Inquietud a RTVE per la destitució de la cúpula a Catalunya només un any després d’haver-la nomenada

  • Oriol Nolis substitueix Pere Buhigas, Soraya Rodríguez a Vicenç Sanclemente i Rafael Lara a Rosa Maria Quitllet; uns canvis que no havien estat comunicats al consell d'administració

VilaWeb
D'esquerra a dreta: Pere Buhigas, director de RTVE a Catalunya; Vicenç Sanclemente, director de Ràdio 4; i Rosa Maria Quitllet, directora d'informatius de RTVE Catalunya
Arnau Lleonart
11.07.2021 - 21:50
Actualització: 12.07.2021 - 12:47

Aquest matí s’han fet públics relleus significatius a la cúpula de Radio Televisió Espanyola (RTVE) a Catalunya. S’ha anunciat la destitució de Pere Buhigas, director de RTVE a Catalunya i de Vicenç Sanclemente, director de Ràdio 4. A banda, també s’espera la destitució de Rosa Maria Quitllet, directora d’informatius de RTVE Catalunya, però encara no s’ha produït. Aquests canvis, que fa dies que es comenten entre els treballadors, han sorprès perquè fa poc més d’un any que van ser nomenats al càrrec i no semblen canvis motivats per motius professionals, sinó moviments de fitxes de caràcter polític.

A més, els canvis s’han ordenat des de la cúspide de RTVE sense haver-ne informat el consell d’administració, un procediment que no és clar que s’ajusti al reglament. VilaWeb n’ha consultat Roberto Lakidain, membre del consell d’administració, que ha dit ben clar: “Ni s’ha comunicat per correu, ni a cap reunió del consell, ni virtual ni presencial, no s’ha informat sobre destitucions i nomenaments als centres de RTVE de Catalunya.” La llei 17/2006, que regula el funcionament de RTVE, estableix que el consell d’administració ha de “nomenar i destituir l’equip directiu de primer nivell de la corporació RTVE i autoritzar el nomenament del de les societats filials, a proposta del president de la corporació”. La pregunta és: els directors de RTVE a Catalunya, el director de Ràdio 4 i la directora d’informatius de RTVE a Catalunya són membres de l’equip directiu de primer nivell? Habitualment són càrrecs que havien passat pel consell d’administració, però posats a filar prim no és clar que sigui legalment obligatori. De totes maneres, haver eludit aquest òrgan fa sonar les alarmes per la manca de transparència i d’escrutini en una televisió pública que sovint ha vist la politització i el control de PP i PSOE com un dels principals problemes de la seva gestió. Més encara quan el president del consell d’administració, José Manuel Pérez Tornero, va garantir al congrés espanyol una manera de fer que ara no practica. “Quan es nomenen els responsables que van per sota d’una alta direcció hi ha d’haver un acord mutu entre la persona que proposa (l’alta direcció), el president i el consell d’administració en última instància, que és el responsable de la missió de servei públic de TVE“, va dir.

El 20 de juliol hi ha convocada una reunió del consell d’administració a Sant Jaume de Galícia on es comunicarà, ara sí, la nova estructura principal de direcció d’informatius i on s’espera que s’oficialitzin aquests relleus. Uns canvis que, com hem dit, es faran públics dilluns. Qui convoca la reunió és Esteve Crespo, fins ara director dels centres territorials de RTVE i nou director de continguts informatius. De fet, tot i haver estat proposat encara no exerceix el càrrec nou perquè abans s’ha de sotmetre a una votació consultiva per saber si té el suport dels treballadors de RTVE, una consulta que es vota aquest cap de setmana. El resultat no és vinculant i depèn de cada persona com l’entoma. El 2019 els treballadors de RTVE van refusar que Enric Hernández fos nomenat director d’informació i actualitat, però ell va acceptar el càrrec de totes maneres. En canvi, Almudena Ariza va rebre un suport del 61,85% dels seus companys, però ho va considerar poc i va renunciar a dirigir els serveis informatius.

Amb tot, entre els treballadors s’apunta que els relleus de Buhigas, Sanclemente i Quitllet no s’han decidit al despatx d’Esteve Crespo, sinó al de José Juan Ruiz, cap de gabinet de Tornero i considerat molt vinculat al PP. Fins i tot, fonts del comitè d’empresa de RTVE a Catalunya diuen que la decisió s’ha pres sense el coneixement de Crespo, un extrem que VilaWeb no ha arribat a confirmar.

El desblocatge de la renovació de RTVE, punt de partida dels relleus

Una de les principals carpetes sobre la taula de la política espanyola és la renovació de les cúpules de tota mena d’institucions públiques amb el mandat caducat. És un problema que afecta la cúpula del Consell General del Poder Judicial, del Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble… I fins fa no gaire, de RTVE. Tot plegat són canvis que exigeixen una majoria parlamentària àmplia, però des de fa mesos el PP manté una posició de blocatge sabedor que les cúpules actuals són les que es van nomenar sota el govern de Mariano Rajoy.

Però el febrer el PP va cedir i va acordar amb el govern espanyol la renovació de RTVE. Es va nomenar un consell d’administració amb quatre membres a proposta del PSOE, tres a proposta del PP, dos a proposta d’Unides Podem i un a proposta del PNB. Un acord que obviava la proposta del comitè d’experts per a despolititzar RTVE i que establia que la presidència seria per a José Manuel Tornero.

Roberto Lakidain, membre del consell d’administració a proposta d’Unides Podem, veu els relleus a les direccions internes de RTVE com una conseqüència de l’acord del govern espanyol amb el PP: “Una de les contrapartides és què passa a Catalunya, però també el mateix nomenament del cap de gabinet, José Juan Ruiz, un home d’Eladio Jareño [ex-cap de premsa del PP a Catalunya i director de TVE durant el govern de Rajoy].” També apunta com a part d’aquest acord el nomenament d’Ana María Bordas, com a directora d’Entreteniment i Divulgació, des d’on decidirà gran part de la graella de programació. “També tenia un càrrec directiu a Catalunya de rellevància a l’etapa d’Eladio Jareño amb el PP”, diu.

Oriol Nolis, nou director de RTVE a Catalunya

El nou director de RTVE a Catalunya serà Oriol Nolis, actual presentador dels informatius en català de TVE. Nolis va assolir una gran popularitat a escala estatal quan va presentar els informatius de cap de setmana de TVE, una etapa que es va acabar abruptament la tardor del 2014. Llavors es va dir que marxava per motius personals, però ell mateix no va trigar gaire a negar-ho i dir que havia estat destituït. Segons La Razón, el motiu va ser no haver volgut seguir la línia marcada per la direcció d’informatius a l’hora de tractar la consulta d’autodeterminació del 9-N. La substituta de Vicenç Sanclemente al capdavant de Ràdio 4 és Soraya Rodríguez, fins ara sotsdirectora d’informatius de RNE.

També es dona per fet que Rosa Maria Quitllet serà rellevada com a directora d’informatius de RTVE a Catalunya després d’una campanya ferotge de l’espanyolisme per una fotografia on apareixia amb un llaç groc i per haver fet piulets de suport als presos i contra la monarquia. En el seu cas, diverses fonts apunten que qui ocuparà el seu lloc serà Rafael Lara, el seu antecessor en el càrrec durant el govern del PP.

Juan Abian, sindicalista de Comissions Obreres i membre del comitè d’empresa, diu que els rumors del relleu van sorprendre la plantilla perquè, segons consideren, no hi ha cap motiu aparent per a destituir-los. I va més enllà: diu que l’objectiu principal era apartar Buhigas, Sanclemente i Qutillet, més que no pas col·locar al seu lloc algú pròxim al nou president i el seu cap de gabinet. “Volen apartar tot allò que faci olor d’Enric Hernández, tot i que quan a ell el van rellevar no el van acomiadar, i ho podien fer perquè no és treballador de la casa, sinó que el van recol·locar com a responsable de la part digital”, diu de l’ex-director de El Periódico. En el seu moment es va interpretar el salt d’Hernández a RTVE com un gest d’agraïment després de la venda de Grupo Zeta, empresa editora de El Periódico, a Premsa Ibérica i no a Jaume Roures, una circumstància que el govern espanyol volia evitar per la proximitat de l’amo de Mediapro amb el sobiranisme i malgrat que l’oferta econòmica de Roures era millor.

Roberto Lakidain també lamenta el relleu de Buhigas i Quitllet per l’impuls que havien donat a TVE amb l’increment de programació en català; que si bé no havien aconseguit fer ombra a TV3 en termes d’audiència, programes com ara el matinal Cafè d’idees, que presenta Gemma Nierga, o el debat Obrim fil, de Xavier Sardà, han aconseguit certa influència en l’àmbit de la informació d’actualitat a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor