21.05.2025 - 09:41
|
Actualització: 21.05.2025 - 11:27
El jutge Manuel Marchena, que va encapçalar el tribunal del judici contra l’1-O, és en plena ronda mediàtica per a promocionar el llibre La justicia amenazada (Espasa), on assegura que dissecciona els principals problemes del sistema de justícia espanyol. “S’equivoca qui vegi en aquest llibre una amenaça. Aquest llibre no està escrit en contra de ningú. És el resultat de la meva experiència de més de quaranta anys al servei de l’administració de justícia”, ha dit a l’ABC.
Ara, ha estat en un altre diari, concretament El Mundo, on ha expressat el seu lament encobert per no haver aconseguit de jutjar Carles Puigdemont. En aquest sentit, ha denunciat l’excés de càrrecs polítics amb aforament. “No creu que la legió d’aforats que presenta el sistema abona la desafecció ciutadana per considerar-lo un privilegi anacrònic?”, li pregunten. “Coincideixo plenament amb vostè”, respon.
Dit això, Marchena va una mica més enllà i llança un dard cap al cor de la UE, tenint en compte que el Suprem ha estat incapaç d’extradir Puigdemont (fins i tot quan no ha estat eurodiputat): “Em sembla molt significatiu que en la Unió Europea s’hagi creat també una legió de representants polítics aforats. L’aroma de privilegi és molt intensa”.
La lawfare i la pau social
En la mateixa entrevista, Marchena nega l’existència de la lawfare a l’estat espanyol i compara la situació de suposada persecució dels jutges amb els EUA de Donald Trump. “És el reflex fidel d’allò que passa quan el populisme s’enfronta a qualsevol intent de control. La societat espanyola s’està familiaritzant amb una normalitat que és patològica. Els atacs als jutges, incorporant fins i tot acords polítics que parlen de lawfare, tenen un efecte demolidor en la credibilitat de la justícia. I crec que es posa en risc la pau social”, diu.