofereix de prestar mil milions de dòlars a l’Amèrica Llatina perquè compri els seus vaccins contra la covid-19 (en castellà)
–Euronews: Els investigadors de terratrèmols troben un sorprenent avantatge del confinament (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

La Diada inclourà concentracions davant edificis del govern espanyol
El Consell fixa sancions de 60 a 60.000 € per infringir les mesures contra la covid-19
Un jutjat avala la prohibició d’acomiadar treballadors que van ser en un ERTO per la covid-19
El coordinador de covid-19 a l’Hospital del Mar alerta que augmenten els casos greus entre els joves


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.