El líder de l’oposició d’Austràlia, Bill Shorten, s’ha compromès a convocar un referèndum perquè el país esdevingui una república. Actualment, la cap d’estat és la reina Isabell II, ja que Austràlia forma part del grup de països de la Commonwealth.

Es tracta d’una promesa electoral. Austràlia celebrarà eleccions el 2019, però Shorten ja s’ha anticipat i ha proposat la pregunta amb una resposta binària: ‘dóna el seu suport a una república australiana amb un australià com a cap d’estat?’.

En una intervenció a la cadena Sky, Shorten s’ha mostrat convençut que guanyaria el sí i ha argumentat que els australians havien de poder decidir qui havia de ser el seu cap d’estat.

El precedent del 1999
Shorten, del Partit Laborista, ha criticat el primer ministre, el liberal Malcolm Turnbull, perquè, tot i que és republicà, va deixar de banda la reivindicació de la república quan va assumir el càrrec el 2016.  De fet, Turnbull va liderar el Moviment Australià Republicà, la força que va promoure la votació. No obstant això, el primer ministre va descartar de fer un segon referèndum fins que no acabés el regnat d’Isabel II.

Actualment, la reina és representada a Austràlia pel governador general, Peter Cosgrove. La Commonwealth és una organització internacional que agrupa cinquanta-dos estats que tenen llaços històrics amb el Regne Unit.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]