Vuit-cents residents de set centres rebran diumenge els primers vaccins al País Valencià

  • A partir de dilluns es rebran enviaments de 30.000 dosis diàries per a poder completar d'ací a març la vaccinació dels quatre grups de risc

VilaWeb
Redacció
23.12.2020 - 15:02
Actualització: 23.12.2020 - 19:32

Diumenge es vaccinaran les vuit-centes primeres persones al País Valencià. Es tracta de residents i personal sociosanitari de set residències que s’han escollit amb el criteri de no haver tingut cap cas de covid o, si l’han tingut, s’ha tancat fa més de noranta dies.

Les primeres residències

Els primers centres són una residència pública a Borriana (La Plana Baixa), una residència municipals a Almassora (La Plana Alta), una residència privada a Sant Vicent del Raspeig (L’Alacantí), una residència pública a Sant Joan d’Alacant (L’Alacantí), una residència municipal a Rafelbunyol (L’Horta Nord), una residència concertada a Torrent (L’Horta) i una residència concertada a Benissanó (El Camp de Morvedre).

Calendari de recepció

A partir del dia 28 de desembre continuaran rebent-se 30.000 dosis setmanals. A finals de gener s’espera haver rebut 133.000 dosis. Tenint en compte que el vaccí de Pfizer necessita dues dosis per a ser efectiu, s’estima que a finals de març s’hauran injectat 337.000 dosis a les 188.000 persones que pertanyen als quatre grups de preferència.

Aquests grups són, d’acord als criteris establerts pel Ministeri de Sanitat espanyol: Els residents en centres de majors o de dependents, el personal sanitari de primera línia, el personal sanitari de segona línia i les persones grans depenents que no estan institucionalitzades. Per a altres grups de risc com ara les persones grans no dependents que viuen a casa encara no hi ha un calendari.

Logística

Els vaccins arribaran a les nou i mitja del matí de diumenge, 27 de desembre, al centre logístic de distribució. Per raons de seguretat no se n’han donat detalls.   

Diumenge arribaran els vaccins justos per a les 800 persones d’aquestes set residències i en aquest cas no estaran congelades, sinó refrigerades a una temperatura d’entre 2 i 8 graus.

Les que es rebran a partir de dilluns sí que arribaran ultracongelades i es distribuiran en centres d’emmagatzematge situats un en cada demarcació de Castelló, València i Alacant.

Un vaccí reconstituït pot aguantar 30 minuts a temperatura ambient.

Quan encara no s’ha reconstituït pot aguantar fins a dues hores a temperatura ambient.

En refrigeració no ultracongelada, un compost pot durar fins a cinc dies sense reconstituir.

Per a vaccinar són necessàries tres persones: un metge i dues infermeres. Es prioritzarà que siga personal del centre, però si no és possible, la Conselleria de Sanitat Universal les proporconarà. A més, sempre hi haurà la supervisió d’una altra persona de la conselleria que es desplaçarà al centre i supervisarà el procés per a garantir que tant el procediment com els registres dels vaccins es fan correctament.

El personal sanitari serà vaccinat en els centres de treball i les persones gran dependents, en les seues cases.

Entre una primera i una segona dosi del compost de Pfizer han de transcórrer vint-i-un dies. El marge de seguretat que s’admet és de vint-i-tres, però si per algun motiu entre una punxada i l’altra passen més d’aquests dies, la vaccinació es donaria també per bona.

A partir d’abril

Aquest és el primer calendari facilitat per la consellera i arriba a partir de març i amb els vaccins de Pfizer. A partir del dia 6 de gener es preveu començar a planificar les que es rebran de Moderna.

A partir d’abril és quan ja s’ha previst començar a planificar la immunització de la resta de la població com ara les persones de risc que no entren en aquest primer pla de xoc. Fonts de la conselleria han explicat que usaran la mateixa planificació que s’ha fet per a la campanya de la grip que consideren que ha funcionat molt bé, ja que s’ha aconseguit vaccinar fins ara, més d’un milió set-centes mil persones.

Tampoc no saben encara quantes dosis es rebran dels diferents compostos a partir del mes de març.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any