PP i Vox acorden la imposició d’una línia en castellà al sistema educatiu de les Illes

VilaWeb
Europa Press
03.11.2023 - 12:09
Actualització: 03.11.2023 - 13:08
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El PP i Vox han tancat un acord per imposar una línia íntegrament en castellà al sistema educatiu de les Illes Balears. Aquesta era la condició que exigien els ultres per aprovar el sostre de despesa i el pressupost del govern de Marga Prohens. 

El conseller Antoni Vera ha fet una conferència de premsa per a explicar els detalls de l’acord, que ha dit que és parlamentari i que l’haurà de desplegar la Conselleria d’Educació amb la participació de tota la comunitat educativa. “No es trenquen els consensos que va arribar aquesta comunitat autònoma l’any 86 en la llei de normalització lingüística. Per tant, no es toca per res ni la llei, ni la llei balear d’educació que va aprovar l’antic govern d’esquerres ni el decret de mínims que està en vigor que està en vigor des de l’any 97”, ha explicat. En aquest sentit, Vera ha dit que no es farà cap canvi normatiu.

El conseller ha dit que no hi haurà segregació perquè la normativa actual no ho permet. Pel que fa a la lliure elecció primera llengua, ha explicat que es durà a terme en els centres educatius de les Illes Balears d’acord amb la normativa vigent. “A més, s’iniciarà a partir del curs 2024-2025 en aquells centres que sigui possible i s’estendrà durant tota la legislatura”, ha afegit. El conseller diu que faran real el dret dels pares i que es respectarà l’autonomia del centre

Pla pilot

El conseller Vera ha anunciat que s’impulsarà un pla pilot voluntari per a oferir als pares, mares o tutors legals l’elecció de la primera llengua d’ensenyament en matèries no lingüístiques. “Per dur a terme aquest pla es tindrà en compte totes les mesures organitzatives i pedagògiques que hi pugui haver”, ha explicat.

Vera diu que els centres que participin en el pla pilot rebran una dotació econòmica, humana i material per a dur-lo a terme, i una vegada acabat s’avaluarà. “S’ha de garantir que al final del període d’escolarització obligatòria, els alumnes de les Illes hagin adquirit la competència lingüística i comunicativa en llengua catalana i castellana. I aquest pla tindrà la participació i consulta a tota la comunitat educativa de les Illes”, ha conclòs.

Abans de la conferència de premsa, Vera, conjuntament amb la presidenta Prohens, es volia reunir amb representants dels docents i del món cultural al Consolat de Mar. Tanmateix, els representants de trenta-cinc entitats han decidit de plantar-los.

“No dividiran la comunitat educativa ni la societat. Som un sol poble que vol conviure en llibertat. Gran feina de les més de trenta entitats!”, ha avisat STEI Intersindical.

Els representants han lamentat que se’ls hagi convocat al Consolat de Mar quan el PP ha tancat l’acord amb Vox i no pas prèviament per consultar-los sobre el contingut de les negociacions. Membres del gabinet de Prohens ha intentat unes quantes vegades que els representants entressin al Consolat.

Els negociadors del PP i Vox han tancat l’acord a primera hora del matí, després d’uns quants dies de conflicte. De fet, la crisi ha causat moments de tensió en les sessions parlamentàries i ha forçat la sortida de Xisco Cardona del grup de l’extrema dreta espanyolista

Aquest matí, el conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha registrat al parlament la sol·licitud de compareixença prèvia al debat i votació de la proposta de sostre de despesa perquè sigui inclosa en l’ordre del dia “com més aviat millor”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any