El col·lectiu Per l’Horta ha criticat el “baló d’oxigen” que, al seu judici, ha atorgat un canvi normatiu aprovat pel Consell al Pla General Estructural (PGE) d’Alboraia, que “suposa la destrucció de 264.000 metres quadrats de cultius“, ja que es preveu requalificar-los com a sòl urbanitzable. Segons que han assenyalat en un comunicat, la memòria ambiental d’aquest pla hauria d’haver caducat avui, però a causa d’aquest canvi, “estarà vigent un any més”. Per això, han mostrat la seva “decepció” per la “nul·la voluntat” del Consell per a canviar el model urbanístic d’acord amb l’actual situació d’emergència climàtica.

El portaveu de Per l’Horta, Jorge Ramón, ha manifestat que el PGE d’Alboraia “legitima les irregularitats urbanístiques i els deutes milionaris que ha deixat al poble una mala gestió política”. Ha afegit que, d’aquesta manera, tant el Consell de la Generalitat integrat per PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, com el govern local socialista “donen continuïtat al model d’urbanisme depredador del Partit Popular que va sofrir durant molts anys el País Valencià”, i que, en el cas d’Alboraia, “cerca ingressar diners especulant amb terres d’horta i suposarà acabar amb la forma de vida de moltes famílies de llauradors”.

Per l’Horta ha denunciat que el PGE d’Alboraia planteja la construcció “de 2.852 nous habitatges, que augmentaran en un 30-40% la població de la localitat”, mentre que actualment hi ha prop de 2.000 habitatges buits i que el projecte “no explica d’on sortiran els recursos hídrics per a satisfer els més de 7.000 nous habitants que preveu, a part de destacar que molts dels nous habitatges previstos es troben en zones inundables, segons informes de la Generalitat”.

A més, el projecte contempla, entre altres coses, l’ampliació del polígon industrial, “les naus del qual es troben, en bona part, buides, en venda i sense arrendataris”; la “densificació d’un litoral en regressió (Patacona i Port Sa Platja), i el trasllat de l’ecoparc a una zona d’horta”. Per això, Ramón ha demanat l’estudi d’alternatives per a donar resposta a les necessitats de dotacions que el PGOU en vigor no ha cobert “des de la sostenibilitat, la regeneració d’espais, sense oblidar la rendibilitat agrícola de l’horta i, sobretot, des d’un procés veïnal ambiciós i pausat”.

Així, ha apuntat que el PGE ha estat rebutjat “per la majoria dels partits de l’oposició i les associacions veïnals d’Alboraia, que encara estan esperant una resposta pública als milers d’al·legacions presentades”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.