Els regants denuncien que Catalunya viu una alerta alimentària a causa de la sequera

  • L'Associació Catalana de Comunitats de Regants ha fet un balanç de cada comunitat i diu que les restriccions causen conseqüències econòmiques

VilaWeb
Redacció / ACN
07.05.2023 - 11:42
Actualització: 07.05.2023 - 12:13

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha alertat sobre les conseqüències greus de la sequera en certes produccions i ha fet referència a l’alerta alimentària que considera que viu Catalunya, en un comunicat. L’entitat fa un repàs de la situació de cada comunitat de regants. Ahir, la junta directiva de l’associació ja va demanar al govern que implantin la Taula de l’Aigua de Catalunya per establir les bases del futur Pacte Nacional de l’Aigua previst en l’acord de pressupost. També va criticar que la Generalitat sigui més restrictiva amb el sector agrari que no pas amb l’industrial i amb l’esbarjo, i encara més quan la producció agrària no arriba a cobrir el 40% de les necessitats alimentàries de Catalunya.

Així, respecte de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, ha remarcat que l’estiu passat tan sols va poder disposar d’una dotació del 41,67% de l’habitual, i enguany no té prou aigua per al reg dels dos cultius principals, l’avellaner i l’olivera. Això té conseqüències greus, com ara la necessitat d’arrencar els avellaners que no tinguin unes altres alternatives de reg, la pèrdua de la collita d’olivera i les repercussions sobre tota la indústria agroalimentària que depèn d’aquests conreus.

La situació també perjudicarà tota la comunitat de regants, atès que sense poder regar i amb la gent sense ingressos, es farà difícil de cobrar les taxes de manteniment, per la qual cosa demanen ajuts per als regants i les comunitats per poder subsistir.

Sobre la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre, l’entitat alerta que també és en una situació complicada a causa de la sequera. Actualment, tan sols tenen disponible el 50% de la concessió per a regar les 11.000 hectàrees de cultius. Si no hi ha millores, és previst que hauran d’acabar el reg a partir del juliol o l’agost. Això podria significar la pèrdua de la collita de l’arròs al delta i grans pèrdues per a les zones altes on es conreen hortalisses i cítrics.

La qualitat de l’aigua disponible també és un maldecap que perjudica la productivitat dels cultius. Les despeses per a preparar les terres i les infrastructures ja s’han fet, però les pèrdues poden ser incalculables si no es pot acabar el cicle de la planta de l’arròs. Per això, la comunitat de regants demana ajuda per part de les administracions per fer front a aquesta situació.

Pèrdues per als productors

A les Comunitats de Regants del Ter, la situació de sequera implica una reducció important de la quantitat d’aigua concedida per enguany, que passa de 71,14 hm3l’any passat a solament 38 hm3. Això ha implicat restriccions en la varietat de cultius que es poden fer, amb reduccions en la superfície de cultiu en herbacis i en el cabal d’aigua en els cultius llenyosos. En concret, a la zona d’arròs s’ha optat per sembrar tan sols el 50% de la superfície, igual que en el blat de moro. Als fruiters amb reg per degoteig, s’ha optat per donar-los tan sols el 80% de l’aigua, i en els de tenen reg amb canaleta, solament el 60%. Respecte dels planteristes, també se n’ha reduït el cabal fins al 50%.

La comunitat qüestiona la garantia que els ha donat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que mantindran el cabal assignat fins al final d’agost, atès que depenen de l’aigua de boca que ha de consumir Barcelona i l’àrea metropolitana. Això pot implicar pèrdues importants per als productors, sobretot en el cas de l’arròs, que no té cap cultiu substitutiu possible. La comunitat ha criticat la manca de respostes clares i concretes del departament aquests darrers mesos i ha demanat una actuació urgent per a evitar que la situació perjudiqui greument el sector agrícola a tot Catalunya.

La Comunitat de Regants Marge Esquerre Riu Muga ha informat que la situació de sequera a la conca de la Muga s’ha agreujat enguany. Tan sols han rebut un 13,5% de l’aigua concedida l’any passat i la distribució s’ha complicat encara més amb aquesta quantitat reduïda. Això ha fet que molts regants hagin hagut de canviar els cultius, amb l’impacte econòmic que implica. Aquests regants fa anys que reclamen mesures, com ara la reutilització d’aigua i el creixement de l’embassament de Darnius-Boadella, sense èxit. Així mateix, la ramaderia és un dels sectors més danyats per les restriccions, atès que té dificultats per a obtenir menjar per als animals. Les conseqüències econòmiques tindran repercussions a curt termini i mitjà en l’economia comarcal.

Pèrdua de la producció durant deu anys

Les Comunitats de Regants de Tarragona pateixen una sequera greu, que afecta els pous i obliga a deixar cabals ecològics al riu Francolí, cosa que mata els avellaners i fa perdre’n la producció durant deu anys fins que no se’n puguin tornar a plantar. En aquest sentit, la Comunitat de Regants de Valls ha alertat que, si aquesta situació continua, la pèrdua de pagesia serà imminent, i ha demanat a les autoritats competents que prenguin mesures per evitar aquesta situació.

El Canal Segarra-Garrigues ara com ara és l’encarregat de regar més de 7.000 hectàrees de terreny, però la situació de sequera perjudica greument la producció agrícola. Les 2.147 hectàrees destinades a cereal d’hivern i blat de moro tan sols podran fer una collita, atès que la sequera impedeix el cultiu d’estiu, i per als altres cultius, l’aigua disponible és insuficient per a salvar els arbres i garantir una collita. Això representa una pèrdua important per als pagesos i pot posar en perill la producció agrícola de la zona, segons que alerten.

La Comunitat de Regants de la Terra Alta té 8.400 hetàrees en regadiu, principalment de vinya, oliveres i arbres fruiters, amb un reg eficient de suport per degoteig que es va construir ara fa més de vint anys. Si no hi ha prou pluja, les parcel·les de secà tindran una collita de raïm molt danyada, mentre que les que tenen reg podran obtenir una bona collita de raïm i olives. Serà un any difícil per als pagesos que no tenen reg, atès que no podran recollir els fruits si no plou aviat. Així i tot, el consum d’aigua de la comunitat és bastant inferior a la dotació, cosa que és una bona notícia en un any de sequera com aquest.

La situació al Canal d’Urgell és greu, atès que el canal principal rega 50.000 hectàrees i s’ha hagut de prioritzar el reg dels arbres per sobre dels cultius de cereal d’hivern i més cultius, com ara l’alfals. No s’ha pogut completar totalment el reg del cereal d’hivern, i hi ha 15.000 hectàrees de cultius que no es reguen d’ençà que va tancar el Canal d’Urgell.

Ara com ara, tan sols es pot fer un reg per als arbres a començament de juny, però no és clar que es puguin salvar durant tota la campanya perquè els arbres necessiten ser regats periòdicament fins al setembre, i ara per ara no hi ha aigua garantida i depenen de la pluja. La situació és preocupant per als pagesos que depenen del canal per a regar les terres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any