La Junta de Seguretat de Catalunya tornarà a reunir-se avui a les dotze del migdia al Palau de la Generalitat per tractar sobre l’operatiu de seguretat de diumenge, amb motiu del referèndum. La convocatòria, la va fer ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per iniciativa pròpia i de manera unilateral, enmig de la tensió entre ambdós governs sobre el paper que han de tenir els Mossos d’Esquadra i l’enviament de centenars d’unitats de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil a Catalunya.

El govern espanyol va confirmar que assistiria a la reunió, tot i que va fer notar que no estava d’acord en el fet que la convocatòria l’hagués feta Puigdemont. El Ministeri d’Interior espanyol va dir que hi anava amb l’objectiu de ‘garantir el compliment de la llei l’1-O’: amb això menystenia una vegada més la legalitat catalana –que protegeix el referèndum– i el principi d’autodeterminació que recull el dret internacional.

Abans d’aquesta trobada, l’estat espanyol ha provat de prendre el control dels Mossos d’Esquadra amb la unificació del comandament sota les ordres del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. La Generalitat s’hi ha negat, i el major del cos, Josep Lluís Trapero, ha advertit que els Mossos d’Esquadra no farien cap actuació que tingués ‘conseqüències no desitjades’. A més, el govern entén que ha de ser la Junta de Seguretat qui coordini el dispositiu de l’1-O, i no pas un coronel de la Guàrdia Civil.

Serà la segona reunió de la Junta de Seguretat d’aquests últims tres mesos, després d’haver estat vuit anys sense fer-ne cap. El 10 de juliol hi hagué una primera presa de contacte sense resultats clars. Si bé es va acordar que els Mossos d’Esquadra s’integressin en el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), es va deixar la reivindicació d’accedir al banc de dades de l’Europol en mans d’una comissió mixta per a estudiar-ne la viabilitat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb