El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací. A partir de dilluns aquest report sobre actualitat del coronavirus s’enviarà a les vuit del vespre, de dilluns a divendres. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors


Què ha passat avui?

La pandèmia del coronavirus 2019 s’expandeix per tot el món. Mentre la situació millora a Europa, el virus fa estralls a l’hemisferi sud, especialment a l’Amèrica Llatina, l’Índia i l’Àfrica. Avui s’han actualitzat les dades i s’ha sabut que ahir es va batre el rècord de casos registrats en un sol dia (137.887) i els gràfics mostren una tendència creixent dels casos diaris que reporten els governs de tot el món. Cal tenir en compte, a més, que són estimacions i que les xifres reals de contagis són molt superiors. Tanmateix, la xifra de morts no creix igual, de moment. El pic va ser a l’abril, tot i que quan s’hagi superat la crisi sanitària serà quan es podrà veure la magnitud real de la pandèmia. Podeu veure’n les dades al portal Worldometers.

Avui s’han anunciat els canvis de fase del desconfinament a partir de dilluns. El País Valencià en bloc i les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central accediran a la fase 3, mentre que les de Lleida i Barcelona i l’àrea metropolitana romandran una setmana més a la fase 2. A Catalunya s’investiga un rebrot a la Garrotxa, tot i que està sota control, i les Illes es preparen per rebre 47 vols amb turistes alemanys a partir de dilluns en el pla pilot per a la recuperació del turisme.

A Madrid, la causa judicial contra el delegat del govern espanyol per la manifestació del 8-M ha estat arxivada. La jutgessa va negar-se a arxivar-la a petició de la fiscalia i l’advocacia de l’estat, però després de la declaració d’ahir de José Manuel Franco en seu judicial ha decidit d’abandonar la investigació. Els relleus a la Guàrdia Civil i l’arxivament de la causa donen aire al govern espanyol, que veu com s’apaga aquest front judicial obert.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 7.672.834 casos confirmats i 426.061 morts. Del total de casos, 3.886.600 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 2.101.861 casos i 116.419 morts.
—El Brasil, amb 809.398 casos i 41.162 morts.
—Rússia, amb 511.423 casos i 6.715 morts.
—L’Índia, amb 300.821 casos i 8.531 morts.
—El Regne Unit, amb 292.950 casos i 41.481 morts.
—L’estat espanyol, amb 290.289 casos i 27.136 morts.

*A l’estat francès hi ha 155.561 casos i 29.346 morts.


Als Països Catalans hi ha 89.874 casos, 55.297 altes i 14.207 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 69.252 casos, 38.789 altes i 12.439 morts (avui s’hi han incorporat 203 casos, 32 altes i 5 morts)
—Al País Valencià, 17.205 casos, 13.630 altes i 1.456 morts (avui s’hi han incorporat 8 casos nous de PCR, 202 altes i 2 morts)
—A les Illes, 2.251 casos, 1.820 altes i 227 morts (avui s’hi han incorporat 4 casos i 4 altes)
—A Catalunya Nord, 313 casos, 277 altes i 34 morts (hi ha hagut una nova alta hospitalària)
—A Andorra, 853 casos, 781 altes i 51 morts (avui s’hi han incorporat 1 cas i 1 alta)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: ‘Angoixa pels incompliments del govern de Madrid’

Només el 30,1% de les empreses catalanes que han presentat un ERTO té constància que tots els seus treballadors han cobrat del SEPE (Servei Públic d’Ocupació espanyol, l’antic Inem) tot allò que els corresponia. Atesa aquesta situació, el 54,4% de les empreses ha avançat diners als treballadors afectats i el 15,1% els ha ajudat de manera no monetària. Un 89,9% d’empreses considera que l’ERTO és una eina útil, ‘sempre que la tramitació i la resolució administrativa es faci de manera efectiva i els treballadors rebin les prestacions oportunes’, ha dit aquest matí el gerent de l’Àrea Institucional de la Pimec, Àngel Hermosilla.

Feia referència a una de les principals conclusions de la cinquena enquesta de la Pimec al teixit productiu català, recollits a l’informe ‘Impacte econòmic de l’estat d’alarma derivat de la crisi de la covid-19 sobre les pimes i els autònoms de Catalunya. Especial sobre ERTO’. Les dades que ha aportat no són positives i evidencien la manca o el retard dels ajuts que va prometre al seu dia el govern espanyol, la qual cosa ha fet encara més angoixós el trànsit de les pimes catalanes en aquests mesos de confinament per la pandèmia.

Basant-se en les conclusions, el president de la patronal, Josep González, ha dit que calia ‘allargar la finalització dels ERTO i avisar amb temps les empreses sobre el termini perquè es puguin planificar’ i creu que cal ‘més flexibilitat sobre la condició de mantenir les plantilles, perquè això pot tenir efectes contraproduents a les pimes’. D’aquesta manera, s’afegeix a la resta de patronals i també sindicats que fan la mateixa petició, mentre el govern espanyol estudia un allargament fins a final de setembre.

Per la seva banda, la directora de Relacions Laborals i Negociació Col·lectiva, Elena de la Campa, ha insistit a ‘desenvolupar i concretar l’obligació del manteniment d’ocupació sis mesos amb posterioritat a l’aplicació d’un ERTO’. Així mateix, ha reclamat al SEPE que faci el pagament immediat de les prestacions per desocupació que resten pendents. Amb aquesta finalitat, ha instat a activar amb la màxima urgència un canal de comunicació del SEPE amb els professionals que gestionen els expedients. Aquest últim aspecte diu molt poc de l’eficiència de l’organisme governamental, atès que si al cap de tres mesos encara no hi ha un canal de comunicació directe, vol dir que no hi ha prou voluntat de resoldre el problema per part de la SEPE, que ja fa unes quantes setmanes, com dèiem des d’aquesta píndola, que viu en un autèntic estat de caos.

A grans trets, en aquestes intervencions s’han esmentat les principals demandes que fa la Pimec al govern, per a no empitjorar més la situació que avui travessen les pimes catalanes, segons que detecta l’enquesta. L’activitat és un dels punts clau de la situació i les respostes diuen que és preocupant, perquè continua en un nivell molt baix. Un 24,2% diu, en el moment de fer l’enquesta, que continua sense activitat, i un 41,3% manifesta que la seva activitat en relació amb el mateix període de l’any anterior se situa per sota del 50%. Amb tot, en relació amb les dades recollides en l’anterior enquesta de l’abril, la situació mostra una lleugera millora.

La tresoreria és un dels maldecaps principals en aquestes situacions, perquè els impagaments i els retards a l’hora de fer efectives les factures són a l’ordre del dia, tal com hem anat explicant en aquestes píndoles. Ara com ara, els problemes de tresoreria afecten encara set de cada deu petites i mitjanes empreses i autònoms, si bé és veritat que baixen lleument en relació amb les dues darreres consultes dels mesos de març i abril.

Els problemes amb l’aprovisionament, per la seva banda, van ser molt importants les primeres setmanes de la pandèmia, atès que van fer aturar l’activitat a moltes empreses, fins i tot moltes de qualificades d’essencials. Ara sembla que s’han atenuat les dificultats respecte a final de març i d’abril. Amb tot, un 42,7% de les pimes i autònoms encara indica que pateix un escanyament en l’aprovisionament de materials i components. Sembla un percentatge molt alt, que s’anirà reduint a mesura que avanci el desconfinament.

Potser el fet més preocupant de la situació es presenta en la seva visió del futur immediat. Segons l’enquesta, quan acabi l’estat d’alarma, el 69,9% d’empreses té previst de presentar un ERTO per causes objectives, sigui per uns mesos o bé fins a final d’any. I, compte amb la dada, de cara a la tornada a l’activitat, només el 65,4% de les empreses consultades ha elaborat un pla de contingència. Això vol dir que més d’una tercera part no té clar què ha de fer. Un fet que em sembla molt greu.

I, veient el panorama, qui rep més al final sempre és el treballador. Així, en relació amb la plantilla actual, s’ha d’esmentar que, per cobrir l’activitat d’aquí a final d’any, un 79,3% de les pimes i els autònoms considera que haurà de reduir el nombre de treballadors. Cal afegir, d’altra banda, que un 45,4% ha considerat de fer un ajustament de plantilla amb caràcter permanent. I finalment, el fet més greu, un 13,0% de pimes i autònoms ha considerat de tancar definitivament l’empresa.

Aquests últims paràgrafs són més que preocupants, perquè és molt difícil de quantificar el nombre d’afectats cap a l’atur que hi pot haver. Però segons que apunta l’enquesta –el seguiment que en fa la Pimec és molt interessant– poden ser més que no desitjaríem tots. Cal esperar que el pròxim lliurament, amb el país ja en marxa, la situació i, sobretot, les perspectives millorin.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Meritxell Sánchez-Amat: ‘És difícil d’entendre que 430 sanitaris d’atenció primària costin 4,5 milions i 108 rastrejadors, 18’
– BBC: Per què no et pots concentrar ara mateix (en anglès)
– Le Monde: Coronavirus: al cor de la batalla immunitària contra el virus (en francès)
– The Guardian: Informe mundial: l’OMS adverteix d’una acceleració en les infeccions per la covid-19 a l’Àfrica (en anglès)
– Infobae: L’Amèrica Llatina suma més d’1.500.000 casos de coronavirus i els experts temen que aquest sigui una ‘dècada perduda (en castellà)
– Los Angeles Times: Una revolta contra l’ús de màscares posa Califòrnia en risc d’un rebrot a mesura que reobren els negocis (en anglès)
– Ouest-France: No hi ha hagut cap ‘excés de mortalitat’ a França durant el mes de maig, segons l’institut nacional d’estatística (en francès)
– Deutsche Welle: Per què el coronavirus mata menys gent a l’est d’Àsia? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El País Valencià en bloc i les regions de Girona i la Catalunya Central avancen a la fase 3
Les Illes Balears rebran 47 vols amb turistes alemanys durant el pla pilot
Investiguen un rebrot de la covid-19 a la Garrotxa que està controlat
Bargalló diu ara que els grups del curs vinent ‘segurament seran de més de 15 alumnes’
Arxiven la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid per la manifestació del 8-M
El govern de Berga retira la tinència de batllia a la regidora que va participar en un salt de maces
Joan Canadell: ‘Els partits ens han fallat’


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.