Picabaralla a la Plataforma per la Llengua per l’anul·lació d’una candidatura alternativa a la direcció

  • La comissió electoral ha invalidat una llista que encapçalava Agustí Cerdà al·legant que incomplia els estatuts de l'entitat

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
06.03.2024 - 22:24
Actualització: 06.03.2024 - 22:47

Les eleccions de la Plataforma per la Llengua, que s’han de fer a mitjan mes, arriben carregades de polèmica. Tan sols s’hi presentarà la candidatura que encapçala Òscar Escuder, actualment president de l’entitat. Un equip contrari a la direcció actual, encapçalat per l’ex-dirigent d’ERC al País Valencià Agustí Cerdà, també s’hi volia presentar, però la candidatura ha estat invalidada, segons que ha avançat el diari Ara i ha pogut confirmar VilaWeb. Segons la comissió electoral, la candidatura alternativa no complia els estatuts de l’entitat.

La candidatura de Cerdà era formada per Marçal Girbau, Glòria Julià, Raül Castanyer, Hug Domènech, Maria Fajardo, Guillem Fuster, Juliana Bacardit, Ernest Pérez-Mas, Anna Pineda, Enric de Vilalta i Carme Sansa, alguns dels quals han treballat a l’entitat. La idea de crear la llista va sorgir fa pocs mesos, pel malestar d’uns quants socis arran de la gestió de l’entitat. De primer, l’equip de Cerdà havia proposat un acord –a què ha tingut accés VilaWeb– a la candidatura d’Escuder per fer-hi uns quants canvis abans de les eleccions.

El pacte incloïa la incorporació a la llista d’Escuder de quatre socis proposats pel grup impulsor –Agustí Cerdà, Isabel Casals, Marçal Girbau i Pere Camps–; la reforma dels estatus per tal que el conjunt de socis fossin participessin més en les decisions; i el compromís dels quatre socis de participar sempre amb la màxima voluntat d’entesa i esperit constructiu en totes les reunions, debats, accions, activitats, comissions i grups de treball.

Finalment, l’acord no ha reeixit. Segons l’equip de Cerdà, Escuder s’ha fet enrere poc abans de les eleccions i això obligà el grup impulsor a confeccionar una llista. Escuder, en conversa amb VilaWeb, nega que s’hagués arribat a cap acord. Reconeix que hi hagué converses presencials i telefòniques sobre les diverses qüestions, però diu que mai no es va arribar a pactar res.

Invalidació de la llista

La invalidació de la llista de Cerdà té relació amb la confecció de la candidatura. L’equip ha presentat candidats per a encapçalar les delegacions de les Illes, el País Valencià i unes quantes comissions, com ara la coordinació de lleure i joventut, educació i cultura. Però s’han trobat amb un impediment a l’hora de comprovar si complien els estatuts.

El reglament detalla que les delegacions territorials i les comissions de treball “s’encarreguen de presentar un candidat de l’executiva, d’acord amb el sistema de candidatures en llistes tancades previst als presents estatuts”. És a dir, els membres de la nova candidatura havien d’haver sortit de les comissions i delegacions.

La candidatura de Cerdà critica aquest funcionament perquè creu que no és prou democràtic. Rut Carandell, directora de la Plataforma per la Llengua, assegura que hi hauria pogut haver dues candidatures o més, si això ho haguessin decidit les comissions, i sempre que es complissin els estatuts. I afegeix: “Les comissions com a mínim han de tenir tres membres per a ser vàlidament constituïdes. Per tant, donaria per a fer tres llistes segur.”

L’equip de Cerdà considera que, amb el sistema actual, la traducció directa és que no hi pot haver dues candidatures. I afegeix que hi ha comissions que fa temps que no es reuneixen i delegacions territorials que no han elegit el delegat. També s’exclamen de la votació en l’assemblea: “Les entitats com la Plataforma, a l’hora de votar en unes eleccions, donen uns quants dies de marge i que els socis s’organitzin. Aquí només pots votar en un moment de l’assemblea. Ho fan perquè votin el mínim de socis possible.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any