Report diari sobre el coronavirus: S’anuncien els primers llocs de vaccinació al País Valencià i la Cerdanya i el Ripollès preocupen

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
23.12.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Les comarques de la Cerdanya i el Ripollès tenen els indicadors epidemiològics enfilats, amb un risc de rebrot de 3.521 i 1.907 punts respectivament. A partir d’avui, totes dues són aïllades perimetralment i amb els sectors de la restauració i la cultura tancats. Les pistes d’esquí, en canvi, continuen obertes. De bon matí hi ha hagut retencions en totes dues comarques arran dels controls dels Mossos d’Esquadra. Avui mateix, l’Hospital de Cerdanya ha assolit el rècord d’ingressats per covid-19 d’ençà del començament de la pandèmia, amb catorze ingressats. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que la situació actual és “poc sostenible” per al sistema sanitari i ha demanat de repensar la mobilitat. L’Ajuntament de Puigcerdà ha demanat ajuts urgents per a compensar l’impacte del confinament, i el govern ha dit que els concretaria aviat amb els consells comarcals.

La Conselleria de Salut de les Illes ha notificat 604 nous casos de la covid-19, una xifra també rècord. I el País Valencià ha detectat 2.531 casos nous, cosa que també vol dir un augment important. Avui, a més, s’han sabut els detalls del pla de vaccinació al País Valencià, on diumenge ja rebran la dosi de Pfizer vuit-centes persones. Seran avis i personal sociosanitari de set residències (a Borriana, Almassora, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d’Alacant, Rafelbunyol, Torrent i Benissanó) on no hi ha hagut cap brot de noranta dies ençà. A partir del dia 28 de desembre continuaran rebent-se 30.000 dosis setmanals. Es calcula que a final de març s’hauran vaccinat les 188.000 persones que pertanyen als grups de preferència: residents en centres de gent gran o de dependents, personal sanitari de primera i segona línia i persones grans dependents que no són en cap residència.

Avui els ajuntaments de Barcelona i València han aprovat sengles pressuposts, tots dos amb xifres que marquen rècords històrics per la crisi sanitària i econòmica. Barcelona en Comú, PSC, ERC i Barcelona pel Canvi, la formació encapçalada per Manuel Valls, han avalat uns comptes que superen els 3.200 milions d’euros, cosa que equival a un creixement del 6,5% respecte dels actuals. I, al seu torn, Compromís, PSPV i Podem, amb l’abstenció de Ciutadans, han aprovat un pressupost per a l’any vinent de 915 milions d’euros, 17 més que l’anterior. En la votació del pressupost a les Corts, Ciutadans també s’ha abstingut, amb incomoditat de Compromís i Podem.

S’ha reprès lentament el trànsit entre el Regne Unit i l’estat francès –després de dos dies de blocatge i milers de camions atrapats. I, justament avui, el secretari d’estat per a la Salut britànic, Matt Hancock, ha anunciat noves restriccions per a lluitar contra l’expansió del coronavirus, del qual s’ha detectat una nova variant originada a Sud-àfrica, encara més contagiosa. Segons Hancock, el descobriment d’aquesta variant és “molt preocupant”.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 518.537 casos, 20.152 morts i hi ha 639 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 78.697.128 confirmats i 1.730.409 morts. Del total de casos, 55.354.401 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 18.720.649 casos i 331.387 morts;
–L’Índia, amb 10.111.256 i 146.562 morts;
–El Brasil, amb 7.343.216 casos i 188.681 morts;
–Rússia, amb 2.933.753 casos i 52.461 morts;
–L’estat francès, amb 2.490.946 casos i 61.702 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.842.289 casos i 49.698 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Us obliguem a tancar i ja us espavilareu’

El consell de ministres espanyol va aprovar ahir un pla de reforç per a l’hoteleria, el turisme i el comerç amb mesures que diuen que volen alleujar la situació d’empreses i autònoms relacionats amb aquests sectors i atendre’n els costs fixos, com ara salaris, arrendaments i pagament d’imposts. Això ha de permetre de mantenir-ne la viabilitat i que no es trobin abocats a tancar a conseqüència de la pandèmia. La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, diu: “És un reguitzell de mesures necessàries per a uns sectors molt castigats per la pandèmia i que necessiten més protecció per a mantenir l’activitat i l’ocupació. Era un compromís d’aquest govern i l’hem complert per no deixar ningú enrere. Les mesures que aprovem reforcen les existents, com ara els ERTO. Hi incorporem nous sectors hiperprotegits –per exemple, restaurants i establiments de menjars– i creem una nova línia ICO per a aquests sectors amb avals públics del 90%. També hi ha noves mesures, com ara rebaixes fiscals, ajornaments de deutes tributaris i cotitzacions a la seguretat social. S’hi destaquen així mateix les mesures per a reduir la càrrega dels lloguers que s’apliquen tant a grans propietaris com a la resta d’arrendadors. En aquest darrer cas, s’hi incorporen incentius fiscals. En definitiva, el govern aprova un nou conjunt de mesures per a garantir la supervivència de les empreses i mantenir l’ocupació en sectors estratègics.”

Aquest és el resum que feia ahir la ministra d’Indústria espanyola de les mesures aprovades. Llegint-ho tot, la conclusió que en podem treure a primera vista és que és el mateix de sempre. És a dir, us obliguem a tancar i ja us espavilareu. I si voleu surar, podeu demanar més crèdit… avalat, és clar. Una decepció més enmig de la lluita contra la covid-19 i la necessitat de salvar empreses. No em trec del cap les paraules del professor Sala i Martín, quan es preguntava fa pocs dies de què pot servir que vinguin més turistes el 2021 si no tenim hotels per a acollir-los… Al govern de Madrid li costa de fer-se càrrec de la situació límit en què es troben molts autònoms i petits empresaris. Es decanta per fer més ajornaments d’imposts que es van acumulant i que un dia caldrà pagar amb crèdits, que ja veurem si els donaran els bancs, amb uns balanços ja sobreendeutats. No sembla pas el camí.

“Passem directament de la precarietat a la pobresa i no ho volen veure”, em deia aquest matí Sandra Zapatero, presidenta de CTAC-Autònoms. Feia referència especial a l’hoteleria i la restauració, que a Catalunya es troba en un estat de tancament encobert. “Ja n’hi ha prou d’avals de l’ICO, necessitem ajuts directes. Tant se val que ajornin el pagament d’imposts si no tenim ingressos. Si no ens permeten de guanyar diners, no podrem pagar mai! Que no ho veuen? Ens han passat un altre conjunt de mesures amb els mateixos errors dels anteriors.” I té raó, els ajornaments d’imposts successius acabaran fent una pilota d’un volum insalvable. Per això, des del començament es van demanant –com s’ha fet als països veïns– ajuts directes que substitueixin en part els ingressos que els neguen. Em sembla molt fort que no es faci. Que no hi ha prou diners? A Catalunya no en tenim, però l’estat pot recórrer a Europa, on hi ha fons que no es volen utilitzar.

“A mi em va sorprendre l’explicació de la ministra quan va dir que no podien donar ajuts directes perquè són més cosa de proximitat. Són excuses de mal pagador. Ens tenen controlats a tots i saben molt bé qui els necessita i qui no. De veritat, no entenc què passa, perquè la situació és realment insostenible per a molta gent. Molts autònoms i pimes ja no es poden endeutar més. Els avals de l’ICO van servir en el seu moment, com a mesura d’urgència, però no són la solució, tot i que per a Madrid sembla que sí”, em diu Enric Rius, assessor fiscal de la CECOT. I afegeix que les mesures fiscals d’ahir són obvietats: “És obvi que has de descomptar dels mòduls els dies no treballats i també que has d’incentivar els lloguers de locals que han estat retallats pel propietari.”

Penso que el govern de Madrid ha perdut una altra ocasió d’encaminar la situació. El clam que hi ha als sectors afectats és que les mesures d’ahir són insuficients i que tot allò que estalviem avui ho pagarem amb escreix demà. Ara no hi ha concursos de creditors, per exemple, però quan aixequin la barrera serà un continu i… Hem anat perdent ocasió rere ocasió per amorosir-ho, però sembla que no es vol veure la realitat. La no-condonació d’imposts i la manca d’ajuts directes –insisteixo que només cal veure què fan els veïns– ens obliga a endeutar-nos més. I això, amb manca d’ingressos, apunta a un final molt poc feliç. Però, hi insisteixo, sembla que a Madrid no ho vulguin veure…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Consells per a fer un dinar de Nadal segur malgrat la covid-19
–The Economist: Només les guerres mundials rivalitzen amb la cobertura informativa que s’ha fet de la covid (en anglès)
–Franceinfo: L’article que cal llegir per entendre la nova variant del coronavirus que s’estén al Regne Unit (en francès)
–Stat: Comparació detallada entre el vaccí de Pfizer/BioNTech i el de Moderna (en anglès)
–Valor Econômico: Mèxic, Xile i l’Argentina, els primers de vaccinar a l’Amèrica Llatina (en portuguès)
–The Straits Times: De Tailàndia fins a Taiwan, la covid torna a llocs on s’havia que se n’havien superat els brots (en anglès)
–Euronews: Com es prepara Europa per al retorn dels turistes xinesos? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

La mutació britànica és una variant i no una soca: quina implicació té?
Per què no demanen PCR als aeroports si és obligatori de presentar-ne una?
‘Fem unes quantes baixades més, i tornem a casa’
Argimon demana de repensar la mobilitat i un confinament comarcal “efectiu”
El desmesurat risc de rebrot a la Cerdanya se situa en els 3.521 punts
El govern garanteix que el 14-F es farà encara que hi hagi comarques confinades
Txarango suspèn definitivament la ronda de comiat ‘El gran circ’
Una empresa valenciana desenvolupa una màscara que assegura que mata el coronavirus


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Puc visitar la família per Nadal? Quines restriccions de mobilitat hi haurà?
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Quins són els límits del confinament comarcal?
Consulteu ací el pla de reobertura a Catalunya
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any