Report diari sobre el coronavirus: la Generalitat amplia les restriccions enmig de crítiques per manca d’antelació

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
17.07.2020 - 19:50

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Una part important del país ha fet avui marxa enrere en el procés de recuperació de la normalitat. Després d’haver admès que ja hi havia transmissió comunitària a Barcelona, la Generalitat ha anunciat noves restriccions, algunes de fermes i unes altres de recomanades. La principal és que demanen als habitants de Barcelona, de diversos municipis de l’àrea metropolitana, del Segrià i de la Noguera que no surtin de casa si no és imprescindible.

També s’ha limitat la cabuda a bars i restaurants al 50%, amb possibilitat de servir només a les terrasses. S’ha aprovat el tancament de sales de festa i de gimnasos i s’han prohibit les visites a residències de gent gran. El punt més delicat és la prohibició de fer reunions de més de deu persones: la fiscalia ha demanat al jutge que no autoritzi aquesta prohibició perquè la troba ‘desproporcionada’ i creu que el govern no ho ha justificat de manera adequada.

A conseqüència de les noves mesures, s’ha anul·lat l’organització del Sant Jordi d’estiu al passeig de Gràcia, previst dijous vinent. Pel que fa a la resta d’esdeveniments culturals, les indicacions de moment són de mantenir-los, atès que fins ara hi era obligat de preveure mesures de seguretat. Així doncs, els casals i les colònies d’estiu es mantindran.

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat la gestió de la Generalitat i ha dit que ‘el govern va arribar tard a Lleida i arriba tard a l’àrea metropolitana’. Així mateix, ha demanat a l’executiu de ‘no tirar la tovallola’ proposant mesures només restrictives, sinó que també reforci l’atenció primària i el sistema de rastrejament. En la mateixa línia, l’epidemiòleg Oriol Mitjà ha avisat avui a RAC1 que la situació de la pandèmia era de ‘descontrol’ perquè no hi havia un ‘pla clar’ i ha demanat al govern que reaccionés.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 14.061.351 casos confirmats i 595.027 morts. Del total de casos, 8.360.756 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 3.724.096 casos i 141.479 morts;
–el Brasil, amb 2.021.834 casos i 76.997 morts;
–l’Índia, amb 1.037.249 casos i 26.273 morts;
–Rússia, amb 759.203 casos i 12.123 morts;
–el Perú, amb 341.586 casos i 12.615 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 307.335 casos i 28.420 morts.
*A l’estat francès hi ha 173.838 casos i 30.138 morts.


Als Països Catalans hi ha 103.696 casos, 61.130 altes i 14.424 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 80.706 casos, 40.361 altes i 12.633 morts (avui s’hi han afegit 1.111 casos, 45 altes i 2 morts);
–Al País Valencià, 19.398 casos, 17.636 altes i 1.476 morts (avui s’hi han afegit 41 casos nous de PCR i 58 altes);
–A les Illes, 2.397 casos, 2.027 altes i 229 morts (avui s’hi han afegit 13 casos i 5 altes);
–A Catalunya Nord, 315 casos, 279 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 880 casos, 803 altes i 52 morts (avui s’hi han afegit 18 casos).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: ‘Heu canviat els hàbits de compra?’

Les notícies no són bones. Es torna a recomanar a la gent de Barcelona i la seva primera corona, a més del Segrià i la Noguera, que no surtin de casa. És un primer pas. N’hi haurà prou? La ciutadania està nerviosa. Esperava el rebrot a la tardor, no al juliol. Veu que els brots de la covid-19 surten com bolets. La por que tornem a èpoques passades ben recents és palpable. Tot plegat, avui s’ha recomanat de sortir tan poc com es pugui a més de 2,7 milions de persones que són consumidores. La Pimec ja ha demanat que les decisions vagin acompanyades de mesures de suport als sectors empresarials més afectats. Tots sabem que això, si creix, pot decantar l’activitat econòmica cap a les previsions menys favorables de les que s’han fet per al 2020. Per dues bandes. Per una fugida del turisme, que no veurà la seguretat enlloc, i per un altre canvi en el comportament del consum familiar.

Però per un dia deixem la macroeconomia amb la pluja de previsions que les entitats es veuen obligades a fer, tot sabent que el marge d’error que comporten és molt elevat. Ara bé, la referència hi és. ‘Preveiem una caiguda del 10,3% del PIB català el 2020, que podria arribar al 13% si hi ha un segon rebrot’, explicaven ahir a la Cambra. Veurem fins on pot arribar el rebrot que sembla que comença ara. Com respondrà el ciutadà-consumidor a la nova situació? Tot just ahir, Kantar, l’empresa capdavantera mundial de consultoria de mercats, presentava una anàlisi recomanant a les marques com s’havien d’adaptar a un consumidor post-covid de cara a la segona part de l’any.

M’ha semblat interessant comentar la part que fa referència a l’anàlisi del comportament, una vegada el consumidor s’ha vist alliberat de les restriccions imposades per la covid-19. Un alliberament que, en sóc conscient, pot tornar a canviar si la situació angoixosa d’avui no s’arregla. Bé, curiosament, aquesta situació delicada contrasta amb el bon moment que travessa el sector del gran consum, que, encara que continua mostrant la seva millor evolució, està obligat a analitzar i integrar en la seva estratègia com la covid-19 ha canviat la forma de consumir i els hàbits dels compradors.

I com ha evolucionat? Entre els principals canvis d’aquesta nova fase, s’ha observat com s’ha recuperat la despesa, que torna a nivells superiors als 8.000 milions de facturació d’abans de l’arribada de la pandèmia. No oblidem que l’anàlisi es fa en l’àmbit estatal. No obstant això, s’aprecia un matís lleu però important: la despesa dins la llar encara és superior als nivells pre-crisi, mentre que la de fora de la llar encara és una mica inferior.

Malgrat tot, el canvi més evident ha estat la necessitat de sortir de casa, la qual cosa comporta que el consum fora de la llar es vagi recuperant. Concretament, en la setmana del 21 de juny va aconseguir un 70% sobre el volum pre-crisi, i destaca de manera clara el repartiment a domicili, que continua mantenint els més de dos milions d’usuaris que va sumar durant el confinament.

Addicionalment, en el comportament sembla que hi ha alteracions que encara es mantenen aquestes últimes setmanes, com el canvi del patró de compra per dies de la setmana, en què es reforça el divendres com a dia de compra i el creixement sostingut del canal en línia. Així, podem dir que sortim menys vegades a comprar, tot i que gastem més en cada acte, i també que hi anem menys acompanyats i fem consums més simples.

Pel que fa a les preferències actuals dels consumidors, sembla que donem més importància a estalviar i també a la qualitat dels productes, la seguretat en la compra i a l’origen i la procedència dels productes. Em sembla una tendència molt important, perquè opta per la proximitat i ajuda els productors més propers. Una altra de les conclusions a què arriben els analistes de Kantar és que els consumidors busquem compres més ràpides i eficients, però sense renunciar a triar la millor opció disponible.

Són canvis de certa importància en els hàbits que, probablement, hem encaixat i fet nostres en la nova etapa. Ara falta veure, si arribés el moment de tornar a fer marxa enrere, quina seria la reacció de la gent i si les pautes encara serien semblants a les que apunta l’estudi de la consultora.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Manel Solé: ‘Dèiem a Salut i a Agricultura: “Si no ens escolteu, sortiran els positius de cent en cent”’
–CNN: El caos contra el coronavirus del Brasil proporciona un laboratori mundial per a la carrera de vaccins (en anglès)
–Infobae: Coronavirus: com d’eficaç hauria de ser el vaccí per a frenar la pandèmia? (en castellà)
–Vox: Florida té ara més casos de la covid-19 que qualsevol altre estat. Heus aquí què ha anat malament (en anglès)
–The Guardian: Boris Johnson presenta un pla per a tornar Anglaterra ‘a la normalitat’ per Nadal (en anglès)
–Euronews: Com desenvolupa Tunísia tecnologia sanitària per a lluitar contra la covid-19 amb recursos limitats? (en anglès)
–Franceinfo: Poc descarregada i costosa, l’aplicació StopCovid considerada d’utilitat sanitària ‘negligible’ (en francès)
–The Straits Times: Coronavirus: allò que la Xina ha fet correctament per a evitar una segona onada (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Marxa enrere: la Generalitat recomana de no sortir de casa a Barcelona, l’àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera
Suspès el Sant Jordi del 23 de juliol al passeig de Gràcia de Barcelona
Canadell lamenta les noves mesures del govern: ‘No són conscients del que fan’
L’avís d’Oriol Mitjà: ‘La situació és de descontrol i el govern ha de reaccionar’
Què es pot fer i què no a Barcelona, l’àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera?
Colau: ‘El govern va arribar tard a Lleida i arriba tard a l’àrea metropolitana’
La fiscalia demana al jutge que veti la prohibició de reunions de més de deu persones a Barcelona i l’àrea metropolitana


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any