El PP desautoritza Vox i canvia el nom dels cursos per a policies de “violència intrafamiliar” a “violència sobre la dona”

  • La pressió política ha obligat el PP a desmarcar-se de Vox

VilaWeb
VilaWeb – Agències
03.07.2024 - 13:24
Actualització: 03.07.2024 - 13:41

La pressió política de l’oposició i del govern espanyol ha obligat el PP a desmarcar-se de Vox una vegada més. El motiu ha estat el canvi de nom d’un curs que imparteix l’Institut Valencià de Seguretat Pública (Ivaspe), que és responsabilitat de la Conselleria de Justícia –en mans d’Elisa Núñez (Vox)–, i que s’havia de dir de “violència intrafamiliar“. Avui, tant la consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, com la d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ambdues del PP, han reconegut que havia estat una decisió “desafortunada” i que es tornaria a canviar el nom: es dirà de “violència sobre la dona“.

Camarero ha dit que el canvi de nom era un error, que “mai no s’havia d’haver produït”. Ha explicat que el seu departament s’havia posat en contacte amb la Conselleria de Justícia perquè canviàs el nom. Ha insistit que l’ús del nom “violència intrafamiliar” en el curs de l’Ivaspe havia estat una equivocació. “La terminologia és ‘violència sobre la dona’. Qualsevol altra cosa no es correspon ni tan sols amb el contingut del curs”, ha dit.

La pressió política

L’oposició ha assenyalat la “preocupant deriva” que el govern de PP i Vox ha pres en matèria de violència de gènere. “El govern de Mazón salta tots els consensos democràtics respecte a combatre la violència de gènere i, també,  la mateixa legislació vigent”, ha dit Verònica Ruiz, portaveu d’Igualtat de Compromís a les Corts. Ha denunciat que havien impedit que el comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre les Dones, a les ordres de la consellera Camarero, acudesca a les Corts a donar explicacions sobre les polítiques contra la violència de gènere desenvolupades pel Consell.

“És un escàndol. Hem demanat que el comissionat comparega des del mes de setembre passat i ara PP i Vox han vetat eixa oportunitat, vuit mesos després. No podrem demanar-li explicacions de per què han esborrat la formació de la policia local per a combatre la violència de gènere o per què proposen un nou Consell Valencià d’Igualtat que és innecessari i inútil, en detriment del Consell Valencià de les Dones, que a hores d’ara encara no han convocat”, ha dit Ruiz.

El PSPV ha anunciat que presentaria mocions en tots els ajuntaments del País Valencià per a reclamar al Consell de Mazón l’aprovació del segon pacte valencià contra la violència de gènere, a més d’un nou conjunt de mesures. Maria Such, la secretària d’Igualtat de la formació, ha criticat la falta de gestió de Mazón i l’ha acusat d’haver deixat aturades les polítiques de lluita contra la violència de gènere. A més, ha lamentat que el País Valencià “haja de ser notícia perquè tenim un govern que desprotegeix les víctimes i tracta d’adoctrinar els policies utilitzant el terme ‘violència intrafamiliar'”.

D’una altra banda, el govern espanyol havia anunciat que estudiava accions judicials per aquest canvi de nom. Ana Redondo, la ministra d’Igualtat, l’ha refusat i ha assenyalat el retrocés que hi ha en els territoris governats pel PP i Vox. Redondo ha explicat que les violències intrafamiliars existeixen, però que el masclisme porta a la violència de gènere. “És el masclisme el que assassina les dones i assassina els seus fills. És el masclisme, que és dominació de l’home sobre la dona pel fet de ser dona. I aniquilar-la és un element masclista. Per tant, quan es canvien les paraules, es canvien els conceptes, es canvien les idees, es canvia la cultura”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor