Un miler de detencions, 600 encausats i més de 120 condemnats: el Regne Unit decreta mà dura contra els agitadors ultres

  • Poques setmanes després de l'onada de violència extremista que assolà el país, la justícia britànica ja ha condemnat més de cent vint persones en relació amb els disturbis

VilaWeb
Un manifestant exhibeix una pancarta anti-racista durant una contramobilització a Walthamsthow, a l'est de Londres, aquest agost (fotografia: Andy Rain/EFE)
The Washington Post
17.08.2024 - 21:40

The Washington Post · Jennifer Hassan

Londres, Regne Unit — Més de mil detencions. Gairebé sis-cents encausats. Més de cent vint condemnats. Així és com ha respost el govern britànic a l’onada de disturbis extremistes que fa poques setmanes van assolar el Regne Unit.

“Us vam dir que la justícia seria implacable i que no toleraríem aquesta mena de crims”, va escriure dimecres a X el Consell Nacional de Caps de Policia –un organisme governamental que assisteix les forces de l’ordre al país– quan el nombre de detencions va superar el miler.

Aquesta “justícia implacable” ha estat tota una prova de foc per a Keir Starmer, que fa poc més d’un mes que ocupa el càrrec de primer ministre després d’una aclaparadora victòria electoral aquest juliol. Abans de ser primer ministre, Starmer va ser fiscal en cap d’Anglaterra i Gal·les, cosa que li atorga una experiència molt valuosa a l’hora de gestionar un cas d’aquestes característiques.

Els tribunals de tot el país ja han dictat penes de presó en resposta als disturbis. La BBC va informar dimarts que, fins al moment, ja hi ha hagut cent vint condemnats, sigui per agressió a un agent de policia i desordres violents, sigui per crims d’odi a internet. Dimecres, per exemple, una dona va ser condemnada a quinze mesos de presó per haver demanat que s’ataquessin mesquites.

La violència va esclatar després d’un atac amb arma blanca el 29 de juliol a Southport, al nord-oest d’Anglaterra, en què van morir tres nens. La desinformació sobre la identitat de l’agressor va esperonar una onada de disturbis perquè uns missatges el van identificar erròniament com a sol·licitant d’asil, de nom àrab, que havia creuat il·legalment el canal de la Mànega. El sospitós, Axel Rudakubana, va néixer al Regne Unit i és fill de pares ruandesos.

Desenes d’agents de policia van ser agredits en enfrontaments amb esvalotadors, que també van saquejar botigues, atacar mesquites amb maons i cremar cotxes. Manifestants d’ultradreta contraris a la immigració van assaltar un hotel que acollia sol·licitants d’asil, tot llançant maons i cadires contra l’edifici.

Molts manifestants marxaren pels carrers mentre cridaven: “Volem recuperar el nostre país”, tot atiant la por a la persecució entre els immigrants i les minories racials.

El 4 d’agost, a mesura que els disturbis s’estenien per tot el país, Starmer va condemnar la violència com a “vandalisme d’extrema dreta” i va prometre que els agitadors serien encausats i condemnats. El govern britànic va declarar la setmana passada que habilitaria centenars de places addicionals a les abarrotades presons britàniques per fer lloc als detinguts.

Starmer va ser fiscal en cap britànic entre el 2008 i el 2013. Durant aquest període, l’ara primer ministre va supervisar el primer encausament al Regne Unit d’un terrorista d’Al-Qaeda, i va presentar càrrecs contra polítics conservadors i laboristes implicats en un escàndol de corrupció de fons.

Durant aquest període, Starmer també va presentar acusació contra els implicats en els disturbis de Londres del 2011, desencadenats per la mort a mans de la policia d’un home negre anomenat Mark Duggan. Un mes després de la mort de Duggan, a l’agost, vora 4.000 persones havien estat detingudes, segons un informe del govern.

Les condemnes contra els agitadors han continuat arribant aquesta setmana. Una dona de 53 anys va ser condemnada a quinze mesos de presó dimecres arran d’una publicació que va fer a Facebook el 3 d’agost, en plena onada de disturbis. “No protegiu la mesquita. Feu-la saltar pels aires amb els adults a dins”, va escriure.

“Els anomenats ‘guerrers del teclat’, com vostè mateixa, heu d’aprendre a assumir les conseqüències del vostre llenguatge repugnant i incendiari”, va dir el jutge Steven Everett en dictar la sentència.

També han estat condemnats un home de 26 anys –tres anys de presó– per haver trepitjat un agent de policia, un jove de 18 anys –un any i mig de presó– per haver llançat maons a la policia i un home de 38 anys –dos anys i vuit mesos de presó– per haver proferit insults racistes contra la policia.

La gran majoria dels encausats són homes adults, molts amb antecedents penals i vincles amb el vandalisme futbolístic. Però als disturbis també hi participaren ancians, dones i fins i tot nens, incloent-hi una nena de tretze anys que va ser declarada culpable aquesta setmana per un tribunal de la ciutat Basingstoke.

La nena, el nom de la qual no pot aparèixer als mitjans de comunicació a causa de la legislació britànica, formà part d’una turba que atacà un hotel d’un municipi proper a Basingstoke que acollia sol·licitants d’asil, segons que ha informat la BBC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor