Alfred Bosch critica amb duresa la direcció d’ERC pels mals resultats a Barcelona

  • L'ex-diputat assegura que si no hi ha un tomb, el "que vam veure diumenge pot acabar sent només un primer avís d’un càstig encara més fort"

VilaWeb
Redacció
30.05.2023 - 21:36
Actualització: 30.05.2023 - 23:11

L’ex-diputat d’ERC Alfred Bosch, candidat que va ser a la batllia a l’Ajuntament de Barcelona l’any 2015, ha publicat un article a Parlem Clar, on critica durament l’estratègia que ha portat als resultats de les eleccions municipals de diumenge i demana de “corregir errors greus que han donat, el passat diumenge, uns fruits tan minsos”. Bosch va ser rellevat de la candidatura d’ERC a l’ajuntament quan encapçalava els sondatges, per una decisió personal d’Oriol Junqueras.

En l’article Bosch qualifica el paper d’ERC de “desastrós” i centra les crítiques, no en el candidat, Ernest Maragall, de qui diu que és el mateix que va obtenir deu regidors i va guanyar les eleccions ara fa quatre anys, sinó en uns altres factors. El primer és el context nacional, que, segons que explica, s’ha passat de “l’estela de l’1 d’octubre, en el qual, diguem les coses com són, ERC va ser un dels que més va jugar, va arriscar i va rebre”, a un canvi en què “avui poca gent veu ja Junqueras i ERC com a víctimes principals d’una gran injustícia. Sobretot després dels indults, la percepció és que el joc polític ha substituït el moral”.

Bosch posa l’accent en el fet que “l’aposta d’ERC avui dia no és tant que sigui més o menys independentista –sobre això podríem discutir sense final–, sinó sobretot que no sembla independentista. Cosa que resulta, a efectes electorals, letal. Si les sigles independentistes de tota la vida no ho semblen, ja hem begut oli”.

El segon element que Bosch destaca té relació amb la dinàmica barcelonina. Bosch considera que no s’ha presentat una alternativa sòlida a la batllessa Ada Colau i diu que abans “ERC havia fet oposició ferma” i presentava un projecte propi; en canvi, “el 2023, això ja no era així. Maragall havia acabat votant a favor de totes les apostes de Colau”. Opina que la imatge de donar suport a Colau “no ha fet cap favor a Maragall ni al seu equip”.

Bosch diu que ERC hauria hagut d’encapçalar l’oposició a Colau, perquè, “per culpa del tripijoc del començament de cicle, la lideressa dels comuns va poder preservar l’alcaldia gràcies a la investidura dels socialistes i de l’espanyolisme ranci de Manuel Valls. Aquell fet tot sol hauria pogut fonamentar una legislatura de reivindicació democràtica, qüestionant l’ètica progressista de l’alcaldessa i bastint una alternativa forta que no es deixés enganyar per cants de sirena, així com trencant tota col·laboració amb unes forces que, quan tocaria, no els donava la gana de col·laborar amb Esquerra. La imatge de cap acotat no ha afavorit la credibilitat d’una alternativa republicana, cosa que ha deixat el terreny lliure perquè se’l mengés tot sencer Xavier Trias”.

Sobre per què s’ha seguit aquesta estratègia, assenyala que és, “d’una banda, a causa dels complexos de sectors d’ERC, que no pateixen per les acusacions de mals sobiranistes, i en canvi suen sang amb les acusacions de mals progressistes”, quan diu que la majoria dels votants ho veuen exactament al revés. D’una altra banda, “la direcció del partit ha conduït la seva gent de Barcelona per una estratègia molt ingrata, la d’acostar-se a altres grups de l’anomenada esquerra (inclòs el PSC), a costa de perdre un perfil propi i decidit per a fiscalitzar i substituir una alcaldessa ja molt impopular al carrer”.

En aquest context afirma que “només en aquest marc s’entén que la campanya d’ERC a Barcelona se centrés a desmarcar-se de Collboni i de Trias més que d’Ada Colau. Una tria còmoda per als interessos parlamentaris d’ERC, però una mica insòlita a la ciutat de Barcelona”.

L’ex-dirigent d’ERC acaba l’article dient que espera que el partit “faci la reflexió que cal per tal d’escoltar la lliçó que han donat els votants, i que sigui allò que la majoria dels seguidors, votants i ex-votants volen que sigui. L’ERC que posa al davant la llibertat del seu poble. I que pacta amb els que estan disposats a afavorir qualsevol procés de justícia i de redreçament del poble de Catalunya. Altrament, el que vam veure diumenge pot acabar sent només un primer avís d’un càstig encara més fort”.

Justament avui Esquerra Republicana de Catalunya ha convocat una assemblea oberta a la militància amb l’objectiu d’analitzar els resultats de les eleccions municipals i debatre sobre les eleccions espanyoles, i han aparegut unes quantes veus amb propostes com ara la del president Pere Aragonès, de fer un “front democràtic pels drets i les llibertats” amb els partits independentistes i sobiranistes per a les eleccions del 23 de juliol, proposta que ha estat criticada per Joan Tardà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any