Per la sobirania intel·lectual

  • La batalla de la representació no es guanya tan sols elaborant un discurs propi, calen també fets com els que van passar diumenge i com els que poden passar els trepidants mesos que tenim davant

VilaWeb

Els primers mesos de la covid, quan érem tots tancats a casa, VilaWeb va proposar als lectors trenta entrevistes amb grans intel·lectuals catalans i mundials, quinze i quinze, que reflexionaven des de diversos angles sobre aquelles circumstàncies excepcionals. Un dels entrevistats va ser el filòsof, economista, músic i escriptor senegalès Felwine Sarr. Sarr és una de les veus africanes més originals i potents, i en aquell moment ja havia escrit Afrotopia, un llibre fonamental no solament per a entendre l’Àfrica d’avui i del futur, sinó per a entendre també com es pot dur a terme un procés de descolonització mental.

D’ell i del seu llibre he manllevat avui aquest concepte de “sobirania intel·lectual”, que em sembla clau per a explicar tot això que passa del 2012 ençà i, mirant més a curt termini, per a entendre i explicar el terratrèmol de diumenge. Perquè, davant les urnes parades, centenars de milers de votants d’aquest país, tant al Principat com al País Valencià, precisament posaren davant de tot, i per damunt de tot, la pròpia sobirania intel·lectual. I per aquesta raó ara hi ha tants nervis en les seus dels partits polítics, uns partits polítics que han descobert que els seus votants no són ciutadans captius com semblava, sinó persones lliures que no tenen por de cap futur.

A Afrotopia, Sarr afirma que per a impulsar qualsevol projecte col·lectiu els oprimits –i, parlem clar, què som nosaltres, sinó això?– han de guanyar la batalla de la representació, tenir personalitat pròpia. Cosa que diu que no es fa tan sols elaborant un discurs, sinó també actuant. Concretament, dotant-se del dret de marcar de manera autònoma les ratlles, els llocs per on no passaràs diguen què diguen els altres. I la gent va fer això, justament.

El llibre també repassa el pensament i l’obra del moviment d’alliberament africà i Sarr hi introdueix dos conceptes, un de Valentin Mudimbé i un altre de Frantz Fanon, que crec que encara ens poden ajudar més a posar llum, tots dos, a la situació que vivim al nostre país.

De Mudimbé, Sarr es queda amb la idea que existeix una “biblioteca colonial” i que cal denunciar-la. Però l’expressió no es refereix a l’existència d’una biblioteca de llibres marcats per la colonització. Mudimbé vol dir que hi ha un catàleg ordenat de paranys que els colonitzadors fan servir per ofegar qualsevol intent de pensament propi. Un catàleg que, com els llibres, és reconegut perquè s’ha fet servir una vegada i una altra, sempre a favor del colonitzador. Ho traduesc, això, al nostre cas: en la biblioteca colonial catalana trobaríem obres tan acreditades com ara “Voteu el PSOE o vindrà la dreta”, “Ara cal fer un gran front democràtic contra el feixisme”, “Hem d’aparcar les reivindicacions pròpies perquè ara és l’hora d’anar tots junts”, bla, bla, bla.

I crec que aquest brillant concepte de “biblioteca colonial” encara és més il·luminador si el connectem amb un altre, aquest de Frantz Fanon, que trobe que no cal traduir al cas català perquè s’entenga perfectament. Fanon diu que si nosaltres mateixos no som capaços d’imaginar que les coses es poden fer d’una manera diferent i si no obeïm la nostra lògica independent, aleshores només podem esperar que ens governen aquells que ens oprimeixen.

És per això que diumenge, quan tanta gent va decidir d’actuar amb sobirania intel·lectual, de manera diferent, lliurement, sense por del futur i sense deixar-se entabanar pels missatges apocalíptics que emergien de la biblioteca colonial, aquest país va fer un altre salt de gegant en la consciència política. Un salt que Julià de Jòdar ahir definia magníficament ací a VilaWeb, parlant de “L’avantguarda dels tres-cents cinquanta mil“.

PS1. Amb l’avantguarda sola no guanyes. Però les avantguardes canvien les condicions. Tot ha canviat d’ençà de fa quaranta-vuit hores i ara vindran les sentències del TJUE, la campanya electoral espanyola, una possible investidura on els vots de l’independentisme seran decisius o on l’abstenció marcarà la nostra oposició, un govern espanyol amb l’extrema dreta, un Onze de Setembre que pot ser sonat, segurament unes eleccions catalanes… Com deia ahir, tot s’accelera una altra volta i ara cal que cadascú des de la seua posició decidesca lliurement quina és la millor contribució que pot fer al procés d’independència i a la revolució democràtica catalana. No voldria, per tant, que ningú interpretàs tot això que explique aquests dies com una guia ni com una lliçó. Simplement, faig aportacions al debat i mire d’ajudar a interpretar-nos.

PS2. Si escolteu la versió en àudio d’aquest editorial, hi trobareu un PS sonor, el primer, amb la música del polifacètic Felwine Sarr.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
31.05.2023  ·  22:08

És tan senzill com pensar. I mirar què és millor per a tu. Sovint, les propostes colonials s’aturen en detalls irrellevants per a impedir que ens fixem en l’essència del tema. Per exemple: al País valencià, ara hi ha un debat sobre el nom que hauria de dur la dissolució de Compromís en allò del sumar. Amb això, s’emmascararà l’evidència de l’error de anar a fer de peons d’una política de l’altiplà amb objectius antagònics als nostres.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
31.05.2023  ·  22:23

En efecte, hem despertar d’un malson i ara veiem un futur amb possibilitats. El què més em preocupa és que no sapiguem llegir la realitat del moment. Com és possible que Junqueras domini ERC de forma tant asfixiant i que sempre, sempre, prengui les decisions més perjudicials per a nosaltres?. La resposta està en el següent enllaç i una vegada es conegut, ja no hi ha lloc per fer propostes d’unitat. És segur, sense cap mena de dubte, que qualsevol iniciativa amb ERC serà boicotejada per Junqueras en el moment més clau. Portà quasi una dècada fent-ho.
https://esboirarelcami.blogspot.com/2023/05/la-renuncia-te-nom-propi-principis-del.html

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
31.05.2023  ·  22:31

Molt il·lustradora l’editorial d’avui.
Frantz Fanon el feien llegir als estudiants de 5è d’Història del Món Contemporani (E. Ucelay Da Cal)

Mònica Batlle
Mònica Batlle
31.05.2023  ·  22:32

Qualificar d’extrema dreta partits independentistes sense afegir a la llista tots els partits que van donar suport a atonyinar votants l’1-O és una clara mostra de la falta d’aquesta sobirania intel·lectual.

Ramon Peiron
Ramon Peiron
31.05.2023  ·  22:34

El moviment independentista està sotmès a la biblioteca colonitzadora dels mites que heu consolidat els abanderats del pensament màgic, i que no són sinó miratges.
Per posar un exemple ben senzill, parles a l’editorial d’avui d’una “possible investidura on els vots de l’independentisme seran decisius”.
De debò que et penses que si en una circumstància qualsevol aquests vots arribessin ser críticament decisius, servirien per a res? És obvi que abans de claudicar en res transcendent, PSOE i PP es prestarien entre ells el grapat de vots corresponent.

Jaume Riu
Jaume Riu
31.05.2023  ·  23:25

CONFRONTACIÓ I DESOBEDIÈNCIA
Dilluns i dimarts ja he notat a la premsa de tots colors, que el fet d’intentar pensar, i aconseguir actuar en una jornada electoral sense tenir en compte com t’han dit que s’han de fer les coses, és una manera potent de dir als partits polítics que els seus votants no són ciutadans captius com semblava, sinó persones lliures que no tenen por de cap futur, capaços d’actuar amb sobirania intel·lectual, de manera diferent, lliurement, sense por del futur i sense deixar-se entabanar pels missatges apocalíptics que emergeixen de la biblioteca colonial (fantàstica metàfora).
Com diu Partal, tornem a tenir al davant unes jornades-setmanes-mesos que han de ser oportunitats favorables si tenim prou soberania intel·lectual i fem servir els dos recursos guanyadors: confrontació i desobediència.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
31.05.2023  ·  23:33

Unes aportacions ben interessants en el pla teòric.
També em resulta interessant repassar el moment de la Renaixença, els Centres Excursionistes, Prat de la Riba, l’IEC, la Mancomunitat de Diputacions i la seva obra exemplar de construcció de país.
És important entendre perquè, amb tan pocs recursos, van fer tanta obra.
L’esforç va ser gran però, sobretot, el relat i els objectius nacionals eren compartits per un notable ventall social i polític.
Eren altres temps però alguns ensenyaments encara els trobo ben vàlids.
I més si considerem els difícils temps que vindran.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
01.06.2023  ·  00:15

Suposo que toca no anar a votar més fins la independència, no em refio de ningú dins del Règim del 78. En tot cas, Vicent, t’afegeixo una reflexió que m’he fet a mi mateix: Espanya és tan sols la Comunitat de Madrid.

Anna Linares
Anna Linares
01.06.2023  ·  00:31

El problema es que la gent tenim molt clar que els partits polítics són els culpables d’aquest desgavell, i que no lluiten per el poble, sinó per no perdre les seves cadires, al ajuntament de Barcelona hi ha tantíssima gent col·locada pels partits, que faran el que calgui per no perdre la feina, i ER es una empresa de colocació, el que passi a fora tant els hi fa, està claríssim, i si tothom deixes de votar, què passaria?

Joan Benet
Joan Benet
01.06.2023  ·  00:38

Tardà demanant de fer alcadesa Colau..
ERC ni.parlar de front independentista a les espanyoles…
Encara els passa poc…
Fins que no es trobin colgats de merda fins les orelles no ho entendran. És la arrogància del incompetent curt de gambals que és creu qui sap què…

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
01.06.2023  ·  00:42

https://youtu.be/UMESnbFHCiY

Orgullosa de no haver votat

PAU BOLDU
PAU BOLDU
01.06.2023  ·  06:39

El republicanisme comunista del duo junqueras-tardà es espanyolisme progre del 155. Per erc salvar las IZQUIERDAS de españa.una es independentisme…. español. ERC es podemos, es psoe

Josep Calbet
Josep Calbet
01.06.2023  ·  07:07

Ahir preguntava a en Jordi Sanahuja si hi havia un enllaç per compartir el seu comentari.
Gràcies per posar-lo avui.
Hi estic molt d’acord amb el que explica sobre en Junqueres. Queda clar que els indults i un possible xantatge no són la causa que expliqui el seu comportament posterior, sinó conseqüència del que ha anat fent impulsat pel seu transtorn psicològic.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
01.06.2023  ·  07:20

No hi ha cosa que pugui desenfocar més de l’objectiu de la independència, ara i sempre, que anar a Madrid o fer un front per mirar de condicionar la política espanyola. I més ara que amb l’abstenció i els vots nuls comencem a tenir un cert control sobre els partits.

A més, com ja s’ha dit, per aconseguir què? Al Congreso els catalans som una minoria i els independentistes encara més. Peix al cove.

Tant se val si el proposa JUNTS, ERC o l’ANC, el que està clar és que el Processisme ha vist les orelles al llop. Un munt de sous, privilegis, subvencions i assignacions a partits que s’obtenen anant al Congreso ara estan en perill.

Tot partit autoanomenat independentista que participi de la política espanyola no és realment independentista. El que fa, això sí, és especular amb els vots independentistes pel seu propi enriquiment.

Si tornem a caure en “barrar el pas a la dreta”, fronts comuns i altres paranys, tornarem a passar el control als partits i ja sabem com va anar i com va acabar tot plegat.

Per treure’ns del damunt el control emocional que exerceixen els partits i si volem un gir radical, l’abstenció n’és l’eina.

Salvador Molins
Salvador Molins
01.06.2023  ·  07:36

23J 2023
Vot “1r d’octubre i DUI”
(Nul, blanc o abstenció)

La sobirania és nostra, no pas dels partits polítics!

Ara no deleguem la Independència com vam fer el 2015 i el 2017, no ens en refiem!

Els partits que s’auto anomenen independentistes ja tremolen i per això preparen la nova ensarronada, nosaltres, tot el MxI (Moviment per a la Independència de Catalunya) hem d’avançar en la nostra tasca i en la nostra lluita… Els partits només han d’ajudar, no pas fer d’amo i senyor, ni de policia, retardatari o dictador!

Ells, els polítics i els seus partits que pactin si volen. Nosaltres no volem anar Espanya, ni volem que hi vagin, ni aquest 23J ni mai, per tant … farem el vot “1r d’Octubre i DUI”.

Un vot per a la Independència, un vot per dir “No Espanya!”.
Un cop de peu a terra de tots els catalans lliures!
Un “Prou!” a la submissió!

Que intentin ficar-nos a la presó per un vot nul, massiu, amenaçador, purificador, regenerador, alliberador!

Els partits s’han espantat, els hem ensenyat les dents, volen el nostre vot captiu, intentaran el que sigui, faran bona cara, tornaran enganyar, ho pretendran, no els ho permetrem, ara ja no!

No els deleguem la Independència, la Independència és atribut de tots nosaltres com a Poble, ells ho volen fer a la seva mida i interessos, a porta closa, mentre pretenen mantenir-nos muts, callats i amb la boca closa.

La sobirania i la Independència són nostres, no pas dels partits. Els partits són i han de ser eines en favor de la edificació de la incipient República Catalana Independent. N’han de prendre consciència!

Així, doncs, el 23J de 2023, continuem la feina ja encetada, fem tots el vot “1r d’Octubre i la DUI”, en favor de la Independència de Catalunya.

Organitzem-nos, coordinem-nos, enxarxem-nos sobre el territori, estiguem alerta i apunt.

Censem-nos al Consell de la República, preparem Consells Locals i cossos cívics* a cada poble i districte, preparem també la Llista Cívica per a les properes eleccions al Parlament Català.

*Cossos i contraforts pels embats i finestres d’oportunitat, per tal d’assegurar la presència massiva al Punt i Final.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
01.06.2023  ·  07:48

Ai! Deu meu, que no hi manera de que deixem de pensar espanyolament.
“una possible investidura on els vots de l’independentisme seran decisius”
Precissament això és un altre llibre de la “biblioteca colonial”.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
01.06.2023  ·  08:08

Vot Nul 1-O, qui s´escolta aquell que porta anys enganyant-te és que encara ha de madurar. No escoltem res dels tres partits de la butaca, que s´ensorrin. Govern dimissió!

Carles Serra
Carles Serra
01.06.2023  ·  08:12

Apreciats Vicent, més de 300 anys de colonització per part d’aquesta espaÑa franquista i corrupte no passen en va, per això la majoria de partits d’aquesta colònia catalana actuen com els partits espaÑols, ser una empresa de recol.locacio i seguir apalacant tot aquest sistema espaÑol.
També hi ha un factor molt important a les circumstàncies que vivim en aquesta colònia, allò que va dir un “ilustre” espaÑol, hay que llenar Catalunya de espaÑoles para que arraiga el sentimento espaÑol i així estem, aquesta gent que els seus descendents són la cara visible de la sucursal del PSO€ a la colònia catalana, ja que dir de Ciudadanos.
Si cal comentar VOX, l’altre dia hi havia una informació excel·lent dels barris a on el vot en aquest partit havia seguit significatiu, La Mina, Campclar de Tarragona i els barris de Mataró i així suma y sigue; aquesta gent Sr. Partal no són nazis? no són d’extrema dreta? doncs no fa gaire el seu vot anava en el PSO€ i Ciudadanos.

Pep Agulló
Pep Agulló
01.06.2023  ·  08:15

LÒGICA INDEPENDENT…

Si obeïm la nostra “lògica independent”, potser hauríem de considerar que tenim una avantguarda de 350.000 independentistes, i tenim el Consell de la República que hauria de ser capaç d’aglutinar aquesta força, i els abstencionistes, adherir-s’hi.

Tenim un poder formidable paral·lel als partits i amb una direcció fora de la repressió espanyola, que cadascú arribi a les conclusions que vulgui… Però aquella famosa pregunta de qui ho pot fer tot plegat, ho tenim davant dels nassos, serà que encara la nostra lògica està ancorada en els partits i en el 23-J?

Perquè, aquesta “biblioteca colonial” té un terme per abominar el Consell de la República i tot el que vingui de Waterloo, i aquí l’hegemonia del junquerisme d’ofegar la independència en el marc constitucional espanyol, s’hi agafa fort.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
01.06.2023  ·  08:19

L’abstenció en unes eleccions es veu com una cosa negativa. Jo respecto molt l’abstenció. És una opció molt personal. Però no la veiem bé. Critiquem els que s’abstenen.
Això forma part de “la biblioteca colonial”.
Els culpables de l’abstenció són la gent que decideix no anar a votar perquè no troba res que la satisfaci?
Els culpables de l’abstenció són els partits polítics que governen o que fan oposició als Parlaments i que són incapaços d’engrescar amb les seves propostes. Aquests són els culpables de veritat.
Que hem de fer? Continuar amb les mateixes rutines de sempre?
Quan tots els escrutinis s’hagin acabat demostrarem que la nostra capacitat de càlcul que vam adquirir a l’escola continua intacta. Som el 52%. Oh!! El 55,7!! Som més!! Ui!! El 47% o el 42,4%!! Hem baixat!!. I així ens anem distraient.
Mira el que hem aconseguit!! Un terrabastall!! ERC fa sorgír veus crítiques, el MHP va fent propostes o, si més no, veu que ha de fer alguna cosa, Junts es va perfilant, el Sánchez convoca eleccions generals i els partits independentistes s’han de remoure, l’ANC s’ha de donar pressa amb la Llista Cívica…
Només tinc una discrepància.
Perquè des de Vilaweb no s’ha donat veu als partits petits? No tenen importància ? Jo penso que, amb els temps, podrien sortir coses potents d’ells.

Albert Miret
Albert Miret
01.06.2023  ·  08:32

Des de sempre he cregut que Catalunya s’alliberarà quan conflueixin la bestialitat del poder i el cansament sigui excessiu. Ara sembla es van acostant aquests dos factors necessaris per a l’enfrontament final. Ara es torna imprescindible la serietat en el que es diu i la fidelitat un país que encara és nostra, i que no ens l’hem de deixar perdre ni un dia més. Nosaltres ens sentim acorralats, però no som els únics. Ells ho estan molt més, sobretot ara que se’ls acosten les sentències i més vergonya encara d’oprimir un país i viure d’ell, per a mantenir en la irrealitat de la sopa boba al seu.

Xavier Mendez
Xavier Mendez
01.06.2023  ·  09:16

Molt interessant lo de Jordi Sanahuja. Comparteixo plenament

MONTSERRAT VILA
MONTSERRAT VILA
01.06.2023  ·  09:29

-Ara cal treballar tots a una per sortir de la crisi, ens deien i no vam fer cas, vam seguir amb el nostre procés
-Ara l’important es anar tots a una per superar la pandèmia, tampoc vam abandonar el nostre camí
-Per què és pensen que ara ens farà por la dreta i vox? Aquest discurs ja l’hem sentit. Nosaltres tot a una i endavant amb el país.
Si no us ajunteu #NoUsVotarem

josep ortinez
josep ortinez
01.06.2023  ·  10:27

Molt d’acord amb Monica Batlle.

Berta Carulla
Berta Carulla
01.06.2023  ·  10:46

La Mònica Batlle ho clava:

“ Qualificar d’extrema dreta partits independentistes, sense afegir a la llista tots els partits que van donar suport a atonyinar votants l’1-O, és una clara mostra de la falta d’aquesta sobirania intel·lectual.”

Ras i curt.

Gràcies pels teus esforços, Vicent però, ho sento, no cola.
Aquí també avantposeu els vostres “principis” ideològics a l’alliberament nacional. Exactament el mateix que fan els partits que motiven les crítiques.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
01.06.2023  ·  11:14

Junqueras ha destrossat tota una part del independentisme
Sincerament crec que hauria de dimitir per dignitat.
Les properes eleccions espanyoles pot ser una abstenció descomunal per part de la gent independentista

Josep Soler
Josep Soler
01.06.2023  ·  11:25

Bon corol·lari per arrodonir tren grans articles del Vicent darrerament.
Celebro que s’avanci amb la perspectiva de percebre el mon, de manera que s’apartin d’aquelles que podriem anomenar com a convencionals o a induïdes per l’statu quo de sempre.
Si les eleccions del diumenge tenen el ressò que tenen, fins i tot en llocs tant impensables com els de les adreces següents:

https://www.naciodigital.cat/opinio/26135/recuperar-iniciativa-nacional

https://www.vilaweb.cat/noticies/alfred-bosch-direccio-erc-resultats-barcelona/

https://www.elnacional.cat/ca/politica/exconseller-josep-huguet-indignat-joan-tarda-erc-no-imbecils_1036701_102.html

Es perquè els nervis i la por comencen a prendre posició, a indrets prou significatius.
P.D.
Ja ho vaig dir però ho repetiré del valor de l’aportació d’en Ramon Peiron al coneixement del lider que de forma sorprenent ens ha portat a la situació actual, o millor dir, d’abans d’aquests darreres eleccions municipals.

Roser Caminals
Roser Caminals
01.06.2023  ·  15:29

La biblioteca unionista malda per desplaçar el focus de l’eix independència/submissió a l’eix dreta/esquerra, el tradicional que no comporta cap canvi. Els dona resultat amb una bona part dels catalans. En els propers mesos potser sabrem quants no cauen en el parany.

Josep Gualló
Josep Gualló
01.06.2023  ·  16:39

CANVI D’OPINIÓ FULGURANT SOBRE EL CONJUNT DELS PARTITS POLÍTCS

Des de que alguns articles, de VilaWeb i comentaristes van posar al mateig sac tots els partits polítics catalans i van acordar que eren els culpables de tots els mals haguts i per haver, em va sorprendre que no distingisin el ventall tant ample que hi ha.

D’entrada van cosiderar independentistes a tots els que es definien com a tals, sensa mirar que feien i no veien ni volien veure que “partit independentista reformista” es una paradoxa i com a tal imposible.

Després de les eleccións als ajuntaments, augmenta molt la quantitat dels ho hem vist i denunciat sempre.

Com que no he portat mai el recompte dels de cada part, no sé quins comentaristes ara han vist la llum i quins l’han vist sempre.

M’ha cridat especialment l’atenció el comentari fet per en Jordi Sanhauja 31.05.2023- Suposo que és dels veterans veien la llum perquè el que ha escrit és una tesi doctoral contra en Junqueres, i la part més suculenta ja la devia haver puplicat en alguna altre ocasió. El que a dit peroneu els Junqueristes, però – “Algú ho havia de dir”-

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
01.06.2023  ·  17:35

Molt d’acord amb la Mònica batlle i amb la Berta Carulla

Esther Miquel
Esther Miquel
01.06.2023  ·  19:02

Molt interessant. Molt bé la veu. Molt bé la música

Oriol Martí
Oriol Martí
01.06.2023  ·  20:29

Magnífic treball, Moltes gràcies, Vicent !!!
Oriol Martí

Montserrat Nayach
Montserrat Nayach
01.06.2023  ·  22:35

Moltes gràcies per aquesta editorial tan pulcra, i encara més agraïda per la lectura del text amb el fragment musical del final.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
01.06.2023  ·  23:38

Vagi per davant dir-vos que agraïexo molt i molt escoltar els articles en contes de llegir-los al mòbil.
Estem, tristament, ben domesticats… els de Espanya i nosltres… també

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any