Quan Illa insulta els morts del Partit Socialista i queda al descobert

"Que per a Espanya i pel nacionalisme espanyol aquests deu anys han estat els pitjors d'aquests darrers tres-cents a Catalunya, ho tinc claríssim"

Vicent Partal
Vicent Partal
30.08.2021 - 01:26
Actualització: 30.08.2021 - 03:26
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

El dirigent del PSC i president de l’anomenat Govern Alternatiu, Salvador Illa, va fer ahir unes declaracions al Diari de Girona que són molt interessants d’analitzar. Per diverses pistes que deixa caure en les seues respostes. Hi ha un moment, per exemple, en què diu: “El Consell d’Europa es va pronunciar en el sentit que s’havia d’intentar de reformar els delictes de sedició i rebel·lió, i hi ha un compromís de fer-ho. Va aconsellar amb relació a penes privatives de llibertat, i hi ha hagut uns indults.” No està pas malament que ho reconega, això, ara. Perquè Illa estableix en aquestes frases clarament una relació directa entre el dictamen del Consell d’Europa i la concessió dels indults. Cosa que tots sabíem que era així, però que el govern espanyol negava vehementment.

Amb tot, la cosa més interessant és el gir argumental que Illa pretén d’imprimir en el tema de la negociació. Un gir que no és cap novetat, però que queda totalment desacreditat en aquesta ocasió perquè Illa no té la finezza necessària per a fer-lo servir sense acabar amb el cul a l’aire.

Llegim-lo, primer. Hi ha un paràgraf en què el dirigent del PSC diu: “Allò que més em preocupa del diàleg és que neix coix perquè fins avui hi ha una negativa del senyor [Pere] Aragonès i dels partits independentistes a seure amb els que pensem que la independència no només no és una solució per a Catalunya, sinó que ha estat un problema perquè ha dividit.” Afegeix, després: “Hi ha programada una reunió de la taula de diàleg entre el govern d’Espanya i el de Catalunya, però hi ha una negativa a tenir aquest diàleg per part dels partits independentistes. Com és que aquells que diuen abanderar el diàleg no el practiquen?” I, lamentablement per a ell, patina estrepitosament al final quan, per a rematar l’argument, diu: “És molt important que passem pàgina a deu anys que, no exagero, han estat els pitjors d’aquests darrers tres-cents de la història de Catalunya.”

La trampa ja fa temps que la coneixem. Els socialistes intenten que allò que és un conflicte internacional entre Catalunya i Espanya passe a ser un conflicte ideològic dins de Catalunya. És una jugada intel·ligent per part dels socialistes espanyols, però molt difícil d’aplicar precisament perquè és una trampa massa barroera. Per això, Illa cau de quatre potes quan diu que els deu anys de procés d’independència han estat els pitjors de la història.

Que per a Espanya i pel nacionalisme espanyol aquests deu anys han estat els pitjors d’aquests darrers tres-cents a Catalunya, ho tinc claríssim. Crec que ho tenim claríssim tots. Cap dubte al respecte. Mai ha estat tan en perill Espanya a Catalunya com ho està ara i d’ençà de fa deu anys. Del punt de vista espanyol, és més que comprensible que tinguen aquesta mirada.

Ara, qualsevol català pot, també els catalans del PSOE, sostenir de manera seriosa que aquests darrers deu anys han estat els pitjors de la seua història? És evident que no. Pitjor el 2017 que la dictadura de Primo de Rivera? Pitjor el 2017 que la Setmana Tràgica? Pitjor el 2017 que el 1939? De debò que Illa s’atreveix a sostenir això?

Mercè Barallat i Josep Maria Solé i Sabater han documentat l’assassinat a Lleida de 558 activistes polítics, molts dels quals socialistes, prèvia sentència militar encara durant la guerra del 1936-39. I 148 afusellaments de republicans, molts dels quals socialistes, sense passar per cap consell de guerra. Com també 169 morts en circumstàncies estranyes de presos polítics. A Tarragona, hi ha documentades més de cinc mil persones, moltes socialistes, que van patir consells de guerra. A Barcelona, al cel ras del Camp de la Bota, sabem que van morir afusellades més de mil sis-centes persones, entre les quals militants del Partit Socialista. Entre els mesos de maig i juliol del 1939, més de mil persones van ser assassinades al Principat, amb una mitjana de deu al dia, pels militars insurrectes. Entre les quals, molts militants socialistes. Josep Benet va calcular que la xifra de morts per la repressió i la guerra a Catalunya pujava a 125.000 persones, xifra que avui es considera massa prudent. L’historiador Aram Monfort ha fet un llistat de camps de concentració que van funcionar a Catalunya fins el 1942 i n’ha documentat setze, en ciutats com Barcelona, Reus, Figueres i Cervera. Pelai Pagès va estudiar la Model i la repressió política en aquesta presó sinistra de l’Eixample. Hi ha relats estremidors de militants socialistes sobre què va significar allò. Li recomane al senyor Illa que recupere el relat que el senador socialista tortosí Josep Subirats Piñana fa del seu pas per l’anomenada Presó Pilat. O l’estudi de Ricard Vinyes sobre la reclusió i posterior assassinat de les dones militants de les Joventuts Socialistes. Crec que no cal que continue, no?

Abans preguntava retòricament si Salvador Illa de debò s’atrevia a sostenir que, per exemple, el 1939 va ser millor que el 2017. I no puc sinó constatar que a l’entrevista ho fa amb rotunditat i sense la més mínima ombra de dubte. Diu, i vull remarcar el seu “no exagero”: “És molt important que passem pàgina a deu anys que, no exagero, han estat els pitjors dels darrers tres-cents de la història de Catalunya.” No estem, per tant, davant cap relliscada ni d’una mala interpretació de l’entrevistador. I amb això, l’única pregunta possible és: com pot ser que diga això que diu?

Ja ho he respost abans. Per Espanya, aquests darrers deu anys han estat els pitjors en la història de la seua presència a Catalunya. Molt pitjors que no el 1939. Perquè, per a la nació espanyola, el 1939 és un moment dur, però que no amenaça la seua existència, com sí que passa, en canvi, el 2017. Per això, les declaracions de Salvador Illa només es poden entendre si parla en la condició de representant, oficial o oficiós, de l’estat espanyol. Si quan diu això, posa veu a Espanya. Perquè no és creïble, no em puc creure, que cap socialista puga menystenir així l’honor degut als seus morts i represaliats.

I amb això, la trampa que ell prova de fer sobre qui ha de protagonitzar el debat i sobre quina mena de debat és el que hauríem de sostenir es desmunta tota sola. Punt final.

 

PS1: Fa uns dies vaig escriure aquest editorial criticant algunes decisions del Consell de la República, molt en concret l’ajornament de les eleccions a l’Assemblea de Representants. El conseller Lluís Puig l’ha respost amb aquest article a les pàgines del setmanari la República.

PS2. En els comentaris dels subscriptors veig que hi ha qui sembla interpretar que avui enllace l’article de Lluís Puig com una rectificació del meu editorial. No és així i no entenc com es pot llegir així el meu gest. Jo no rectifique res del que vaig dir. Simplement vull sempre que els lectors tinguen la màxima informació possible i per això em sembla correcte facilitar-los l’accés a un text que és una resposta a un text meu. Una resposta de la qual discrepe, però que crec que cal llegir per a formar-se una opinió millor.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
29.08.2021  ·  22:27

El Sr. Illa no té ni respecte pels morts del seu partit ni per ningú que no pensi com ell. L’Illa fa mèrits per demostrar que no és un demòcrata.

Victor Serra
Victor Serra
29.08.2021  ·  22:30

No només Illa diu això com a representant d’Espanya, sinó com a representant de la pitjor Espanya possible. Al cap i a la fí respresenta aquesta Espanya que ha intentat massacrar catalans , però també la gent de les altres nacions de l’Estat i als mateixos espanyols que pensaven diferent. Les massacres a Andalusia i Extremadura varen ser tant o més dures que a Catalunya. No és casualitat que Illa es manifestés al costat del Trifachito. Segur que els considera dels seus a nivell nacional.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
29.08.2021  ·  22:31

És el nou mantra de l’unionisme monàrquic.
Però el que de debó em preocupa és que al meu Ajuntament s’ha aprovat una resolució del PSC que venia a dir això (l’últim deceni ha estat moooolt dolent per a Catalunya), i els representants del nostrats partits ERC i Junts, compte!, s’hi han abstingut.
L’11S, sortirem al carrer a recordar-los que no els hem votat per fer això.

joan rovira
joan rovira
29.08.2021  ·  22:33

Per què modificar el ben establert pel Primer d’octubre? Per què contradir el principi d’Occam?

Els que ho fan volen guanyar temps, siguin socialistes, esquerrans, juntistes, cupistes o el que sigui.

No ho tindran fàcil aquestes elits castellanes i catalanes aturar de manera programada el Primer d’octubre.

Per tant, mirem endavant i posem en pràctica els continguts que han de permetre realitzar-nos com a poble independent.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
29.08.2021  ·  22:40

És que només ha existit el franquisme?

No hi ha hagut des de fa quatre segles bombardejos i morts cada cinquanta anys?

No hi ha hagut la imposició il·lícita de les lleis de Castella? No hi ha hagut un genocidi cultural programat des del regne de Castella?

No hi ha hagut una casta extractiva que ha xuclat una grandiosa majoria de béns materials cap a la Villa i Corte?

No hi ha hagut judicis sumaríssims contra gents dels Països Catalans que no volien ser assimilats per una presumpta nació dita España?

Cap dels polítics i opinadors no saben que FRANCO NO VA INVENTAR RES.
FRANCO NOMÉS VA SER UN RECOPILADOR DE TOTS ELS VICIS DEL REGNE CORRUPTE des que sotmetien indígenes americans, filipins (i flamencs a Europa).

__ Illa parla també de cara als que algun dia puguin votar en un inútil segon referèndum:
Illa parla de cara a que el resultat sigui un “NO” rotund a la Independència.
Un “NO” justificat amb mentides i calúmnies contra els que volem la llibertat.

Josep Usó
Josep Usó
29.08.2021  ·  22:40

El senyor Illa, que és incapaç de guanyar-se la vida fora dels càrrecs d’aquests que li dóna la seua Espanya, ha de dir el que siga per a mantindre la ficció que les coses poden anar millor amb la seua presència (i la dels seus) que sense. Malauradament per a ell, cada vegada més gent (i no només a Catalunya) veu que el millor és que es passe pàgina i Espanya passe a formar part, només, dels llibres de Història.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
29.08.2021  ·  22:43

Respecte de l’editorial, res a comentar, ja sabem tots els és el PSC i sabem què esperar-ne del diàleg amb el gobierno. Em centraré en el PS: és d’agrair que ofereixi l’enllaç a la República per poder llegir la rèplica del MH Conseller Lluís Puig pel que fa a la vostra crítica al Consell per la República, què personalment vaig trobar poc fundada, no rigorosa i bastant ideològica.
Em repeteixo, vagi a Waterloo, entrevisti a l’exili i publiqui una crònica fidel, no interpretativa.

Robert Joan
Robert Joan
29.08.2021  ·  22:51

Acabo de llegir la resposta del Sr Lluís Puig: simplement, fum de borumballa.

Roser Caminals
Roser Caminals
29.08.2021  ·  23:02

Gràcies, Vicent, per compartir l’article del conseller Puig.

Quan els unionistes diuen “unitat” el que estan dient és “uniformitat,” i quan diuen “divisió” es refereixen a la diversitat d’opinions sense la qual no hi ha democràcia possible.
Les paraules d’Illa són les d’un sord que no vol sentir la música de la història, les d’un cec que no en vol veure els fets. Mai hi pot haver diàleg amb qui és incapaç no ja d’escoltar sinó ni tan sols de sentir la veu dels catalans.

Joan Benet
Joan Benet
29.08.2021  ·  23:02

Potser que ho digui perquè això és tot el que li dona de si el cervell…
Per mi han estat els millors, no sé si dels darreres 300 anys, però sí dels 60 amb que els puc comparar

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
29.08.2021  ·  23:09

Francament, cada dia sorprèn més la ignorància + odi/menysteniment que traspúa aquest personatge. Buit de contingut i ple de ‘deep state’

Frank Compernolle
Frank Compernolle
29.08.2021  ·  23:14

Trump ho va provar, i Illa ho va confirmar, no cal ser honest ni tenir sentit de l’història per tenor vots. Mundus vult decepi.

Alexis Vizcaino
Alexis Vizcaino
29.08.2021  ·  23:24

Excel·lent article.
Només afegir que les tonteries que diu n’Illa encaixen en aquesta nova manera de fer política a base de titulars, tuits i el que calgui per cridar l’atenció a l’estil Ayuso i guanyar minuts de glòria. Una vegada cauteritzen la sensibilitat de la població, de tan gran com les diuen, ja poden seguir dient sense que passi factura.
Com li anirà al PSC? Ho veurem aviat.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
29.08.2021  ·  23:42

No són just els Borbons i l’extema dreta, … el Sr. Illa deu emmirallar-se en el Sr. Azaña … 1934.- «Una persona de mi conocimiento asegura que es una ley de la historia de España la necesidad de bombardear Barcelona cada cincuenta años. El sistema de Felipe V era injusto y duro, pero sólido y cómodo. Ha valido para dos siglos». (Manuel Azaña P.G.2ªRep.Esp.).
https://twitter.com/jaumemoll/status/1414334776983625737?s=20

Jaume Riu
Jaume Riu
29.08.2021  ·  23:45

BONA NOTÍCIA
Quan he llegit les declaracions de Salvador Illa i que rotundament digui que aquests darrers deu anys són els pitjors de la història de Catalunya -des del seu punt de vista- i, si ho publica el Diari de Girona “Los Sitios”, aleshores encara ho veig més clar, són els pitjors anys des del punt de vista del franquisme.
L’editorial d’avui és ben fàcil Partal, i s’han d’aprofitar aquests “regals” del bandol contrari. però l’has construït amb enginy sobre evidències que aporten més valor encara. Gràcies.
És una bona notícia.

Mati Sancho
Mati Sancho
29.08.2021  ·  23:46

En conjunt, sembla molt positiu veure que el candidat -a president de la Generalitat- del PSC del 155 trobe que els darrers deu anys han estat els pitjors. Tenint en compte la deriva espanyolista d’aquest PSC, dona a entendre que s’ha estat molt més prop d’aconseguir la independència del que la majoria en som conscients.
En el primer “momentum” que torne a haver cal mantindre el pols fins que l’estaca tombe definitivament.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
29.08.2021  ·  23:49

Vols dir, Vicent, que val la pena parlar d’aquest grotesc politic i personatje anomenat Salvador Illa? És una creació de laboratori de les ments preclares del PsoE i del regim del 78; és el tipic robot que es creu tot el que li diuen mentre dorm i l’endemà ho repeteix. Per això cau en contradiccions constants i diu mentides sense parar que, i és el pitjor, se les creu! No arriba ni a la sola de la sabata de Miquel Iceta, pesi a les limitacions evidents de aquest darrer i del seu panxacontentisme.

Vaig llegir ahir l’article de Lluís Puig a La República, i amb el màxim respecte cap a ell, haig de dir que crec que no té raó. La mesura del CxR de ajornar les seves eleccions a fi de aconseguir un consens entre tots els partits i grups independentistes sobre què i com ha de ser, és un error; i ho és perquè no s’aconseguirà en realitat. I la causa de tot plegat és que hi ha partits i grups independentistes que no ho són! És la única explicació lògica, encara que sigui lamentable i dolorosa. Per a alguns l’independentisme passarà a ser molt aviat la “revolució pendent”, i com totes leds revolucions pendents , mai es fan ni s’han fet realitat: “ja la farem d’aqui a 10 o 20 anys”….; o sigui , mai! Per això mateix crec que el CxR ha de tirar endavant, i qui no s’hi vulgui afegir i apuntar, que no ho faci; ja trobarem gent que sí que hoi vulgui fer… i molta, si prescindim de partits i partidets. I dic tot això perquè tenim pressa i seny, al mateix temps!

jaume vall
jaume vall
30.08.2021  ·  00:02

He llegit el titular de la notícia, i he temut que ja fos carn de comentari.
I ha estat així.
Potser és inevitable defensar-nos quan ens insulten, potser és caura en el seu parany d’haver d’anar reactivament a remolc.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
30.08.2021  ·  00:07

Pel que fa als impertinents i llunàtics comentaris del Sr. Illa crec que retraten el seu baixíssim nivell com a líder polític català. El paper de secretai l’hi escau molt millor.
Quan a l’article del Sr. Puig crec que ell tot sol ho explica millor que ningú en aquesta frase: “…que vol enderrocar l’escepticisme instal·lat en alguns entorns pròxims a ERC, la CUP i el PDeCAT en relació amb el paper i la funció del Consell per la República”. Es descuida, ves per on, a JuntsxCat que o és de sucre o tot ho fa bé o, inconscientment, considera que és la mateixa cosa que el Consell x R. D’aquesta falta de visió, és d’on plora, des de fa una bona temporada, la criatura…i espera!

Josep Jallé
Josep Jallé
30.08.2021  ·  00:14

Benvolgudes, benvolguts … és la involució per a fer meritocràcia PsoE: de poca vergonya a gens de vergonya. No cal esmerçar més temps. Salut!.

Mercè ariza
Mercè ariza
30.08.2021  ·  00:20

Perque parlar tan d `un personatje que per mi no te massa entitat sols es mereix que se li façi el buit.

Josep Gualló
Josep Gualló
30.08.2021  ·  00:41

EN AQUEST EDITORIAL VICENT PARLES DE DUES RELLISACADES. LAPRIMERA ILLA CONTRADIENTSESE A SI MATEIX. LA SEGONA LA TEVA FENT UNA VALORACIÓ DEL CxR QUE SEMBLA FETA PER UN FRANQUISTA

La primera no necessita cap comentari. És suficient llegir el que diu per veure que és com ja sabiem. Un meritori nomenat ministre.

La segona, Vicent no me la hauria esperat mai de tu. Massacres el Consell per la República amb la mateixa mala ombra que que ho faria Illa. Saps perfectament que les teves opinions son molt valorades pels lectors, tot i que alguns sovint discrepem d’algunes coses que escrius, seguim llegint els teus editorials conscients que és molt important llegir-lo i posteriorment donar-hi voltes.

En el d’avui jo hauria preferit que fossis tu mateix que es desdeia del que havia dit i no que utilitzessis l’article d’un dels membres fundacionals destacats. No perquè quedi ben clar, que hi queda, si no perquè fos una modificació de la teva primera opinió. Així desfaries amb mes contundència al mal que has causat al Consell.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
30.08.2021  ·  00:42

El projecte d’Illa per a Catalunya és la seva desaparició. Tal qual. L’eliminació de la seva llengua, la seva cultura i amb això la possibilitat que mai pugui esdevenir un estat independent. En aquest sentit els últims deu anys són per a Illa nefasts per al seu projecte nacional espanyol que arranca fa tres-cents anys amb l’aparició dels Borbons.
I a partir d’aquí què són la dictadura de Primo de Rivera, el cop d’estat del 36, la guerra civil, els represaliats i morts pel franquisme, la fam i la misèria de la postguerra o quaranta anys de dictadura franquista? Doncs la resposta per a ell, un nacionalista espanyol de pedra picada, és que són poca cosa comparat amb la grandiositat de tan altes mires del seu projecte d’anihilació nacional català. Són el mal menor necessari per tal d’acabar amb Catalunya i tancar el seu projecte nacional espanyol.
Aquesta gent és mala gent i, si abans ho dubtava, ara estic absolutament convençut que quan els ve al cap Franco els agafa un atac de ràbia, però no per la fam, la misèria i les morts del franquisme, no. En la més estricta intimitat deuen pensar lamentant-se i maleint en veu baixa: “Per què el dictador no va acabar la feina? Què cabró!”

Anton Boqué
Anton Boqué
30.08.2021  ·  00:59

Els polítics com ILLA haurien de treballar en coses q no poguessin fer mal, per exemple en una cadena D escorxador… Potser és sentiren realitzats..
Fan mal a tothom, per ignorància potser, no ho crec, per mala fe o per crueltat… Potser no en saben més… Llavors són uns desgraciats que fan terriblement bo en principi de Peter…
SI no ens els trèiem de damunt, destruiran no només Catalunya..

Per això ERC, JUNTS I LA CUP s han de deixar de romanços

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
30.08.2021  ·  01:18

El col·laboracionista Illa s’enganya de cap a cap:

els pitjors anys des d’Almansa (1707) ençà, per a ells, són els d’aquesta dècada en què el seu estat colonial passarà “a negre” com Canal 9, i n’esdevindrà una mena de Iugoslàvia que ni apareixerà als mapes polítics a la dècada següent.

Si observem aquesta colla d’hidalgos desqueferat sempre naveguen en el vaixell de la post-veritat. Capgiren tot el relat real i esdevenen les víctimes quan són els botxins d’aquesta guerra de descolonització.

Vicent: quan els quintacolumnistes com eixe tal Illa fa “propaganda” de la cataluña de las 4 provínsias, cal respondre amb l’antídot de la nació completa. Realment “socialistes” en aquesta nació ocupada n’han hi haguts una minoria que no es representa ni a si mateixa. Ni al Principat, ni al País Valencià ni a les illes, sempre han estat aquells que hi han desllavat o aigualit qualsevol iniciativa.

El Joan Lerma i el Salvador Illa, no deixen de ser una parelleta de comunió.

This is our solution for them.

Josep Blesa (València)

Ramon Perera
Ramon Perera
30.08.2021  ·  01:19

Quan a mitja tarda m’ha arribat la primera notícia d’aquestes paraules d’en Illa he pensat que és un error de manual caure en la provocació, replicar i donar audiència. Però he vist que han provocat la indignació de molta gent. Potser es pot fer la crítica concreta que convingui però seguidament esborrar-les de l’escena: les paraules i el seu locutor i mirar cap endavant a coses de més profit.
Vull pensar que la frase que clou l’editorial va per aquest camí: “Punt final.”

Carles Viñals
Carles Viñals
30.08.2021  ·  01:25

Una de les conseqüències més vergonyoses del “parlem-ne” a ultrança, que els catalans hem estat els únics al món en elevar a la categoría de virtut, ha estat la imposibilitat de respondre a la traïció, àdhuc a la traïció més descarada, sarcàstica i feridora, amb els arguments que aquesta mereix i sol recollir arreu del món. Una impossibilitat que afavoreix la proliferació incontrolable dels traïdors, segurs de la seva impunitat.

Els pobles que s’han cobrat el preu de la traïció han tingut de segur una història més dura que la nostra, però avui gaudeixen d’un lloc al sol i no es troben, com nosaltres, al caire de l’extinció. Pobles on els traïdors tenien molt clar que podien guanyar, sí, però també que arriscaven haver de rendir comptes a aquells als qui traïen.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
30.08.2021  ·  01:52

Benvolgut Director, Sobre el que diu el Sr. Illa, no vull fer cap comentari, si que voldria aprofitar però aquest espai i us en demano disculpes, per fer un comentari a la PS, es a dir, a l’article que, en resposta al vostre editorial de 23/08/21, ha fet l’Honorable Conseller a l’exili i membre del Consell de Govern del Consell per la República, Sr. Lluís Puig i Gordi:
“Honorable Sr. Lluís Puig, respecto i recolzo la tasca que esteu fent en favor dels interessos de la ciutadania de Catalunya els membres del Govern legítim que vàreu optar per l’exili; el meu comentari te a veure, únicament, amb el Consell per la República i en la part de responsabilitat que us correspongui en la seva gestió. En aquest sentit volia fer uns comentaris al vostre escrit al setmanari La República del 27/08/21.
1.- Jo he format part, des del primer moment, de les bases del CxR i no conec que s’hagi preparat cap sol·licitud d’ajornament de la data de les eleccions a l’AR.
2.- De debò creieu que els entorns, pròxims o llunyans, d’ERC, la CUP i el PDeCAT, variaran el seu posicionament en vers el CxR pel fet d’ajornar les eleccions 28 dies? Els dirigents d’ERC ni els de la CUP ni del PDeCAT ni de JUNTS, ni de totes i cadascuna de les organitzacions que, indirectament, donen suport al Consell de Govern, no han recomanat mai als seus afiliats i simpatitzants que s’inscriguin al CxR. Ignoro perquè no ho han fet, el que si sé però, es que ajornar les eleccions, ja siguin 28 o 280 dies, no faran modificar la seva voluntat política.
3.- La ciutadania de Catalunya va votar a uns partits que deien que eren independentistes i que varen prometre fer efectiva la República catalana. En el moment del recompte de vots hi va haver, certament, un 52 % de vot independentista, però esteu segur que el convenciment i el coratge dels diputats i diputades escollits amb aquest 52 % de vots i que gracies als quals, avui s’asseuen al Parlament de Catalunya, es corresponen a la voluntat dels qui els varen escollir? I el dels membres del Govern, s’hi corresponen?.
4.- Dir que “tenim pressa” no ha fet cap mal al moviment independentista; el que ha fet i fa mal al moviment independentista, son les renúncies, les vacil·lacions, els dubtes, les pors i la manca de determinació dels dirigents i l’acomodació dels mitjans de comunicació que ens volen immòbils dos, deu o vint anys més. Cada dia que passa sense que Catalunya pugui decidir com gestiona els seus recursos, disminueixen les possibilitats de millorar el benestar dels seus ciutadans, se’n ressent la llengua i la cultura i la gestió de l’entorn i es complica el futur de les generacions futures.
Respectuosament
Jordi Romeva Manadé
P-332-21207”

Albert Ventura
Albert Ventura
30.08.2021  ·  02:39

Es que al senyor Illa es creu que la historia de Catalunya va començar quan la seva mare el va parir.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.08.2021  ·  06:02

PSC, partit fundat per franquistes de casa bona i franquista, enriquits pel seu Franco particular, els Maragalls, Reventós, Serra, cap exiliat, son el que son i seran, franquistes. ILLA, extrema dreta, la Vox de Sanchez.155 son miserables franquistes

Salvador Molins
Salvador Molins
30.08.2021  ·  07:00

Caldrà crear un veritable “Consell de la República” lliure de tots els partits dependents d’Espanya?

L’actual Consell va claudicar i es va abaixar els pantalons de la seva pròpia i determinant naturalesa en el moment que es va decidir pel “per” enlloc del “de”, no sé si va ser per discussió o és que ja va néixer avortat.

Ser “Consell de la República” vol dir que la República Catalana Independent te la creus i la dones per feta, petita i incipient però feta, i per tant l’has de començar a viure, en principi edificant-la i fent-la sentir, viure-la!

En canvi ser “Consell per la República” és caure de nou en l’etern forat de tornar començar de zero amb els mateixos defectes de sempre, … debilitat, ploranera, claudicació, submissió, discussió permanent per no arribar mai enlloc, el nostre mal dels 307 anys darrers, i anar continuant fins la submissió total i la desaparició.

Podem refer aquest desastre?

-Tinguem en compte que el CxR si vol ser efectiu no pot estar supeditat al Poder espanyol, doncs tristament els partits actuals que volem que formin part del CxR depenen tots de l’estat espanyol, per tant com a tals no poden formar part de CxR.

Tots els votants del 1r d’octubre i tots els catalans d’arreu dels PPCC i del món, sí que som cridats a formar-ne part i d’ací, de tots els censats a la nova República s’han d’edificar les institucions, el Govern i el Parlament de la República, o sigui institucionalitzar la República de moment a l’exili.

Els partits del Principat que juguen i cobren de la falsa autonomia colonial, com a tals, no hi poden ser al CxR.

Els catalans que ja s’han censat al CxR tenen el dret i l’obligació de començar emprendre el camí sense esperar indecisos, manipuladors i contraris.

Volem ser la República a l’exili a Waterloo i a l’exili en la nostra llibertat personal i de grup o volem anar plorant i donant voltes eternament i fins que siguem morts, cadascú de nosaltres, la nostra llengua i la Catalunya lliure i plena del nostre anhel mil·lenari? … tots morts!?

Definitivament, mirem-nos-ho com ens ho volguem mirar: el CxR no pot dependre d’Espanya ni dels partits que depenen d’Espanya!

No hem de dividir-nos, hem de ser, hem de viure ja la incipient República Catalana Independent!

Hem de ser rebels i lliures des dels Consells Locals, des dels CDR, des de les Assemblees, de tots els grups … com cèl·lules mare de la Catalunya catalana, plena i lliure, i tots junts organitzar-nos i enxarxar-nos en el territori que volem i necessitem controlar.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
30.08.2021  ·  07:01

Sincerament jo no li donaria més importància a les estúpides declaracions d’Illa. Com Collboni i molts altres socialistes, demostren una ignorància supina- sovint volguda i feta expressament per a generar titulars- i una comoditat ben preocupant amb el règim franquista i la monarquia corrupta. Són com aquelles declaracions de Mayor Oreja on deia que amb el franquisme s’estava força bé.

Pels socialistes i l’unionisme tuttiquanti, des dels comuns a Vox, el que cal sempre destacar és que quan ells no són majoritaris la cosa va pel pedregar i hi ha problemes de convivència (es veu que els anys de plom dels tripartits explícits no causaven desunió entre el poble, o la pax pujoliana). És un discurs après i repetit per tota aquesta colla, especialment Ciudadanos, que ho porta dient des que varen entrar al parlament, i que molts partits, com ara ERC, han comprat conscientment o inconscient. Ho repetirien encara que qui hagués estat manant a Catalunya abans dels independentistes hagués estat Pol Pot.

No mereix més comentari perquè rebatre’l gaire encara contribueix a donar-li publicitat, cosa que és el que ells volen. Aplica aquella frase del Quixot, el seu llibre de capçalera que segur que no han llegit (no m’estranya d’altra banda, és un autèntic “conyàs”): “Ladran, luego cabalgamos”. Doncs això, com més ens justifiquem i més els ataquem més els serveix per fer-se les víctimes i dir que tenen raó.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
30.08.2021  ·  07:06

Punt final.
Res més a dir.
Diàleg amb aquesta gent? Sí: des del nostre país, no des del seu.

Albert Miret
Albert Miret
30.08.2021  ·  07:42

Dins d’aquest període que per aquest individu veu com a més perillós per a l’existència d’espanya, jo considero que el més negre d’aquest pobre home van ser els dos anys de covid-19 en què es va dedicar a enviar al tanatori a mils i mils dels seus espanyols i de catalans per pura incapacitat, ignorància i menyspreu de la vida de les persones que es mereixen aquest nom. No content amb aquest genocidi que la història jutjarà sense dubte quan siguem independents, ara es dedica a mostrar el seu feixisme a ultrança en mans d’un partidet socialista que no és més que la trista sucursal de províncies d’un partit madrileny, que a banda dels GAL i altres assassinats amb certificat i sentencies suaus i pactades, ja no recorda perquè va néixer fa molts anys.

Josep Segura
Josep Segura
30.08.2021  ·  08:03

Quin malbaratament d’energia més inútil. Tota aquesta editorial només per a demostrar que els zeros a l’esquerra (totes les esquerres!) no serveixen per a res.
I fan nosa. Molta.

Cèsar Montoliu
Cèsar Montoliu
30.08.2021  ·  08:03

Les declaracions de ⁦‪Salvador Illa‬⁩ tenen una virtut: per 1er cop un representant de l’espanyolisme reconeix que el 1714, la pèrdua de la guerra austriacista i de les institucions catalanes fou el pitjor moment de la Història de Catalunya. Ja no es remunten als Reis catòlics com a principi fundacional d’Espanya i reconeixen el mal infringit per la instal·lació de la monarquia Borbònica.

Jordi Torres
Jordi Torres
30.08.2021  ·  08:16

No sé qui va dir allò de que dins de tots els espanyols hi ha un petit Franco, però sembla que el franquet del Sr. Illa va sortir a parlar a l’entrevista. Són pitjor deu anys de lluita democràtica i pacífica que una guerra civil? Per declaracions com aquestes, en democràcia, t’haurien d’inhabilitar per tenir un càrrec públic.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
30.08.2021  ·  08:19

Que bé que venen comentar opinions . No cal parlar d´octuvre, del CxR, d´estelades als ponts, d´11-S, d´1-2 i 3 d´O…Todo por la patria.

Sílvia Valls
Sílvia Valls
30.08.2021  ·  08:30

Aquest personatge sinistre i fosc, o bé és un indocumentat o bé menteix descaradament. Tant sí és una cosa com una altra, ha demostrat el nivell polític que té, antidemocràtic i dictatorial. Ja ho va fer essent ministre de sanitat quan es va endur descaradament tot el material sanitari de les autonomies i no el va tornar fins mesos després deixant-nos despullats d’equips de protecció individual. Representa la mala gestió i el centralisme de l’estat espanyol a Catalunya. Una mala peça.

josep soler
josep soler
30.08.2021  ·  08:36

És que el pas del temps fa metamorfosi en la paraula.

Una persona que l’any 39 militava al PSOE/Comuns i a ERC avui no ho farien pas. Avui, la segona temporada del franquisme és transversal.
El nacionalisme espanyol també és PSOE i COMUNS, per això estan en l’Ajuntament de BCN governant amb CIUDADANOS.

També és transversal el col·laboracionisme de les èlits catalanes amb el nou franquisme: avui ERC lidera el col·laboracionisme. La burgesia del 39 era la burgesia industrial i terratenients, avui és la burgesia burocràtica. La burgesia també ha evolucionat molt aquest 300 anys.

Carles Serra
Carles Serra
30.08.2021  ·  08:42

Gràcies Vicent per l’editorial; hem quedo amb l’article del professor Resina; fa anys tenim uns polítics amb mentalitat i fets espaÑols; ja em diràs fer President a un Montilla (un altre Illa), ja que dir dels Maragall, però aquesta mediocritat que fa anys que tenim instal.lada a les institucions del País aquest partit ER té molt a veure, va fer President en Montilla i varen posar com a màxim responsable de cultura Ernest Maragall, un Montilla més.
Ara amb això de la famosa taula del diàleg i fent President a un element franquista com el Pedrito i apalacan el govern que és portaveu aquest franquista palanganero que es aquest tal Illa ( que molts comentaris el defineixen SENYOR) tela tela.
Amb respecte l’enllaç que ens porta l’article del conseller Puig, fum per justificar una realitat, ER els seus dirigents com el mossèn no ha
demostrat abastament lo que és? li recomanaria que llegís el llibre del president Puigdemont m’explico, inclús el mateix president seria bo que també el llegeixi; ER és i serà una trava per avançar cap a la llibertat, ja em direu el PDCAT.
El Sr. Jordi Romeva 01:52 ho defineix molt bé.

Carles Farre
Carles Farre
30.08.2021  ·  09:05

Vicent dius que vols que els teus lectors tinguin “el màxim d’informaciò possible”.. segur? en tot cas serà d’allò que interessa que la tinguin perquè ens reforça, del que no ens interessa, no informem…

Pep Agulló
Pep Agulló
30.08.2021  ·  09:05

L’ENTERRAMORTS SENSE ESCRUPOLS

Igual que le seva nefasta gestió tan ideologitzada de la pandèmia va portar milers de morts als cementiris, la mort dels seus camarades socialistes en mans del feixisme, no li fan cap respecte. El sinistre personatge es deu al régim. Per això la imprudència i l’horror de les seves afirmacions són actiu de la seva fidelitat a la unitat de la seva pàtria… Que segurament no li tindran en compte per més que s’arrossegui com un cuc…

Carles Blas
Carles Blas
30.08.2021  ·  09:09

Illa, Iceta, Colau, Valls, Rivera, etc. Diran que aquests anys sont els millors de la història de Catalunya si mai arribavem a ser independents. Tot ho fan per la poltrona. Vendrien sa mare per tenir-la.

Martí Bas
Martí Bas
30.08.2021  ·  09:28

Com es pot votar un senyor tan curtet?

Mercè Duran
Mercè Duran
30.08.2021  ·  09:35

Tenim un govern esmaperdut i esporoguit.
Tenim un 11-S a sobre amb la gent desmobilitzada
Tenim un President Puigdemont desaparegut
Tenim un Consell per la República fantasma
Tenim un ex empressonats (no tots afortunadament) dient bajenades dia sí i dia també
Tenim una Barcelona castellanitzada i que es cau a troços
Tenim un problema d’ordre públic a les nits
TENIM UNA PANDÉMIA

I hem de perdre el temps parlant d’un homenet gris i malparit?

Amir Bhular
Amir Bhular
30.08.2021  ·  09:38

Salvador Illa li ha pres el lloc a Albert Boadella

Montse Vives
Montse Vives
30.08.2021  ·  09:42

La història és repeteix senyor Illa, però pel que es veu no llegeix història… llàstima.

Joaquim Radresa
Joaquim Radresa
30.08.2021  ·  09:52

Si fos un militant del partit, del Sr. Illa ( que no es el cas), em donaría de baixa, ipso facto, per les seves galdoses declaracions, on mostra el seu nul respecte, pels membres del seu partit, assasinats per les dictadures, que ha sofert Catalunya, al llarg de la nostra história. Sé perfectament que aquestes declaracions, es dissimularàn, o es taparàn de la manera que sigui. En aixó, molts politics, en són mestres.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
30.08.2021  ·  09:59

Ayer Illa
Hoy Illa
Mañana más del Illa???
Es así como los encumbráis

Jordi Compte
Jordi Compte
30.08.2021  ·  10:04

Senyor Illa, o millor “Señor Isla”:
Ja sabíem fa temps que vostè es un botifler de merda, però avui ens hem adonat de que a més a més és un trampós i un mentider sense consciència. Per mi se’n pot anar a fer punyetes i a gaudir de la seva pensió vitalícia per haver sigut “Ministre espanyol de sanitat” (quina rissa, ministre de sanitat un home que no ha posat mai cap injecció”. Clar, per això està en deute amb els espanyols i ha de dir les tonteries que diu.
Ho repeteixo, per mi com català i socialista se’n pot anar a fer punyetes.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
30.08.2021  ·  10:11

Perdoneu… Qui c. és el sr. Illa?

PERE SIO
PERE SIO
30.08.2021  ·  10:17

El P (SC), ja fa temps que no existeix, les sigles són una fal.làcia i un engany, per molts esforços que vulguin fer per perpetuar-lo. No tenen res, ni de socialistes, ni de catalans. Són uns polítics vulgars, vividors de la política i uns llepa culs del PSOE.
Salvador Illa, l’enterramorts durant la pandèmia, ja va demostrar la seva ineptitud i ara, a més de no conèixer la història, demostra no tenir respecte ni vergonya.
Si aquest personatge, ha de ser el futur líder del PSOE a Catalunya, la resposta al conflicte català, cada cop és més clara.
Amb el PSOE no calen taules, diàlegs, ni negociacions, perquè des de fa temps tot ja està parlat.

ramon Feixas
ramon Feixas
30.08.2021  ·  10:32

Després de desposseir d’identitat al PSC va quedar un espai pels caçadors de poder amb poca competència i bona connexió amb els poders franquistes. No té res d’estranys de que els que han aconseguit la franquícia d’aquest poder facin el que fa, i diguin el que diguin. Són els que més han ensenyat el cul d’ençà del 2010 de tots els grups polítics, ja que el PSOE ha aconseguit fer-se càrrec la gestió franquista de l’estat. tristament el PSC és allà ballant d’alegria.

Emili Miquel
Emili Miquel
30.08.2021  ·  10:38

Estic esperant que el Sr. Illa un dia digui:”Avui és el pitjor dia de la història de Catalunya.” Voldrà dir que, per fi, algún ha gosat publicar la declaració de independència de Catalunya al DOGC. I voldrà dir, també, que algú a gosat treure la bandera d’Espanya del balcó del Palau de la Generalitat.

Berta Carulla
Berta Carulla
30.08.2021  ·  10:41

“ Consell per la República: així no . En aquest article, Partal hi denuncia el que considera una conducta “erràtica i poc complidora” per part del Consell per la República i ho vincula a la decisió del mateix Consell d’ajornar les eleccions a la seva assemblea de representants. Una decisió que des del mateix organisme ens hem esforçat a recordar que s’ha pres a petició de les bases de l’entitat i amb l’objectiu principal d’afavorir, per enèsima vegada, el que considerem no un anhel o una voluntat, sinó una absoluta necessitat: integrar totes les sensibilitats de l’independentisme. Això significa superar dinàmiques grupals, sectorials i/o de partit i recuperar allò que veritablement explica l’èxit del moviment que defensa el dret a l’autodeterminació del nostre poble. I, al meu entendre, allò que motiva que hàgim arribat tan lluny (que no al final del trajecte) és la unitat, la capacitat de sumar, quan no directament de multiplicar.”
https://www.lrp.cat/opinio/article/2019723-superar-la-pressio-del-cronometre.html?cca=3&ItemId=4314&utm_source=whatsapp&utm_medium=botons&utm_campaign=com_epanoticies

Gràcies sr. Puig. El “tenim pressa”, però, crec que només fa mal quan s’usa partidistament.

Sr. Partal, el sirvent del regne SalvadorIlla no m’incita a parlar en absolut Però aquesta posdata sota l’article s’agraeix.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
30.08.2021  ·  10:48

Marcel Barbosa, ni tampoc de Meridiana Resisteix (només un article desprès de 500 sortides ès un gran rècord), ni de donar veu als moviments que s’estan organitzant poc a poc per no dependre dels partits, ni de la conveniència (o no) d’anar a la Diada, ni de donar espai a tots els que no estan arrenglerats amb els partits “coneguts”, ni de les incongruències de la Cup…..ni de res que pugui donar una empenta a aquest procès d’independencia embarrancat….

Andreu Santarén
Andreu Santarén
30.08.2021  ·  11:57

“Perquè, per a la nació espanyola, el 1939 és un moment dur…”, realment crec que no, per a la nació espanyola el 39 va ser un moment triomfal. Es va tornar a l’espanya monolítica, l’única estructura d’estat que l’espanyolisme entén i desitja, es va aconseguir silenciar tota veu dicident durant 40 anys, es varen posar les bases per al control futur (l’Espanya constitucional actual), es va aconseguir de canviar per sempre l’estructura poblacional de Catalunya, fins al punt que avui dia els catalans som minoria a la nostra terra. En definitiva, el franquisme va ser un dels grans moment de la nació espanyola i és per això que encara és referent de gran per de l’espanyolisme.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
30.08.2021  ·  12:01

Illa, en el millor dels casos es un senyor que va fer la carrera de filosofia, no és un filòsof. Ni tampoc un historiador. I possiblement ni un lector d’història.
Crec que els polítics haurien de fer uns cursos obligatoris d’història per no dir les bajanades que diu Illa i quedar amb el cul a l’aire.
Jo no oc cap expert en història, però procuro, si alguna vegada haig d’opinar, prèviament llegir uns quants dels meus historiadors de capçalera, i així i tot ser prudent, cosa que Illa no ha sabut fer.
No el vull desqualificar, ell solet s’ha ficat en un merder on la seva ignorància, i una possible mala fe, l’ha deixat ben retratat.

Xavier Zarza
Xavier Zarza
30.08.2021  ·  12:12

Que Espanya intenti tot el que estigui al seu abast per preservar el que consideren raó de la seva existència, altrament dit integritat territorial, és d’esperar i respòn a la llògica de la seva manera de fer i construir-se. Veient amb una certa distància el procés d’emancipació català, hom pot entreveure certs passos per part de qui intenta aturar la dissolució del seu projecte històric nacional. Aquests passos de desactivació, són efectius en tant que necessiten de la complicitat de la classe politica catalana primer i de la societat després.

Un aspecte important en la meva opinió, és la idea de l’acceptació dels termes amb condicionants graduals. Aquesta estratègia es la que històricament ha donat millors resultats a l’estat matriu. L’Estat Espanyol ha entès que la via de la confrontació directe no és efectiva pels seus interessos, donat el context supranacional i de domini emocional. Les confrontacions directes son efectives en tant que permeten sotmetre l’enemic en un curt periode de temps, inculcant una autoinhibició intergeneracional a través de la por o el desencís. L’Estat, però, a través de les continuades eleccions i mobilitzacions a Catalunya ha palpat (i entès) la inefectivitat d’aquesta mesura. El context (i seguiment) internacional, l’impacte emocional de l’1-O i la impossibilitat d’ilegalitzar partits i forçar el canvi de majories son les claus que han deixat inservible la plantilla basca en el cas català.

Quin és el següent pas esperable, doncs? L’acceptació per part de l’Estat amb grau d’impossibilitat, o dit d’altra manera, la batalla psicològica per fer creure l’enemic que pot aconseguir els seus objectius mitjançant un acord (amb aval internacional i complicitat de les classes dirigents catalanes) en el que l’estat matriu hi posi gradualment els determinants que caldrà superar. Això es tradueix en:
1. Reclamar una quota de ⅔ parts de la cambra catalana per oficialitzar la demanda de la societat catalana per un referendum (batalla psicologica per mimetitzar la voluntat ciutadana amb la representació partidista).
2. Endarrerir en el temps la celebració del referendum (batalla electoral per modificar majories).
3. Establir un percentatge del si, que en cap cas seria del 50+1, així com determinar quines persones fisiques tenen dret a vot (batalla pel control del cens).
4. Establir que l’eventual victoria del sí, obriria pas a un procés de negociació, el resultat del qual hauria de ser avalat (també) per la societat espanyola (batalla representativa per atorgar a la societat matriu l’opció de revertir o blocar qualsevol acord).
5. Assegurar la presencia fisica i economica de l’Estat matriu en posicions i sectors estratègics del territori català durant la negociació de bens, i reconeixement d’una minoria nacional espanyola que seria traduida en una divisió administrativa del territori (batalla pel control econòmic i comunicatiu).
6. Promoció i extensió de la disidencia identitaria a Catalunya i desestabilització social (batalla per promoure una continua desestabilització interna amb la finalitat de influir i controlar la dinàmica politica).

Així doncs, des del meu punt de vista, la batalla crucial durant els propers anys passa a ser argumental. En aquesta batalla, la integritat i visió de la classe dirigent catalana serà fonamental; La influència que hi pugui exercir l’establishment nacional espanyol determinarà en quin grau s’aconsegueix l’objectiu de la independència i a quin cost. El que estem veient fins ara no és res més que un procés de control narratiu per vendre un eventual acord del qual l’Estat assegurarà la seva inaplicabilitat. El que ens ha de preocupar és si els partits independentistes es conformaràn amb vendre una victòria (victòria moral) o si voldràn aconseguir-la (victòria efectiva).

Aleix Gaus
Aleix Gaus
30.08.2021  ·  12:26

Aquestes afirmacions son autentiques animalades per fer el joc al govern central.Precisament la divisio l´han creat ells a fomentar un odi injust contra l´independentisme el sr Illa no te vergonya per escampar bejanades per crear confusió sincerament podria tindre més respecte als militants morts del seu partit

Albert Barrachina
Albert Barrachina
30.08.2021  ·  12:26

Els partits socialistes tenen una llarga història de rabiós jacobinisme que, en alguna ocasió, els ha conduït a col·laborar amb partits declaradament feixistes o, fins i tot, a formar part de la seva fundació.
Només voldria posar en evidència que el NSPDA (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) és el partit Nacional SOCIALISTA dels treballadors alemanys.
També voldría afegir que el mateix Mussolini va ser un molt actiu defensor i propagandista del socialisme.
I per reblar el clau, direm que Largo Caballero, un socialista important, va acabar formant part del govern de Primo de Rivera amb rang de secretari d’estat. No va agradar a les bases, tot sigui dit, però l’esperit hi és.
I pel que fa a Catalunya, la lògica colonial sempre ha estat dominant fins i tot quan Maragall intentava introduir el federalisme en les ments de pedra castellana.
I posats a fer, recordo la foto de l’Iceta somrient pel 155 i menystenint els presos polítics.
És possible que s’hagi de fer la diferència entre les bases i els membres de l’establishment en el partit. Però l’aire general és aquest.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
30.08.2021  ·  13:21

Sens menysprear res del que es diu, considero que Illa juga simplement a enfortir i ampliar els seus votants: els colons escanyols, siguin de més a la dreta, o de més a l’esquerra. És sobrer considerar si lo dit és cert o no. És un insult a la inteligencia, si. Però tinguent en conte que un escanyol ‘primero enviste y luego piensa’, això és del tot indiferent. Qui només té com a sortida al conflicte català la raó de la força, com han demostrat sobradament, no es de esperar que ens vulgui convèncer de res, ni que les seves paraules siguin mereixedores de tot català. Ell parla pels colons: aquests que es fan dir catalans, però que de fet, són del ‘rancio abolengo’ dels que sempre han defensat la espanyolitat. Això cal respectar-ho? Crec que no

Joan López
Joan López
30.08.2021  ·  14:43

11 setembre i 1 octubre tothom al carrer.
Catalunya ha de tornar a fer trontollar al estat vehì. !!*!!

Agustí Delgado
Agustí Delgado
30.08.2021  ·  15:06

Trobo molt bona la precisió que la taula diàleg és per a dirimir un conflicte internacional. Fóra bo que els representants de la part catalana ho tinguessin clar en tot moment.

Núria Monje
Núria Monje
30.08.2021  ·  17:12

Com el sr. Gilibert, no tinc res a afegir ni cap comentari respecte al que diu el “sr.” Illa: com sempre, opinió seva des de les files franquistes del ppsoe (que no del psc, que ell i gent com ell han mort i enterrat), totalment prescindible i mancada d’informació històrica, de memòria i de veracitat, i que només busca la provocació…
En quant a l’article d’en Lluís Puig, no puc entendre com ell i gent com ell no veuen el perill de deixar les coses com estan per eixamplar la base o “xorrades” similars, mentres empitjora la nostra manera de viure per dies i perquè hem d’esperar a sumar tendències i sensibilitats al Consell de la República quan els qui ho demanen (ERC en primer lloc) el que volen és que el CR renuncïi a la independència i s’instal·li en aquest “neoconvergisme autonomista” que tant li criticaren a CIU… I perquè estem decebuts i ja no fem ni esment al 52% d’ independentisme al parlament? Perquè és una falàcia… ER (no em cansaré de dir-ho, tot i que hi ha gent que encara no s’ho creu) NO ÉS INDEPENDENTISTA…
Van deixar de ser-ho fa anys, quan, a Madrid primer i a Bcn, després, van anar en contra de JxC, van deixar-se dirigir des de la presó, varen criticat i insultar al president Puigdemont i es varen alinear amb el psoe més franquista… Ells només volien guanyar la generalitat, i ara, ja la tenen, i així ens va…

Ventura Passols
Ventura Passols
30.08.2021  ·  17:27

El problema del Salvador Illa és que és un polític molt mediocre, un polític dolent pot ser un Aznar, un Rajoy, però ell és mediocre, així com el dos anteriors se’ls recordar per les barrabasades, i per ser uns barroers i no tenir visió política a ell ni se’l recordarà.
L’altra cosa que ha de saber Salvador Illa, és l’estafa que representa l’estat que tant defensa, no només perquè fan pasar un règim fosc i amb greus tics totalitaris per una democràcia, que li han de posar l’adjectiu de homologada perquè amb el nom no s’aguanta, sinó perquè s’ha passat totes les convencions que ha firmat pel folre de la camisa.

Joan Royo
Joan Royo
30.08.2021  ·  18:14

Senyor Partal, no us sorprenga l’opinió d’aquest espanyol. La unitat de la seua Espanya, que veuen en perill, és un bé superior. Els morts socialistes del franquisme és no-res comparat amb la unitat d’Espanya. És així, i això ens dóna pistes de com veuen en perill la seua unitat nacional, nosaltres pobres ignorants, encara no percebem que aprop hem tingut i tenim la llibertat.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
30.08.2021  ·  18:15

Senyor Robert Joan,
El seu fum de borumballa, es el que estem intentant evitar. Gràcies

Joan Costa-jussa
Joan Costa-jussa
30.08.2021  ·  19:27

Apa Illa,
Torna cap a Madrid que aquí tu i PSC ja feu el ridícul

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies