La pasta és un aliment bàsic i molt popular que forma part de moltes receptes quotidianes a la nostra dieta habitual. La pasta, tant la seca que es pot trobar en qualsevol botiga d’alimentació (macarrons, espaguetis, galets…), com la fresca que es troba sempre a la zona refrigerada, cal bullir-la, cal hidratar-la. Un cop bullida, es pot menjar de moltes maneres: acompanyada d’un sofregit, de diverses salses, dins del caldo, servida freda en amanides, feta a la cassola…

Es tracta d’un aliment molt ric en hidrats de carboni i, per això, és un aliment que ens aporta molta energia. Durant la digestió de la pasta l’energia s’allibera lentament i això ens proporciona unes quantes hores de sacietat. És un plat ideal per a dinar perquè ens permet continuar amb les tasques que hàgim de fer al llarg del dia i, per això, no està indicada a l’hora de sopar perquè no necessitem un aliment tan energètic per anar a dormir (excepte si la mengem en sopa perquè se n’hi posa poca quantitat).

Les criatures i els joves la consumeixen perquè fan moltes activitats (anar a l’escola, fer esport, sortir amb els amics, jugar…) i les persones grans també en necessiten però en unes racions més moderades. Si una persona jove pot prendre una ració de 100 g de pasta seca pesada en cru, una persona adulta en té prou amb 70 g i, en edats més avançades, és suficient amb 60 g, que sempre es calculen pesats en cru.

Tot i que es tracta d’un aliment energètic, el seu contingut en greix és molt baix. A més, com que la pasta és d’origen vegetal, no conté gens de colesterol perquè aquest greix només es troba en els aliments d’origen animal. A diferència d’altres aliments d’origen vegetal com les verdures, el contingut en vitamines és poc important, però aporta una bona quantitat de potassi, magnesi i fòsfor.

El gluten
La pasta s’obté del blat, de la varietat de blat dur anomenat triticumdurum. El blat, a més de contenir hidrats de carboni, és un cereal ric en proteïna vegetal, que s’anomena gluten. Hi ha persones que no poden assimilar aquesta proteïna, són les persones celíaques i no poden menjar mai blat, ni cap altre cereal que en contingui, ni cap farina o derivat d’aquests cereals (pa, galetes, pasta, sèmoles…).

Els cereals que contenen gluten són:
• el blat
• el sègol
• l’ordi
• la civada (també es pot dir avena)
• l’espelta
• el kamut.

Els cereals que no contenen gluten són:
• l’arròs
• el blat de moro
• la quinoa
• l’arròs salvatge

Els llegums no són un cereal i també tenen un alt contingut en proteïnes vegetals, però no contenen gluten.

Cal dir que, actualment, hi ha una certa tendència a evitar menjar blat, fins i tot, per part de persones que no pateixen cap problema per digerir el gluten. Si no es pateix cap intolerància ni malaltia, suprimir-lo de la dieta suposa un problema, ja que es deixa de consumir aquesta proteïna vegetal i, en les persones grans, que de vegades tenen problemes de masticació i d’inapetència per menjar proteïna animal, no és gens aconsellable eliminar la pasta.

Recepta
Aquí hi trobareu aquesta amanida de pasta que és molt gustosa, però aquests plats accepten les variacions que hi vulgueu fer: es poden afegir nous ingredients, se’n poden treure, es pot triar un altre tipus de pasta…

El formatge Feta és tradicional a Grècia i als altres països del voltant, està fet amb llet d’ovella o de cabra, és de pasta tova crua i el deixen madurar en salmorra durant un període de tres mesos. Per això té un gust tan especial.

Ingredients (per a 2 persones)
• 140 g de pasta seca d’espirals de colors (70 g per a cada persona)
• 1 tomàquet
• 6 g de pinyons torrats
• 6 g de panses de Corint
• 10 g de nou pelada
• 20 g de formatge Feta
• Pebre
• Orenga
• Oli d’oliva
• Oli d’oliva verge extra

Preparació
• Poseu una olla al foc amb aigua, una cullerada de postres de sal i un raig d’oli
• Quan arrenqui el bull, tireu-hi la pasta i remeneu-la perquè no es quedi enganxada al fons de l’olla
• Deixeu que bulli durant 10-12 minuts o el que indiqui el paper del paquet
• Quan apagueu el foc, afegiu un raig d’aigua freda a l’olla per tallar l’ebullició, això farà que, quan la colem, no ens cremi el baf ala cara
• Un cop escorreguda, com que la volem fer en amanida i necessitem que sigui una pasta que no s’enganxi, l’esbandiu amb un raig d’aigua freda dins l’escorredor mateix i la deixeu allà dins perquè es vagi escorrent tota l’aigua
• Agafeu una paella petita i poseu-hi un raig d’oli. Dins la paella hi poseu els pinyons sense deixar de mirar-los i remenar-los. Quan comencin a canviar de color, apagueu el foc i els deixeu en un plat. Feu-ho de pressa perquè es cremen de seguida, s’enfosqueixen i amargantegen
• Renteu, eixugueu i talleu el tomàquet a bocins petits
• Partiu les nous pelades per la meitat o a bocins més petits, al vostre gust
• Talleu el formatge Feta a daus petits
• Poseu la pasta en una safata, el tomàquet, els pinyons torrats, les nous pelades, les panses i ho barregeu tot
• Hi afegiu l’orenga, el formatge i ho amaniu amb oli d’oliva verge extra
• Quan ho tasteu sabreu si cal rectificar-ho de sal

Suggeriments
• És un primer plat molt ric en hidrats de carboni i que atipa
• Pot combinar molt bé amb un segon plat amb proteïna: algun tipus de carn o peix cuinats amb una tècnica culinària senzilla, com la planxa o el forn
• Com que la pasta i els fruits secs aporten proteïna vegetal i també hi ha el formatge, que en conté de l’animal, també es pot considerar un plat complet i llavors s’ha de complementar amb un primer plat lleuger vegetal (amanida verda, gaspatxo, crema de verdures…)

Comentaris
• Conté gluten. Les persones que en són intolerants, poden fer l’amanida amb una pasta que no en porti
• És una recepta apta per a dietes vegetarianes que acceptin menjar lactis
• El formatge Feta és de llet crua i té un contingut elevat en sal. Les persones que no puguin menjar llet crua, com les embarassades, poden fer servir un altre formatge de llet cuita. Les persones amb hipertensió arterial que han de vigilar la ingesta de sal, han de triar un formatge amb baix contingut en sal

Valoració nutricional
Aquesta recepta té una aportació calòrica considerable perquè hi ha molts glúcids que ens donen molta energia. És un plat que conté força proteïna vegetal i pocs greixos, tots ells, molt saludables. Qualsevol plat ric en pasta o arròs s’haurà de combinar sempre amb un altre plat amb poques quilocalories: una amanida, una crema de verdures o un tall de carn o de peix a la planxa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb