Catalunya ha rebut 46 sol·licitants d’asil per orientació sexual o identitat de gènere enguany

  • La Comissió Catalana d'Acció pel Refugi denuncia que moltes persones han de fugir de casa i del seu país per LGBTI-fòbia

VilaWeb
ACN
17.05.2024 - 11:26
Actualització: 17.05.2024 - 11:40

La Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) ha atès 46 sol·licitants de protecció internacional per motius d’orientació sexual o identitat de gènere durant els primers quatre mesos del 2024. 26 són homes, 14 dones i 6 persones no binàries. Coincidint amb el Dia Mundial contra la LGBTI-fòbia, la CCAR ha denunciat que moltes persones encara han de fugir de casa i dels seus països pel fet de tenir orientacions sexuals o identitats de gènere no normatives. La Comissió ha fet 105 actuacions per a atendre i acompanyar jurídicament aquestes 46 persones, que poden acollir-se a la protecció internacional perquè formen part d’un col·lectiu susceptible de rebre persecucions i vulneracions de drets humans.

La comissió ha lamentat que aquestes persones es troben amb nombrosos obstacles per sol·licitar asil, no tan sols les dificultats que troben en general els sol·licitants per a arribar a Europa per vies legals, sinó també els problemes per aconseguir una cita per formalitzar la sol·licitud. Però també obstacles específics, com el fet que no es tenen en compte les seves necessitats concretes per la seva orientació sexual o identitat de gènere. L’organització també ha apuntat a la manca de formació dels qui intervenen en el procés, especialment dels cossos de policia, que moltes vegades posen en dubte la credibilitat del relat del sol·licitant o li exigeixen que aporti proves documentals no previstes a la legislació. A més, apunta que viuen una segona discriminació durant el procés d’inclusió als territoris d’acollida.

Amb tot, la CCAR assenyala que no hi ha dades específiques sobre el nombre de sol·licituds i resolucions dels qui fugen de la LGBTI-fòbia, i això fa que no es pugui saber de primera mà la realitat d’aquestes persones. Reclamen nous mecanismes i eines que permetin un acompanyament integral als sol·licitants de protecció internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any