Report diari sobre el coronavirus: el govern no descarta ara un confinament els caps de setmana i els indicadors no aflueixen

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
25.10.2020 - 19:50
Actualització: 26.10.2020 - 19:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

A primera hora del matí, quan feia poques hores que s’havia acabat el primer confinament nocturn, la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, ha dit que el govern sospensa una altra mesura: el confinament de cap de setmana. Ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va dir que aquesta mesura no era sobre la taula, però en menys de vint-i-quatre hores, el govern ja la pren en consideració. Una mesura que no seria emparada pel decret de l’estat d’alarma i que requeriria l’aval judicial.

Una decisió que sí que és a les mans dels governs Catalunya, el País Valencià i les Illes és aplicar tancaments perimetrals del territori, una mesura que separarà la Franja de la resta del país fins al 9 de novembre. El govern d’Aragó aplicarà un confinament perimetral avui a partir de la mitjanit.

Avui Ximo Puig, Francina Armengol i Pere Aragonès han intervingut en la conferència de presidents, amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i on s’ha abordat el repartiment dels fons europeus per a projectes del pla Next Generation EU. Aragonès ha demanat que Catalunya gestioni directament la part que li correspon dels fons europeus per a la recuperació. Puig ha reclamat que el govern valencià gestioni el 10% dels fons. I Armengol ha demanat un ‘control homogeni’, amb mesures sanitàries específiques, per a viatjar dins de la Unió Europea (UE).

Un dia més amb el creixement del risc de rebrot accelerat a Catalunya, que ja arriba a 841 punts –ahir era de 788. La velocitat de transmissió, també anomenada Rt, es manté a l’1,53 i aquestes darreres hores s’han registrat 4.167 positius de covid detectats per PCR o proves d’antígens i 25 morts.

Al País Valencià, tot i que els nous positius no són alarmants, 356, la pressió hospitalària no para de créixer i ja hi ha 1.005 persones hospitalitzades, de les quals 137 són a l’UCI.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 285.338 casos per PCR, 113.211 altes i 16.082 morts i hi ha 548 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 4.167 nous casos, 25 morts i 347 pacients a les UCI (en total, 207.265 casos per PCR, 40.948 altes i 13.819 morts);
País Valencià, avui hi ha 356 nous casos, 844 altes, 11 morts i 137 pacients a les UCI (en total, 55.924 casos per PCR, 54.933 altes i 1.775 morts);
Illes, avui hi ha 557 nous casos, 419 altes, 5 morts i 44 pacients a les UCI (en total,17.430 casos per PCR, 14.090 altes i 364 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 12 pacients a les UCI (en total, 393 casos, 283 altes i 52 morts);
Andorra, avui hi ha 287 nous casos, 228 altes, 3 morts i 8 pacients a les UCI (en total, 4.325 casos, 2.957 altes i 72 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 43.544.810 confirmats i 1.161.766 morts. Del total de casos, 32.035.096 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.898.954 casos i 230.574 morts;
–L’Índia, amb 7.940.120 casos i 119.403 morts;
–El Brasil, amb 5.395.920 casos i 157.266 morts;
–Rússia, amb 1.531.224 casos i 26.269 morts;
-Estat francès, amb 1.138.507 casos i 34.761 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 1.110.372 casos i 34.752 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘On són els ajuts directes?’

On és el pla de xoc? Diria que no s’ha anunciat res més que un estat d’alarma prorrogable fins al maig i la prohibició de ser al carrer a la nit i a la matinada, amb algun eufemisme. On és l’anunci de mecanismes socials, de més recursos a la sanitat, a l’educació, a la cultura? Què s’ha fet tot aquest mig any des que ens va esclatar la pandèmia als morros? Així s’expressava Bel Zaballa aquest matí en el seu Mail Obert de VilaWeb. Són preguntes de sentit comú. Les que ens fem molts. Però que no necessàriament tenen una resposta fàcil en un entorn farcit de problemes i contradiccions.

A migdia, la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, es queixava que Madrid ‘no ens dóna tota la cobertura jurídica per prendre decisions necessàries sense haver de demanar-les al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o al govern espanyol’. També ha criticat que la publicació del decret no hagi anat acompanyada ‘de les mesures econòmiques compensatòries corresponents’, i ha dit que encara són a temps de dotar-se de les eines necessàries i que arribin recursos econòmics per suportar les mesures de contenció de virus. Fixeu-vos que contesta en part a Bel Zaballa, sense fer-ho. M’explico. Senzillament diu que la Generalitat no té diners. Els quaranta milions que ha destinat a bars i restaurants són una vergonya, que voreja l’insult. Però les coses són com són: hi ha això i prou. No disposem d’allò que és nostre, ve’t aquí el fons del problema… i de tants problemes.

Tinc la sensació que amb les noves mesures es fa una prova més. A veure si amb això n’hi ha prou… I si no, provarem una altra cosa. I, mentrestant, van passant els dies i s’estronca la font de subsistència de molta gent. Recordeu de què parlàvem al començament de la crisi? Allò de la renda mínima, els ajuts directes… ja no se n’ha parlat més. Tenim els avals ICO i anem tirant com podem, això sí, amb els ERTO… i ja veurem. Però si ara hi ha el permís per a saltar normes i manllevar els diners d’Europa, més enllà del Fons de Recuperació, per què no es fa?

La realitat és que l’estat espanyol només ha dedicat l’equivalent al 3,6% del producte interior brut (PIB) a ajudes directes contra la crisi derivada de la pandèmia, segons els comptes aplegats pels economistes del Fons Monetari Internacional (FMI) amb dades fins a mitjan setembre. I som a la cua dels països. Itàlia, per exemple, ha destinat a ajuts directes el 5,1%, França ha aconseguit el 6,2% i el Regne Unit i Alemanya han disparat la despesa pública anticrisi fins al 9,2% i el 14,4%, respectivament, molt lluny d’Espanya. Aquí tenim el nucli del problema. Sánchez tampoc no té diners, però en pot demanar. Ara és un moment adient per a fer-ho. Com i quan els tornarem serà el problema a resoldre d’aquí a uns quants anys, però ara la prioritat és salvar tota aquesta gent que s’ha quedat sense l’estri de treball i no és compensada. I la desocupació que se’n pot derivar… Què han de fer? El cas del tancament total dels bars i restaurants em sembla un greu error de la Generalitat. Sembla que hi havia mesures no tan dràstiques, sense menysprear la salut. A Itàlia ahir van tancar molta cosa, però els deixen oberts fins a la sis de la tarda, a la majoria de llocs poden obrir amb restriccions fins a una hora determinada. Els podrien deixar operar només a les terrasses o, si es volen tancats, els haurien de donar una compensació.

La PIMEC ha fet una nota en què demana l’extensió màxima del teletreball i reclama a la Generalitat que ‘s’ampliïn i s’executin amb la màxima celeritat mesures compensatòries per al sector de la restauració i que es valorin altres mesures que permetin fer compatible la continuïtat econòmica amb les màximes garanties per a la salut de les persones’. També em sembla de sentit comú.

La resposta del Foment del Treball d’aquest matí ha anat en la mateixa línia. Josep Sánchez Llibre ha reiterat la necessitat de flexibilitzat l’horari del confinament nocturn, però, a més, ha insistit en la urgència que el govern presidit per Pedro Sánchez injecti urgentment ajudes directes a les empreses per un volum estimat de 50.000 milions d’euros, al marge dels fons de recuperació de la UE. Ha recordat que moltes pimes de serveis es troben al límit de la seva viabilitat i cal ajudar-les amb recursos econòmics per superar els mesos vinents i evitar el tancament de milers d’empreses i la pèrdua d’ocupació per als treballadors.

Sentir els uns i els altres és com una lletania. És el clam de la impotència, lògic en aquests moments, en què el problema de la covid-19 es comença a tractar ja a mitjà termini, quan es parla del maig del 2021. Ara que sembla que ja tenim clar tots que la dicotomia entre salut i economia és falsa, perquè sense salut no hi ha economia, cal exigir el màxim a les autoritats en l’àmbit de la salut. Però hi ha una tercera variable, que és el temps. Com més curta sigui la situació excepcional de la possible cura, millor, encara que a curt termini creixin les queixes. Cal demanar al govern que actuï amb celeritat, rigor i, sobretot, despertant confiança. I jo afegeixo que cal desitjar que torni ben aviat el doctor Argimon…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Fierce Pharma: Les vint persones més influents en la lluita contra la covid-19 (en anglès)
–Franceinfo: L’aeroport de Marsella és el primer de l’estat francès que fa proves d’antígens als viatgers (en francès)
–South China Morning Post: La Xina fa proves als més de quatre milions d’habitants de la ciutat de Kaixgar per a controlar un brot de la covid (en anglès)
–Infobae: El Brasil registra la mitjana setmanal de morts per coronavirus més baixa d’ençà del maig (en castellà)
–Stat: La lluita contra la covid és la primera prova per als vaccins de mARN. Com funcionen? (en anglès)
–Vox: Arriba la tercera onada de la covid als Estats Units. Era previsible i prevenible (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Aragonès demana a Von der Leyen que les comunitats gestionin directament els fons europeus
Puig vol gestionar el 10% dels projectes i demana a Von der Leyen un pla per a joventut i un ‘Schengen sanitari’
Educació no preveu de tancar les escoles i instituts
El tancament perimetral de l’Aragó separa la Franja de la resta del país
El PP només votarà a favor de l’estat d’alarma si es redueix a vuit setmanes
Armengol reclama a la UE ‘un control homogeni’ per al trànsit de turistes
Budó diu que el govern valora el confinament de cap de setmana per contenir la segona onada
Com funciona el certificat autoresponsable de desplaçament pel confinament nocturn? Totes les respostes


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes