Per què Espanya també necessita l’autodeterminació?

  • Ja fa dècades que, sistemàticament, allò que voten els espanyols no es pot aplicar perquè ho impedim els catalans i els bascs

VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

La vice-presidenta quarta del govern espanyol i número dos del PSOE, María Jesús Montero, va fer ahir unes declaracions ben curioses en què avisava de l’emergència d’un “nacionalisme madrileny” de caràcter radical i intransigent, que ella identifica obertament amb la gent que es manifestava al carrer de Ferraz i en general amb tots els qui, de la dreta política estant, ataquen el Partit Socialista Obrer Espanyol.

Aquest “nacionalisme madrileny”, de fet, no és sinó l’hiperconegut nacionalisme espanyol. Una ideologia que és transversal a Madrid –no tan sols de dretes–, com Juan Carlos Moreno Cabrera recordava magníficament l’altre dia en aquesta entrevista de VilaWeb.

Però ara al PSOE li convé de separar-se del binomi PP-Vox i, per tant, ja li va bé l’invent de la nova etiqueta. Posen terra entremig i així no cal recordar-se que el 2017, i fins fa quatre dies, ells mateixos caminaven del bracet de PP, Vox i d’un partit que es deia Ciutadans, tot exercint aquest mateix nacionalisme.

Ara, aclarit això, l’expressió té un punt d’interessant. Com que Espanya és alhora un estat –on els de Bétera o els d’Arenys, per exemple, hi som inclosos– i un país –on no hi som–, això de la “nació madrilenya” podria fer la seua funció. Espanya o l’Espanya estricta no hi ha, entre ells, qui la vulga o la propose. En la transició alguns van proposar de parlar dels Països Castellans, però la marca no va fer fortuna, segurament perquè era massa mimètica de la nostra i allà en realitat no tenia trellat.

Qüestió de noms a banda, aquesta reformulació que se’ns proposa ara seria interessant, perquè podria ajudar a aclarir un debat substancial que es va obrint pas molt lentament. El debat sobre si els espanyols tenen el dret de manar al seu país o si han de viure permanentment condicionats i contradits per allò que volem els catalans i els bascs.

Supose que us deu estranyar la frase, però espere que no tant quan l’explique. De manera sistemàtica, ja fa dècades, els espanyols tenen un problema greu: que ben sovint ells voten una cosa i els catalans i els bascs, amb els nostres vots, impedim que allò que els espanyols han votat siga realitat.

En relació amb això, les eleccions del 23-J són claríssimes. A Espanya, el PP-Vox va obtenir 124 diputats i el PSOE-Sumar, 91. I com és que no és president Feijóo? Doncs, bàsicament, perquè els Països Catalans i el País Basc alterem el panorama. Als Països Catalans PP i Vox obtenen 30 diputats contra 65 dels altres partits. I al País Basc, PP i UPN sumen 4 trists escons i els altres 19. Vox, ni un. Com tampoc ni un a Galícia. A Espanya PP i Vox avantatgen els altres de 33 escons. Però als Països Catalans i el País Basc els altres avantatgen el PP i Vox de 50.

I això té tan sols una lectura política possible: els espanyols tenen molt clar què volen, saben bé què volen, però els catalans i els bascs els ho impedim sistemàticament. No tenen el dret de decidir tots sols. Per tant, necessiten, també, l’autodeterminació.

 

PS1. Molta atenció al fort moviment en defensa del català que va creixent a Mallorca i les altres illes. Ho explica Martí Gelabert en aquest article: “Les assemblees de docents es reactiven per frenar el conflicte lingüístic que PP i Vox volen ressuscitar”.

PS2. Junts té un altre conflicte intern, un més, ara arran de la denúncia feta al Parlament de les Dones per la diputada Aurora Madaula. Odei A.-Etxearte n’explica les claus, que no són tan òbvies com sembla: “Pugna interna a Junts pel cas Madaula”.

PS3. Avui també fa deu anys del tancament de Canal Nou, una fita que va canviar moltes coses al País Valencià. Esperança Camps ho relata amb tots els detalls en aquest article: “29 de novembre, totes les morts de Canal Nou”.

PS4. VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
28.11.2023  ·  21:57

No poden viure sense nosaltres. Però amb nosaltres, tampoc. El problema rau en que són com els maltractadors. Primer, la maten; després és quan es tiren pel balcó.

Ramon Perera
Ramon Perera
28.11.2023  ·  22:25

No fa tant, potser un parell d’anys, vaig llegir aquí mateix, a VilaWeb, unes paraules de Germà Bel en el sentit de que els catalans no som ningú per dir als espanyols com han de governar el seu país.
És un pensament molt proper a la idea de l’editorial d’avui.

Octavi Ripollés
Octavi Ripollés
28.11.2023  ·  22:52

És cert que els fem la punyeta, però no oblidem que hi ha moltes províncies espanyoles sobrerepresentades: els hauríem de poder condicionar molt més.

A les últimes generals, les 8 circumscripcions que s’assemblen més als PPCC tenien 10269020 electors, més d’un 27% que haurien de correspondre a 96 diputats, mentre que se’n van enviar 89 a Madrid. I ja hem vist que 7 vots poden collar-los molt: imagineu-ne 7 més!

Ricard Pintado
Ricard Pintado
28.11.2023  ·  22:52

Malauradament em temo que per aquesta via no ens arribarà la independència, i que l’haurem de suar.
L’espanyol patriotero mitjanet és capaç de fer barbaritats abans de veure’s separat de Catalunya i ben capaç de votar a qui faci falta per veure satisfeta la catalanofòbia que l’impulsa. I a efectes pràctics/econòmics, l’Estat no pot prescindir del manat de milions que suposa el continu espoli de Catalunya.
Sempre ens ho posaran molt difícil

Jaume Riu
Jaume Riu
28.11.2023  ·  23:03

SER NOMÉS CIUTADANS CASTELLANS

Trobo molt encertat el punt de vista de Vicent Partal quan veu que els espanyols tenen molt clar què volen, saben bé què volen, però els catalans i els bascs els ho impedim sistemàticament. No tenen el dret de decidir tots sols i això sí és una realitat objectiva.

Però el regne d’Espanya és una entelèquia perquè no és una realitat objectiva. Ho veu tothom, menys els nacionalistes castellans, que per ser allò d’una “unidad de destino en lo universal” no poden ser només ciutadans castellans.

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
28.11.2023  ·  23:40

El que ja tenen coll avall, precisament per a estalviar-se això, és canviar la llei electoral.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
29.11.2023  ·  00:45

Si algú poderós de veritat a España, tingués dos dits de front i un mínim de sentit comú , fa estona hauria vist el que avui en Partal diu, i no és el primer a dir-ho: España necessita l’autodeterminació tant com Catalunya, Euskadi i Galicia. Algú a España hauria de ser capaç de fer la mateixa o semblant reflexió que van fer els blancs a Sud-Àfrica ja fa uns quants anys, quan tenint tot el poder imaginable i més, inclòs el poder de les armes, van decidir parlar amb Mandela i arribar a un acord en benefici mutu, (que són els acords que duren i es respecten). Perquè van ser capaços de entendre que a la curta o a la llarga el seu poder era de fet insostenible i només els esperaba la derrota i la desfeta.

Fins ara això no ha passat a España, per increible que resulti; la veritat és que costa de creure! Qualsevol cervell mitjanament capaç ha d’entendre que la’actual situcació és absurda absolutament: les nacions que formen l’estat España es dediquen a fer-se la guitza mútuament sense cap benefici per a ningú; un exemple perfecte d’estupidcesa, segons el famós principi de Carlo M. Cipolla.

No seria molt més lògic , beneficiós per a tothom, i sobretot més tranquil i fàcil, que ens autodeterminessim tots??!! Així potser ens estalviariem, per exemple, els lamentables espectacles de personatges totalment enfellonits com Llarena o García Castejón, emperrats en perseguir a Puigdemont i Rovira per “terrorisme” , i fent el ridícul més espantós recorrent ni més ni menys que a la OTAN, entre altres històriques filigranes…

Ànims! Mai és tard per a que s’imposi la lògica i el sentit comú! És molt fàcil si ho intentes!!

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
29.11.2023  ·  01:11

És un comentari que ja he fet una muntonada de vegades.

Correspon a l’àmbit de la cultura aplicada de tall inconscient.

En ser empresa em telefonen des bastants multinacionals, com aquesta vesprada.

1 minut d’exposició, i en acabar els dic: “nosaltres no treballem amb empreses estrangeres, només aquelles de dins dels Països Catalans” i tot seguit pengen.

I no dec ésser l’únic que els desgasta. Els ha de passar sovint perquè alguns s’emprenyen i volen entrar en discussió abstracta, i els pengem.

Hui ma filla al gimnàs un individu s’ha emprenyat perquè li ha parlat en valencià…i ha aparegut el tema de la violència de Iugoslàvia i ella l’ha tallat parlant-li en anglès, italià i francès, degut a les temporades i llocs on ha estat com a esportista internacional. I l’español professional, s’hi ha hagut de callar i fondre’s a negre.

L’altre dia comentí que avui tenim tecnologia per a avaluar com frenem l’estat colonial.

Podríem quantificar quant els frenem i quant ens frenen ells a nosaltres.

Un malbaratament d’energia contrari a l’estat termodinàmic de la Natura, que no malbarata gens.

La torna a no ser independents d’ells és mantindre’ls permanentment emfangats.

Castella, àlies españa, seria un país extraordinari si funcionara tot sol autoreconeixent-se a si mateixa sense colonialisme: sense haver-nos d’arrossegar en una direcció en què nosaltres volem anar en una altra.

Així, ni ells, els españols, funcionen, ni nosaltres podem excel·lir en allò que sabem fer i som prou frenats per ells amb totes les traves que ens posen.

La setmana passada vam lliurar els treballs d’Estudis Previs (1982-86) i les intervencions dutes a cap entre 1990-93 a l’Església oratiana de St. Tomàs i St. Felip Neri construïda per pare Tomàs-Vicent Tosca i Mascó, com a primer temple modern 1700-1715 aprox. Un temple on estic “vetat” per “panca” (la comunitat pertany als Kikos ecumerals)..i en veient que tota la immensa i categòrica documentació estava redactada en català (molt abans que la Llei d’ús i Ensenyament del Valencià) tots 5 dels que hi érem a la reunió acabàrem parlant-nos en valencià, tot i que els altres 3 eren manxecs immigrats.

Fins i tot, n’enraonaven en català entre ells!

https://blocs.mesvilaweb.cat/josep_blesa/st-tomas-i-sant-felip-neri-de-valencia-1a-esglesia-oratiana-de-valencia/?fbclid=IwAR1irHxnrLcKNz6JjOCbqP9D-OLnrsZErZ9pxJAzVSiYAzF-hqEPV7yvXSk

Això és aquesta nació, eixos fils invisible que són inexplicables que articulen aquests 14 milions de persones que vivim en aquest tros de terra.

Enric Borràs, quin comentari més putapènic barcelocèntric et vas marcar ahir, eh !

Sent provinent de Gandesa, se n’espera molt més de gent com tu.

Josep Blesa (València)

Núria Castells
Núria Castells
29.11.2023  ·  04:30

Deixar-nos lliures, no ho faran. Prefereixen morir matant (en sentit figurat, ho dic, però espero que prou explícit).

I ara voldria fer-me ressó del comentari final d’en Vicent sobre el moviment de docents de les Balears.
He de dir que no només hauríem de seguir atentament el que hi passa sinó mostrar explícitament la nostra solidaritat. La de tots els Països Catalans.
Quan calgui i com calgui.

Perquè només una nació molt acomplexada i desarticulada deixaria de defensar-se UNITÀRIAMENT.
Així que no hauríem de permetre que ens aturés el treball que fa anys que executa l’estat per tal d’enfrontar-nos i dividir-nos.
Junts podem tenir molta força. Molta.
Cal demostrar-la.

Amb vosaltres, doncs, docents de les Balears!
Defensem la llengua!

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
29.11.2023  ·  06:56

Una definició curiosa mestre Partal, conec bé Castella i Lleó i sé com veuen ells el món. Vaig conèixer gent que intimament creia que quan Jehova/Yahve va confondre les llengües (Babel) la parla original i natural era el castellà. Ens veuen com una anomalia que cal extirpar, ep! Però el solar es seu. Salut.

Jordi Torres
Jordi Torres
29.11.2023  ·  07:17

Una editorial en la línia del que va comentar en Josep Costa a una de les tertúlies proscrites, no recordo quina, on deia que espanya era de dretes i que nosaltres n’alteràvem el seu funcionament natural.

Però no ens enganyem, cap colonitzador s’autodetermina de la seva colònia, el que fa és eliminar-li els drets de representació. Com que els espanyols tenen muntat aquest teatret “democràtic” al damunt de l’explotació de la colònia catalana, els hi costarà una mica fer-ho sense que es noti, però ja s’empescaran la manera, ja. Il·legalitzar els partits independentistes seria una possible via. Tota la comèdia d’equiparar independentisme amb terrorisme va per aquí.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
29.11.2023  ·  07:31

Bon editorial. Hi afegiria que, objectivament, la “Unidad de Ñ” no serveix absolutament per a res i no resol cap problema, des de l’habitatge a les pensions. A la vegada, l’estat s’ha posat com a garant que cap problema no es podrà resoldre, a la vegada que el mateix estat generarà nous problemes cada dia, cap dels quals no rebrà tampoc solució. Son una bomba de rellotgeria. A això s’afegeix la dificultat per a explicar-los-ho, doncs han estat convençuts per a parlar una sola llegua, la castellana, i això els converteix en pasta en mans dels mitjans d’àmbit estatal, tots amb seu i centre mental a Madrid, que son simples repetidors del que diguin Moncloa, Zarzuela o alguna de les faccions del sector caspa. Amb el que la gent només castellanoparlant va venuda, es creu tot el que li expliquen… i salta. No saben ni per què, però salten. Tenen mentalitat tancada i son molt emocionals. No raonen, ni tan sols els més intel·ligents d’entre ells. És la recepta pel desastre, i més val que tinguin aviat un altre 1898 o els catalans ho pagarem molt car.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
29.11.2023  ·  07:35

Les mostres ho expliquen tot: hi ha una classe dominant central que vol gestionar uns recursos que considera propis, com un masover gestionant animals i terres.

La seva gestió es la clara mostra que els independentistes són ells, els d’aquella classe extractiva central. N’hi ha prou amb interpretar l’aplicació que fan de les lleis que escriuen.

José Cardona
José Cardona
29.11.2023  ·  07:39

S’hauríe de poder fer un referendum per obligarlos a ser independents. I si pot ser amb efectes retroactius, millor encara.

Carles Serra
Carles Serra
29.11.2023  ·  08:28

Com ha fet ja un subcriptor, en Josep Costa no fa gaire va fer aquesta reflexió a la tertúlia proscrita, qui sóm nosaltres els Països Catalans per no deixar que aquesta espaÑa segueixi sent franquista i corrupte; no hi ha voluntat d’evolucionar democràticament i menys amb aquest mitjans audiovisuals amb cares visibles com aquesta pàjara franquista de Rosa Díaz i ja que dir d’aquest franquista de Ferreras, tot un referent pels d’esquerres pogres nyordos.
Però apreciat Vicent, en els Països Catalans ens han imposat uns ciutadans procedents d’aquesta espaÑa amb aquest valors; cal seguir recordant que en unes eleccions en el parlament de Catalunya, el partit més votat va ser un partit amb els valors i ideologies d’aquesta espaÑa.
Com també recorda Vicent aquesta famosa frase, por espaÑa mató.

Dario Beksic
Dario Beksic
29.11.2023  ·  08:49

Aquest assumpte ja va sorgir en les negociacions del Majestic, allà el 1996. Es diu que en Pere Esteve, aleshores encara Convergent, va deixar caure als negociadors de l’Aznar que, si deixaven sortir Catalunya, governarien Espanya eternament. No va colar, evidentment.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
29.11.2023  ·  09:04

El cop d’estat contra la democràcia i la seva aniquilació les van perpetrar a partir de 1936 les “forces NACIONALS”. La personalització assassina de l’ADN podrit de les elits que de fa segles han fet d’espanya el seu negoci classista, extractiu i corrupte. Nacionalisme imperial espanyol pur i dur.

Aquests NACIONALS són avui el PP i els satèl·lits de tall feixista (C’s, VOX,…) que el complementen a voluntat, que actuen com a crossa en moments difícils (ex.: casos de corrupció màxima) i li fan les feines més lletges a ulls internacionals.
Si no han fet servir més cops la violència extrema, com van fer sistemàticament fins els anys 80 del S.XX, és simplement perquè el PSOE i els fake-progressistes espanyols van signar el pacte de submissió i col·laboracionisme a l’inici de la fake-Transició a canvi de poder entrar en el mercadeig polític-econòmic de l’espanya nou-franquista (tal com després van fer els Bascos post-Ibarretxe i els Catalans post-1-Oct). Transformant-se el PSOE i resta de fake-progres en una altra crossa dels NACIONALS no tan evident a ulls d’una majoria d’espanyols lobotomitzats (els supervivents del Franquisme) o semi-analfabets en termes de comprensió lectora de la situació social, econòmic, polític i mediambiental espanyola (el control dels mitjans i l’educació no ha canviat respecte a la darrera dictadura).

I diria que aquest pacte de la fake-Transició, juntament amb la guerra camuflada del lawfare, és el que fa que els NACIONALS no arribin mai a necessitar independitzar-se dels Països Catalans i Euskadi. Faran molts escarafalls i teatre del dolent per tenir a la seva tribu prou encesa i alterada (necessiten mostrar agressivitat tant com respirar) per això dels vots, però res més. La vida a l’abocador social, econòmic, polític i ecològic que és espanya (estat) seguirà inalterable… pura escombraria.

Volem seguir en aquesta merda en que gairebé tot pot precedir-se per “fake”. O marxem d’una punyetera vegada…

PD: esperem fins Gener-2024 per veure si Puigdemont/JUNTS són capaços de treure quelcom positiu “de debò” del “pseudo-pacte” o “pseudo-pla de pau”, a veure si saben metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (seguim omplint carrers, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Agustí Delgado
Agustí Delgado
29.11.2023  ·  09:07

Aquest mateix dilema es va plantejar a la Gran Bretanya (allà, però, obertament) quan el partit conservador proposava la possibilitat de la independència d’Escòcia (on només treuen vots el partit nacionalista escocès i el partit laborista) a fi d’aconseguir la seva supremacia al Regne “Unit”.

Marcel Estadella
Marcel Estadella
29.11.2023  ·  09:12

Aquesta tesi jo l’havia formulat d’una altra manera relacionat amb els resultats electorals a Catalunya, a on les úniques vegades en que un partit espanyol ha aconseguit manar ha estat en una coalició a tres, mentre que el nacionalisme ha manat més d’una vegada per majoria absoluta.
I al final, el problema es de majoria sociològica, i queda clar que com a veïns d’escala (UE) ens podem entendre, però dins el mateix pis (l’actual estado Español), no. Si tothom tingués el cap prou fred i no es prengués la separació amb la visceralitat que es gasta Ebre endins, probablement separats aniríem tots més contents…….

Pei Iborra
Pei Iborra
29.11.2023  ·  09:13

Si bé és cert que Espanya no pot governar tal com voldria perquè els catalans i bascos els hi impedim, no és menys cert que sense aquests, la capacitat econòmica d’Espanya esdevindria comparable a la d’un estat tercermundista.
Això ho saben molt bé, també. O sigui que no deixaran anar la mamella de cap manera, encara que la llet sigui agra.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
29.11.2023  ·  09:41

No m’ha extranyat gens la frase perquè va anys que queda clar això.

El problema és que no ens veuen com a part del seu país (que no en som) sinó com a territori conquerit i clar, la democràcia no és el millor sistema per mantenir-mos sota el seu peu. Fins ara els ha anat prou bé comprant-nos, però ara la cosa comença a fallar…

Potser arribarà el dia que “ens independitzaran”.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
29.11.2023  ·  10:09

Algú s’imagina una Espanya Castellana, circumscrita sense els PPCC, bascos i gallecs, comandats pel forat negre d’un Madrid com l’actual? Quan se n’adonaren es trencarien en tants postors a estats independents com províncies. Nosaltres som el seu pal de paller que els manté cohesionats a la vegada que l’enemic a batre. Som un matrimoni a la força, malcasats. No lliguem. Per aixó no podrem ser amics sinó separats.

Rosa M. Poch
Rosa M. Poch
29.11.2023  ·  10:38

Doncs a veure si algú convenç la dreta. Estic segura que alguns ho veurien clar.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
29.11.2023  ·  10:39

Per una banda ens maltracten i per altre ens necessiten
Nosaltres ja estem farts de aguantarlos per tant només queda independència

Joan Begue
Joan Begue
29.11.2023  ·  10:45

Sempre trec aquest exemple quan intento situar me. Tot analitzant l’heraldica que te l’escut de l’Espanya actual, en fa pensar quin problema patim tots plegats un escut on els reines de Castella i Lleó són a la part superior del marc “escut” per sota els reina de Catalunya i el de Navarra (no el dels l’Euskalerria) que ens diuen avui dia. Afegeixo la Granada en un afegit inferior i en el Centre com un cor aglutinador la Flor de Lys Borbònica, per ser com a tal sembla ser que encara I ha d’aquestos a la República Francesa, si més no com a monàrquica si com poder soci-econòmic ja que amb la mort de Robespierre van seguir disfrutan dels seus privilegis. Malgrat enlairar la Tricolor de la seva logia.
Seguin amb l’heraldica l’escut està encaixat per a dues columnes uns diuen que són les d’Hèrcules i d’altres en diuen les del Temple de Salomó.
De fet ens hauríem d’anar a buscar que va passar després de l’aniquilacio de Sefarat. Qui va portarla caixa financera de aquesta anomenada Grande.
Altre cosa molt molt important, hem de poder entendre que el Poder i amb ell el Diner (Diner = Energia Material) sempre el tenen els Mateixos des de la uns cicles mil·lenaris Aristòcrates Església ( prínceps de l’església?) i amb ells la força bruta dels ejércits. Que segueixen les ordres.
Per ser i acabem en el nostre Món i cultura totes les confessions religioses tenen el mateix amo. Poder i Diners

Lluís Urpí
Lluís Urpí
29.11.2023  ·  11:15

Precisament comentava amb el meu company de feina, no fa gaire, que si consultem els resultats de qualsevol de les eleccions generals i extraiem els vots de Catalunya, sempre hauria guanyat el PP.
El ‘deep state’ vol la ‘finca’, pq és productiva, però els hi sobra els catalans. Molestem i ens volen desapareguts.

Josep Gualló
Josep Gualló
29.11.2023  ·  12:58

També a mí m’ha sobtat la idea de que Espanya necessiti l’autodeterminació. Però no és nova aquesta cosa.

Fà un grapat d’anys què La Trinca, va va fer aquesta bona proposta:

I si Madrit algun dia.
Demana l’autonomia.
Els hi darem de seguida.
Farem la gran botifarra.
A aquest piló de bandarres.
Què ens deixin les quatre barres.
I s’emportin al Barrut.

Per si algú no ho sap, El barrut era el MHP Tarradellas.

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
29.11.2023  ·  14:59

L’autodeterminació ja la tenen. És el “deep state”. Per aquesta via aconseguixen més poder que per la via dels vots.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
29.11.2023  ·  14:59

Potser Espanya necessitaria l’autodeterminació…
Però els espanyols_poble mai la voldrà.

L’autodeterminació d’espanya és una idea que només ens pot consolar momentàniament i que distorsiona la realitat. El maltractador té la naturalesa de botxí fins que algú més savi destrueix la seva personalitat o l’empresona.

Mantenir l’Espanya colonial és l’única funció de la constitució actual (i d’altres constitucions espanyoles passades des de la Pepa de 1812)

Jaume Vall
Jaume Vall
29.11.2023  ·  15:03

Un parell de coses.
1a. L’editorial és agut, i intel.lectualment imbatible. Però, com ja s’ha dit, cap colonitzador renuncia a la seva colònia per les molèsties que els colonitzats provoquin. Ja es preocuparà d’eliminar els que les ocasionen. Ni per sentit d’honor, ni pels recursos econòmics, Castella-Espanya pot renunciar a tot allò que Catalunya li aporta. Per tant, preocupem-nos nosaltres de bastir l’estructura necessària per tornar a provar de guanyar la sobirania.
Quasi sempre la vida atorga una segona oportunitat. Aprofitem-la.

2a. A la manera de Victor Torguet, també proposo donar un marge temporal al MHP Puigdemont per assolir concreció en els pactes. Amnistia -per a tothom- , reducció dèficit fiscal, traspàs ports i aeroports.
Si el PSOE no compleix, se’l deix caure, Si Junts no compleix, Llista Cívica.
Però no sé qui ho ha de gestionar. ANC sembla perduda en les seves declaracions enceses, en manifestacions decreixents, i en merchandising.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
29.11.2023  ·  15:40

Només ens deixaran marxar el dia que siguem més pobres que ells i Catalunya en lloc de la gallina dels ous d’or els sigui una càrrega.Però això no passarà.
Mentre hi hagi riquesa ens expoliaran i en ens tindran ben lligats. Al cap i a la fi tant PP com PSOE ens roben de la mateixa manera.

miquel segura
miquel segura
29.11.2023  ·  16:15

Fa uns quants dies (el temps és relatiu) que vas darrera d’aquesta idea, Vicent i des del primer moment m’ha semblat molt més què interessant de tenir-la en compte.

javier velasco
javier velasco
29.11.2023  ·  18:29

Mare de Déu Senyor!
Confieso que me lo paso muy bien leyendo los comentarios dels parroquians a l’homilia diària (o quasi) del pastor d’esta comunitat.
Em ve al cap la imatge d’una església cristiana nòrdica,vella i mig en runes, on el pastor de la comunitat predica i els parroquians lligen el seu missalet i de tant en tant alcen el cap.
Un munt de cabòries i elucubracions inintel.ligibles per a la resta de mortals:
-independència de Castella- espanya de l’e.e.?
-Impossibilitat de fer valdre les seues polítiques pel contrapés catalano-costero-mediterráni?
-…
Que no van aplicar el 155?
Que no porten desplegada i ben bufada la vela de la nostra assimilació ?
Això sí, volien manar però en Pugi els ho ha impedit; per a mi l’score va 2-1.
En acabar l’homilia els parroquians surten de l’església ràpids i amb el cap cot perquè fa molt de fred i vent fora… i corrents cap a casa.
Mentrestant…e la nave va…a la deriva.
Confiem( com ha dit algú) en el Gener Sant d’en Puigdemont.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.11.2023  ·  18:38

Catalunya es una colònia de Castella, com Canaries, pero som rics i europeus, no africans com els subvencionats canarios flautas.
Castella es no res, han viscut robant i matant, es el que saben fer, capellans i militars, borbons i garrotillos vils.
Cal tractar.los com son als CASTELLANOS, pura raza de malvats i hidalgos. Ara, 8.000.000 per una Catalunya petita es una barbaritat que ens empobreix i ens densifica en la misèria quotidiana. Poca aigua i terra d’acollida de bona part de l’immigració a Europa, i amb un futimé de turistes que ens roben la poca aigua, i ARAGONES SATISFET I CONTENT, i no fent res de res. Colonia submisa i espanyola, com Junqueras vol

David Roca
David Roca
29.11.2023  ·  19:08

Com sabem no va per aquí. Estan més que autodeterminats: monarquia, poder judicial, polític, mediàtic, econòmic, deep state com diu algú avui. Aquests són el 100%. Són aquests els principals colonitzadors, per això Ñ és un estat feixista.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
29.11.2023  ·  20:53

Espanya s’hauria d’auto determinar, Vicent? Curiós, molt curiós !! I, resulta que bascs i catalans els ho impedim de fer? Encara més curiós !! Jo em pensava que Espanya havia obtingut l’autodeterminació fa segles, a través de Castella, car qui mana i controla el ramat no és Espanya, sinó Castella. No oblidem que és Castella qui va inventar Espanya i qui la va fer més gran en Kms. quadrats -Andalusia, Múrcia, Extremadura, Astúries, Aragó, són afegitons de terrenys conversos.
No sé què hi guanyaríem els catalans en aquest supòsit. Si !! La denominació de “colònia exemplar” i mantenidora dels drets d’explotació espanyols.

Carme Peratilla
Carme Peratilla
29.11.2023  ·  20:59

No acostumo a comentar, però és que aquest cop no m’hi puc resistir.
Demano disculpes perquè és una dita que només sé en castellà:
“Ni contigo ni sin ti tienen mis males remedio. Contigo porque me matas y sin tí porque me muero”.

josep soler
josep soler
29.11.2023  ·  23:58

No és veritat.

Governi que governi en la Moncloa, amb la col·laboració o no dels politiquets catalans, sempre tenim un 50% d’espoli dels nostres impostos, desinversió en infraestructures i menys preu total de la nostra cultura i el “atado y bien atado” pels jutges falangistes. Per tant, Espanya no ens necessita per ser governada, només ens necessita per l’espoli.
El massover de torn de la Moncloa i el politiquet català que li dona suport només són titelles molt ben pagades

Com es pot ser tant naïf

Pauli Morer
Pauli Morer
30.11.2023  ·  01:02

Tinguem en compte que els espanyols, com va dir Calvo Sotelo” prefereixen una Espanya “roja” que una de “rota”, i que no son només els fatxes, Negrin va dir que preferia “el exterminio a la parcelación”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any