El PNB ha cedit un senador a Junts per Catalunya perquè mantingui grup parlamentari al senat espanyol. D’aquesta manera, el jelztale Luke Uribe-Etxebarria ha passat a formar part del grup del partit català.

JxCat compta en l’actualitat amb només quatre representants al senat espanyol, quan el mínim exigit per tenir grup propi és de sis. Els catalans han reeditat el seu acord amb Coalició Canària, amb el qual suma un altre escó, però en necessitava un altre més.

Per això, el PNB ha designat al guipuscoà Luke Uribe-Etxebarria perquè s’incorpori al grup de Junts per Catalunya-Coalició Canària. Els jeltzales han explicat que JxCat és ‘un partit que té, no només una gran implantació a Catalunya, sinó que defensa una ideologia representativa de la seva nació, per la qual cosa la seva veu ha de ser escoltada a les Corts Generals, i més encara a la cambra de representació territorial’.

Aquesta decisió del PNB s’emmarca en la col·laboració que tots dos partits han mantingut històricament i que va ser ratificada el passat mes d’abril, amb la signatura d’un acord entre els seus dirigents, Andoni Ortuzar i David Bonvehí, quan la formació catalana va decidir presentar-se en les eleccions al Parlament Europeu en una candidatura exclusivament catalanista per donar visibilitat a la situació de Catalunya.

L’acord, que va ser materialitzat a la seu de Sabin Etxea de Bilbao, inclou l’adopció d’estratègies compatibles que puguin resultar útils a totes dues formacions per a ‘la consecució dels objectius polítics nacionals i sectorials que comparteixen’.

Realitat política de Catalunya

El portaveu del PNB al senat espanyol, Jokin Bildarratz, ha afirmat que ‘el senat ha de fer oblidar la negra pàgina de la seva història en la qual va aplicar a Catalunya, sense justificació i de manera desproporcionada, les mesures recollides en l’article 155 de la constitució’. ‘Per fer-ho, és imprescindible dotar de les eines necessàries una de les sensibilitats més representatives de la realitat política catalana’, ha apuntat.

El senador jeltzale ha reclamat, una vegada més, ‘la millora de la qualitat democràtica de les Institucions i la necessitat del diàleg democràtic com a única via de resolució dels problemes polítics’. Per la seva banda, Uribe-Etxebarria ha assegurat que, per a ell, ‘és un plaer i un honor ajudar un partit que té un gran pes polític’ i amb el qual comparteixen ‘històricament moltes coses’. ‘Demostra el compromís real del PNB amb ells’, ha conclòs.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.