Una setmana després d’una decisió històrica, el Parlament de Catalunya va anul·lar per unanimitat els 63.961 judicis franquistes que van tenir lloc entre el 1938 i el 1978, l’Arxiu Nacional de Catalunya ha fet pública la llista de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. S’hi indiquen un total de 66.590 persones afectades i quinze entitats.

L’Arxiu Nacional de Catalunya l’ha fet pública en aplicació de la llei 11/2017 del 4 de juliol, per tal de conèixer les persones que van veure’s sotmeses a un procediment judicial durant la dictadura franquista. Les víctimes són presentades per ordre alfabètic i en cada relació s’explica el tipus de procediment, el número de causa, la data d’obertura de la causa, la data d’aprovació de la sentència o resolució, la pena imposada i l’indult demanat. També s’especifica les persones que van ser executades.

Les 66.590 víctimes, homes i dones de diferent edat, origen i condició social, van patir repressions sistemàtiques i transversals molt dures. Aquestes persones eren considerades ‘enemigues’ de la dictadura per la seva afiliació política, associativa o sindical, amb unes idees no afines al règim.

L’Arxiu Nacional de Catalunya pretén preservar els testimonis documentals de la repressió i difondre’n el contingut. La llei també permet actualitzar la informació publicada si es coneixen nous processos no inclosos en la informació oficial.

Aquí podeu consultar la llista de procediments judicials que afecten a 66.590 persones físiques i 15 jurídiques.

El document vegeu el PDF 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.