Ingredients:
(per a 6 persones)
Pel llom:
1 kg de llom de dos colors
1 mantellina de porc
2 ous durs
125 g de carn picada de porc (salsitxa o botifarra)
100 g de pernil
1 tòfona
100 g d’olives farcides
oli, sal, pebre negre
2 copes de cava
2 pastanagues
2 cebes mitjanes
aigua
1 cullerada de Maizena
1 rajolí de vinagre

Per a la fruita seca:
200 g d’orellanes
200 g de prunes
50 g de pinyons
una copa de cava
una cullerada de mantega

Per les pomes farcides:
3 pomes Golden
mantega
un grapat de panses

Elaboració:

Posem la mantellina de porc en remull una estona, amb aigua calenta, sal i vinagre. Després la rentem bé, l’assequem i la guardem.

Mentrestant, agafem el llom sencer i en fem uns talls verticals, de dalt a baix, sense arribar a tallar-lo completament, que hi faltin un parell de centímetres, com si fos un llibre: un tall al mig i dos a cada banda. El salpebrem.

Dins el tall del mig hi posem els ous durs a trossos. En un del costat, posem la botifarra sense pell i al tall de l’altra banda el pernil. En els talls de més a les bandes, en un hi posem la tòfona i en l’altre, les olives.

Emboliquem el llom amb la mantellina i el lliguem amb un cordill per evitar que s’escapi el farcit.

En una plata d’anar al forn posem oli, el llom, i pels costats la ceba i les pastanagues tallades. I ho fem coure a 200°, una hora o més, depenent del forn i del gruix del llom.

A mitja cocció, hi tirarem dues copes de cava pel damunt.

Una vegada cuit, el deixarem refredar. I el que queda del rostit (suc i verduretes) ho passem pel Túrmix. Si hi ha massa oli, en traiem dues cullerades. Desfem en fred una cullerada de Maizena en un gotet d’aigua i ho afegim a la salsa. La fem coure un parell de minuts i la reservem fins a l’hora de servir.

Tallem el llom a rodanxes.

Mentrestant, en una cassoleta posem les prunes, els pinyons i les orellanes en remull en cava.

Al moment d’anar-les a coure, hi afegim una cullerada de mantega. Ho courem uns quants minuts, amb compte que no es cremi la fruita.

Per a les pomes al forn: agafem les tres Golden, les pelem, en traiem el cor i a dins hi posem una mica de mantega i unes panses. S’emboliquen amb paper d’alumini i es couen vint minuts al forn, a 180°.

Servim la fruita seca i les pomes d’acompanyament, amb el llom tebi i la salsa ben calenta pel damunt.

Llom farcit de tòfona, pernil, ou dur, olives i botifarra.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb