Prou demagògia: criticar els polítics és una obligació cívica

  • La campanya contra l'ANC és injusta i vol eliminar el paper de la societat, a la manera que havia somniat Margaret Thatcher

VilaWeb
Una imatge de l'Assemblea General Ordinària de l'ANC (Fotografia d'Albert Salamé)

En una entrevista feta el 1987 per la revista Woman’s Own, Margaret Thatcher –que a l’infern sia– va esclatar finalment pronunciant aquella famosa afirmació: “No existeix això que en dieu societat!” Per al projecte polític de la primera ministra britànica –el projecte que alguns han acabat anomenant “neocon”–, l’existència de la societat era una nosa i també un perill: un “desordre”, va arribar a dir. De manera que va optar per negar-la. Perquè ella volia que els individus no s’ajuntassen els uns amb els altres, que no col·laborassen, que no es dotassen, per mitjà de la socialització, de vida pròpia.

Per això és tan sorprenent la fortíssima i injusta campanya que ha de suportar aquests dies l’Assemblea Nacional Catalana (una associació composta íntegrament de voluntaris) de part de tot de polítics que afirmen ser d’esquerres i que tu, a primer colp d’ull, no diries que semblen thatcheristes però que al final potser ho són més que no es pensen. En la pulsió autoritària.

Però per sort la societat existeix. En concret, la societat catalana, per sort, existeix i és molt viva. Vivíssima. I el fet que la societat catalana critique públicament i decidida el poder –identificat en els partits o en els mitjans, en el parlament, en el govern o en el sursumcordano sols no és un problema de cap mena, sinó que és un motiu d’orgull i de confiança. Perquè les crítiques organitzades que els ciutadans adrecen als dirigents polítics –siguen qui siguen– no són mai una mostra de populisme ni un gest que es puga etiquetar demagògicament d’antipolític. Ben al contrari. Si els polítics són criticats és perquè tenim la voluntat de controlar allò que fan. I volem exercir aquest control perquè en definitiva ells no són on són gràcies a cap dret diví ni arriben on són mitjançant la insaculació, sinó a partir dels vots dels ciutadans. I això vol dir que adoptar una actitud crítica –ja que els hem elegits nosaltres– és una obligació cívica irrenunciable, però també un gest de responsabilitat amb un mateix. Una necessitat democràtica, en definitiva, a la qual no ens podem permetre el luxe de renunciar.

Encara menys quan, com passa ara, la crítica és completament documentada i, si ho puc dir així, raonable. Ja han passat cinc anys del referèndum d’autodeterminació i de la proclamació de la república. I aviat en farà dos que aquest govern d’ERC i Junts és al poder. I no crec que ningú puga discutir-me que avui la independència és més lluny que no ho ha estat cada dia, cada setmana i cada mes d’aquests darrers cinc anys. El govern que va dir que es prenia el 52% del vot popular com un esperó per a culminar el procés, per tant, incompleix el seu compromís de manera flagrant. I, en vista d’aquest incompliment, no és que siga normal i raonable, lògic, que molta gent vulga, vulguem, rectificar el rumb; és que si no empenyéssem o pressionàssem des de baix, des de la societat, des del carrer, ja seríem un país mort. Aquell paradís somiat per la senyora Thatcher.

 

PS. Divendres farem un debat previ a la Diada al Palau Robert de Barcelona, amb la participació de Martxelo Otamendi i Maria Obelleiro. El debat és per a subscriptors, però tothom el podrà seguir en vídeo. I també s’ha publicat el llibre Revolució VilaWeb, que reflecteix amb un format espectacular l’esperit de l’exposició. L’exposició la podeu visitar encara fins el 25 de setembre.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
06.09.2022  ·  21:53

Un Editorial senzillament brillant.

Camí Tous
Camí Tous
06.09.2022  ·  22:10

Ens volem obedients i adormits com si estiguéssim en una secta però no ho aconseguiran. Qui s’han cregut què som?

Francesc Xavier Boluda
Francesc Xavier Boluda
06.09.2022  ·  22:10

Amb tota la llógica del mon. Qui escull ser una persona pública, personal o societat está exposat a la crítica i si no l’accepta malament anem

antoni nogueras
antoni nogueras
06.09.2022  ·  22:18

Penós, amic director, que aquest vostre editorial sigui tant oportú com necessari.

Ramon Perera
Ramon Perera
06.09.2022  ·  22:18

Un editorial brillant, con diu Adrià Arboix [21:53], però, a més, molt oportú. En la situació que som, avui aquest editorial feia molta falta, és oportuníssim.

Rafael Artigas
Rafael Artigas
06.09.2022  ·  22:19

Els polítics estan complint el mandat dels electors? No. Els polítics son representants, provisionals i sense contracte fixe, dels votants. Les institucions son de la gent representada per als polítics. Res es propietat dels partits, dels seus líders i dels seus secretaris d’organització.Els partits son instruments no una finalitat.Volem independència, no autonomia ni gestionar el mentrestant. Omplim els carrers. Exigim,cridem,xiulem i escridassem. Nomes faltaria.

Marià Puig
Marià Puig
06.09.2022  ·  22:24

L’ANC, està creada per criticar els partits. El que no pot fer, és obligar als partits. A mi no em sembla bé que li digui a cap polític que ha d’anar a la Diada. Crec que tots els que hi vagin, ha de ser per orgull i consciència pròpia.
Els que no hi van, quedaran retratats i no haurem d’estar pendents que no ens la clavin per l’esquena. Que els que hi siguin, vagin amb la mateixa idea. Així, serà una força i no una postura per la foto.

Marçal Mariné
Marçal Mariné
06.09.2022  ·  22:27

És aviat per dir que el govern de Junts-Erc actua com un govern feixista, fent el que li dona la gana i matant socialment (a manca de mètodes més contundents) als que el critiquen?

O encara podem fer veure que vivim en una petita democràcia dins de la dictadura espanyola?

Matilde Font
Matilde Font
06.09.2022  ·  22:29

La gent de l’ANC treballem molt i no cobrem res, més bé perdem diners perquè no mirem els nostres interessos personals, sinó l’interès general del país. Per això ens movem incansablement per aconseguir un nou estat independent.
Precisament els polítics que ens critiquen tots tenen el cul llogat amb els seus sous i interessos personals. El què no tenen és vergonya!

Joan Carles Valle
Joan Carles Valle
06.09.2022  ·  22:32

Fa anys que ho dic, es necessari inventar noves paraules que puguin descriure amb exactitud els comportaments d aquesta colla d individus.
Sentir parlar a les martas de ER, al Junqueras, al Puigneró, a la Pascal etc… Etc…es un exercici de pur cinisme del que només em sento insultat i menystingut
Jo, com a ciutadà compromès tinc que fer exercicis de contenció per no dir tot el que penso de manera crua i aquesta gentussa es van passejant com si les nostres persones importessin un rave?

Com diu el Partal a l editorial d avui però jo em refereixo a aquesta gentussa de polítics, salvapàtries d aqui……
S en vagin a l infern

Josep Usó
Josep Usó
06.09.2022  ·  22:33

Molt d’acord amb l’editorial. I em resulta curiós que uns polítics que pretenen ser d’esquerres tinguen aquest comportament tan autoritari. Semblen capellans d’aquells de la postguerra amenaçant tothom amb l’infern si no es seguien les seues ordres. I la pell massa fina, d’altra banda. Molts d’ells, massa, mai han fet res per guanyar-se la vida fora de la política. A diferència de molts dels qui els critiquem.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
06.09.2022  ·  22:36

Totalment d’acord amb l’editorial. Molt ben dit Partal!

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
06.09.2022  ·  22:37

Quan els periodistes no fan la seva funció (excepte uns pocs, com els de VilaWeb) és una obligació que la Societat Civil faci el rol de controlar els polítics per no veuren’s arrossegats cap a un Govern despòtic, com ja ens està passant. Però això els polítics fiscalitzats reaccionen com ho fan tots els dictadors, assenyalant als crítics com els seus enemics. ERC ja ha arribat a aquest punt de no retorn. Només el poble podrà salvar el poble!.

Ramon Peiron
Ramon Peiron
06.09.2022  ·  22:37

Vicent, en Jordi Turull ha expressat la seva intenció d’anar a la manifestació, disposat a escoltar i entomar les crítiques que li puguin caure.
Els consellers i els altres dirigents de Junts estan en la mateixa línia.
No comença a ser ja una mica massa demagògic per part teva seguir entossudit a posar sempre tothom al mateix sac?

Carles Serra
Carles Serra
06.09.2022  ·  22:40

Gràcies Vicent per una editorial formidable, com també gràcies a la Sra.Matilde Font 22:29 per tanta dedicació, que conec de sobres.
En el seu dia em vaig donar de baixa d’Òmnium i ANC; avui m’he tornat a fer soci de l’ANC.
Sort que falta us/ens farà i encerts, debant d’aquest “polítics” Thatcher, però això sí, d’esquerres, que la dama en qüestió ens diran que era de dretes; per cag …
Quanta raó que tenia en Pla, lo més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
06.09.2022  ·  22:46

Tota la raó al Sr. Partal, en el sentit que “adoptar una actitud crítica és una obligació cívica irrenunciable”, cosa que s’ensenya ja des de l’Educació Primària.
De vegades semblen més madurs democràticament els infants que no pas certs adults parapetats d’arrere els càrrecs polítics.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
06.09.2022  ·  22:49

Subscric l’editorial amb un matís: on diu ” I el fet que la societat catalana critique públicament” crec que fora millor que digués “I el fet que una part de la societat catalana critique públicament” ja que em sembla que és bo -i més exacte- no confondre les parts amb el tot. Pel demés, completament d’acord.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
06.09.2022  ·  22:50

Clarisimi!!!

Gerber van
Gerber van
06.09.2022  ·  22:58

Crec que mai abans havia llegit crítiques tan dures i directes als partits polítics en l’editorial de Vilaweb. No obstant això, la crítica està totalment justificada i necessària.

Joan Benet
Joan Benet
06.09.2022  ·  23:03

M’agradaria saber quants tindrien feina si el partit no els fotés el plat a taula

Mercè Duran
Mercè Duran
06.09.2022  ·  23:09

Mentre escribim aquests comentaris el Grasset al 324 amb l’impresentable Junqueras.
Ahir amb l’altre impresentable de l’Illa
Ho tenen tot ben lligat els d’ER, la mateixa lletania per tots els mitjans.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
06.09.2022  ·  23:09

Sabeu el comte aquell del rei aquell a qui li van fer un vestit d’independentista que no veien els ximples fins que un nen va destapar la realitat que cap gosava dir….
Doncs això…

Ja està bé de prendre’ns el pel: ells han d’escoltar al poble, i si el poble està emprenyat haurien de reflexionar i no criticar i fer-se els ofesos.

Carles Roger
Carles Roger
06.09.2022  ·  23:09

Als PPCC no hi han polítics, hi han escolanets d’ amen.

joan rovira
joan rovira
06.09.2022  ·  23:24

*Prendre consciència és prendre forma.

*La forma és sempre l’acció.

*Per tant, presència!

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
06.09.2022  ·  23:24

Tot el que soni a llibertat, a crítica, aactuació de la societat civil al marge dels politics i els seus partits, posa frenetics i espantats als que tenen somnis autoritaris, encara que sovint no confessats. I no existeix la democràcia sense una ciutadania activa i crítica, és així de senzill i clar, i combatre aquesta ciutadania crítica és el principi de tot feixisme i/o autoritarisme. També és així de senzill i clar. El feixisme el primer que fa és negar el dret, no ja el deure(?!), de la ciutadania a criticar i exigir als politics que facin alló pel que van ser votats. I les excuses són sempre les mateixes: els ciutadans no estem preparats, què sabem nosaltres de la política, això només ho saben els politics, som uns inconscients, etc.

Ara mateix volguer fer una manifestació l’11 de setembre reclamant que volem la independència ara, és una inconscència, compreneu? Cal que confiem en els politics que ells sí que saben el que cal, el que necessitem….Però el cas és que així portem més de 300 anys, i amb aquestes actituds en portarem 3200 anys més, lògicament!.

O sigui, conclusió: ens veiem tots diumenge als carrers! I vagin al botavant els mestres tites que ens volen adoctrinar!

Vicent Ferrer
Vicent Ferrer
06.09.2022  ·  23:26

Podria ser que fora més senzill que això? L’ANC vol pressionar els partits (fins i tot amb una candidatura) perque rectifiquen el rumb, ERC té molt clar (més que ningú) el propi rumb, per tant potser hi haurà una quarta candidatura. Potser ERC vol desprestigiar i anul’lar ben prompte la competència electoral, el rival polític?
D’altra manera no comprenc la brutor de les darreres declaracions (com les monedes de plata, vaja)

Noemí Serra
Noemí Serra
06.09.2022  ·  23:36

CHÂPEAU!
No i manca ni un sol punt.
Per molts anys per aquesta clarividència.

Josep Jallé
Josep Jallé
06.09.2022  ·  23:57

La degradació de la gestió política ha arribat a nivells impensables, democràticament pensant.
D’allò que s’havia preparat, amb cura i seny, al Parlament els molt bens recordats dies 6 i 7 setembre del 2017 – mercès per l’editorial d’ahir i pels vídeos dels 5 moments – al que estem captant darrerament, sembla que estiguem a qualsevol comunitat autonòmica dels cercles subsidiaris dels PsoE o del Pp, demonitzant Catalunya i no a Catalunya.
Ho deixo perquè no paga la pena seguir recordant a aquesta caterva de polítics sangoneres, rufianescos. Salut!.

Sime Jordan
Sime Jordan
07.09.2022  ·  00:05

ERC, els “terraplanistes” de l’independentisme…

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
07.09.2022  ·  00:15

Un dels problemes de tot plegat és que, en el fons, els ciutadans no votem els polítics que voldríem. Només podem votar una llista de persones proposades per les direccions dels partits. I per ser en aquesta llista s’han de fer mèrits de submissió al líder, encara que canviï de discurs cada setmana.
I els ciutadans ja estem tips d’aquesta presa de pèl.
Sortim al carrer tots, perquè només el poble salva el poble.

Josep-Francesc Massó
Josep-Francesc Massó
07.09.2022  ·  00:17

ERC, mostrant tics dictatorials.
Quina vergonya !!!
Si no els agraden les crítiques, que pleguin.

Jaume Riu
Jaume Riu
07.09.2022  ·  00:27

OBLIGACIÓ CÍVICA
Parlant d’obligació cívica, no puc amagar que entre els meus parents, amics, coneguts i saludats en trobo uns que són conservadors i d’altres són progressistes, n’hi ha de responsables i també n’hi ha d’irresponsables, però sobretot reconec fàcilment els que es comporten de forma revolucionària i van fer possible l’1-O malgrat l’oposició poderosa de l’estat, ben diferents dels que són conformistes i ja els va bé la monarquia del regne d’Espanya instaurada pel dictador Franco, que controla la judicatura i els mitjans de comunicació com en totes les dictadures, amb una economia extractiva que augmenta les diferències socials i beneficia a 400 famílies que controlen les grans empreses privatitzades en els darrers 50 anys, i controlen els resultats de les empreses de l’Ibex-35. Aquests conformistes són els que apuntalen el govern de la Generalitat autonòmica sempre intervinguda, i no són independentistes.
No he parlat de partits polítics, només d’actitud personal, d’obligació cívica.
Aquest diumenge a les 17.14 ens retrobarem als carrers de Barcelona en un acte d’obligació cívica de criticar el govern irresponsable, i dilluns ja parlarem d’això, que per mi és un plebiscit històric.

Josep Almar
Josep Almar
07.09.2022  ·  00:39

La secta d’ER en el seu moment ja va fer boicot al CxR, i tota la tropa s’ha abstingut d’adherir-s’hi quan podria arribar a ser un instrument important per la independència.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
07.09.2022  ·  00:45

Bon editorial.
Nomes afegir que no nomes els posem on son i els dotem de “poder” (autonomic) als politics, sino que paguem el seu salari cada mes. Cada mes els poguem el seu salari i els del partit, a tots.

enric arquimbau
enric arquimbau
07.09.2022  ·  01:09

Estic escandalitzat en veure ERC alinear-se en contra de… l’ANC.!! Han perdut completament els papers. No suporten la pressió de la societat civil! Però què els hi ha passat?! Què s’han cregut?!
Com es pot entendre que ERC decideixi no manifestar-se l’onze de setembre?!
Un cop més, Vicent, has posat les paraules justes a aquest esperpent . I un cop més, en Junqueras, aquesta nit, s’ha proclamat carnicer, mentre ven enciams.

Núria Castells
Núria Castells
07.09.2022  ·  01:47

Espanya no té tradició democràtica. I Catalunya -tan diferents que ens pensàvem que érem!- veiem que no gaire més.

Al nostre país no hi ha mecanismes per controlar els polítics ni el que fan amb els vots que els atorguem cada 4 anys.
Aquests “nostres representants” no estan acostumats a la crítica ni a la fiscalització. I així volen seguir. Per això mai no han arribat a fer una Llei Electoral catalana, ni tenim llistes obertes ni sembla que pensin remotament que sigui obligació complir les seves promeses electorals.
Resumint: una veritable farsa.
Un país que, per desgràcia, no ha estat capaç, encara, de bastir una societat DEMOCRÀTICA.

Però les contradiccions són cada cop més evidents.
I ja era hora!
CANVIEM aquesta penosa situació!
Lluitem per una Catalunya independent i democràtica!
Ens veiem a la manifestació de la Diada.

Oriol Roig
Oriol Roig
07.09.2022  ·  01:49

Amb el sou de politic hi va que et critiquin. I quan pitjor ho fas, mes gran la critica. Faltaria mes!
Espero amb candeletes la llista civica de l’ANC. I si no tira endavant, s’haura de muntar una alternativa per fer por als partits no declaradament unionistes (dir-los “independentistes” es forcar el diccionari)

Joan López
Joan López
07.09.2022  ·  05:26

L’unic partit politic que li fa por la diada d’enguany est ERC,crec que no cal dir mes. El solets s’an aficat en aquet forat negre i ara disparan a tort i dret,s’an tornat bojos. I dic a mes que amb las sevas declaracions contra l’anc la estan fen mes forta. Quin paperot que fa tota la cupula de aquesta secta.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
07.09.2022  ·  05:34

Els votants d’erc adoren al seu rei Junqueras, impulsir de la GRAN DICTADURA INFORMATIVA. Junqueras copia les dictadures latinas, i es un perill per la democràcia

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
07.09.2022  ·  05:59

Els partits d’ esquerra és creuen els salvadors del poble i per tant qualsevol critica que els arribi per part del poble els irrita i molt. Curiós si més no, que durant els anys que Esquerra ha controlat i manegat la ANC no hi havia crítiques. Ara els hi fa nosa, perquè els torba del seu objectiu, és l’únic que queda, per posar-los un mirall. Tenen Tics dictatorials, actuen com un exercit coreà, son com una secta, tots repetin mantres, no escolten ni acepten crítiques, és creuen amb la veritat absoluta, son perillosos.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
07.09.2022  ·  06:05

Només anem donant voltes a evidències. ERC , porta anys traint-nos; però avancem, apartem-los del centre del debat (crida per diumenge al matí, Dimissió) . Per això cal caminar cap a on ens tenen més por, la confecció de la plataforma cívica.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
07.09.2022  ·  07:03

Editorial necessari a 4 dies de la manifestació. Ningú no ens ha de dir que hem de fer o que ens quedem a casa. Ara ja si que s’han ben retratat i no hi ha volta en darrera.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
07.09.2022  ·  07:13

Editorial molt oportú i necessari.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
07.09.2022  ·  07:48

Una cosa més que cal remarcar i que va en la mateixa direcció que l’article editorial és la voluntat d’ERC de “despolititzar” TV3. És a dir, eliminar programes amb continguts polítics i socials i augmentar els d’entreteniment.
Això ja és tota una declaració d’intencions. I és més terrible del que pugui semblar a simple vista, perquè ens fa saber que no volen una societat crítica i polititzada que es plantegi els problemes que l’afectin i els debati i sigui activa i participativa. Volen una societat adormida, d’individus aillats i acrítics que sigui més fàcil de conduir i generi menys resistències.
Una societat com la que els partits dinàstics espanyols han anat construint-se durant més de quaranta anys, que els proporcioni una massa acrítica i alienada suficient com per garantir-se la perpetuació al poder i on evidentment la llibertat acaba confonent-se amb poder-se fer una cervesa.

Marc Avià
Marc Avià
07.09.2022  ·  07:49

No hi pensava anar, però veient com està al pati… , i tant que hi aniré!

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
07.09.2022  ·  07:56

ERC ha fet una volta més a la clau!!
Pretén dividir l’independentisme!! Uns bons i uns altres dolents.
Desqualifica completament l’ANC però anirà a la festa d’Omnium.
Òmnium sempre ha fet (des de que jo recordo) tota una jornada d’activitats culturals-lúdiques a l’Arc del Triomf.
És la seva feina.
Plataforma per la Llengua fa uns actes al Fossar de les Moreres, dinar de germanor, fins l’hora de la manifestació.
L’Oficina Europarlamentaris de Junts també fan unes Portes Obertes, al seu edifici del Born (deu ser interessant).
Si us plau!! Si s’ha de criticar Òmnium Cultural per motius concrets, fem-ho,
però no seguim aquesta línia que ens està marcant Pere Aragonès, d’una manera activa. No enfrontem totes aquestes entitats que enriqueixen el nostre panorama social i cultural.
Hi ha la dita de: Divideix i venceras.
En aquest cas fem que el MHP no guanyi. A mi m’està demostrant que és un pobre home.

Josep Vilà
Josep Vilà
07.09.2022  ·  08:01

Se’n diu dictadura.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
07.09.2022  ·  08:12

Els polítics harien d’agraïr la crítica, però els nostres manaires sembla que enyorin l’aplaudímetre del Comitè Central del Partit. Ja sabeu, el primer que deixi de picar de mans és sospitós de dissidència i pot ser purgat abans de la propera sessió. Aquest sistema és el mirall xinès que voldrien tots els manaires.

Ed Garrido
Ed Garrido
07.09.2022  ·  08:34

ANC, feu una llista electoral d una vegada per enviar a ER, Junts x la poltrona i Cup al raco de pensar!

Josep Agustí Faiges
Josep Agustí Faiges
07.09.2022  ·  08:47

Editorial brillant, tal i com ens te acostumats el nostre director. Certament, tambe des del meu exclusiu punt fe vista, una mica esbiaixat. La posició de l’ANC, o mes clarament d’alguns del s membres fel sei secretariat, s’allunya de la crítica constructiva i s’apropa clarament al “estàs amb mi o estàs contra mi”. I això, així, em costa trobar-ho “transversal, amplificador, o inclusiu. I en aquest sentit, quan algú juga per la exclusió total del que no accepta la mera adhesió com a missatge. I això es molt perillos, crec, per a la pròpia ANC, però també per tot el moviment independentista.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
07.09.2022  ·  08:50

És el que passa quan és vol ser hegemònic.
Molts recordareu el “DISPÉRSENSE” dels grisos i la Guàrdia Civil oi? Doncs en petita escala, això.

Albert Parés
Albert Parés
07.09.2022  ·  08:53

Es pot dir més alt però no més clar. Orgullós de ser soci de l’ANC i haver fet moltes vegades de voluntari de forma altruista només amb un únic objectiu: aconseguir la independència per tenir un país millor.

Completament vomitiva la campanya contra l’ANC promoguda especialment per la direcció d’ERC. Com cada any aquest 11s tornarem a ser al carrer, diguin el què diguin els professionals de la política que viuen de l’status quo i què res no canviï.

Àngels Folch
Àngels Folch
07.09.2022  ·  09:02

Molt bé l’editorial d’avui!
Tan sols hi afegiria que la crítica ha trigat vuit anys a arribar. Hem tingut molta paciència, massa. L’hauríem hagut d’expressar el minut zero, és a dir al 2014. Hem tingut paciència durant vuit anys. ERC i part de la CUP hi han estat sempre incòmodes i a desgrat al costat de la gent. Ells eren, deien, els independentistes o els revolucionaris autèntics i ningú els havia dev pretendre usurpar el títol. Sí, en Partal té raó: són autoritàris, deixebles de la senyora Thatcher o de Stalin (o de Franco). El que no puc entendre és perquè els ho hem tolerat durant vuit anys.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
07.09.2022  ·  09:06

Gracies Sr. Partal. Com sempre l’editorial toca el moll de l’ós.

Antoni Morros
Antoni Morros
07.09.2022  ·  09:06

Excel.lent editorial el d’avui. Com exel.lents són els comentaris. Jo vaig un pél més enllà. Cal fer foc nou i bon vent i barca nova!! No veug encara com fer-ho però és imprescindible fer-ho!!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
07.09.2022  ·  09:07

És indignant sentir a TV3 al Gran Botifler Oriol Junqueras i al seu escolanet Pere Aragonès, autoanomenar-se independentistes i carregar contra la ANC titllant-la d’enemic dels independentistes.
UN CINISNE en majúscules, una patada endavant per a amagar la indignitat d’aquests anys de govern amb ER a la presidència.
Bona semblança feta a la editorial amb el tatcherisme ultradretà.

Només espero que els votants honestos d’ERC, estimant el seu partit, mirin primer per Catalunya i neguin el vot a aquesta ER de Junqueras, per així aconseguir foragitar-lo, a ell i els seus lacais com Sergi Sol, Rufian, Aragonès, Sergi Sabrià, etc., i també la suposadament exiliada que no ha fotut brot Marta Rovira (per a mi una gran decepció). Després aquests votants ja podran recuperar la veritable ERC.

Malauradament la ER de Junqueras te el control dels mitjans de comunicació com ara TV3, CatRadio i el diari ARA, per a donar minuts a les seves mentides i les seves manipulacions, i així portar novament a l’hort a molt votant que no faci l’esforç de veure la deriva dels darrers 5 anys.
Ah, també compta amb els mitjans espanyolistes que li donen suport en l’intent d’anorrear l’independentisme des de dins.

Pepa Cendrós
Pepa Cendrós
07.09.2022  ·  09:07

Totalment d’acord Vicent! Aquest govern no ens representa…

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
07.09.2022  ·  09:09

Es necessari ser crítics.
La demagògia que hi ha en el món de la política, els ciutadans també la practiquem desmesuradament.
És un error posar al mateix calaix negativament a tots els polítics, quan n’hi ha de molt eficients, i sense dubtar afirmar-nos amb la veritat absoluta.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
07.09.2022  ·  09:29

ECR mereix la desaparició immediata com Ciudadanos. El nivell ètic i de traïdoria d’aquest frau de partit (ERC) està arribant a nivells repugnants. Em costa bastant creure que encara mantingui una base electoral gran.
Però, atenció, JUNTS i la CUP no fan res. JUNTS hi és al Govern i la seva ineficiència és olímpica. Ambdós partits diuen moltes coses (inconcretes i demagògiques sempre i contradictòries algun cop) però no mouen un dit per fer avançar el procés, més aviat el contrari !!!

Cal escombrar els 3 partits fake-indepes i substituir-los URGENTMENT per una plataforma transversal conformada per no-professionals de la política, compromesos i disposats (amb totes les conseqüències) a treballar per la majoria independentista amb una estratègia i projecte construïts sobre l’aprenentatge dels darrers 10 anys i amb un alineament total (i auditat) amb el mandat dels votants.

Amb un Poble (votants, societat) que s’ha de mantenir actiu, combatiu (pacíficament), resistent i desobedient (dins dels límits legals) amb una estratègia, lideratge no individualitzat i agenda propis.
Així sí serem invencibles !!!

Adrià Guixà
Adrià Guixà
07.09.2022  ·  09:37

Poble de Catalunya, perquè protesteu? , perquè critiqueu?…. Sou un grapat d’ ignorants…, Nosaltres som l’ intel·ligència omnipotent avalada i decretada pel Diví estat monàrquic Ecs-pañol i per això MANEM…, som ERC !!, no ens cal governar ni escoltar crítiques. Ens cal MANAR. Catalunya sense nosaltres seria un erm com els Monegros. o dic jo, el vostre presidentet … Entesos !!! Doncs llavors : A callar!!

Sara Fernández
Sara Fernández
07.09.2022  ·  09:44

Escriu Eusebi Treserra

Totalment d’acord amb el plantejament de l’article.
Els polítics independentistes des de fa anys ens ignoren, van a la seva, uns més directament i els altres, fent la viu viu però no oposant-si frontalment, sempre amb la boca petita, com si ja els i anés be.
La resposta nostra hauria de ser la ignorància més absoluta i boicot a tv3 i altres mitjans dels que es serveixen i ja arribaran les eleccions.
Llavors serà la nostra.
A les municipals, votar a la gent que s’estimi el poble i vulgi millorar el poble, sense consideracions polítiques i que ens faci millor el dia a dia i fent fora col.laboradors i assessors imposats pels partits.
Que començin a veure perillar les menjadores!
Després vindran les seves, les “autonómiques”, on podriem ignorar-los i a veure que pasa.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.09.2022  ·  09:59

HEM DE CRITICAR PEL PODER QUE ATORGUEM…

Estic d’acord amb l’editorial però convé una precisió més general.

Critiquem els polítics en la parcel·la de poder que els donem, que no ha de ser tota. Només en aquella gestió i per aquells projectes per als que els hem votat. És diferent si els hem votat per portar-nos en safata la independència, que si ho hem fet per engegar dins el front institucional un camí paral·lel als fronts del carrer i l’exili.

En el primer cas és una crítica des del victimisme passiu exigint-los tot, i en l’altre una crítica des de l’autoorganització de la ciutadania. Per tant, una crítica que també ens abasta. En aquest sentit, trobo molt pertinent que es digui com avís que no ens aturarem per la seva mala gestió sinò que els passarem pel damunt. Perquè el poder el tenim nosaltres…

Gabriel Ruiz
Gabriel Ruiz
07.09.2022  ·  10:04

El “poble” i tothom és unitari quan es parla amb pancartes generalistes sobre “el què”, però quan convides a parlar sobre el “com” i s’entra en detalls i cal seure, escoltar la posició de l’altre, reconsiderar la pròpia i buscar mediacions, etc., la “felicitat” unitària s’esmicola. Tenim un pensament massa “totalitari”, tots. Més autocrítica i diàleg i menys pancartes…

Jordi Torres
Jordi Torres
07.09.2022  ·  10:12

Una editorial punyent i necessària. Sembla que un partit de govern, que com a mínim nominalment és d’esquerres, hauria de pair bé la crítica dels seus administrats. Però no. S’han habituat a aquesta “pax junqueriana” on la majoria de mitjans els ballen l’aigua, i s’indignen “molt fort” quan les crítiques aconsegueixen traspassar la barrera mediàtica que han erigit per protegir-los. Tampoc podem oblidar que aquesta cohort de mitjans amics la paguem amb els nostres calés, sigui directament o indirecta: Amb impostos els que són públics i amb subvencions o publicitat institucional els que són privats. Una mica com Trump volia fer pagar el seu mur de la vergonya als mexicans.

Ara toca, doncs, que l’aparell de propaganda de govern contraataqui per terra, mar i Ara per envilir la posició de l’ANC. Na Mercè Duran (23:09) ja apunta que ahir el sempre obedient 324 ja ens va oferir una entrevista-panegíric a en Junqueras.

Molt interessant també el comentari de Secundí Mollà (07:48), que ens adverteix de la nova estratègia de despolitització de TV3. Curiosa despolitització aquesta, que fa sortir a en Junqueras per procediment d’urgència quan li convé. Deixo a sota l’enllaç al vídeo de l’Albano Dante, on explica el tema de la “despolitització”.

https://youtu.be/UJTrhqQZ7B0

Salut i bon dimecres!

Ramon Tubau
Ramon Tubau
07.09.2022  ·  10:21

Què en diria Heribert Barrera de tota aquesta situació? Li donaria la raó a Junqueras o li clavaria un clatellot?… i ja no dic què en diria el President Macià…
La veritat és que no entenc res de res després de tota la vida pensant que tots els independentistes anàvem amb el mateix objectiu.
Malgrat l’emprenyament i decepció, el dia 11 com un clau a BCN.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
07.09.2022  ·  10:27

Felicitats per aquesta editorial completament d´acord
Son els ciutadans que si no agrada el que fan els politics ho han de dir i tant que si

Jordi Onrubia
Jordi Onrubia
07.09.2022  ·  10:34

Diu Rafael Artigas (22:19): “Res es propietat dels partits, dels seus líders i dels seus secretaris d’organització. Els partits son instruments no una finalitat.”

En efecte, fa dècades que estem malaltissament contaminats i contagiats per les males pràctiques de l’Estat espanyol i dels ciutadans espanyols que viuen narcotitzats pel domini i la corrupció dels seus partits.

Que un partit qualificat i acusat per la fiscalía (!) en seu judicial, i després condemnat, com a organització criminal continuï com si no hagués passat res i renovi majories absolutes és prou significatiu.

En la Constitució de la República catalana no hauríem de permetre segons quins acords ‘antinaturals’ d’investidura, de govern o canvis de rumb tot capgirant al dia següent de les el·leccions 180 graus allò que va votar la gent.

A més, s’haurien de fer controls durant les législatures per bonificar, impugnar o penalitzar aquelles millores, desviacions o incompliments que refermin o despullin la lletra i l’esperit del programa el·lectoral que es va votar.

És hilarant, i penós alhora, que un partit, o varis, exigeixin que l’ANC ‘reformuli’ una manifestació al gust del govern de torn o del partit en qüestió. No cal esplaïar-se més en això.

S’ha de tenir molta prepotència i ceguesa perquè els partits poguin creure que estan per sobre de la voluntat de la gent, i que les coses s’hagin de fer al seu gust i no a l’inrevés.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
07.09.2022  ·  10:41

“Els catalans no volen la independència, això no preocupa a la gent, el què realment preocupa és el preu de l’habitatge, el preu de la llum, el gas, l’atur, etc”. “A Catalunya hi ha un problema entre catalans, no amb Espanya”. Aquest relat –més o menys similar- fet pels unionistes posant a la boca de tots nosaltres una interpretació totalment tergiversada de la realitat, amb la complicitat dels mitjans que controlen, digueu-me si no és gaire diferent de la que –no alguns polítics, diguem els noms sense por- Aragonés o Junqueras diuen que l’ANC ha fet una convocatòria contra els partits. Quan un polític desacredita una part de la societat que és crítica amb ell i pontifica amb conceptes com que anar contra ell és anar contra els independentistes és que té un problema seriós, un trastorn de la personalitat i crec que necessita ajuda professional d’un psiquiatre. I si persisteix, com sembla que serà, en aquests trastorn, seran els seus votants els que hauran d’anar al psiquiatre. Cal dir –aplaudir tímidament- que Carme Forcadell ha salvat alguns mobles i, trencant la piràmide d’autoritat ha dit que anirà a la manifestació perquè no se sent exclosa. L’ANC va néixer per fer la independència i la seva raó de ser és pressionar als partits polítics si se surten del camí. Sóc membre de l’ANC i em sento molt ben representat amb la crítica que està fent al Govern de la Generalitat totalment esgarriat i estafador. No tinc cap esperança que els polítics que es diuen independentistes recuperin la honestedat, no hi ha marxa enrere, per això demano a l’ANC que es presenti a les eleccions amb una llista cívica i transversal i com Jesús va fer fora del temple a cops als venedors –amb perdó (Lluc 19, 45-48)- fer foc a les antigues poltrones i treure als traïdors que viuen de les nostres esperances.

Xavier Marcet
Xavier Marcet
07.09.2022  ·  10:44

Un cop llegits tots els comentaris a l’editorial d’en Vicent, trobo molt encertat, i per això vull remarcar-lo, el d’en Ramon Peiron (06.09.2022 · 22:37), on assenyala que en Jordi Turull ha expressat la seva intenció d’anar a la manifestació, disposat a entomar les crítiques i que els consellers i els altres dirigents de Junts estan en la mateixa línia. Em sap greu que sempre, en criticar els desgavells d’ERC, es critiquin també als dirigents de JxC, tot plegat perquè estan al Govern. Hi són perquè s’ho van guanyar, amb un escó menys que ERC, i també perquè des de dins poden fer més feina que estant a l’oposició i posant bastons a les rodes, com fan els de la CUP i els del PSC-PSOE.

Felip Ojeda
Felip Ojeda
07.09.2022  ·  10:48

Tant dret té l’ANC de fer campanya contra els polítics, curiosament només uns, com els polítics criticar a l’ANC per el biaix partidista que ha assolit darrerament. Sembla que l’única via acceptable es la que no va funcionar al 2017, quan masses ingents d’obrers i camperols van sortir al carrer el 27 d’octubre per impedir la detenció dels líders de la inddpèndencia, uns dies més tard que el que ara van de radicals van suspendre la declaració per negociar, el que ningú sabia que es podia negociar…cal una mica d’autocrítica a més de criticar als polítics!!!

Francesc Gruartmoner
Francesc Gruartmoner
07.09.2022  ·  11:15

Van agafar el tren i van anar a Madrit per voluntat pròpia… Que jo recordi…

Josep Soler
Josep Soler
07.09.2022  ·  11:52

Penso com Salvador Aregall (que ho sintetitza molt be , com molts d’altres).
Aquesta controversia no es solament contra ANC, sino la forma d’atacar la nostra societat, sempre de forma indirecta i intruduint el dogma de que ells la representen a la perfecció, quan en realitat el que avui fa aquest Govern i aquesta ERC que hi ha al darrera, es el govern de l’Estat espanyol (sobre el particular he llegit un tuit del Rufian, exaltant molt exaltat, la grandesa del gran dirigent que es el Sr. Sanchez, deixan K.O al seu rival del PP.)
Per cert que nomes de donar un cop d’ull a aquella TV que abans en deien la nostra (que juro que no la miro mai, perque em produeix verdadera basarda) vaig veure completa la colla de gent que ja m’havia imaginat que hi posarien.
Per aquesta causa demanaria al nostre director Vicent Partal que hi dediqui certa atenció i ens informi de tot el que sap i dels reals proposits d’aquesta gent, que pel meu criteri, les intencions que tenen em semblen demolidors pel futur d’aquesta Catalunya , que alguns no renunciarem mai a voler-la independent i sobirana.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
07.09.2022  ·  12:46

En un altre aparat, ja he dirigit un comentari molt crític al president Aragonès. I li he fet una pregunta: Senyor Aragonès, el que vostè vol és un onze de setembre a la carta? I altres coses que amb tota seguretat no llegirà.
Vicent, totalment d’acord amb els teus raonaments, les crítiques vessades a l’ANC són inoportunes i fora-mida.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
07.09.2022  ·  13:04

El comentari del Sr. Ramon Peiron (06.09.2022 · 22:37) és encertadissim.
I estic molt preocupada pel fet que només el Sr. Marcet 10:44 d’avui, ho hagi remarcat.

Sempre amagant la diferencia entre Junts i (ERC+CUP). Això no és fer un bon servei al pais.
Es clar que molt opinem que Junts ha de marxar d’aquest govern però acusar-los dels mateixos “tics” dictatorials de ERC em sembla injust.

Amb tot, cal anar a la manifestació. Donaven (donàvem) l’ANC per morta i crec que està més viva que mai. Ara només falta una llista civica per rematar-ho.

Jo, com sempre, vinc des de Itàlia des del 2012 i ho faré fins que no siguem independents.

Ah! I feu el favor de comprar estelades noves i penjar-les al balcó. Que fa pena passejar pel Principat (i suposo que serà igual a la resta dels PP.CC.)

Paola Polacco
Paola Polacco
07.09.2022  ·  13:26

Aquesta campanya contra l’ANC em va rememorar del comentari desil·lusionat de Bertolt Brecht després de l’aixecament de Berlín Oriental de 1953 quan va escriure (en la meva modesta traducció): “El poble ha perdut la confiança del Govern. No seria més fàcil en aquest cas que el Govern dissolgués el poble i n’elegís un altre?” Paraules profètiques que aquest govern autonòmic podria haver pronunciat avui.

Xavier Floresví
Xavier Floresví
07.09.2022  ·  13:40

Només faltaria que no se’ls pogués criticar.
Si els molesta, és que l’ANC fa la feina ben feta.
(Duran i Lleida va enterrar Unió. Junqueras enterrarà ERC? Qui s’ho hagués pensat)

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
07.09.2022  ·  13:46

Molt d’acord amb l’editorial d’avui, necessari i oportú!
Els polítics són triats amb els vots de la gent a partir d’un programa electoral. Quan aquest no és compleix, la societat té el dret i el deure de criticar-los i d’escridasar-los i els polítics tenen l’obligació d’escoltar crítiques i escridassades i d’esmenar-se o plegar. Al cap i a la fi, és la societat qui els peguem el sou
Diumenge tothom a la manifestació i a cridar ben alt i fort !!*!!

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
07.09.2022  ·  14:07

Sr. Vicente Partal, gràcies per la seva honestedat i valentia. El president de la Generalitat Acctal. no està legitimat moralment per ser el president de Catalunya. L’ANC, OMNIUM i el CxR, liderats pel Govern a l’exili, són els legitimats per portar-nos al sobiranisme a curt i mitjà termini. El president legítim és Carles Puigdemont.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
07.09.2022  ·  14:16

ERC destrossant-ho tot i JUNTS sense moure ni un dit, mirant-s’ho a veure que en podrà pescar quan hi hagi eleccions. És per això que trobo molt sa i molt encertat criticar-los a tots dos. Sense distincions, al mateix sac, per accions, omissions i pur interès electoral autonomista uns i altres estan deixant que el país s’enfonsi.

A tots dos els interessa que el focus de les crítiques i reivindicacions es continuïn fent contra el govern espanyol i no pas contra ells. Poble, partits i entitats satèl·lits ben agermanats fent patums i, a tal hora, cap a casa i fins l’any que ve.

Però si això que es diu es produeix, si els independentistes cada cop van més contra els partits, mira, encara em reservo un bri d’esperança.

GUILLEM BOSCH
GUILLEM BOSCH
07.09.2022  ·  14:33

L’ANC l’ANC l’ANC… Jo sóc de l’ANC però no aniré a la manifestació de la Diada com a membre de l’ANC sinó com a ciutadà amb sentit crític. I entenc que molts faran exactament igual que jo. A més, aquesta gent es pensen q som rucs? (Bé, potser serà que els n’hem donat massa mostres). Però si justament els critiquem a ells -no només a ells però molt especialment a ells- és pel fet que són ells els garants de l’estabilitat del govern espanyol i del partit estatal per excel·lència, el PSOE. Que no entenen que criticar-los a ells, anar inclús contra ells, és una manera d’anar contra el govern i l’estat espanyol perquè justament són ells els que l’apuntalen quan haurien de fer just el contrari? És el que té el col·laboracionisme xeics! Al capdavall, de la mateixa manera critiquem i ataquem Junts i la CUP per haver apuntalat d’inici i seguir apuntalant el govern Aragonès que és el que permet, al seu torn, apuntalar l’espanyol amb aeroports, jocs olímpics, taules de diàleg i la resta de pantomima. Però, i ja sap greu, les coses com siguin: lo d’ERC, aquesta deriva que han pres de fa anys però que com més va més bèstia i descarnada és, és que és simplement inanerrable, inanerrable… Realment, quin greu, quina llàstima i quin mal.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
07.09.2022  ·  14:53

Cal que Junts es departesca, que facin el torçabraços per veure si hi guanyen els lleials al primer d’octubre o hi gaunyen els dels JJOO d’hivern, l’aeroport, i el pacte a la DIBA
https://twitter.com/jaumemoll/status/1557779680886984704?s=20&t=rL7rrep9J_5Y4gVN-t2i5g

Marc Fonts
Marc Fonts
07.09.2022  ·  16:14

ERC agreuja la nostra frustració.
Fa molt de temps que tinc decidida quina serà la meva protesta aquest 11 de setembre: una pancarta amb la fotografia de Pere Aragonès de cap per avall.
Des que aquest impresentable, i Junqueras, i molts altres càrrecs d’ERC critiquen el format de la manifestació em vénen ganes de fer la pancarta encara més gran, estic triplement emprenyat!
De què van aquesta colla de mediocres?
És una manifestació! I els polítics n’han de quedar al marge!
Perquè sinó, posats a criticar manifestacions, que les critiquin totes, en comptes de resignar-se a escoltar el que diu el poble!
Això que fan és indigne, és repugnant, i sobretot és molt molt molt perillós!
ANC no cediu!
Si ho feu, estem acabats!

Roser Caminals
Roser Caminals
07.09.2022  ·  16:16

Sempre hem dit que la independència l’assolirà la societat civil amb el suport d’uns quants polítics puntuals. L’ANC ha superat una primera fase de cercar consens dels partits a una segona fase de confrontació. Ara li està oferint a l’independentisme el que vol i el que necessita.
Si aquesta manifestació és massiva, podem recuperar el momentum.

Oriol Martí
Oriol Martí
07.09.2022  ·  16:36

Vicent:
Per la persistència en els teus exactes editorials, altre vegada -i van !!!! – mil gràcies.
Oriol Martí

BLANCA SERRA
BLANCA SERRA
07.09.2022  ·  16:51

Editorial molt encertat. L’autoexclusió i el boicot pur i dur descarat a aquest 11 de setembre per part del neoautonomisme del 155 era d’esperar però és nova la virulència amb què s’expressa. De sempre, des que érem quatre gats fins a les manifestacions multitudinàries dels l’11 de setembre dels anys 2010-2019 l’objectiu sempre ha estat el mateix: honorar els nostres avantpassats del 1714 i reclamar tossudament la recuperació de la nostra independència nacional i social. I al que no li agradi o tingui por d’escridassades que es quedi a casa i no boicotegi ni ocupi titulars lamentables.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
07.09.2022  ·  18:54

Com és possible que una militant d’ERC, Carme Forcadell, sigui presidenta de l’ANC, i acabi sent presidenta del Parlament i, un president de l’ANC, Jordi Sànchez, acabi sent secretari general de JuntsxCat.

L’ANC és una agència de col·locació?

Artur Quintana
Artur Quintana
07.09.2022  ·  18:57

Perfiacte!, que diem als Ports.

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
07.09.2022  ·  20:10

Jo vull eixampla la base . Però només amb aduladors meus . Per això mi sobren els Puigdemont , Torra , Borràs , . . . . ANC . . . . .
VilaWeb , també mi sobra , per que no m´adula . . . . .

Antoni Díaz
Antoni Díaz
07.09.2022  ·  20:21

L’Estat Espanyol es va apoderar del PSC a través del PSOE…i no hem fer res
Ven cambiar el PSUC ..pel PCE …i no hem fer res
Els Comuns estan dirigits desde Madrid per PODEMOS..i no hem fer res.
CIU, la van desmuntar …i no hem ni piular
Ara és ERC que també l’han comprat,…i tampoc hem res.
Els propers seràn JUNTS, la Cambre de Comerç, la ANC i Omnium…
I potser continuarem sense fer res, perquè ja serà massa tard.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
07.09.2022  ·  20:29

Ara i ací, el més paregut a la dreta, i l’esquerra, espanyolistes per definició, és ERC.

Josep Ignasi Boada
Josep Ignasi Boada
07.09.2022  ·  20:40

Estic d’acord amb el fons del article, però la cita de Margaret Tatcher està fora de context i per tant la interpretació que se’n fa és totalment errònia.

Maria Gómez
Maria Gómez
07.09.2022  ·  22:57

Excel·lent editorial que tothom tindria de llegir

Manel Fabrega
Manel Fabrega
07.09.2022  ·  23:30

Si la nostra democràcia ha de consistir en votar partits, si aquesta és la visió de la majoria i socialment no hi ha resposta, llavors sempre ens governarà el criteri dels més mediocres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any