Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, és partidari, segons que ha dit, de “donar aire a qui no té aire”, en referència als sectors més afectats per les restriccions sanitàries, com ara el comerç i la restauració. De tota manera, la decisió recau en el comitè del PROCICAT, que demà començarà a revisar les mesures. De moment, el govern està preocupat per l’estancament del descens de la pressió assistencial als hospitals. Argimon mateix ha dit que actualment es baixava molt a poc a poc, i que n’era una de les possibles causes l’expansió de la variant britànica, que ja abasta el 40% dels casos a Catalunya. A més, ha reconegut que els casos creixen més de pressa que no indiquen les dades, perquè ara com ara no es fan campanyes de proves en massa per a identificar malalts asimptomàtics. Si es fessin, ha dit, la velocitat de propagació (que aquests darrers dies s’ha enfilat fins a 0,99) ja superaria el topall recomanat (que és 1).

El Consell també estudia de rebaixar les restriccions al País Valencià, que ahir va baixar a nivell 3 de risc epidemiològic per primera vegada des de mitjan desembre, tot i que la millora de les dades és lenta. El president, Ximo Puig, ha avançat que la mesa interdepartamental sospesava d’aixecar el confinament perimetral de les ciutats de més de 50.000 habitants durant el cap de setmana. Avui, la Conselleria de Sanitat ha fet reunions amb els sectors de l’hoteleria i de l’esport per mirar d’acordar el calendari d’obertures i de flexibilització de les mesures de contenció.

I els andorrans de més de setze anys que vulguin rebre el vaccí contra la covid podran pre-inscriure-s’hi a partir de demà. El govern activarà una web en què cadascú podrà registrar-se (i registrar-hi també més membres de la família), donant les dades personals i indicant si forma part de cap col·lectiu de risc. Després de la inscripció, rebrà un codi per a consultar el dia i l’hora de la cita. A banda, també hi haurà disponible el número de telèfon 775019 per als qui no tinguin accés a internet. Les citacions es concediran segons els criteris de prioritat sanitària. Per una altra banda, sobre la vaccinació a Catalunya, Argimon ha explicat que ja havien rebut la primera dosi del vaccí 321.268 persones, el 4,16% de la població. La segona dosi s’ha injectat a 184.161 persones, el 2,38% de la població. També ha explicat que el vaccí evita prop de 650 morts cada mes a les residències.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 951.552 casos, 28.006 morts i hi ha 1.024 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 112.434.795 casos confirmats i 2.489.721 morts. Del total de casos, 87.991.025 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 28.836.816 casos i 513.192 morts;
–L’Índia, amb 11.028.937 i 156.594 morts;
–El Brasil, amb 10.197.531 casos i 247.276 morts;
–Rússia, amb 4.189.153 casos i 84.047 morts;
–Regne Unit, amb 4.134.639 casos i 121.305 morts;
–L’estat francès, amb 3.609.827 casos i 84.613 morts.
–L’estat espanyol, amb 3.161.432 casos i 68.079 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: “En el comerç plou sobre mullat”

Abans de la declaració de l’estat d’alarma i el confinament domiciliari, les vendes del 2020 als establiments comercials de Barcelona ja eren inferiors a les del 2019, de mitjana. I després, per diversos motius, encara se’n va pronunciar més la davallada, fins a arribar, a final de febrer, al -23% en facturació i al -27% en tiquet mitjà. Amb l’entrada de la covid-19 va explotar tot i va arribar fins al -90% en el període de confinament. A l’estiu la caiguda encara era del 65%. Al centre de la ciutat, el decreixement agregat del trànsit de vianants assenyala un -70%, del març ençà. Penso que aquesta és una de les conclusions més preocupants de l’estudi “Big Data” encarregat per Barcelona Oberta a CREAR Smart Business i presentat aquest matí. L’informe ens diu que ja plovia sobre mullat al mes de març i després les coses han empitjorat fins a la situació actual.

Confinament, augment de la por, menys guanys per a molta gent… L’efecte covid-19 va fer que el personal no sortís tant de casa i, a conseqüència d’això, canviés els hàbits de vida i de compra. Un dels exemples més clars és la pèrdua de mobilitat dels residents de Barcelona i la rodalia que visitaven amb regularitat el centre (-63%), visitants esporàdics (-78%) i turisme (-94%), fet que ha perjudicat molt la salut comercial del centre de la ciutat. Hem de pensar que abans de la pandèmia, el turisme de compres tenia una importància cabdal en determinats eixos com ara el passeig de Gràcia (35%); el carrer de Pelai, la plaça de Catalunya, la plaça de la Universitat, la Rambla i la rambla de Catalunya (quasi el 30%); el Born (26%); i Barnacentre (24%).

Arran de la covid-19, també es van canviar dràsticament els hàbits de consum, amb compres motivades per la necessitat de passar més hores a casa (teletreball, menys opcions de lleure exterior…), que va accelerar la compra en línia i que va dispersar enormement l’afectació econòmica, segons les categories de producte. L’heterogeneïtat de les compres va marcar els establiments. Per exemple, la tecnologia, el parament de la llar i especialment l’alimentació bàsica han estat les categories comercials més beneficiades en aquest període pandèmic, en detriment de les activitats que constitueixen la despesa més important del turista, com ara la moda (68,8%), el lleure i la restauració (17,8%) i la salut (6,8%).

Aquest matí, al mateix acte, també s’ha presentat l’enquesta trimestral sobre la situació dels negocis dels eixos de Barcelona Oberta, que té molts punts concordants amb l’altre estudi. Quant a la facturació, em sembla impressionant que hi hagi hagut una caiguda de vendes de més del 50% en un 68,6% dels negocis el quart trimestre del 2020, respecte del mateix trimestre de l’any anterior, i que només un 4,4% dels enquestats hagi mantingut o augmentat la facturació.

M’explica Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, que anem arribant a una situació límit. “El fet més greu, començant pel final, és que des que va començar la pandèmia hi ha hagut un 38% dels establiments que ha manifestat la intenció de tancar. De moment, calculem que ja n’ha tancat un 25%. Si no s’hi fa res amb urgència, el desastre pot ser enorme. L’enquesta indica que el 69% dels comerços ha rebut ajudes, però en realitat són ajudetes que han servit de ben poc, ateses les pèrdues que hi ha hagut. Aquí no hem tingut ajuts per a pal·liar-les com a Europa.”

Segons que em comenta, estimen que més del 59% dels negocis han tingut pèrdues superiors a 100.000 euros, entre els quals un 25% han superat el mig milió en els comptes d’explotació. Són pèrdues molt altes, i, en canvi, el 81% ha rebut ajudes menors a 10.000 euros. La descompensació entre ambdues magnituds és molt evident. Dos dels aspectes que han hagut d’encarar tots aquests mesos han estat les despeses de personal i les dels lloguers. Quant al primer aspecte, avui el 88,4% dels establiments té personal en ERTO, que ha estat la subvenció més eficient amb molta diferència, aportada durant la pandèmia. I quant al segon, els principals problemes dels empresaris amb els propietaris dels locals són que el 17,9% no ha arribat a acords amb grans tenidors. Aquí, Jené fa èmfasi en la negativa absoluta que s’han trobat a l’hora de negociar amb els centres comercials i amb AENA, sobretot. Per una altra banda, amb propietaris particulars hi ha hagut més fluïdesa i entesa a l’hora de negociar, perquè només el 18,6% no hi ha arribat a acords, mentre que una mica més de la meitat, sí.

Sobre què necessiten els comerciants i empresaris per continuar endavant, Jené em diu que la cosa més important són els ajuts directes, finançament a fons perdut, en definitiva. En acabat, demanar a les administracions que filin molt prim a l’hora de prendre decisions contra la covid-19, sobretot en els aspectes de la mobilitat, que, a parer seu, haurien de millorar. I, finalment, una col·laboració público-privada més activa per intervenir en els casos dels lloguers comercials i en el moment, ja comentat, d’acordar restriccions.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Stata: Retinguts com a ostatges“: Pfizer juga fort en les negociacions dels vaccins amb els estats llatinoamericans (en anglès)
–Corriere della Sera: Quan es vaccini tot el món, el virus desapareixerà? (en italià)
–The Guardian: Coronaangst ridden? Overzoomed? La covid inspira 1.200 noves paraules (en anglès)
–Franceinfo: Els cinemes de Nova York reobriran després d’un any tancats (en francès)
–Politico: Com el Regne Unit va guanyar avantatge amb els compromisos dels vaccins d’AstraZeneca (en anglès)
–Aljazeera: Què caldrà per a mantenir-se un pas davant d’una mutació de la covid? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El confinament de cap de setmana de les grans ciutats, entre les primeres mesures que es podrien aixecar al País Valencià
Tot el coronavirus que corre pel món cabria en mitja llauna de refresc
Argimon es mostra partidari de “donar aire” als sectors més afectats per les restriccions


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.