Quina és l’estratègia de blocatge de l’unionisme?

  • Ciutadans, el PSC i el PP s'han escarrassat a endarrerir la votació i l'aprovació de la llei del referèndum

VilaWeb
Redacció
06.09.2017 - 13:13
Actualització: 06.09.2017 - 20:14

Ciutadans, el PSC i el PP han paralitzat unes quantes vegades el debat i la votació de la llei del referèndum al Parlament de Catalunya, durant la sessió d’avui. L’estratègia era clara: guanyar temps perquè el Tribunal Constitucional espanyol (TC) pogués estudiar la recusació que havia fet al matí la presidenta del parlament, Carme Forcadell, contra els magistrats del tribunal. Els grups de l’oposició han presentat separadament les peticions de reconsideració de l’admissió a tràmit de la llei del referèndum i, per tant, el procés de valoració s’ha hagut de fer tres vegades.

A més, els grups de l’oposició han intentat demanar un dictamen sobre la constitucionalitat de la llei al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Amb això pretenien endarrerir un mes el debat i la votació de la norma i, en conseqüència, aturar el referèndum de l’1-O.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, comentava als passadissos del parlament que la mesa discutia si la publicació de l’admissió a tràmit de la llei era nul·la de ple dret, perquè no l’havia admesa el secretari general, sinó només els quatre membres de Junts pel Sí de la mesa. Tanmateix, fonts de Junts pel Sí (JxSí) consultades per VilaWeb han assegurat que el secretari general del parlament no havia de signar res, sinó que la mesa admetia la llei automàticament. JxSí s’ha negat a posar el focus sobre els funcionaris i ha afirmat que el dictamen del CGE podia arribar després de l’aprovació de la llei, ‘com s’ha fet sempre’.

A més, l’oposició ha insistit a demanar a la mesa els noms dels responsables de la publicació de la proposició de llei del referèndum al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), però JxSí s’ha negat a facilitar cap nom dels funcionaris. Els grups de l’oposició també pretenien anul·lar aquesta publicació perquè el secretari general de la cambra no l’havia signada. No obstant això, fonts del parlament han assegurat que la publicació és perfectament legal i reglamentària, tal com estableix l’article 112 del reglament del parlament.

Per tot plegat, la mesa s’ha reunit quatre vegades i la suspensió del ple s’ha allargat tres hores. És previst que es presentin esmenes a la llei del referèndum i que, en el moment de la votació, Ciutadans, el PSC i el PP abandonin l’hemicicle, mentre que CSQP s’abstindrà.

Els drets dels diputats
Una de les acusacions dels grups de l’oposició era que la majoria independentista, la mesa i Forcadell no garantien els drets dels diputats. Fonts de la presidència del parlament han assegurat que sí que es preserven aquests drets, mitjançant els passos establerts: la qualificació i admissió a tràmit, la publicació de la iniciativa, el tràmit d’esmenes i el debat i votació de la norma. A més, Forcadell garanteix el dret de la llibertat d’expressió atorgant la paraula a tots els grups que ho demanen.

Així mateix, hi ha un precedent de l’alteració de l’ordre del dia a petició de dos grups. El PP i Ciutadans ho van fer amb motiu d’una compareixença del president, Carles Puigdemont, arran de les polèmiques declaracions de l’ex-jutge Santi Vidal. L’article 81.3 també el van invocar CSQP i la CUP per a demanar al govern que acusés CDC pel cas Palau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any