Per a esprémer la Setmana del Llibre en Català

  • Una selecció d'activitats de la Setmana, entre les 265 activitats que s'ofereixen · Comença avui i dura deu dies

VilaWeb
Montserrat Serra
06.09.2018 - 22:00
Actualització: 07.09.2018 - 09:03

Com podeu gaudir de la Setmana, que comença avui, i encertar els actes, entre els 265 que s’hi han programat? La primera recomanació és que aneu a la plaça de la Catedral del 7 al 16 de setembre tants dies com pugueu, hi passegeu, remeneu llibres (novetats i de fons) i us deixeu endur per la curiositat i la descoberta. Les propostes són variades i canvien cada mitja hora o quaranta-cinc minuts. Per tant, fer de tastaolletes és fàcil.

Amb tot, us proposem una selecció d’activitats perquè les tingueu en compte i potser d’aquesta manera adaptareu les passejades per les parades de la Setmana també a l’interès d’algunes d’aquestes propostes.

ELS ACCENTS DE LA SETMANA
Divendres 7 a les 19.00. Inauguració de la Setmana, amb un espectacle amb l’actor Joan Massotkleiner i l’arpista Anna Godoy. Presentació a càrrec de la periodista cultural Laura Sangrà.

Diumenge 9 a les 13.00. La Setmana compromesa: les parades de llibres faran baixar la persiana i llibreters, editors, autors i tots els lectors que ho vulguin es concentraran a les escales de la plaça de la Catedral. Hi llegiran un manifest en defensa de la llibertat d’expressió i Diana Riba llegirà també un manifest en favor dels presos polítics i exiliats. Abans, a les 12.00, es farà una taula rodona sobre la llibertat d’expressió i la censura en el món de la cultura, amb Maria Barbal, Toni Galmés i Joan Queralt, moderada per Joan Carrera. Amb la col·laboració del PEN.

Dijous 13, a les 19.30. Premi Trajectòria. Enguany s’atorga al llibreter Guillem Terribas, fundador de la Llibreria 22 de Girona, establiment que celebra quaranta anys.

ELS ESCRIPTORS PROTAGONISTES
Les presentacions de llibres, converses i signatures amb autors ocupen d’una manera substancial la programació de la Setmana. No podria ser de cap més manera. Els escriptors són els veritables protagonistes. Tenir a prop Eva Baltasar, Najat el Hachmi, Sergi Pàmies, Ayòbámi Adébáyò (que és l’escriptora convidada de la Setmana), Joan Margarit, Eva Piquer, Màrius Serra, Gemma Lienas, Pau Faner, Roser Capdevila, Joanjo Garcia, Antònia Carré-Pons, Melcior Comes, Laura Pinyol… és gratificant.  Consulteu la llista d’autors i llibres que presenten.

A més, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana proposa el ‘Vespre-Nit dels autors‘, amb tres espectacles literaris, musicals, i lumínics en què participarà una nodrida representació d’autors. El divendres 14.

PER A LECTORS CURIOSOS
Hi ha llibres i propostes que són singulars i les destaquem a banda:

Divendres 7, a les 19.45. Presentació del llibre Savis, bojos i difunts. Antologia del conte decadentista català (Editorial Males herbes), a cura de Ramon Mas.

Dissabte 8, a les 13.00. Premi Maria Rius, que reconeix la trajectòria d’un il·lustrador en l’àmbit de la literatura infantil. Maria Rius mateix és la guardonada en aquesta primera edició. El convoquen les llibreries Laie i la Caixa d’Eines.

Dilluns 10, a les 18.00. Per als amants de la literatura gastronòmica, presentació del llibre Les arrels medievals del boom de la cuina catalana (Editorial Barcino), de Toni Massanés. Tot seguit, l’un darrere l’altre, es presentaran La cuina de Formentera i El receptari groc.

Dijous 13, a les 19.30. Vida material de Marguerite Duras (Club Editor), un llibre singular, fet de converses quan l’escriptora ja era gran. En parlarà l’editora Maria Bohigas i l’actriu Pepa López en llegirà uns quants fragments.

Dissabte 15, a partir de les 17.00. Tarda fantàstica, comissariada per Ricard Ruiz Garzón. Tres hores dedicades a parlar de la literatura fantàstica amb una mirada calidoscòpica i centrada a captar l’interès dels lectors joves.

Dissabte 15, a les 20.00. Enric Casasses llegeix Juli Vallmitjana, escriptor d’abans de la guerra de 1936-1939 de qui Casasses ha recuperat tota l’obra i acaba de publicar De la ciutat vella (Edicions de 1984).

Durant tota la setmana, al vespre es podrà gaudir d’Estones de poesia, amb lectures poètiques de moltes menes. Una proposta: poesia nova d’Irene Tarrés i Pau Sif (Cafè Central) el dia 7, a les 20.15.

COMMEMORACIONS: PEDROLO, CAPMANY, LLOMPART, PANIKKAR…
Enguany es commemoren molts aniversaris. La Setmana se’n fa ressò. Entre molts més, ofereix:

Diumenge 9, 10.30. Lectura popular en record de Montserrat Abelló. Obrirà la lectura la consellera Laura Borràs.

Dilluns 10, a les 17.15. Centenari del naixement de Raimon Panikkar, a càrrec de l’editor de la seva obra, Ignasi Moreta.

Dilluns 10, a les 20.15. Any Josep Maria Llompart. Una lectura contemporània, amb Tomeu Crespí i Pau Vadell. Just abans, es farà una taula rodona sobre l’escriptor, que fa vint-i-cinc anys que es va morir.

Dimecres 12, a les 16.45. Centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, a càrrec de Marta Nadal. Hi haurà actes entorn de l’escriptora el dissabte 15 al matí.

Dimecres 12, a les 20.00. Homenatge a Màrius Sampere, poeta que s’ha mort enguany. Amb Miquel de Palol, Lala Blay i Esther Andorrà.

Dijous 13, a les 16.30. 50 anys de la mort de Carles Fages de Climent, a càrrec de Jordi Canet.

Divendres 14, a les 17.00. Centenari del naixement de Manuel de Pedrolo, amb la comissària Anna Maria Villalonga.

Dissabte 15 a les 16.45. 550 anys de la mort de Joanot Martorell, a càrrec d’Antònia Carré-Pons.

ITINERARIS PER LA CIUTAT
És una activitat que interessa molts lectors. Per això, cada any que passa, la Setmana incorpora noves rutes literàries per Barcelona. Enguany són tan curioses i variades com la ruta a partir de la història del correu postal a Barcelona, una ruta dedicada a Maria Aurèlia Capmany, una passejada pel Raval amb Xavier Theros, Barcelona en femení, la ciutat dels espiritistes i lliurepensadors… Cal inscripció prèvia. Trobareu les catorze rutes de la Setmana ací.

PER A VIURE LA SETMANA EN FAMÍLIA
Durant els deu dies de la Setmana es podrà gaudir d’una quarantena d’espectacles i activitats dedicats als més petits. Espectacles com: Bon dia! Poemes de bon matí, per la companyia Peus Grossos (dissabte 8, a les 12.00); sessions de rondallaire amb il·lustració d’El trinxat no porta carabassa i No t’oblidis de mirar per la finestra, amb Alberto Casamayor i Ester Farran (dimecres 12, a les 17.30) i també Tinc un paper, amb Marc Parrot i Eva Armisén (dissabte 15, a les 13.00); a l’Espai del conte, Contes, cançons i musiquetes per la companyia Cesc Serrat (dijous 13, a les 18.15) i tot seguit La iaia embolica la troca amb Mon Mas, Xavi Simó i Xavier Simó. Totes les activitats infantils, ací.

PAÏSOS CATALANS
El divendres 7 és un dia dedicat a la literatura del Pirineu, amb especial atenció a les novetats literàries que provenen d’Andorra. Per una altra banda, durant tota la setmana l’Institut d’Estudis Baleàrics organitza presentacions de llibres i actes sobre els autors i els llibres editats a les Illes Balears. I el diumenge 9 se succeiran tot el dia les presentacions d’autors del País Valencià dins l’anomenada Collita Valenciana.

DE LA DIADA AL PRIMER D’OCTUBRE
Enguany, La Setmana deixa espai al debat i a les novetats literàries sobre el procés. Hi haurà un seguit d’activitats durant tot dimarts, l’11 de setembre, al matí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any