Per què hi ha dretans i esquerrans?

  • Tothom sap que al món hi ha dretans i esquerrans, però què ho determina? · Us en resolem alguns dubtes

VilaWeb
Redacció
13.08.2023 - 19:35

Tothom sap que al món hi ha persones dretanes i esquerranes, però quin és el motiu que ho determina? Els hemisferis cerebrals d’aquestes persones funcionen igual? Varien les habilitats que poden desenvolupar les persones dretanes i les esquerranes? Us en resolem alguns dubtes.

Funcionen igual el cervell d’un esquerrà i el d’un dretà?

Tot i que s’han trobat petites diferències, són mínimes. Al cervell, el control motor el fa l’hemisferi contralateral a l’extremitat moguda. “Si moc la mà esquerra, qui controla el moviment és l’escorça motora dreta. I a l’inrevés”, ha explicat el doctor en neurociència Diego Redolar, subdirector d’investigació dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya. Per tant, a l’escorça motora d’una persona esquerrana, l’hemisferi dret té un pes funcional més gran que l’hemisferi esquerre.

En l’aspecte motor, les persones tenim una preferència per un costat del cos o per l’altre, i per això parlem de dretans i esquerrans, tot i que també hi ha algunes persones que són bilaterals, però és un percentatge menor. Una persona esquerrana té tendència a fer sevir més la part esquerra del cos perquè les àrees motores predominants són les de l’hemisferi dret. En una persona dretana passa la contrària, les àrees motores predominants són les de l’hemisferi esquerre.

Per a la majoria de les persones dretanes, l’hemisferi més important per al llenguatge és l’esquerre. No obstant això, amb la majoria dels esquerrans no és així. Encara que continua havent-hi un percentatge important d’esquerrans on el llenguatge està lateralitzat a l’hemisferi esquerre, hi ha persones esquerranes que tenen el llenguatge a l’hemisferi dret, i algunes que tenen el llenguatge a tots dos hemisferis. Diego Redolar explica: “Per al llenguatge, el fet de ser esquerrà pot ser un aspecte positiu si el llenguatge és als dos hemisferis. Si una persona dretana té una lesió que afecta l’hemisferi esquerre, perd el llenguatge del tot. En canvi, si una persona esquerrana, que tingui el llenguatge en els dos hemisferis, té una lesió que afecta un dels dos hemisferis, encara li queda l’altre, i, per tant, la pèrdua del llenguatge és menor.”

Per què hi ha persones dretanes i esquerranes?

No hi ha una explicació científica que indiqui per què hi ha persones esquerranes i dretanes. Existeixen algunes hipòtesis sobre l’organització del sistema nerviós i per què hi ha lateralitat. La lateralitat s’ha trobat en la preferència manual, en el llenguatge i també en les capacitats visuoespacials. “Parlem de lateralitat, és a dir, de les funcions que estan en un hemisferi o en un altre. Actualment, no en tenim l’explicació científica, però sembla que és un aspecte d’organització del sistema nerviós”, ha dit Redolar.

El desenvolupament de les habilitats al cervell: ho fan abans els dretans o els esquerrans?

No hi ha gaires diferències sobre si hi ha habilitats que es desenvolupin abans al cervell d’una persona esquerrana en comparació amb el d’una persona dretana. “De fet, hi ha més diferències entre persones que s’han criat en un entorn bilingüe, que triguen més a adquirir el llenguatge, però ho fan d’una manera millor i més marcada”, explica Redolar.

El context d’una persona esquerrana sí que pot influir en l’aprenentatge d’algunes tasques, segons que indica la psicopedagoga Sylvie Pérez, també professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació (UOC), que també diu que si una persona esquerrana aprèn a escriure en àrab ho té més fàcil que una persona esquerrana que aprèn a escriure en català, perquè l’àrab s’escriu de dreta a esquerra. És per això que, a vegades, a l’hora d’aprendre a llegir i a escriure, una persona esquerrana necessita més temps. Pérez és contundent quan afirma: “En cap cas això no significa que seran dislèctics o escriuran malament. Malauradament, són alguns mites que existeixen i s’han d’erradicar.”

Els esquerrans en un món pensat per a una majoria dretana

Els experts neguen rotundament que aprendre a escriure amb la mà dreta sigui beneficiós. Si una persona, des de la infantesa, mostra preferència manual per a fer sevir la mà esquerra, modificar-li aquesta preferència significa lluitar a contracorrent perquè el seu cervell està organitzat d’aquesta manera. “Les persones esquerranes que s’han vist obligades a escriure, treballar i fer servir la mà dreta per a totes les tasques poden generar trastorns, perquè es força la persona a utilitzar la mà més ‘feble’ i necessitarà més temps per a aquelles activitats que requereixen coordinació oculomanual”, explica Pérez. A més, el fet que el món estigui dissenyat pensant en la majoria dretana pot fer que una persona esquerrana se senti diferent i visqui aquesta diferència de manera negativa.

Els nadons tenen la lateralitat definida d’ençà que neixen?

Tot i que hi ha nadons que tenen definida la lateralitat pràcticament en néixer, la majoria triguen un temps a mostrar-la perquè necessiten uns quants anys per a explorar. Per això és fonamental deixar-los temps, observar i ajudar sense imposar-los res, explica Pérez, que recomana als pares que s’anticipin i cerquin estratègies. Destaca la importància que els pares observin i es fixin en les tendències del fill a l’hora d’agafar les coses. Si ho fan, podran veure si el nadó té tendència a agafar coses amb una de les dues mans o pujar les escales posant primer el preu dret o l’esquerre, o a dur-se un calidoscopi sempre al mateix ull. Aquesta observació ha de servir per a facilitar l’acompanyament dels pares a l’infant, sigui quina sigui la seva tendència, sense estigmatitzar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any