22.02.2025 - 15:13
|
Actualització: 23.02.2025 - 18:37
La Fundació Arnau Mir de Tost ha recuperat part del rostre de la figura jacent del sepulcre d’Arnau Mir de Tost, fundador de la col·legiata d’Àger i del llinatge dels Cabrera. Amb la nova peça, el sarcòfag “adquireix una nova dimensió”, segons el restaurador i conservador Ramon Solé, perquè permetrà d’aprofundir en la tipologia i l’estil de la tomba. La reintegració i presentació del fragment s’ha fet avui a l’església de Sant Vicenç d’Àger, on es conserva el sepulcre datat del segle XIV. La peça va aparèixer fa un any a casa d’una família del municipi, la qual, sense saber-ho, havia custodiat la peça durant 100 anys.
Dues dècades després de la restauració del sarcòfag d’Arnau Mir de Tost, avui s’ha presentat una de les peces que faltaven a la figura jacent de la tomba. “Es pot veure part dels llavis, el bigoti i les línies del somriure molt marcades. Dóna una informació important sobre la fisonomia”, ha dit el restaurador.
Solé ha explicat que el fragment s’ha reincorporat al sepulcre amb un sistema “reversible” perquè en cas que apareguin noves peces del sarcòfag en un futur no se’n perjudiqui la restitució. “És possible que surtin restes. Tampoc fa falta que es trobin en un context arqueològic, pot ser que en alguna casa hi hagi part d’aquests fragments”, ha dit.
Per això, el restaurador ha fet una crida a aquelles persones que tinguin peces escultòriques al domicili que ho facin saber. Precisament, el fragment presentat avui es va trobar en bon estat de conservació perquè havia estat custodiat durant un centenar d’anys en una casa del municipi.
La Montse, filla de qui va ser el secretari de la Fundació Arnau Mir de Tost, va trobar el fragment de manera casual mentre feia la neteja a la casa familiar després de la mort del seu pare. “És com si es tanqués el cercle. Ell va dedicar els seus últims anys de vida a recopilar informació i a escriure llibres sobre Arnau Mir de Tost. Em fa molta il·lusió per ell. No sabia que el fragment era a casa, si no, ja faria dies que seria al seu lloc”, ha dit.
Així mateix, la Montse ha apuntat que “suposem que el meu rebesavi, que era farmacèutic i tenia accés a l’hospital de campanya habilitat a la col·legiata durant les guerres carlines, va agafar el fragment perquè no es malmetés després d’un bombardeig. La peça va quedar en un racó i no se’n va dir res”.
El projecte de restauració ha estat impulsat per la Fundació Arnau Mir de Tost amb la col·laboració de la parròquia de Sant Vicenç i l’Ajuntament d’Àger.
Una de les figures més rellevants de la Catalunya medieval
Arnau Mir de Tost va ser una de les figures més rellevants de la Catalunya medieval i la més important de la història d’Àger. En aquest municipi de la Noguera va posar les bases de totes les institucions i més tard va esdevenir la capital del vescomtat d’Urgell.
L’any 1046 va aconseguir de conquerir de manera definitiva el castell i la vila d’Àger en poder de Sulaiman, rei àrab de la Frontera Superior. Va custodiar tota la frontera des de mig Segre fins a Benavarri i va establir aliances feudals amb el comte del Pallars Jussà, els reis d’Aragó i els comtes de Barcelona. També va fundar la Canònica de Sant Pere i va promoure el conjunt romànic del Castell i la col·legiata d’Àger.
Segons el president de la Fundació Arnau Mir de Tost, Francesc Fité, el sepulcre d’Arnau Mir de Tost va ser profanat en el marc de la primera guerra carlina.