Una setmana després d’una decisió històrica, el Parlament de Catalunya va anul·lar per unanimitat els 63.961 judicis franquistes que van tenir lloc entre el 1938 i el 1978, l’Arxiu Nacional de Catalunya ha fet pública la llista de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. S’hi indiquen un total de 66.590 persones afectades i quinze entitats.

L’Arxiu Nacional de Catalunya l’ha fet pública en aplicació de la llei 11/2017 del 4 de juliol, per tal de conèixer les persones que van veure’s sotmeses a un procediment judicial durant la dictadura franquista. Les víctimes són presentades per ordre alfabètic i en cada relació s’explica el tipus de procediment, el número de causa, la data d’obertura de la causa, la data d’aprovació de la sentència o resolució, la pena imposada i l’indult demanat. També s’especifica les persones que van ser executades.

Les 66.590 víctimes, homes i dones de diferent edat, origen i condició social, van patir repressions sistemàtiques i transversals molt dures. Aquestes persones eren considerades ‘enemigues’ de la dictadura per la seva afiliació política, associativa o sindical, amb unes idees no afines al règim.

L’Arxiu Nacional de Catalunya pretén preservar els testimonis documentals de la repressió i difondre’n el contingut. La llei també permet actualitzar la informació publicada si es coneixen nous processos no inclosos en la informació oficial.

Aquí podeu consultar la llista de procediments judicials que afecten a 66.590 persones físiques i 15 jurídiques.

El document vegeu el PDF 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]