De les eleccions de demà, necessitem que n’emergesca un missatge de renovació del mandat que els ciutadans de Catalunya van emetre en el referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre. I per aconseguir-ho és imprescindible que els partits compromesos a acomplir la independència, en el marc de la República de Catalunya, obtinguen un resultat clar i puguen formar govern.

Les eleccions de demà són autonòmiques per força, han estat convocades com a tals, il·legítimament, pel govern espanyol. Però el resultat no obliga, no hauria d’obligar de cap manera, a l’autonomisme. Una victòria del bloc republicà hauria de servir no únicament per a reconstruir la Generalitat i frenar la repressió. Si l’independentisme guanya i pot formar govern, el mandat del 21 de desembre caldrà interpretar-lo com un complement del mandat del primer d’octubre. Sense passos enrere innecessaris, sense por, sense dubtar sobre el camí a seguir.

Aquest 21 de desembre les eleccions les han convocades ells, amb les seues regles i previstes per a guanyar ells. Han violat tots els principis d’igualtat i llibertat, han coartat les forces independentistes i el vot lliure dels ciutadans. Guanyar-les, com sembla que passarà, serà doncs un èxit d’una dimensió monumental, històrica. I ho serà també perquè aquesta vegada ells no podran fer servir cap argument per invalidar els resultats ni per qüestionar el mètode, com van fer amb el referèndum.

Si l’independentisme guanya, aquesta vegada els monàrquics ja no podran excusar-se en les garanties, en aquestes garanties que precisament els republicans no hem tingut. Haurem votat seguint les seues regles i jugant en el seu territori i els haurem derrotats, si ho aconseguim, tot i la nostra inferioritat de condicions. Una victòria com aquesta, per tant, l’hauríem d’interpretar tots com el reconeixement legal dels vots del primer d’octubre, com una renovació del mandat democràtic eixit d’aquella jornada de resistència i llibertat. Caldrà, doncs, que els partits independentistes actuen en conseqüència i superen des del primer moment el marc de l’autonomia que Rajoy ha volgut imposar, aprofitant la república proclamada. És això que hi ha en joc demà.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb