Prova d'antígens

Ara que cada vegada s’expandeix més l’ús de proves d’antígens d’automostra, és a dir, les que podem comprar en una farmàcia per fer-nos a casa, cal saber ben bé què hem de fer si ens surten positives.

A quina farmàcia puc notificar la meva prova d’antígens positiva en covid?

Heu d’anar al CAP si sou positiu?

En primer lloc, en cas de donar positiu en una prova feta a casa i tenir la pauta completa, cal aïllar-se set dies a casa per tallar la cadena de contagis. En cas de no estar vaccinat, deu dies.

Fins ara, aquest tipus de proves no tenien validesa i per registrar el positiu s’havia de repetir la prova en un CAP. Però, vist l‘augment de la pressió assistencial de l’atenció primària, al Principat l’Institut Català de la Salut ha demanat que si no tenim símptomes o són lleus no anem presencialment al centre sanitari en cas que la prova ens surti positiva.

Com s’ha de fer una prova d’antígens a casa i com se n’interpreta el resultat?

En aquest cas, caldrà aïllar-se i posar-se en contacte per via telefònica o telemàtica amb el CAP o una farmàcia autoritzada per comunicar el positiu i que s’inclogui en la història clínica del pacient. Si cal la baixa laboral, també es pot aconseguir telemàticament.

Al País Valencià només cal informar del positiu al CAP trucant al telèfon 900 300 555. En el cas d’haver donat positiu en un test fet a la farmàcia, serà aquesta la que informarà la conselleria del resultat. A les Illes cal trucar al telèfon 900 100 971 o 971 211 998; a Andorra s’ha de demanar hora al telèfon 821955; i a Catalunya Nord, fer una prova PCR en un centre autoritzat.

Quan és el millor moment per a fer-vos la prova d’antígens si sou contacte estret d’un positiu? I abans d’una trobada?

Com podeu comunicar telemàticament el positiu?

A Catalunya, es pot establir contacte telemàtic amb el CAP de referència per telèfon o bé per internet. Per saber el telèfon del vostre CAP, la web de Salut té un cercador de centres d’atenció primària.

Recentment, si s’és asimptomàtic o es tenen símptomes lleus, també s’ha obert la possibilitat de comunicar el positiu en una farmàcia autoritzada. N’hi ha unes 1.300 que es poden consultar en el següent mapa. En aquest cas caldrà que la persona truqui o enviï un mail a la farmàcia donant les seves dades i també la marca de la prova. També és possible que hi vagi un contacte immunitzat en nom seu.

Amb tot, a causa de la saturació d’alguns CAP, l’atenció telefònica es pot complicar. També és possible de posar-se en contacte amb professionals sanitaris a la Meva Salut, a l’apartat “Consulta online”. Ací podrem comunicar-nos directament amb el metge i l’infermer de família assignats, gràcies a l’eina “e-consulta”. També s’hi pot accedir en aquesta web, amb el codi d’identificació personal (CIP) de la targeta sanitària.

Passaport covid a Catalunya: Com aconseguir el certificat a la Meva Salut?

Una vegada comunicat el positiu, què heu de fer?

Havent comunicat el resultat positiu de la prova d’antígens feta a casa, rebreu un missatge SMS al telèfon mòbil amb un enllaç a l’eina digital contactecovid.cat, on haureu d’identificar els contactes estrets: número de telèfon de cada un i data de la trobada. Tot seguit, els vostres contactes rebran un SMS en què seran informats de la situació i els demanaran que s’aïllin. Malgrat tot, és recomanable que els comuniqueu la situació vosaltres mateixos.

A contactecovid.cat també es pot obtenir informació sobre com tramitar telemàticament la baixa laboral, sobre quines mesures cal prendre, sobre com fer l’aïllament a casa i sobre com determinar qui és un contacte estret i qui no.

Que han de fer els contactes estrets?

Els contactes estrets d’un positiu rebran un SMS en què els notificaran que algú, anònimament, els ha declarat com a tal. També els facilitaran un enllaç i un codi per a entrar a la web contactecovid.cat i quan entrin els donaran informació sobre les mesures que han de prendre.

L’aplicació també fa preguntes als contactes estrets per determinar si necessiten la baixa laboral i els informa sobre com poden obtenir-la.

Què cal fer si tenim símptomes de covid-19 o hem estat en contacte amb un positiu

Com puc aconseguir la baixa laboral?

Per aconseguir la baixa laboral cal trucar al CAP o bé, per mitjà de l'”e-consulta” de la Meva Salut, parlar amb el metge que tinguem assignat. Una volta sol·licitada, el document es pot descarregar de l’apartat ‘Informes i resultats’ de l’aplicació. Seguint aquests passos també és possible de sol·licitar l’alta laboral.

Quins són els símptomes de la variant òmicron? Hi ha diferències amb la delta?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.