Infringir les mesures de prevenció de la covid-19 al País Valencià comportarà sancions d’entre 60 euros, en el cas de faltes lleus, fins als 60.000 euros en el cas de les molt greus, segons el nou decret llei del Consell que estableix el règim sancionador en aquest àmbit. El decret llei, aprovat avui, contempla sancions d’un màxim de 100 euros per incomplir l’obligació de l’ús de màscara o fer-ne un ús inadequat, i d’entre 30.000 i 60.000 euros per vulnerar de forma reiterada el deure d’aïllament domiciliari de persones que hagin donat positiu en coronavirus.

[EN DIRECTE] Seguiu l’última hora dels nous brots de coronavirus

La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha dit en la conferència de premsa de presentació que ‘no es pot permetre que comportaments irresponsables i insolidaris’ posin en perill els valencians i provoquin rebrots ‘que poden derivar en mesures encara més dràstiques que ningú vol ni podem permetre’ns’. Bravo ha reivindicat que aquesta norma no té ‘afany recaptatori’, sinó una finalitat ‘dissuasiva’ i que la ciutadania i els responsables de locals d’oci coneguin el catàleg d’infraccions per a ‘persuadir i evitar que es produeixin’. Segons que ha afegit, tot allò que es recapti amb aquestes sancions es destinarà a lluitar contra la covid-19.

Amb aquest decret, que contempla també el tancament de negocis i locals, la Generalitat centralitza la tramitació i imposició de les sancions, sense perjudici de les competències dels ajuntaments i del govern espanyol. Els responsables de les sancions seran les persones físiques o jurídiques que incorrin en alguna de les accions tipificades, i en el cas dels menors d’edat seran responsables els seus pares o tutors legals.

Ildefonso Hernández: ‘Els brots no es gestionen bé, hem tingut temps de preparar-nos i no ho hem fet’

Vegeu ací la guia de sancions:

Infraccions lleus

Es consideren infraccions lleus, susceptibles de ser sancionades amb multes d’entre 60 i 600 euros, les següents accions:

1. Incomplir l’obligació de l’ús de màscara o fer-ne ús inadequat. Aquesta infracció només podrà sancionar-se amb un màxim de 100 euros.

2. Per part dels establiments públics, el fet d’obviar l’obligació d’informar els clients sobre l’aforament del local, la distància mínima interpersonal o l’ús de màscara.

3. Incomplir les mesures generals d’higiene i prevenció en locals públics o privats quan no suposi risc de contagi o el risc afecti menys de 15 persones.

4. L’incompliment de l’aïllament per part de contactes directes d’un malalt confinat, encara que no hagin donat positiu en covid-19.

5. Infringir una ordre general de confinament.

Infraccions greus

El decret llei considera com una infracció greu i penada amb multes d’entre 601 a 30.000 euros el fet de vulnerar:

1. Els límits d’aforament en els establiments públics quan no sigui falta lleu o molt greu.

2. La prohibició d’organitzar o participar en reunions, festes o qualsevol altre acte privat o públic que impliquin una aglomeració o en els quals es dificulti la presa de les mesures sanitàries.

3. La distància de seguretat entre taules o agrupacions de taules en els locals oberts al públic i terrasses a l’aire lliure.

4. Les mesures d’higiene i l’obligació de neteja i desinfecció dels accessos d’un recinte i les localitats on s’assegui el públic.

5. La prohibició d’usar espais d’un establiment per a activitats no permeses.

6. Les mesures d’higiene per a qualsevol mena d’establiment quan suposi risc de contagi o afecti a més de 15 persones.

7. L’aïllament domiciliari que han de guardar els positius en covid-19.

En les sancions greus també es contempla la suspensió o prohibició de l’activitat, la clausura del local i la inhabilitació per a l’organització i promoció d’espectacles públics i activitats recreatives per un període màxim de sis mesos.

Infraccions molt greus

Les infraccions molt greus, i que poden implicar una multa d’entre 30.001 a 60.000 euros, són:

1. No respectar els límits d’aforament, ni les mesures de prevenció i higiene per part dels establiments oberts al públic quan suposi un risc greu que afecti a més de 150 persones.

2. Sobrepassar l’aforament d’un establiment si hi ha menors d’edat i/o majors de 65 anys.

3. Organitzar reunions o festes, de caràcter privat o públic, que impliquin una aglomeració que impedeixi l’adopció de les mesures sanitàries o hi hagi presents menors d’edat i/o majors de 65 anys.

4. Impedir la inspecció per part dels agents de l’autoritat o funcionaris, així com la negativa a col·laborar amb ells.

5. Incomplir l’obligació d’inhabilitar la pista de ball per a aquest ús.

6. Vulnerar de forma reiterada el deure d’aïllament domiciliari per part de persones positives en covid-19.

Per a aquestes sancions també preveu la suspensió o prohibició de l’activitat, la clausura del local i la inhabilitació per a l’organització i promoció d’espectacles públics i activitats recreatives per un període màxim de tres anys i de forma acumulada fins a un màxim de 10.

La incidència de la covid-19 als Països Catalans en dades i gràfics

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.