Pere Gimferrer rebrà l’Homenatge Liber22 per la seva trajectòria

  • La distinció posa l'accent en la tasca en el camp de l'edició literària

VilaWeb
ACN
07.09.2022 - 11:21
Actualització: 07.09.2022 - 11:40

L’editor, poeta i traductor Pere Gimferrer (Barcelona, 1945) rebrà l’Homenatge Liber 2022 que concedeix la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) per la seva trajectòria i tasca com a editor. La distinció posa l’accent en la tasca notable en el camp de l’edició literària, compaginada amb la seva carrera com a poeta, prosista, assagista, crític, traductor i acadèmic de la llengua. El reconeixement del sector del llibre a Gimferrer tindrà lloc a l’acte de lliurament dels Premis Liber el 6 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Reconegut per la seva obra poètica i considerat un dels personatges més singulars del món cultural, Pere Gimferrer també és un destacat editor. Es va iniciar en aquest camp el 1970 com a cap de la secció literària de Seix Barral i, el 1981, va ser nomenat director literari de l’editorial, càrrec que ocupa des de llavors. Al llarg d’aquests més de cinquanta anys, ha contribuït decididament al descobriment d’escriptors com Eduardo Mendoza, Antonio Muñoz Molina, Julio Llamazares, Roberto Bolaño o Isaac Rosa, entre d’altres, i ha estat l’editor de Rafel Alberti, Octavio Paz, Vicente Aleixandre o Juan Goytisolo.

Així mateix, és membre del jurat d’importants premis literaris com ara el Premio Planeta, el Premio Fernando Lara, el Premio Biblioteca Breve i el Premi Ramon Llull en català.

A més d’aquesta tasca com a editor, Gimferrer compta amb una àmplia i prolífica carrera literària reconeguda amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles (1998), el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2000), el Premi Internacional Octavio Paz de Poesia i Assaig (2006) i el Premi Internacional de Poesia Federico García Lorca (2017).

La seva obra en català, iniciada el 1970, comprèn, entre d’altres, llibres en prosa, Dietari i la novel·la Fortuny (1983, premis Ramon Llull i de la Crítica), i en vers L’espai desert (1977), El vendaval (1988, Premi Nacional de Poesia), Mascarada (1996), El castell de la puresa (2014) i Marinejant (2016).

També és l’autor de llibres de poemes en castellà com Arde el mar (1966, Premi Nacional de Poesia), Alma Venus (2012), No en mis días (2016) i Las llamas (2018), així com dels volums assagístics Lecturas de Octavio Paz (1980), Los raros (1985) i Cine y literatura (última edició, 2022).

En italià ha publicat el poemari Per riguardo (2014). Gimferrer és membre de la Reial Acadèmia Espanyola des del 1985, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona des del 2008 i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Telmo de Màlaga des del 2022.

Sobre Liber 2022

En la seva 40a edició, Liber, principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en espanyol, reunirà a Barcelona més de 350 editorials i empreses d’una desena de països i preveu l’assistència de 7.000 professionals. La fira, que tindrà lloc del 5 al 7 d’octubre al recinte firal de Gran Via, aglutinarà novament tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant al mercat nacional com a l’internacional. Paral·lelament, fomentarà el debat, el coneixement i l’intercanvi d’experiències sobre els diferents àmbits relacionats amb el llibre a través de les seves Jornades Professionals. Aquest any Colòmbia serà el país convidat d’honor.

Organitzat per Fira de Barcelona i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Liber 2022 està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Exportació i Inversions, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola AC/E, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors a Llengua Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes