Per què aniré a la manifestació de la Diada?

  • El desencís de la gent és massa palpable per a eludir-lo. Jo també n'estic, de desencisat, però això no farà que deixe d'assistir-hi. Aquestes són les meues raons

Vicent Partal
09.09.2021 - 21:50
Actualització: 10.09.2021 - 09:28
VilaWeb

La manifestació de demà serà molt especial. La pandèmia encara és un condicionant molt important. I, si bé és cert que les coses han millorat molt i que no serà la diada estranyíssima de l’any passat, també és cert que molta gent continua recelant d’assistir a actes públics. 

Això cal entendre-ho i tenir-ho en compte. Però també és evident que, tal com està la situació política, aquesta manifestació difícilment tindria res a veure amb les anteriors, fins i tot sense pandèmia. El desencís de la gent és massa palpable per a eludir-lo. 

Jo també n’estic, de desencisat –en realitat, crec que seria més precís dir que estic irritat, o enfadat, però deixem-ho en desencisat. Tanmateix, en el meu cas, això no farà que deixe d’assistir-hi. Al contrari. I aquestes són les meues raons, per si poden ser d’interès d’algú.

  1. Perquè hi he anat sempre

Segurament és l’argument més poc interessant, però he de dir que és el més íntim. He estat en les manifestacions de la Diada quan l’independentisme era marginal i quan era marginal no ser-ho. Fins i tot vaig tenir l’honor, l’any 1985, de ser convidat a parlar en la concentració al Fossar de les Moreres. Per mi el combat per la independència no és una alternativa política esporàdica, sinó un dels pilars que justifica la meua vida. Estic molt content d’haver viscut diades molt difícils i dures i diades emocionants. I d’haver après que les dents de serra són normals. El 10 de juliol de 2010 la manifestació contra la sentència de l’estatut va ser un enorme salt endavant de l’independentisme, però a la manifestació de la Diada d’aquell any i a la del 2011 érem quatre gats. El 2012 tot va esclatar amb l’aparició de l’ANC, però el 2012 no hauria existit sense el 2011 i el 2010. Tot allò que haja de passar no passarà si perdem aquest fil. I per mi no serà.

  1. Perquè crec que l’ANC ha estat capaç de mantenir-se ferma en la defensa de la independència

Hi ha gent que opina que si vas a la manifestació els polítics en trauran profit i que són capaços de fer servir la nostra presència per a justificar la taula de diàleg o vés a saber què. Això, si ho volen fer, no es podrà evitar. Però els serà difícil perquè l’ANC s’ha mantingut ferma en la defensa de la independència, cosa que vull agrair. El somni del govern seria que la manifestació fos encapçalada per una pancarta que digués “amnistia i autodeterminació”, però això no ho tindran. Perquè l’ANC ha aguantat totes les pressions i no ha cedit en l’objectiu.

  1. Perquè de l’embolic on som només se n’ix amb la força del carrer

D’alguna manera es pot dir que hem tornat al 2012. Igual que aleshores, els partits polítics avui no estan disposats a tirar endavant amb la independència. Però, igual que va passar aleshores, el carrer pot obligar-los-hi i ha d’obligar-los-hi. El Primer d’Octubre va ser un referèndum d’autodeterminació i també, alhora, un exercici impecable de poder popular. Però, d’aleshores ençà, vivim una contrarevolució, dins l’independentisme, que vol reduir-ho tot a la política oficial. És la primera gran ocasió per a deixar clar que el procés d’independència ha de continuar. I no crec que siga qüestió de deixar-la passar així com així.

  1. Perquè tots tenim coses a dir i no podem deixar perdre els espais on això, poder dir allò que sentim, és possible

El moviment independentista de base rep fortes pressions de tot arreu. Pressions mediàtiques i polítiques, pressions psicològiques, amenaces directes. Moltes d’aquestes pressions van en la línia de limitar la lliure expressió i el lliure pensament. I per això és important de mantenir llocs com la manifestació de la Diada, on tothom pot dir allò que vulga, expressar allò que vulga, i ho pot fer de la manera que ho considere convenient, sense condicionants de ningú. Estic segur que hi haurà gent que s’expressarà, jo mateix, de manera crítica amb la classe política i gent que els defensarà. I que tots podem coexistir allà dins, en un espai que, per més que alguns vulguen caricaturitzar-lo, és el més plural que tenim com a poble i segurament, també, el més plural que mai hem tingut ni tindrem.

  1. Per xafar la guitarra als qui es pensen que ja poden celebrar que el suflé s’ha acabat

El titular negatiu, els de sempre el tenen escrit. El tenien escrit cada any, quan la mobilització era d’un milió de persones, de manera que podeu imaginar si no el tenen escrit ja: que hem fracassat, que el suflé baixa i tot això i allò. Però una cosa és que puguen fer el titular i una altra que aquest titular siga creïble. Ja ho he dit abans: ningú no espera una mobilització com les de fa anys, ni per la pandèmia ni pel desencís, però la xifra i sobretot el to que prenga seran importants.

  1. Per trobar-vos, per trobar-nos

Una de les coses que més mal han fet a tots els moviments socials del món per causa de la pandèmia ha estat la pèrdua durant un any i mig d’aquell impuls que dóna la celebració col·lectiva. No veure’ns, estar aïllats cadascú a casa seua, ha fet mal, ha desgastat, ha afluixat la societat. No tornarem al ple rendiment d’avui per demà, però l’ímpetu, aquest ímpetu col·lectiu que et dóna saber que n’hi ha molts com tu, només es guanya reunint-nos. 

  1. Per escalfar motors amb vista al Primer d’Octubre

Enguany la convocatòria té un punt especial, a més, que és la doble convocatòria de l’Onze de Setembre i el Primer d’Octubre. És un pas endavant important, una clarificació necessària i un estímul important. Com millor vaja la Diada, millor aniran les marxes i concentracions del Primer d’Octubre; i com millor vagen aquestes, millor anirà el curs polític.

  1. Per recordar a Espanya que res no s’ha resolt

El govern espanyol pretén vendre aquesta imatge que el problema català s’ha acabat i que tot s’encarrila amb una negociació que no existeix. Pretenen fer creure a la societat que això és així. Cal, doncs, recordar a Espanya que no s’ha resolt res de res. Ni tan sols s’ha resolt l’inici del conflicte, car l’estatut en vigor a Catalunya avui encara és el que el Tribunal Constitucional espanyol va retocar i desvirtuar.

  1. Per recordar-nos, i recordar-los, que el projecte de Catalunya és la independència

Perquè hi ha qui ho vol oblidar, o qui vol convertir-ho en secundari, o qui vol deixar-ho estar només com una reivindicació folclòrica, sense cap possibilitat de ser portada a la pràctica. I no és per a això que hem treballat tanta gent de fa tants anys.

i 10. Perquè ho vull

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
09.09.2021  ·  22:33

Jo també hi seré.
He agafat l’avió per totes les raons que has dit i perquè vull cridar tota la meva indignació contra l’autonomisme imperant.
Jo també hi vull anar. En tinc unes ganes boges.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
09.09.2021  ·  22:34

Jo tambe aniré perque ho vull.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
09.09.2021  ·  22:39

Perquè vull la INDEPENDÈNCIA de Catalunya.

Joan Benet
Joan Benet
09.09.2021  ·  22:39

I perquè l’atzar també juga les seves cartes. I si quan pensàvem que tot ho havíem fet bé les coses van sortir pitjor que no esperàvem, qui diu que ara que creiem que ho estem fent tot malament les coses no puguin anar millor que no ens puguem imaginar…?

Núria Coma
Núria Coma
09.09.2021  ·  22:42

Certament a mida que s’acosta el dia costa més dir “jo em quedo a casa”
En Vicent ens ha exposat 10 raons, totes elles compartides en el meu cas, i n’hi ha prou amb qualsevol d’elles per anar a la mani.
N’hi ha de molt pesants també per no assistir-hi, per descomptat, que tenen a veure sobretot amb l’emprenyada que portem a sobre que es fa ja insoportable.
Per això mateix personalment us dic que jo que he de venir des de Nafarroa, i fins ahir estava convençuda que aquest any no, tornaré a ser-hi. Hores d’ara no sé què sentiré perquè el què tinc clar és que a aplaudir no vindré.
Em sentiré molt millor cridant independència més fort que mai i xiulant si cal, que quedant-me a casa maleïnt-los i maleïnt-me.
Espero que ens trobem,que improvitzen que ens desafoguem i que fem d’aquesta, més que mai, la Diada del poble i treure’ls el protagonisme als polítics que indiscutiblement no mereixen.
Visca la terra lliure !!*!!

joan rovira
joan rovira
09.09.2021  ·  22:46

Perquè les nostres constitucions foren manllevades per la pinça castellana francesa el 1714, vàrem formular la pregunta «Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de República?» I la resposta massiva dels catalans va ser de 2.044. 038 SÍ.

El 1714 dialoga amb el 2017. Per molt que hi treballin a esborrar-lo és impossible. Perquè som el que érem, i volem ser independents i lliures en forma de República Catalana, hi aniré.

Gràcies per l’esplèndid editorial.

Guillem Canet
Guillem Canet
09.09.2021  ·  22:48

Hi aniré perquè vull la independència. Es el minim que podem fer.Estic de tanta ximpleria i poca categoria dels.nostes politics que treballem mes pel seu sou que per assolir la independencia

Anna Maria Mussons
Anna Maria Mussons
09.09.2021  ·  22:49

Jo també hi aniré, no hem de renunciar a la diada, hem de sortir a manifestar-nos. Malgrat tot, tossuts i convençuts que és el que ara cal. La mentalitat dels colonitzadors vol una diada sense força, vol la gent a casa i així donar el procès per mort i enterrat. I això de cap manera! Cal ser-hi aquesta diada, com mai, els carrers a vessar, que se sentin les veus cridar independència altre cop, aquí no s’ha acabat res. Volem la independència cada vegada amb més delit i més convenciment.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.09.2021  ·  22:55

Entrega, sacrifici i entusiasme per part de l’ANC… Molta gent ho desconeix.

També molts desconeixen que tot DONEC PERFICIAM (ex-secretaris d’ANC) també estaran a la manifestació fent costat als antics companys de l’ANC.

Hi hem de ser TOTS els que volem la llibertat de la nostra Nació i estem tips de la mediocritat dels polítics.

Anem-hi per demanar que fugin avergonyits TOTS els autonomistes.. Que són molts i apoltronats.

Josep Usó
Josep Usó
09.09.2021  ·  23:00

Perquè no és moment de quedar-se a casa. Cal mostrar al món que només hi ha una eixida, al problema català. I perquè sí. Bona Diada.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
09.09.2021  ·  23:14

És una trobada per a nosaltres mateixos, per demostrar que hi som i per veure que no som sols.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
09.09.2021  ·  23:21

Jo també, perquè vull. Per totes les raons del Partal i especialment per dir-lis a tots aquells que volen aigualir el fet fundacional de l’1 d’octubre, que s’equivoquen. I que rectifiquin.
Per donar-li al CxR la importancia que és mereix, com a eina de lluita per l’independència.
I per agraïr a tants i tants lluitadors i represaliats, que la seva lluita, no ha estat en va.
I per pura supervivència com a poble. Si no lluitem ens anihilen.
Ja haureu llegit què ha passat avui a l’Aragò amb el català

I això es el que ens espera si no ens belluguem.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
09.09.2021  ·  23:22

Estic d’acord amb tots els teus punts Vicent. Un any més no hi seré fisicament però si amb cor i ànima, el cor que pertany a aquest pais on vaig nèixer i que encara que casa meva es a un altre lloc, el meu pais seguirà sent Catalunya. Visca i lliure!

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
09.09.2021  ·  23:22

Jo tambe hi sere per totes les raons exposades i perque vull.

NIL MALET
NIL MALET
09.09.2021  ·  23:31

Autonomistes, traïdors!

Em sentireu iniciar aquest càntic. Em seguireu?

Fins a la victòria sempre!

Nieves Gil
Nieves Gil
09.09.2021  ·  23:42

Molt bé! Jo també hi seré, per molts dels teus motius!

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
09.09.2021  ·  23:52

Em sembla un despropòsit suïcida fer les convocatòries de les celebracions de la Diada d’enguany centralitzades i concentrades al centre de Barcelona . No penso arriscar la vida d’aquesta manera.

Josep Jallé
Josep Jallé
09.09.2021  ·  23:58

Si … perquè ho vull!. Salut!

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
09.09.2021  ·  23:59

I no seria més objectiu dir: “Per què aniré a una de les manifestacions de la Diada?”… Recordem que s’han fet diverses convocatòries.

Núria Castells
Núria Castells
10.09.2021  ·  00:29

Jo també hi aniré. El carrer mai no hem d’abandonar-lo. És com la nostra àgora.
Però hi aniré amb la bandera negra de Donec Perficiam. De no rendició.
I amb una pancarta que digui alguna cosa com:

Fake-negotiation with Spain?
Not in my name!

En anglès, per si volen “vendre Taula” a Europa. Que ho voldran.

Us imagineu quina imatge més potent no seria una manifestació amb milers de banderes negres?!
SEGUIM!

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
10.09.2021  ·  00:47

Hi aniré. M’ho he repensat i m’afegiré amb els nacionalistes (evidentment, no amb partits autonomistes).

Santi Navarrete
Santi Navarrete
10.09.2021  ·  04:19

Hi aniré per totes aquestes raons, amb l’estelada i amb un xiulet a la butxaca.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
10.09.2021  ·  05:17

Quants per ques més superficials. Doncs jo hi aniré per exigir a aquests dirigents que ens han posat amb el 155, que respectin les decisions del poble i apliquin els acords del Parlament del 17, deixant d´enganyar-nos amb un temps d´espera preciós.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
10.09.2021  ·  05:23

Gràcies, Vicent. Jo, des del Canadà, hi seré amb el cor.

Joan López
Joan López
10.09.2021  ·  05:54

Jo anirè, i que el crit sigui: independencia !!!,que que resoni mes fort que mai, independecia !!!, que s’afiqui per tots els racons de la ciutat,independencia,que el soroll arrivi amb mes força que mai.
Visca el 1 de octubre !!!
IN INDA INDEPÈNDEZIA !!!

Sandra Gómez
Sandra Gómez
10.09.2021  ·  06:26

Hi aniré perquè sóc independentista i punt. I perquè els politiquets i les politiquetes neoautonomistes asseguts confortablement als sillonets de la Generalitat llevin el seu culet còmodement assegut i marxin a casa seva. Caldrà fundar un nou partit polític amb un únic punt al programa: culminar el procés. Això també passarà. Qüestió de temps.
El primer pas: dissbte 11, tothom a les manifestacions.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
10.09.2021  ·  07:24

Jo també hi aniré. No els ho podem posar fàcil a aquesta colla d’ineptes que tenim per polítics.

Montse Clarà
Montse Clarà
10.09.2021  ·  07:26

Jo hi aniré perquè segueixo volent el mateix que sempre: un país que el senti meu i a Espanya sempre m’he sentit estrangera. Ara que la majoria (que no tots) dels polítics ens han abandonat és quan més fort penso cridar independència, per recordar-los que el 52% els hi van fer un encàrrec clar, volem l’autodeterminació, no sopars de duro. Not surrender

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
10.09.2021  ·  07:31

Deu molt bones raons, l’última la millor!!!!
Visca la Terra i visca Catalunya Lliure!
!!*!!

josep soler
josep soler
10.09.2021  ·  07:44

Jo també serà al carrer demà en la concentració dels CDR.

Llienç Serrahima
Llienç Serrahima
10.09.2021  ·  07:52

Jo també hi aniré. Subscric totes les raons den Vicens Partal i especialment la última.

Rafael Pi
Rafael Pi
10.09.2021  ·  08:04

També hi anirem, per demostrar que nos ens conformem amb la situació actual!

Pep Agulló
Pep Agulló
10.09.2021  ·  08:18

i 11.

Perquè agafant el fil de la lluita clandestina de la meva joventut contra el franquisme, aquest fil em porta al 78 ( com diu X. Diez que és la continuïtat del 39 per altres mitjans), en una cruel continuïtat de l’opressió nacional i social. No podem aturar-nos…

… I per tot això, no puc, ara ni mai, desertar de la crida de l’esperit dels temps… I seré!

Jordi Gavaldà
Jordi Gavaldà
10.09.2021  ·  08:20

Ens veurem a Urquinaona! La independència és l’únic camí, i ja fa temps que dic que les coses no es guanyen d’un dia per l’altre i només les guanyarem si hi som. No és un procés curt ni fàcil! Però és l’únic camí si volem ser, si volem un futur i si ens estimem als nostres fills ! Sense la nostre lluita, no podran viure en llibertat!
Aixequem-nos del sofà i anem a buscar-la!!! Ningú més que el poble la guanyarà! No defallim ! O acabarem en no res! Visca la República Catalana lliure ! Un estat on tothom hi vulgui conviure i créixer amb llibertat i justícia! On poguem viure la nostra cultura i llengua ! On es lluitin els reptes socials i es puguin guanyar!

Montserrat Pla
Montserrat Pla
10.09.2021  ·  08:32

El meu marit i jo també hi anirem. Perquè és necessari retrobar-nos, perquè cal ser molts i perquè també VOLEM LA INDEPENDÈNCIA.

Albert Miret
Albert Miret
10.09.2021  ·  08:33

Jo també hi aniré, per tots els motius d’en Vicent i perquè no vull que ningú es pensi que soc dels mamons de la inútil tauleta dels pebrots. Animo a tothom a anar-hi, si més no per a contestar la pixada al cap del gobierno de la moncloak d’ahir als nostres acollonidets governants. Bona diada!!!

Rosa Guallar
Rosa Guallar
10.09.2021  ·  08:36

Nosaltres, en la lluita, hem de ser-hi sempre. En la dels dies assenyalats i en la del dia a dia. Aixecant-nos sempre i empenyent amb força, encara que tinguem el cos i l’ànima adolorits. Ara mateix, amb l’afer del nostre Aeroport, el govern espanyol ha ensarronat un cop més la Generalitat. El resultat de tot plegat és que els Comuns-Podemos treuen pit i fan cants de victòria i el PSOE es queda amb els milions per a Madrid mentre insulta i humilia el govern autonòmic. Això és fer campanya electoral alhora que ens roba uns quants milers de milions més. I ERC sempre tant procliu a deixar-se ensarronar… Ara mateix anirà a la taula de “diàleg” havent sigut tots nosaltres insultats i humiliats. El govern espanyol utilitza aquesta “taula” igual que l’Aeroport. Espanya està en campanya electoral. Espanya treballa per a mantenir el seu negoci i necessita reduir-nos al no res, destruir la nostra força, la nostra virtut, la nostra eficàcia. Anihilar-nos i anorrear-nos és el seu objectiu. LA TAULA DE DIÀLEG té aquest objectiu. Vull pensar que encara ens queda un bri d’esperança: que els catalans que vagin a la TAULA en marxin amb la màxima dignitat i carregats de raons per a proclamar la Independència de Catalunya. Demà hem de ser al carrer exigint la INDEPENDENCIA.

Jordi Torres
Jordi Torres
10.09.2021  ·  08:44

Hi seré

M. Àngels Illa
M. Àngels Illa
10.09.2021  ·  08:55

Jo també hi seré, perquè el meu lloc només el puc omplir jo, I la lluita continua

Toni Elias
Toni Elias
10.09.2021  ·  09:02

Gràcies Vicent, per poc el desencís em guanya, però hi seré!!
M’anima trobar-me a la capçalera, personatges d’un govern que no tenen el coratge de portar a terme el que prometen. De poder dir-los, si us plau, aneu-vos a casa; no representeu el poble que us ha votat!!

David Peñarroya
David Peñarroya
10.09.2021  ·  09:14

Gràcies Vicent,com cada matí el teu editorial ilumina.
Jo no volia anar
Però aniré
On?
Amb qui?
Evidentment ,no darrera cap polític que només té paraules per distreure del objectiu que té el poble

Joan Cuscó
Joan Cuscó
10.09.2021  ·  09:15

L’editorial i els comentaris ja estàn a la capçalera de les manifestacions per la independència.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
10.09.2021  ·  09:16

Desanimen la gent intencionadament, perque només els qui cobren vagin a les manifestacions. Cal anar-hi tots amb pancartes que diguin NI JORDI SANCHEZ, NI JUNQUERAS: INDEPENDÈNCIA// NI AEROPORT NI JOCS D’HIVERN: INDEPENDÈNCIA//NI AUTODETERMINACIÓ, NI AMNISTIA: INDEPENDÈNCIA

A hores d’ara la disputa és entre fidels al que el poble votà el primer d”octubre del 2017 i els traidors al vot del poble … … qui no reconegui que el referendum ja està fet i guanyat que prengui un altre camí.

Marta Colell
Marta Colell
10.09.2021  ·  09:17

En presència no hi podré ser, però hi seré amb el cor i el pensament. Ser fora de Catalunya en aquestes dates em fa basarda. El record de tantes lluites compartides, any rere any, m’acompanyarå.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
10.09.2021  ·  09:18

Som-hi…!

Maria C. Colomer
Maria C. Colomer
10.09.2021  ·  09:28

Aniré a una de les convocatòries. Fa anys que no vaigs a coreografies.
La República, ja la tenim proclamada. Ens falta posar- nos d’ acord per fer- la efectiva.
Quan volgueu i perqué vull!

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
10.09.2021  ·  09:29

Jo també hi seré. Oi tant!
I NO ATACARÉ NINGÚ DELS QUE PODEN SER DELS NOSTRES.
Els atacs consoliden les diferències. I ens NECESSITEM TOTS!

Carles Serra
Carles Serra
10.09.2021  ·  09:48

HI ANIRÉ, però també hi aniré preparat amb un xiulet, com ja us vaig dir no ocupa lloc; cal demostrar obertament els descontent i la rabia pel desencís en aquest botiflers i abraçadors amb franquistes.
Que notin obertament el descontent que hi ha en una part dels que volen ser lliures d’aquesta espaÑa franquista.
Per cert, des de aquest espai viu DENUNCIAR el despropòsit que dels nostres impostos això que li diuen alguns govern republicà de Catalunya li pagui el despatx a un franquista i que ja cobra d’Enagas un tal Montilla (400.000 € any) aquest element té que tenir un despatx amb aquest costos? ep!! reparteixo, dels nostres IMPOSTOS, ell que es tant d’esquerres i amb una conciencia social com el militants/votants del PSO€, el podria tenir a l’Hospitalet o nou barris no Montilla?

Núria Feliu
Núria Feliu
10.09.2021  ·  09:49

Jo també hi aniré, amb la Gent Gran de l’ANC. Vull cridar ben fort CATALUNYA LLIURE!!!

Carles Benito
Carles Benito
10.09.2021  ·  09:55

Hi he d’anar perquè vull transmetre als polítics (als d’Aquí i als d’allà) la meva posició :

AMNISTIA I REFERÈNDUM PACTAT, JA
O
D U I, JA

Maria Villarroya
Maria Villarroya
10.09.2021  ·  09:57

La llibertat del meu poble és el meu projecte Vital
A casa també hi serem

Agusti VILELLA
Agusti VILELLA
10.09.2021  ·  09:58

Jo també hi seré, i dins de la meva insignificància he treballat i he fet tot el que he pogut perquè hi hagi el màxim de gent

Salvador Aregall
Salvador Aregall
10.09.2021  ·  10:08

Des de l’autonomia que fàcil els ho fem a l’estat i al govern espanyol perquè ens manipulin, ens humiliïn i ens vagin aclarint la sang. I que difícil és contrarestar això amb una Generalitat que no representa el gruix de la població, els que els van votar. Crec que molts estarem d’acord que, per exemple, en l’afer de l’aeroport la discussió essencial no és la Ricarda ni el canvi climàtic. És la gestió. Volem la gestió d’una infraestructura essencial per al país que és nostra. Volem la gestió ferroviària i dels ports, de les carreteres, del litoral i de la terra. Volem decidir el model educatiu i la llengua amb què s’imparteixen els coneixements, … volem els diners dels nostres impostos per invertir-los en la nostra gent i en la nostra terra. Per això aniré a la manifestació, perquè el meu DNI no diu la veritat i el vull llençar a les escombraries.

Albert Parés
Albert Parés
10.09.2021  ·  10:21

Hi serem!

Roser Caminals
Roser Caminals
10.09.2021  ·  10:23

Les atalaies de superioritat moral des d’on es critiquen totes les iniciatives, sense excepció, són molt còmodes. No hem d’esperar una generació nova de líders, que vindran sense garanties. No ho hem de confiar tot als partits. És feina nostra. Nosaltres la vam començar i nosaltres l’acabarem.
Ens trobem a Urquinaona.
Visca Catalunya lliure!

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
10.09.2021  ·  10:25

Jo també hi aniré per que vull i per que no em convoca cap partidet .

Albert Ventura
Albert Ventura
10.09.2021  ·  10:27

Doncs jo no hi penso anar. Perque 1. no vull ser la coartada d’una colla de vividors i mentiders, 2. Perque amb la manifestacio no s’avança ni un milimetre, 3. perque hem de fer fora i substituir aquesta casta de politics a les eleccions, 4. perque la independencia no s’aconseguira amb supliques des d’una posicio subalterna, 5, perque el que ens cal es una insurreccio economica i fiscal generalitzada i coordinada i 6, perque qui repeteix els errors dificilment arribara a resultats diferents.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
10.09.2021  ·  10:28

Admeto que no sé on anar. Vull anar a una mani, simplement no vull anar a la de l’ANC. I no està circulant informació de cap altra, tot i que suposo que alguna hi haurà. Clar, el meu motiu per a baixar a Barcelona seria deixar clar que vull la independència, i a la vegada que la vull unilateral i com un projecte seriós fins a les últimes conseqüències. Simplement he deixat de creure en les organitzacions oficials.

Pere Ruana
Pere Ruana
10.09.2021  ·  10:48

Ens veiem a Barcelona!

Francesc Villagrasa
Francesc Villagrasa
10.09.2021  ·  10:48

A Catalunya el poble ja va votar: INDEPENDÈNCIA . Ara toca decidir com s’ha de fer realitat. Endavant !

jordi colás
jordi colás
10.09.2021  ·  10:59

bo el raonament de joan benet.
per què no?

desperta ferro!!!

salut i república companys!!!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
10.09.2021  ·  11:16

Vicent, l’any 1985 ja vas ser a donar el teu testimoni al Fossar de les Moreres…!!! : Tota una vida!!! No és cosa d’un any. I com tu, som molta gent convençuda des de l’anonimat. Som un País que no vol morir. Ni que el maten. “L’estaca a la que tots som lligats…”, cada dia està més corcada. I res no mor si abans no mor dins de nosaltres. La Independència és cosa del poble i serà guanya pel poble al carrer, pacíficament, no pels dirigents ensopits. Visca els Països Catalans!. I qui no estiga d’acord amb aquest crit a casa nostra, per qui aposta sinó “pels països castellans”?
Dit amb tot respecte. Peró cada u en sa casa i Déu en la de tots…, visquen també els “països castellans” ( o com vulguen dir-se). Així podrem ser amics!

Montserrat P.
Montserrat P.
10.09.2021  ·  11:25

Jo també hi aniré.
Per la Independència del meu país.
Perquè hi vaig des de fa molts anys, ja abans del 2010.
Perquè ho vull.
Per demostrar que continuem sent molts, sent majoria.
Perquè l’1-O també estigui ple de gent.
Perquè els polítics se n’enterin que no ens enganyen.
Per…

oriol avila
oriol avila
10.09.2021  ·  11:35

Anar a la MANI es important, pero encara mes ho es fer CADA DIA i per sempre fis a la nostara REPUBLICA:
— tota clase de desobediencies a l estat Ñ fins aconseguir la somniada REPUBLICA DE CATALUNYA LLIURE, associada a altres paisos amics.
Contestació estrategica commercial, tributaria, bancaria, institucional, internacional, etc.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
10.09.2021  ·  11:46

Som molts, molts , moltissims. Allà serem. També representant els que no hi puguin ser encara que ho vulguin.

El poble no som els partits polítics. Tenim ànima. Sabem de la nostra pertanyença sense que ningú ens hagi d’explicar o de dir res. El poble pot en silenci provocar una llevantada, un terretrèmol o un huracà. El silenci es molt més poderós que les fatues paraules dels nostres mediocres polítics que creuen -pobrets- que ens representen. Som els que sabem que hem de comprar. On ho hem de fer. Sabem de l’inviolabilitat de la nostra llegua malgrat l’ignorància i l’intolerància de molts. Som els que sabem qué es la terra. Aquesta que ens ha vist neixer. Ni millor ni pitjor qu’altres , senzillament la nostra. Les arrels. Arrels que fortes permeten enlairar-se fins on convingui. Sabem molt bé qui no ens estima i no ens vol bé. Qui ens voldría aniquilats. Son aquells que viuen des de les entranyes, les visceres , i no des de el cor. Son els que manquen de gràcia, es a dir : uns desgraciats.

Frederic Varela
Frederic Varela
10.09.2021  ·  11:49

A les 4h als Jardinets de Gràcia amb els CDR.
Donec perficiam.

Carles Matute
Carles Matute
10.09.2021  ·  11:51

Hi aniré.

Si hem arribat fins aquí a empentes i rodolons, amb tots els pals a la roda possibles, amb estomacades i repressió de tota mena; si hem arribat fins aquí després de 307 anys d’intentar acabar amb nosaltres sense que ho hagin aconseguit, allò que no faré ara serà quedar-me a casa llepant-me les ferides. Ningú va dir que això seria fàcil, ningú ha dit que aquesta mena de coses (res!) surten de franc, per tant cal acabar la feina.

A més, parafrasejant al “Cavaller Floïd”: hi aniré perquè em surt dels collons!

Carme Vinaixa
Carme Vinaixa
10.09.2021  ·  12:10

Jo també hi seré

Gerber van
Gerber van
10.09.2021  ·  12:28

No oblideu a emportar un xiulet. Primer per a xiular la PN quan passeu per la Via Laietana, segon per a xiular els nostres polítics dits independentistes davant el Parlament o en qualsevol altre lloc si és veu a la mani.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
10.09.2021  ·  12:29

Completament d´acord demà tots junts per dir que existim i també per dir que volem independència. Som-hi tots

Angels Linares
Angels Linares
10.09.2021  ·  12:35

Allà hi serem la meva família i jo.

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
10.09.2021  ·  12:46

Hi aniré per cridar independència.

Enric Mauri
Enric Mauri
10.09.2021  ·  12:54

𝐀𝐍𝐈𝐑É 𝐀 𝐋𝐀 𝐌𝐀𝐍𝐈𝐅𝐄𝐒𝐓𝐀𝐂𝐈Ó! (𝐬𝐞𝐧𝐬 𝐝𝐮𝐛𝐭𝐞, 𝐩𝐞𝐫ò 𝐚𝐦𝐛 𝐝𝐮𝐛𝐭𝐞𝐬 …) … és molt important, segur, etc., etc., però la meva perspectiva és …
En el fons una manifestació més, i ja n’hem fetes moltes, moltíssima gent, espero i desitjo, però, i perdoneu, un “ramat” (en sentit descriptiu, no pejoratiu) anant per on toca i diuen, cridant i cantant els eslògans i cançonetes de sempre, L’Estaca inclosa, i mira que ja es vella, i per cert no ha caigut, Perquè serà?, Potser perquè només cantant no?, arribant a la concentració final, els discursos de sempre (!), més o menys abrandats, com sempre amb el “hem de …” però sense el “…” … 𝐪𝐮𝐞𝐝𝐢 𝐜𝐥𝐚𝐫, 𝐬ó𝐜 𝐝𝐞 𝐥’𝐀𝐍𝐂 𝐢 𝐦’𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐥’𝐄𝐥𝐢𝐬𝐞𝐧𝐝𝐚 (𝐩𝐫𝐨𝐮 𝐛é, 𝐩𝐞𝐫ò 𝐡𝐚𝐮𝐫𝐢𝐚 𝐝’𝐡𝐚𝐯𝐞𝐫 𝐟𝐞𝐭 𝐦é𝐬), 𝐧𝐨 𝐬ó𝐜 𝐝’Ò𝐦𝐧𝐢𝐮𝐦, 𝐟𝐚 𝐚𝐧𝐲𝐬 𝐪𝐮𝐞 𝐞𝐦 𝐯𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐛𝐫𝐞, 𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐩𝐫𝐞 𝐱𝐮𝐩𝐚𝐧𝐭 𝐫𝐨𝐝𝐚 𝐩𝐞𝐫ò, 𝐅𝐞𝐫 𝐪𝐮è?, 𝐢 𝐞𝐧 𝐂𝐮𝐢𝐱𝐚𝐫𝐭 𝐞𝐥 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐨, 𝐩𝐞𝐫ò 𝐧𝐨 𝐞𝐦 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐞𝐧ç 𝐠𝐚𝐢𝐫𝐞 … i en acabat, cadascú a casa seva, i l’endemà igual, i fins d’aquí un any …
– – – – – – –
“𝑯𝒊 𝒉𝒂 𝒂𝒍𝒈ú 𝒒𝒖𝒆 𝒉𝒂 𝒕𝒊𝒏𝒈𝒖𝒕 𝒍𝒂 𝒊𝒅𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒒𝒖𝒆 𝒍𝒂 𝒎𝒂𝒏𝒊𝒇𝒆𝒔𝒕𝒂𝒄𝒊ó 𝒅𝒆 𝒍’11-𝑺, 𝑽𝒊𝒂 𝑳𝒂𝒊𝒆𝒕𝒂𝒏𝒂 𝒂𝒗𝒂𝒍𝒍, 𝒆𝒏 𝒂𝒓𝒓𝒊𝒃𝒂𝒓 𝒂 𝒍𝒂 𝒑𝒍. 𝒅𝒆 𝒍’À𝒏𝒈𝒆𝒍, 𝒕𝒊𝒓𝒊 𝒄. 𝑱𝒂𝒖𝒎𝒆 𝑰 𝒂𝒎𝒖𝒏𝒕, 𝒄𝒂𝒑 𝒂 𝒍𝒂 𝒑𝒍. 𝑺𝒂𝒏𝒕 𝑱𝒂𝒖𝒎𝒆 ? … 𝑯𝒊 𝒉𝒂 𝒂𝒍𝒈ú 𝒒𝒖𝒆 𝒉𝒂 𝒅𝒊𝒕 𝒒𝒖𝒆 𝒑𝒆𝒓 “𝒇𝒆𝒓 𝒇𝒐𝒓𝒂” (𝑬𝒊, 𝒗𝒊𝒓𝒕𝒖𝒂𝒍𝒎𝒆𝒏𝒕, 𝒆𝒉!) 𝒆𝒍 𝒅𝒆𝒔𝒂𝒔𝒕𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝑮𝒐𝒗𝒆𝒓𝒏, 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒏𝒐𝒎𝒊𝒔𝒕𝒂, 𝒂𝒄𝒕𝒖𝒂𝒍 ? 𝑵𝒐 𝒉𝒐 𝒔é! … (𝒔𝒊 𝒏𝒐 𝒉𝒐 𝒉𝒆 𝒗𝒊𝒔𝒕, é𝒔 𝒒𝒖𝒆 𝒉𝒐 𝒉𝒆 𝒔𝒐𝒎𝒊𝒂𝒕)”
– – – – – – –
𝐃𝐨𝐧𝐜𝐬, 𝐦𝐢𝐫𝐞𝐮, 𝐩𝐞𝐥 𝐪𝐮𝐞 𝐟𝐚 𝐚 𝐚𝐪𝐮𝐞𝐥𝐥𝐚 “𝐢𝐝𝐞𝐚”, é𝐬 𝐩𝐨𝐬𝐬𝐢𝐛𝐥𝐞 𝐪𝐮𝐞 𝐦’𝐡𝐢 𝐚𝐩𝐮𝐧𝐭𝐢, 𝐢 𝐜𝐚𝐩 𝐚 𝐥𝐚 𝐩𝐥. 𝐒𝐭 𝐉𝐚𝐮𝐦𝐞 … Ara, en la situació que estem, i en el que es veu a venir … què és més important, fer la “festa patriòtica” engrescadora/foc-d’encenalls, o omplir la pl. St Jaume i “assatar el palau”, 𝐄𝐩, 𝐬𝐞𝐧𝐬𝐞 𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫-𝐡𝐢 𝐧𝐢 𝐭𝐨𝐜𝐚𝐫-𝐥𝐨!, 𝐮𝐧𝐚 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢𝐭𝐮𝐝 𝐜𝐫𝐢𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐟𝐨𝐫𝐭 “𝐟𝐨𝐫𝐚 𝐭𝐫𝐚ï𝐝𝐨𝐫𝐬”, “𝐛𝐨𝐭𝐢𝐟𝐥𝐞𝐫𝐬”, “𝐧𝐨 𝐬𝐮𝐛𝐦𝐢𝐬𝐬𝐢ó, 𝐬í 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐢ó”, 𝐞𝐭𝐜. … potser la “idea” ja és aquesta … 𝐒𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐞𝐦 𝐩𝐞𝐫 𝐨𝐧 𝐯𝐚 𝐢 𝐞𝐧𝐬 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚 𝐚𝐪𝐮𝐞𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐚𝐬𝐭𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐆𝐨𝐯𝐞𝐫𝐧 (𝐏𝐫𝐞𝐬𝐢𝐝è𝐧𝐜𝐢𝐚 𝐢 𝐆𝐨𝐯𝐞𝐫𝐧), 𝐬’𝐡𝐚 𝐚𝐜𝐚𝐛𝐚𝐭 𝐭𝐨𝐭 … 𝐎𝐩𝐢𝐧𝐨 𝐪𝐮𝐞 𝐬’𝐡𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐬𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐜𝐢ó (𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐠𝐥è𝐬 “𝐝𝐞𝐦𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧”) 𝐚 𝐥’𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐜𝐢ó-𝐚𝐜𝐜𝐢ó … Gràcies.

jaume vall
jaume vall
10.09.2021  ·  12:55

Hauria d’anar-hi
1. de nou, com sempre malgrat que hi he assistit, des de 2012, fins a 2020 . Abans juliol 2010, abans Arenys de Munt 2009. Abans afiliació a COC, (per tenir equip propi a Barcelona 92 !!!) als partits del Camp Nou per veure la selecció catalana de futbol, quan guanyàvem contra Bulgària o Nigèria,(no més de 30.000 assistents!!!!) També he estat la nit del 6 de setembre de 2017, i recordo que en minoria absoluta !!!!, davant del Parlament, per donar suport a les lleis de desconnexió )
2. malgrat creure que l’ANC encara “procura” mantenir-se ferma defensar la independència i “sembla” aguantar pressions sense cedir.
3. malgrat que estem en un embolic que francament, si no s’ha resolt amb les victòries de 2014, 2017, 2021, més totes les diades d’1M de persones al carrer, potser comença a ser d’il•lusos que es desembolicarà per unes desenes de milers més d’assistents el 2021.
4. malgrat que les coses que tenia a dir, i que vaig enviar per escrit a l’ANC, Òmnium, CxR no han estat respostes, ni amb un acús de rebut, ni amb un e.mail de recepció. Els “no-reply” de les adreces electròniques, tant de ANC, com de ConsellxRepública, no sembla que siguin bones cartes de presentació per entitats que es volen assembleàries, i que semblen defugir una comunicació bidireccional, plural, entitat/membre.
5. malgrat que els que ens volen xafar la guitarra, aigualint i mentint sobre l’assistència, ja ho han fet els anys de clímax milionari; no sembla haver impressionat per a reconeixements efectius ni comunitat internacional, ni molt menys comunitat estatal.
6. efectivament, hauria d’anar-hi per trobar-nos
7. efectivament, aniré el Primer d’Octubre, ara sí, per celebrar victòries, no per a commemorar derrotes (de fet, jo proposaria canviar la Diada a l’1 d’octubre; i posats, quan tinguem la república, l’himne nacional el “Cant de la Senyera” –i oblidar-nos d’insistir en cantar “segar cadenes i fer tremolar l’enemic” millor fer-ho, coi, i després cantar que “al damunt dels nostres cants, aixequem una senyera”-.
8. malgrat que hauríem de deixar de tenir com a marc mental Espanya, i canviar-lo per la UE (o per Europa, en qualsevol cas)
9 . malgrat que ja no hauria de caldre recordar el que ens hem proposat el 52% de l’electorat (probablement més si es contessin vots per correu, i fóssim cavall guanyador)
Hauria d’anar-hi malgrat tot això anterior, i potser no hi aniré, Agafaré forces per manifestar-me, si déu vol, i els organitzadors també, l’1-O, o el 3-O, o el 27/O.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
10.09.2021  ·  13:00

Trobo normal que la defensis. Però no vindré. No hi aneu. Si hi aneu, no fareu més que donar continuïtat a una classe política i para-politica ( Òmnium ANC), que ha malbaratat l’esforç majoritari i molt important del poble al carrer. I ha traït el mandat de l’u d’octubre. Per a mi, podeu anar a prendre per allà on s’aguanten les ampolles! No penso venir! Prou de prendre el pèl!

Jordi Buira
Jordi Buira
10.09.2021  ·  13:01

Totalment d’acord amb els 10 punts assenyalats per V. Partal. Es MOLT important anar a la mani aquest any.(Un cop mes faig meves les paraules del comentari d’en Salvador Aragall)

francesc moliné
francesc moliné
10.09.2021  ·  13:43

Hi aniré perque als 83 anys el q més m’interessa és la INDEPENDÈNCIA DEL MEU PAÍS

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
10.09.2021  ·  14:02

I si hi mancaven raons, faltava la insultant trilerada del Prat. Que si inversió sí però no, que no, que ni pensar-ho, que de cap manera, que què us hi heu pensat a províncies, que qui mana mana, que no!

Salvador Molins
Salvador Molins
10.09.2021  ·  14:29

Molt bones raons vàlides pel moment actual i per a mi, mentre Espanya juga amb la inconsciència sobretot d’ER per sortir-se amb la seva. No ho permetem!
Demà vinc a la Manifestació amb el següent objectiu. No titubegen!:

11-S Vam votar Independència i ens heu donat govern Vichy, plegueu!
11’S __ Expulsem el govern traīdor de Vichy!

Aquest govern del 52% no és el que us vam demanar.

No era això companys, no era això!

Foragitem ER, Junts i CUP per la seva deriva neoautonomista.

Dimissió d’Oriol Junqueras i de Jordi Sànchez.

Necessitem un sol partit per a la Independència, anar tots junts com ho feren els Països Bàltics, com ho està fent Escòcia.

Tots junts sense aquest partidisme d’ER, sense el seguidisme de Junts i la CUP.

Necessitem un sol partit capaç de defensar la Independència i la Llengua, primer valor de Catalunya i els catalans, defensar-ho amb dignitat i fermesa, no pas com aquesta colla d’inútils autonomistes de fet.

Quaranta tres anys i la lmmerssió a mitges i mal feta, la llei d’etiquetatge i la del cinema aprovades des de fa deu anys però encallades i amagades dins d’un calaix tancat amb forrellat.

Claudicant cada dia davant l’estat espanyol, ajupint-se, donant-li suport, blanquejant-lo … tot un desastre.

Fora aquest nyap de govern de Vichy!

Reafirmem el 1r d’octubre, completem la DUI, institucionalitzem la República Catalana Independent, fem el possible i l’impossible per assegurar el present i el futur de la Llengua.

Visqui Catalunya lliure!
Visca!

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
10.09.2021  ·  14:42

Cada vegada sóc més INDEPENDENTISTA, per això critico durament al Govern. L’exili és el darrer bastió al qual ens hem d’aferrar la resistència. Ja no n’hi ha prou només amb resistir, hem de persistir i torna-ho a fer. MHPresident Puigdemont endavant fins el final!. Visca CATALUNYA LLIURE!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
10.09.2021  ·  14:45

Ho estava esperant! Hi aniré.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
10.09.2021  ·  15:46

Per la única cosa que val la pena anar-hi és per dir-los el nom del porc a tots aquests botiflers. Però com que sé positivament que faran tot el possible per aïllar-se en la seva bombolla i no escoltaran absolutament res, no hi perdré el temps.
En tot cas aniré a la mani convocada per donec perficiam. L’ANC no em representa ni em motiva amb totes les manipulacions del moviment que ha fet.

https://elmon.cat/politica/donec-perficiam-manifestacio-diada-2021-303006/

Carme Bech
Carme Bech
10.09.2021  ·  16:35

Per mantenir la nostra identitat cal seguir reivindicant la Diada de l’11 de setembre. Per tant hi seré per aportar el meu petit granet de sorra i contribuir a una causa tant digne per a una nació sense Estat com és el dret a poder-ne tenir.

Berta Carulla
Berta Carulla
10.09.2021  ·  16:49

“Jo també hi seré, perquè el meu lloc només el puc omplir jo“

M.Àngels, quin comentari més perfecte!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
10.09.2021  ·  16:59

S’han de trobar altres coses que la manifestació anual. Per que l’ANC no demana l’eliminació de l’autonomia i que el Parlament elimini l’Estatut de Merda del constitucional? O als politiquillos independentista volen forrarse com un junquwras de ferrovial? Nomines o independencia, mes clar, l’aigua bruta del merdençar del Llobregat

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
10.09.2021  ·  17:25

Joaquim Torrent
N’estic d’acord…

Montserrat Vilarmau
Montserrat Vilarmau
10.09.2021  ·  17:47

Jo també hi aniré. Malgrat la Paluzie va a un ritme que no em convenç. Malgrat el desencís. Malgrat el govern i el seu “tot es farà al seu temps”. Hi aniré a carregar piles i a xiular, si convé, a qui només vulgui la foto i res més

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
10.09.2021  ·  19:41

Cal anar-hi, de raons en tenim moltes. Ens hi retrobarem, doncs.

Joan Royo
Joan Royo
10.09.2021  ·  20:22

I tant que hem d’anar, i amb més força que mai. I hem d’anar irritats, enfadats, molt enfadats. I cal xiular fins a rebentar les oïdes del govern. Les flors a Casanova serà un bon moment per tornar-los sords. És clar que aquest 11 de setembre és diferent, tenim un govern que ha traït els vots i s’ha instal.lat en l’autonomia.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
10.09.2021  ·  20:24

Jo també hi aniré per totes les raons que exposa en Vicent i perque em sento part d’un poble que vol fer sentir la seva veu per damunt de totes les coses i persones clamant per la independència

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
10.09.2021  ·  23:38

Jo també hi seré.
Gràcies Vicent per l’editorial d’avui. M’agrada llegir-te perquè ets molt clarivident.

Pere Vinyals
Pere Vinyals
10.09.2021  ·  23:59

Jo he decidit a última hora anar-hi, Vicent m’has convençut, per la teva editorial i pel discurs que has fet al Parlament.
Pere Vinyals

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any