Reclamen d’actualitzar els sistemes operatius d’iPhone, Mac i Watch per problemes de seguretat

  • L'Institut espanyol de Ciberseguretat ha emès una alerta "crítica" · La companyia Kaspersky havia descrit un atac als seus treballadors

VilaWeb
Redacció
23.06.2023 - 10:20
Actualització: 25.06.2023 - 22:42

Apple va publicar abans-d’ahir actualitzacions dels seus sistemes operatius, que segons la comunitat de ciberseguretat, són per esmenar forats en la seguretat dels iPhone, Mac i Watch. Arran d’això, l’Institut espanyol de Ciberseguretat (Incibe) ha fet una crida als usuaris d’aquests aparells perquè actualitzin els programaris a l’última versió.

En un comunicat a la seva web, l’Incibe ha qualificat de “crítica” la situació. Per això, ha emès una alerta de nivell 5. “Georgy Kucherin, Leonid Bezcershenko i Boris Larin [de la companya de ciberseguretat Kaspersky] han informat Apple sobre tres vulnerabilitats 0day que podrien permetre a un atacant d’executar un codi arbitrari”, asseguren.

En aquest sentit, l’organisme identifica com a vulnerables les versions anteriors a Safari 16.5.1; iOS 16.5.1 i iPadOS 16.5.1; iOS 15.7.7 i iPadOS 15.7.7; macOS Ventura 13.4.1; macOS Monterey 12.6.7; macOS Big Sur 11.7.8; watchOS 9.5.2 i watchOS 8.8.1.

Com heu d’actualitzar els vostres dispositius?

En el cas dels Mac, per a comprovar si hi ha una actualització disponible, heu d’anar a “preferències del sistema” i d’allà a “actualització del programari”. Si l’actualització està disponible, feu clic al botó per instal·lar-lo i, tot seguit, introduïu la contrasenya d’administrador. Durant la instal·lació s’ha d’evitar de posar l’ordinador en repòs o plegar la pantalla.

En el cas dels iPhone, cal anar a “configuració” i seguidament a “general”, on ha d’aparèixer l’actualització del programari (si està disponible). Si és així, cliqueu a “actualització de programari” i, posteriorment, a “descarregar i instal·lar”. El dispositiu us demanarà el codi per tirar endavant el procés. Apple recomana de tenir l’aparell connectat al wifi i endollat.

Finalment, els Watch —si tenen watchOS 6 o una versió posterior—, es poden actualitzar sense fer servir un iPhone. Cal que l’aparell estigui connectat al wifi i tingui un 50% de bateria. Des de l’aplicació de configuració, cliqueu “general” i d’allà “actualització de programari”. Si està disponible, cliqueu a instal·lar i seguiu les instruccions que apareguin a la pantalla.

Aci podeu actualitzar els sistemes operatius d’iPhone/iPad, Mac i Watch.

L’atac a Kaspersky

Ara fa unes setmanes, Kaspersky va publicar informació sobre un ciberatac professional —”extremadament complex”— que havien sofert els executius de la companyia, que afectava els dispositius d’Apple. “L’objectiu de l’atac era la col·locació discreta de programari espia en els iPhones dels treballadors de la nostra empresa, tant de quadres intermedis com superiors”, explicaven.

Segons Kaspersky, el troià, que han anomenat Triangulation, pot afectar els aparells sense que els usuaris facin res. Concretament, aprofita iMessage per endinsar-se en el sistema operatiu i recollir informació privada. Entre el contingut que pot obtenir hi ha enregistraments del micròfon, fotografies, geolocalitzacions i altres dades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor