Per entendre que la victòria és a l’abast, primer cal saber on mirar

  • Si he de triar, preferesc un poble sense dirigents que dirigents sense poble

VilaWeb

Ara fa dos anys, l’anunci de la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra el govern, la presidenta del parlament i els dirigents d’Òmnium i l’ANC va desencadenar una onada històrica de protestes. L’ocupació de l’aeroport de Barcelona, les enormes Marxes per la Llibertat, els enfrontaments arreu del país contra la policia, contra les policies, i molt especialment l’èxit de la batalla d’Urquinaona ens van ensenyar moltes coses.

La més important, dos anys després de la proclamació de la independència i el colp d’estat del 155, fou que era ben clar que el conflicte entre Espanya i Catalunya no s’havia tancat, de cap manera. Ben al contrari: l’octubre del 2019 se superposava al del 2017 i creixia des d’aquella data. Com explica magníficament bé Julià de Jòdar, el segon simplement no hauria nascut sense el primer. La protesta, que tant va sorprendre tanta gent, naixia del Primer d’Octubre i ens projectava a partir d’aquella data. Tant, que ens féu pensar a tots que si allò que havíem viscut aquella setmana s’hagués viscut el 28 d’octubre de 2017 la història avui seria una altra.

Jo no m’atrevesc a especular si el 2017 la gent hauria eixit al carrer amb la intensitat i la força, amb la decisió, amb què hi eixí el 2019. Però m’és igual. Perquè sé que el 2019 Catalunya va demostrar de què era capaç.

I és important de remarcar que ho va fer en un moment, ja, en què la maniobra d’una part de l’independentisme per a aparcar el procés cap a la independència havia començat. I que la tensió que causava això era vivíssima. Ho recorde en primera persona perquè vaig escriure un article editorial defensant aquells xiquets, segurament l’editorial de què em sent més orgullós, en el moment precís que els partits polítics volien frenar-los i es van trobar que ja no ho podien fer i quan la immensa majoria dels altres mitjans intentaven, amb tota la força al seu abast, de criminalitzar-los.

Recorde perfectament els missatges irats que em van fer arribar alguns polítics independentistes catalans aquella vesprada i sóc ben conscient de les represàlies que VilaWeb n’ha pagat. I recorde encara més, perquè són molt més importants, les conseqüències que tot allò va tenir per a la gent que hi havia al carrer, en la primera línia. Més de dos-cents detinguts, vint-i-vuit empresonats i tres expulsats al Marroc. L’ordre, que es va saber ahir, perquè s’investiguen les tortures que va rebre a la comissaria de la Via Laietana Guillem Padilla, el noi de la dessuadora carabassa, és un recordatori que arriba en el moment adequat. Com en un magnífic combat de boxa, ens van pegar molt fort, sí, però nosaltres vam pegar molt fort també. Tant que les policies, totes dues, van optar per guardar les armes i retirar-se.

D’aquell octubre vam anar a parar al febrer següent a Perpinyà, a l’acte del retorn dels exiliats a Catalunya, que celebrava la seua estratègia guanyadora, tan diferent de la dels polítics de l’interior. Però, de sobte, també vam anar a parar a la pandèmia. A una pandèmia que arreu del món ho ha paralitzat tot, però de la qual encara no havíem eixit que ja vam tornar als carrers amb la multitudinària manifestació de la Diada i les mobilitzacions del Primer d’Octubre. Una manifestació, la de Barcelona, transcendental no tan sols pel nombre de gent, molta més que la que ningú no s’esperava, sinó sobretot per l’actitud dels qui hi anaren.

La cara contrària d’aquest relat que faig és, evidentment, la degradació de la política. En la seua nova secció, “Bots i barrals“, Ot Bou ja ha explicat aquests dies, amb l’ull tan afilat que té, la maniobra que vol, i pot, acabar portant ERC a formar part d’una nova esquerra federal espanyola i el desconcert total, de no saber ni on són ni què volen, de l’hidra de Junts. La formació del govern autonomista, tal com es va fer, afavorint allò que va afavorir, és evident que ha dut els polítics a córrer per a resituar-se en allò que ells es pensen que és un nou escenari. Cosa que, en un país tan exageradament dependent dels líders i amb tanta tirada a l’autoflagel·lació, al pessimisme i al plany com és Catalunya, ha dut tones de desencís, de desesperació, de colps al pit i juraments abrandats per a exclamar que mai no serem lliures ni mereixem ser-ho.

Jo no he volgut perdre mai, i no ho faré ara, ni un segon replicant als enterradors del procés. Però sí que vull remarcar que, per damunt de tot, hi ha una decisió que ha de prendre cadascú. Perquè cadascú de nosaltres, i la societat en conjunt, podem mirar els quatre anys que han passat d’ençà de la proclamació de la independència –o els dos que han passat d’ençà de la sentència i la reacció de la gent– amb els ulls fixats, com si portàssem ullera de cavall, tan sols en les ocurrències de la classe política. O podem mirar la gent amb admiració i veure com va fent-se cada volta més dura, més madura, més conscient. No veurem, ni de bon tros, el mateix país si mirem l’una cosa o si mirem l’altra. Ni les mateixes possibilitats. Ni les mateixes perspectives de futur.

Ho he escrit tantes vegades que em fa por de cansar-vos, però avui em sent obligat a tornar-ho a dir. El procés d’independència ens ensenya que és la pressió del carrer que ordena la classe política, que fa operatius i reals els canvis. El carrer és l’amo de la por, personal i política, de consellers, diputats, càrrecs ben pagats del sotagovern, spin doctors i professionals arrimats de tota mena i condició. Perquè al final ells, sense el carrer, sense la decisió del carrer, no són gran cosa. I el carrer, els ciutadans, tots nosaltres, hem après més aquests darrers quatre anys que no havíem après els set anteriors. Que això no és prou? És clar que no. Que és molt, moltíssim, també. Que si he de triar preferesc un poble sense dirigents que dirigents sense poble.

I és per aquesta raó, exactament per aquesta, que quan mire enrere no pense mai en els organitzadors del Tsunami Democràtic, en els seus càlculs i les seues maniobres, sinó en el tsunami amb minúscules. En cadascuna de les poderoses onades que, des de la vostra responsabilitat, vau protagonitzar amb plena llibertat. Els qui vau caminar, si calia camps a través, per a arribar a l’aeroport, els qui vau plantar cara i foc als carrers de les nostres ciutats, els marxaires que vau arribar esgotats i plens de butllofes a Barcelona. Els qui no us amagàreu ni un segon, ni abaixàreu mai la cara.

He dit abans que la conseqüència més important de la mobilització contra la sentència va ser demostrar que dos anys després de la proclamació de la independència i el colp d’estat del 155, el conflicte entre Espanya i Catalunya, no s’havia tancat, de cap manera. Quatre anys després, en vista de la Diada, en vista de l’Alguer i en vista de tantes coses més, també és ben evident que no s’ha tancat. I això és molt. I diu molt d’aquest país que puguem expressar-ho amb seguretat plena i total, quan l’estat ja s’ha trobat obligat a gastar cartutxos tan gruixuts com ara alliberar al cap de quatre anys gent que havia condemnat a dotze. O quan els partits que un dia van fer Junts pel Sí han decidit ara de comportar-se impúdicament com si l’únic horitzó real fos recuperar aquell escassíssim marge de poder que tenia Jordi Pujol.

I a partir d’ací qui vulga plorar i plànyer-se que ho faça. Però hi ha molta feina a fer i avise que el primer pas, sempre i a qualsevol país, és mirar on toca per entendre que la victòria és a l’abast.

 

PS. Si voleu rebre les anàlisis d’Ot Bou al vostre correu, podeu deixar l’adreça ací. Recordeu també que si podem oferir-vos aquests continguts amb accés lliure a tothom és perquè més de vint mil lectors s’han fet subscriptors i ens ajuden. Però en necessitem molts més encara. Feu-vos subscriptors en aquesta pàgina.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Bonet
Jaume Bonet
14.10.2021  ·  22:23

Ha de sorgir una alternativa fidel al primer d’octubre amb possibilitats de guanyar. La gent ho ha de continuar exigint. …. NI JORDI SANCHEZ, NI JUNQUERAS, NI PUIGNERÓ: INDEPENDÈNCIA// NI AEROPORT NI JOCS D’HIVERN: INDEPENDÈNCIA//NI AUTODETERMINACIÓ, NI AMNISTIA: INDEPENDÈNCIA.. Però millor encara seria orquestrar una plantada davant el Parlament de Catalunya exigint que la DUI ja declarada es publiqui al diari oficial i s’implementi a partir d’ara mateix..

Josep Usó
Josep Usó
14.10.2021  ·  22:43

Si un parell de coses han quedat clares en aquests quatre anys són, en primer lloc, que aquella gent que era independentista fa quatre anys, ho continua sent. Cap ni un, s’ha fet enrere. I segona: una bona part d’allò que s’anomena “polítics” no són res més que escaladors dins d’una jerarquia de partits polítics manipulats per aquells que sempre seran partidaris de les llistes tancades. Fora d’aquest mitjà (cada dia més moribund) són incapaços de guanyar-se la vida. Tots aquests són prescindibles. No tindran cabuda, a la futura República. Per això malden per fer veure que no pot ser. I no ho aconsegueixen, perquè cada dia està més a tocar. És la gent, estúpids. Podríem dir parafrasejant aquella frase de Bill Clinton. Ells no ho entendran. Són la viva imatge del nàufrag sense salvavides i sense saber nadar.

Matilde Font
Matilde Font
14.10.2021  ·  22:50

Res més a afegir.
Fer el país nou que volem depèn de cadascú de nosaltres, no dels mediocres dels nostres polítics.
No surrender!

Carles Serra
Carles Serra
14.10.2021  ·  23:14

Gràcies Vicent per l’editorial; només recordar-te Vicent que abans de les eleccions en el parlament de Catalunya, molts subcriptors ja denunciàvem la deriva d’ER cap l’autonomisme i obediència en el sistema franquista espaÑol; per més desgràcia, ara també veien aquesta deriva JxC.
Només denunciant aquesta deriva poca cosa farem, mentres aquest govern i sobretot el de Pineda segueixen APALANCANT tot aquest govern franquista espaÑol ep!!! a part d’encausar ciutadans que es varen manifestar per la llibertat.
Cal fer concentracions debant del parlament, que vegin l’indignacio del poble; encara que tinguin que anar amb goril·les per ser protegits com va fer el putu i traïdor mossèn per la Diada.

joan rovira
joan rovira
14.10.2021  ·  23:20

El Primer d’octubre vàrem actuar d’acord amb la nostra voluntat i col•lectivament ja som independents. Ara ens cal actuar sense estar sotmesos a la dels altres per a ser lliures.

En aquest segon procés, ens adonem que l’espanyolitat és l’excusa que el col•laboracionisme català posa per impedir a la majoria de catalans ser lliures.

La conclusió, que saben arreu més que al mateix país, és que els catalans serem lliures, havent vençut les febleses interiors, quan vulguem.

PS. Perquè coneixen per repetició del (1934) i (1976) el mecanisme de com els colonitzadors substitueixen, mitjançant la mentalitat retributiva del col•laboracionisme interior, la voluntat majoritària del poble. Però, (2017) és un pas més, ajudat per un canvi de civilització (com sempre els Països catalans estem a l’avantguarda dels canvis) on el colonialisme interior esdevindrà, per tal de garantir la competència i estabilitat del continent, a banda de menyspreable, obsolet.

Ramon Perera
Ramon Perera
14.10.2021  ·  23:28

Intento imaginar que la lluita per la independència fracassi i no me’n surto. Això sense saber ni quan ni com arribarà.

Penso que serà més difícil i conflictiu assegurar que la República Catalana tingui un sistema polític millor que l’actual. Un sistema polític que faci impossible que els partits siguin societats anònimes. Un sistema polític que diferenciï clarament entre càrrecs tècnics i càrrecs polítics, de manera que els càrrecs polítics siguin els mínims i que els càrrecs tècnics es cobreixin amb concursos de mèrits.

Aquesta batalla potser també hauria de començar ara.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.10.2021  ·  23:57

La impressió que tinc és que els dirigents españols estan cremant etapes a tota virolla. En saben que aconseguirem el segon estat català ben aviat.

L’article d’en Julià de Jòdar fa taxonomia de l’estat d’ànim tant dels colonitzadors d’allà com dels col·laboracionistes i quintacolumnistes d’ací.

Fins i tot tenen paura a que el “poll” s’escampe a la resta de la nació com que traspasse fronteres i encomane sector d’españa.

Sort que només era un “suflé” perquè per a tan poca cosa sí que s’estan esmerçant a deturar-ho.

D’aquest “refredant”, em sembla, que desmantellem l’estat i el farem esdevenir una Iugoslàvia.

Sovint faig referència a la massa crítica mínima necessària per fer bolcar el tren español. Si recordeu, fa anys aparegué un article a VW d’una sociòloga americana que deia “quan un univers poblacional té un 6% d’activistes, tard o d’hora, acaben produïnt-hi el canvi social i vencen”.

És clar que al Principat tenim molt més de 420.000 activistes. L’espurna o guspira que encén la traca. Però si comptem la nació sencera estem atansant-nos als 900.000 i, aleshores, ja tenim el “castell de focs” en marxa.

Quan durant elsanys 1950′-60′ Joan Fuster feia correspondència amb l’exili mexicà que feia dècades que no trepitjava ca nostra, s’esverava amb aquells incrèduls de sí mateixos.

Ah, i que conste, maleïsc els subscriptors que van insultant connacionals perquè li fan la “faena bruta” als colonitzadors ! si seran “enzes”, tu !…..que diria Pedrolo

Josep Blesa (València)

Per molt que intenten esmorteir el ritme dels esdeveniments. Els colonitzadors tenen “soldadesca” distribuïda per les xarxes socials per tal d’anar “punxant” l’activisme com “desinflant” les ganes de véncer aquesta volta.

Oriol Roig
Oriol Roig
15.10.2021  ·  00:00

El referèndum de l’1 d’octubre hi va haver més de 2 milions de “si”. A la taula de la vergonya hi ha, amb prou feines, representats 600 mil votants d’ERC. Ens volen fer passar bou per bèstia grossa.

Jaume Riu
Jaume Riu
15.10.2021  ·  00:35

VICTÒRIA A L’ABAST
Ben cert que per entendre que la victòria és a l’abast, primer cal saber on mirar, com diu Vicent Partal, però també és saludable saber què veuen els que s’ho miren des de l’altre bàndol, des de la Casa Reial, des del PSOE que apuntala la monarquia, des del punt de vista dels jutges del Tribunal Suprem i des del punt de vista d’aquella majoria de ciutadans d’Espanya que deien “a por ellos”.
Quan faig aquesta reflexió i a més, llegeixo les portades de l’ABC, d’El Mundo o d’El País, aleshores entenc que tenim la victòria a l’abast.
Aprofito per dir que Josep Casulleras avui també ha fet un magnific treball de recerca gairebé en temps real. Fa una feina que ens estalvia de buscar la coherència dels fets judicials quan ens arriba la notícia en format surrealista i no sabem per on l’hem d’agafar. .
També les anàlisis d’Ot Bou a “Bots i barrals” són ben oportunes en aquest període de política frenètica amb canvis impensables, que no ens deixen avaluar prou els efectes col·laterals, com fa ell.
Gràcies doncs a l’equip de VilaWeb i especialment a aquests dos joves col·laboradors.

Núria Castells
Núria Castells
15.10.2021  ·  00:57

1. Sense cap dubte, els dirigents actuals faran bona la feina política que va fer Jordi Pujol amb el seu “escassíssim marge de poder”. Això és a la vista ja fa dies, fins i tot per a algú que no hagués votat mai CiU.
2. Molt encertat, Vicent, d’encarregar a Ot Bou aquestes anàlisis polítiques que ara apareixen. M’omple d’esperança aquesta gent tan jove i tan clarivident. (La seva definició de Junts com a “hidra” és “clavada”).
Necessitem la visió jove, allunyada de la rèmora mental “postfranquista/Transicionista”. Sang nova. Urquinaones.
3. De llarg, val més poble sense dirigents que dirigents sense poble.
Sense poble no hi ha res. Els dirigents van i venen.
Actualment, és evident que no en tenim a l’interior – i a l’exterior, està per veure, per raons diverses-. Però, si acabés no havent-n’hi enlloc, ja n’apareixerien de nous.
Mentre hi hagués poble, esclar.
Preservem la llengua, aferrissadament.
I SEGUIM.

Enric Roca
Enric Roca
15.10.2021  ·  04:54

Tot molt cer, pèro no pas massa senzill, l’Independencia no ès va fer perqué el President Puigdemont ès va estimar mès no omplir els carrers de victimes (Incloses mortals)com sens dubte auria succeit llavors (Are l’UE o comença a tindre mès clar)l’intent de fer una independencia amb flors i violes davant un adversari colonial fort i nombrós, tambè a casa nostre (Vots PP-Vox-Ciudadanos i bone part PS?C?)o deixen ben clar es inviable SENSE escalf Internaçional .A part aixó els herois d’Urquinaona varen demostrar qué els herois de l’1Oct ja no tornarán a posar la cara per rebre osties mai mès.Dels “Mozos de Escuadra” fora bó parlarne altre dia, potser començan a esser com els jutges “Catalanes”amb qué FelipeV fá ja mès de 300 anys va omplir el Principat (La C.Nord ja havia estat regalada feia temps a la France per el Felipe IV)regal “Illegal”per cert.

Albert Miret
Albert Miret
15.10.2021  ·  07:40

És ben cert, que la independència no ens la facilitarà cap dels polítics dels antics partidets antifranquistes perquè tenen al cap que la submissió a l’enemic és l’únic que els fa ser algú en la trista història política d’aquest país. Encara menys ens la facilitarà un altre partidet que es vanta d’haver-se venut el país d’amagat sense obtenir-ne res més que una ridícula i vergonyosa taula enteranyinada i inservible que mai podrà anar enlloc. Tampoc ens servirà per a res una CUP que només l’interessa sortir als diaris exposant amenaces que mai s’acompleixen i negant-se a responsabilitzar-se de res, excepte la seva pròpia protecció davant l’enemic. Només nosaltres, el populatxo dels carnets estripats portarem aquest país a la independència, i serà així, perquè no tenim cap altre interès que l’extirpació del càncer que ens roba la nostra llibertat i la dels nostres fills des de fa segles. Els “polítics” actuals, d’aquí a poc temps només serviran per a escriure contes inventats sobre el perquè de les seves fidelitats a l’enemic de Catalunya.

josep soler
josep soler
15.10.2021  ·  07:40

vostè diu: “la maniobra d’una part de l’independentisme per a aparcar el procés cap a la independència havia començat.”

Però continua sense anomenar el nom d’ERC. Porta 4 anys evadit anomenar el partit que va iniciar la contrarevolució amb el trencament de la marca Junts X Sí, i a continuat sense parar executant lèstratègia de cinquena columna amb la CCMA con a braç armat amb la contraindormació.
Cert que al final també s’hi ha sumat la part de Junts del de “confiança” professionals d’amor rar-se al piló. Però és ERc qui capitanitza la rendició.

Potser la vergonyosa història que estem patint durant aquest 4 anys observant com un partit amb més 80 anys de noblesa, es comporta com el més majúscul botifler, hauria estat més evident fins i tot per la parròquia de beats de TV3.

Posi el nom i cognom a les coses senyor Partal, de res serveix emblanquinar la veritat.

jaume vall
jaume vall
15.10.2021  ·  08:08

1. És important no enganyar-nos per poder diagnosticar bé el problema i la solució.
Em fascina i resulta digne d’elogi la capacitat resilient de trobar quasi sempre la bona notícia pels interessos sobiranistes enmig del fangar diari d’atacs i menyspreus a Catalunya. Tenint en compte que el futur no està escrit, s’agraeix mantenir la moral de la tropa en moments de desànim.
Ara bé, tal com els espanyols s’enganyen definint-se com a democràcia consolidada, estat europeu homologable, nació mil·lenària, i han de parlar sempre de la unitat del seu país (fixem-nos la necessitat de verbalitzar/presumir del que no és real), també em preocupa que no diagnostiquem bé la força de l’independentisme, i els vents que puguin jugar al nostre favor.
La realitat és que hi ha més de 3.000 persones que pateixen la repressió de la injustícia espanyola, i no sembla que s’hagi d’aturar. La realitat és que sembla que la negociació per aprovar els pressupostos espanyols no desembocarà en obtenir el traspàs de rodalies, la gestió de l’aeroport del Prat, la reducció significativa de l’espoli fiscal de Catalunya, la fi de la repressió.
Tan bé estem?
2. Notícies com ara : unes “portes giratòries catalanes”; la renúncia a demanar un nivell de B2 pels universitaris; la impotència per desfer-se dels filofeixistes dins dels mossos, i alguna més que cadascú pot afegir, no conviden a pensar que en cas d’una Catalunya independent, obviaríem els defectes espanyolistes dels quals ens volem alliberar.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
15.10.2021  ·  08:19

Estic d’acord, sense poble no hi ha res a fer per la independència de Catalunya, però també hem de pensar que cal coordinació perquè la força del poble colpegi aquí i allà de forma efectiva.

El 75% dels polítics que tenim ara no dona la talla, i els que la poden donar, estan mordassats pels altres i per la jerarquia de partit. Especialment passa a la ER de Junqueras, botifler disfressat abans d’independentista i ara sense careta.

Dit això, hem de vigilar Sr. Partal, que ens estan segant l’herba sota els peus amb el jovent actual, en no vetllar la Generalitat perquè es faci servir el català, com a mínim on ara és exigit, cosa que no s’està complint.
Sense llengua pròpia i que sigui emprada i sigui necessària, és pot anar perdent la identitat de poble.
Per exemple això últim és el que s’està fent a TV3 i CatRadio, controlades per ER, on cada cop mes fiquen falques castellanes i entrevistes semblants. No pot haver-hi concessions, la llengua en perill és el català, cal aplicar fins i tot discriminació positiva arribat el cas.

Altre punt on s’està lliurant la batalla identitària és a les xarxes d’Internet, on la Generalitat no s’implica prou, i on junt amb no aplicar estrictament la immersió lingüística, podem perdre el futur.

Victor Serra
Victor Serra
15.10.2021  ·  08:36

Per tenir la victòria a l’abast, caldria anar tots junts, determinats i amb una estratègia clara. No és el cas. Es ben cert que l’espanyolisme no ens ha guanyat, però tenim moltíssima feina per fer i la fem malament. Massa sovint ens confonem d’enemic i ens fem travetes nosaltres mateixos. Cal el carrer, cal la determinació de la gent i caldrà una Generalitat i una administració que hagi recuperat múscul. Caldran suports internacionals de veritat, i caldrà saber debilitar l’enemic aprofitant les seves febleses, que en té moltes, malgrat tenir tota la força d’un Estat.

David Mascarella
David Mascarella
15.10.2021  ·  08:39

Massa fàcil la magnificació d’un impuls col·lectiu, esperat i necessari, però no decisori… i massa fàcil parlar de marxa enrere volgudament, com si l’avenç inexorable només depengués d’una voluntat que no esmenta les dificultats reals, i per tant, no pot definir de cap manera el moment quan i com serà el moment de la victòria total i absoluta.

HEMEROTECA
Carles Puigdemont confia que podrà tornar a trepitjar territori català abans de 20 o 30 anys –període en què prescriurà el seu presumpte delicte, pel qual pesa una ordre de detenció només a Espanya– perquè creu que “Catalunya ja serà independent llavors”. Ho ha dit en una entrevista al diari flamenc ‘Het Belang van Limburg’, en què afirma també que Catalunya ara és “més independent que fa un any”.
Puigdemont afirma que “de facto” el poble català ja és “una realitat política” i que “aquest any” transcorregut des de la celebració del referèndum de l’1-O i la declaració d’independència del 27 d’aquell mes d’octubre, és “més independent”. El mateix dia en què la justícia belga clavava, de nou, un revés a la justícia espanyola negant l’extradició del músic Valtonyc, l’expresident assenyala que si pot retornar a Espanya assenyala també abans d’aquell període de prescripció, i si Catalunya no és independent, serà també un senyal que la democràcia espanyola ha millorat”, afegeix

Pep Agulló
Pep Agulló
15.10.2021  ·  09:00

ULLERA DE CAVALL

Hem de mirar per veure les perspectives de futur no pas en l’anècdota del dia a dia de la classe política, sinó en la mirada de la nostra consciència, dels que hem sortit al carrer, dels que no hem defallit perquè no tenim motiu de desànim. No som pas herois i heroïnes, simplement som resistents que no sabem que és la derrota. Entomem la repressió histèrica i desesperada de l’Estat i seguim…

Però, també s’ha de dir, patim més que voldríem perquè ens obstinem a exigir aigua on no en raja: a la classe política independentista. I demanem unitat quan el que cal és combat ideològic dins l’independentisme per consolidar l’estratègia de ruptura. Perquè els independentistes que han claudicat tenen el vot de milions de ciutadans i això no és una qüestió només de canviar de líders o de noves eleccions.

Combat polític dins l’independentisme amb el far imprescindible de l’exili i del Consell per la república. Parafrasejant Julià de Jòdar: la realitat material de l’1-O.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
15.10.2021  ·  10:32

Per a mi fer un comentari a l’Editorial és un exercici catàrtic i em lliuro sense cap mena de deute ni contracte -però si amb la raó- als meus sentiments, que són les emocions raonades. Això ho dic perquè avui no estic en disposició d’aplaudir aquest editorial i consti que no vull plorar. Tot el què dius, Vicent, és veritat i jo ho sé perquè en molts d’aquests esdeveniments hi era. Però hi ha una altre veritat que no dius, que no ens diem i és molt important dir-nos-la. Vam anar a l’aeroport, si, però no ens hi vam quedar, vam tallar l’AP7 a la Jonquera, sí, tampoc ens hi vam quedar, la batalla d’Urquinaona la vam fer, si, és discutible qui la va guanyar però també es va acabar. Què vull dir amb tot això?, doncs que no es pot guanyar una guerra si et retires a mitja batalla. L’1 d’octubre el vam fer però ens vam retirar el 27. Els catalans estem malament però no tant com per arriscar el lloc de treball, ho dit d’una altre manera: l’alliberament del nostre país ens exigeix massa sacrifici -tenim massa coses a perdre- i això ho sap molt bé l’enemic. El que ens exigeix el salt d’escala per assolir la independència és, avui per avui, massa car per la nostra economia. No dic que un esdeveniment, avui poc probable, pugui desencadenar explosió de la gent irreductible. Sóc pessimista.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
15.10.2021  ·  11:14

L’editorial m’ha fet pensar en una altra cosa. El dia que detingueren Carles Puigdemont a Sardenya vaig copsar una indignació popular molt forta. De qualque forma, enteneu-me, hi havia ganes de que “passés algo” amb ell. Va ser, tornau-me a entendre, una decepció que l’amollessin.
Trec això perquè pens que, soterradament, seguim allà. Esperant la nostra oportunitat per demostrar que Catalunya no s’ha sotmès. Que seguim anel·lant ser els amos del nostre destí i no continuar en mans d’un Estat que ens humilia constantment com a poble, com a nació i que ens nega ser qui som.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
15.10.2021  ·  11:20

Crec que és molt clar la gent del carrer porta la batuta del nostre futur. Si no sortim al carrer els nostres politics aniran acomodanse a la poltrona, nosaltres som el punt de referencia per tirar endavant la nostra llibertat com a nació que som.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
15.10.2021  ·  11:48

Vicenç em sap greu que segueixis blanquejant a ER (sense la C, ells mateixos se l’han tret)
És ER que va trencar la Unitat de l’independentisme institucional
És ER que ha renunciat a Catalunya (“no posar estelades massa grans…que espanteu als espanyols que VOTEN a Catalunya….estimem a Espanya…els fatxes només són PP/VOX/Cs
la resta de partits espanyols són “l’Espanya Amiga”…per això SEMPRE els hi aprovarem els pressupostos i el que faci falta
ALGUER:
Sense JxC, els fets d’Alguer no existirien
El MHP Puigdemont és eurodiputat per JUNTS/lliuresxEuropa
Em consta que et vas llegir molt atentament la seva carta als militants de JUNTS
Potser la vaig interpretar malament..

jordi Rovira
jordi Rovira
15.10.2021  ·  15:40

Semblarà un lloc comú, però saber on mirar també vol dir saber on NO mirar. Ho dic al respecte d’una broma que apareixia al “Polònia”. La broma anava de comparar els revoltats de la Setmana Tràgica, amb l’1-O. Comparar i assimilar. El joc acabava que la revolta de la Setmana Tràgica es convertia amb una mobilització a l’estil del moviment independentista: pacífic, ordenat, festiu; per donar com a resultat una escena final davant d’un escamot d’afusellament. Escamot espanyol, a l’ombra, però mostrant el seu caràcter repressiu, castrense, xusquer, també resolutiu. Guanyaven els espanyols i perdien els catalans revoltats. Tot molt compartit en forma d’un somriure mut, discret, assentit…Tot ben populista. I tot ben fals! Tan fals com igualar victòria amb revolució violenta. Com assimilar revolució amb canvi… Quantes revolucions sumen un bon trasbals per a ser només la continuïtat del passat que pretesament han superat? Mirem Cuba, o la URSS! I al revés; quantes involucions no amaguen la voluntat de mantenir el que ja és insostenible amb l’aparença d’una revolució? Si Von Bismarck glossava la perdurabilitat de l’imperi espanyol des de la voluntat d’un imperi alemany, avui dia no hi ha Reich ni Bismarck. I l’imperi ha deixat pas a una força econòmica encomiable per una Alemanya que gasta bona organització nacional.
Saber on no mirar vol dir tenir ben clara la tendència històrica a la llarga, i deixar de parar atenció a les distraccions que se’ns posen al davant. Distraccions com és la vida i existència d’un estat anomenat Espanya que no passa pel seu millor moment.

Roser Caminals
Roser Caminals
15.10.2021  ·  15:49

D’acord amb l’article, però amb la dutxa necessària d’aigua freda.
La voluntat teòrica dels independentistes no s’ha alterat. Volen una Catalunya lliure. Però la determinació de fer-la realitat trontolla. Molts hi estaven disposats mentre es van creure que els partits la gestionarien. Ara, quan els vols fer veure el contrari, és a dir, que l’autonomia és un escull i Catalunya s’ha de fer ingovernable, s’esveren. Resumint, fer la independència és feina dels partits.
Aquesta paràlisi només es pot superar quan la provocació de l’estat espanyol sigui tan brutal que afecti no a 3,000 represaliats, sinó a la majoria de catalans, i els que no esperem lideratge dels partits responguem amb un sotrac tan fort als carrers que veritablement espanti l’estat espanyol.
El CxR i el President Puigdemont s’haurien d’instal.lar a Perpinyà i teixir una estratègia de maniobres i complicitats perquè, quan arribi el moment intolerable, es declari la independència amb garanties.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
15.10.2021  ·  16:41

Aquest és el quid de la qüestió. Mirar on toca mirar, per saber i entendre de quina forma hem d’actuar.
Ja costa prou d’organitzar les mobilitzacions massives, com per a més a més apuntar als objectius correctes. O bé ens organitzem abans i de forma quirúrgica, o no farem bé ni una cosa ni l’altra. Totes i tots sabem que les organitzacions que fins fa poc ho tenien per la mà (Òmnium i ANC) Ja no són de profit popular, doncs la manipulació política ha estat pornogràfica, per tant ens hem de basar en l’auto-organització potser a partir dels grupuscles que s’han anat coordinant del tipus CDR o similars. Ara ja ha quedat ben clar per part de molta gent, que toca sortir de sota l’administració espanyola, o acceptar l’espoli econòmic, rebaixar-nos a rebre les contínues humiliacions espanyoles, acostumar-nos a viure de genolls si no volem que ens colpegin o empresonin i oblidar la nostra llengua per expressar-nos en llengua estrangera, la seva, a banda de fer ulls clucs a la nostra cultura i abastar la seva, que segons molts catalans, deu ser millor. En fi…jo trio lluita…de tota mena eh!

Salvador Molins
Salvador Molins
15.10.2021  ·  17:45

Cap on mirar per guanyar i implementar definitivament la Independència i foragitar l’ocupant i colonitzador?

Tal vegada mirar la DUI catalana del 27 d’octubre de 2017 i com completar-la … ?

O tal vegada mirar com ho van enfocar les Repúbliques Bàltiques … ? i fer un gran partit amb un sol capdavanter com l’SNP d’Escòcia, …

O tal vegada entenent i aprofundint, enxarxant i coordinant el Consell de la República i els Consells Locals, els territoris, … i l’intent del CxR (Consell per la República) de portar-ho a terme, de tirar-ho endavant … ?

I també mirar a l’OAC, l’Organització d’Alliberament de Catalunya, el seu pensar, el seu projecte, … donar-li suport.

-Aquí, doncs és on hem de mirar com a conjunció de tot:
La incipient República Catalana Independent que ja té 100.295 ciutadans lliurament censats, i en augment.

Visquem la llengua i la Independència.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
15.10.2021  ·  19:01

Potser sí, que la via, ja, més DEMOCRÀTICA, ràpida, pacífica, efectiva, senzilla i a l’abast, siga la proposta de JAUME BONET: Convocar una plantada multitudinària davant el Parlament EXIGINT l’aplicació de la D.U.I. JA VOTADA I GUANYADA en les últimes eleccions. Fer una crida convidant a la mobilització de la gent. Quina organització més fa falta?

Josep Carreras
Josep Carreras
15.10.2021  ·  19:52

Si parleu de carrer, diumenge qui pugui al coll de Manrella, celebrem els 81 anys de l’assasinat del President Companys. M’agradaria que el Mossen vingués a veneir-ho!!

Pere Planella
Pere Planella
15.10.2021  ·  22:08

Que bonic va ser el Tsunami de 100 km gent a peu, amb patinet, amb bicicleta, amb moto, ningú va preguntar de quin partit era, ja tinc els meus anys però m’encantaria poder tornar fer un altre Tsunami de 300 Km de sud a nord, hem comprometo fer tot el recorregut amb bicicleta de la província de Girona, que bonit, un bon toc d’atenció per els polítics.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.10.2021  ·  01:04

Encara que tard, deixa que et manifesti Vicent el meu total acord al que dius en aquest important editorial. Els que hi erem l’ 1-O seguim sent-hi; a nivell personal això no té marxa enrera de cap manera. Podem lamentar el que passa i el que veiem, podem renegar dels nostres politics, però que ningú s’emganyi: SEGUIM I SEGUIREM! Ja hem superat contradiccions i paradoxes aquests darrers quatre anys; ja em vist com extranyament els profetes de la revolució independentista que criticaven amargament el pujolisme, l’abraçaven entusiasmats; com les esquerres fan de dretes, i com les “dretes” s’apunten a la revolució independentista, si no totes sí algunes; com les “esquerres” independentistes han defallit els primers quan no ens ho espàvem; com la gent del carrer era capaç de reaccionar energicament davant les agressions de tota mena; etc….

Estem molt més ben situats i ensenyats que l’octubre del 17. I seguirem i seguirem! Donec Perficiam! I com deien els profetes biblics esperarem contra tota esperança del savis i assenyats!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any