Pedro Sánchez al Liceu, atrapat en l'”impensable colonial”

  • El gran problema del colonitzador és que recolza tota la seua actuació sobre una jerarquia inamovible en què ell sempre és el superior i per tant no és capaç d'adaptar-se a la realitat

Vicent Partal
20.06.2021 - 21:25
Actualització: 20.06.2021 - 22:14
VilaWeb

L'”impensable colonial” és una fórmula que defineix el moment més agut de la batalla per la independència, quan la metròpoli es troba forçada a encarar-se amb allò que és impensable: que la colònia va deixant de ser, o ja ha deixat de ser, una part “del seu cos”. I de quina manera reacciona: servint-se dels esquemes imaginaris que havia instituït en el passat i que, efectivament, li van servir durant anys per a legitimar el seu poder.

És una reacció psicològica i política que Edward Saïd va estudiar bé, tot desmuntant el meu estimat Camus, i que el moviment anticolonial sempre ha reclamat de tenir molt en compte. Perquè el mecanisme és molt simple, massa, però per a frenar-lo requereix de tenir el cap clar.

Funciona així: en el moment que ho comença a veure tot perdut, el poder colonial endureix brutalment la repressió i alhora invoca –a la desesperada i en nom de l’objectivitat, la raó i el seny– tots els estereotips que havien servit per a mantenir enganyada la població local durant dècades. Per a veure si encara funcionen. També critica farisaicament els aspectes més impresentables de l’aventura colonial, però tan sols amb l’objectiu de crear una ficció de centre natural en què ells s’instal·len. I al mateix temps dispara tota l’artilleria imaginable contra els “salvatges irracionals”. Fa servir sobretot l’estereotip segons el qual allò que volem fer és impossible perquè no volem entendre com va el món o, pitjor encara –pitjor perquè si arriben ací ja treu el nas el racisme– perquè nosaltres, a diferència d’ells, som incapaços de saber com va el món i d’entendre’l, per raons congènites.

El lector sap que sostinc que no es pot rematar el procés d’independència sense assumir profundament el discurs i l’experiència anticolonial. I en aquest cas, en la situació en què ens trobem ara mateix, això va com l’anell al dit. Perquè la resposta la va escriure fa molts anys Frantz Fanon: en una situació colonial, l’objectivitat i la raó no són mai neutres, sempre van adreçades contra el colonitzat.

I això ho veurem ara. Al míting del Liceu, ja podeu comptar que Pedro Sánchez es refugiarà en aquest discurs de l’objectivitat, de la raó i del seny. De la necessitat d’obrir un camí entre els errors del colonialisme més dur, el del PP i Vox, i l’estridència d’aquests “salvatges” que som els independentistes, que no renunciem a res. No sé si s’atrevirà a traduir això en propostes concretes, però, si val d’exemple, ahir el ministre Iceta va dir que ell portaria a la taula de diàleg la reforma de la constitució espanyola en termes federals. Que és un exemple insuperable d’estereotip gastat, de vell collaret de granadura que impressionava els indígenes en l’època de Pujol i Maragall, però que avui és tan ridícul que no paga la pena ni de gastar una sola línia de text a rebatre’l.

Venim d’un parell de setmanes en què el desencís s’ha instal·lat en el moviment independentista, a causa del comportament dels partits que el representen al parlament i de la nova onada de repressió. El pacte de govern aigualit; les tribunes primer d’Oriol Junqueras –segons El País pactada amb el PSOE fins al més mínim detall, fins i tot el diari on l’havia de publicar– i després de Jordi Sànchez, que coincidien tots dos a desprestigiar el Primer d’Octubre; la sentència contra Marcel Vivet, en què hem vist que els partits que, en tant que membres del govern, fan d’acusadors contra ell, al parlament es permeten de fer declaracions tan grandiloqüents com buides; el robatori premeditat contra Mas-Colell, Royo i tots els altres; o ahir, encara, la darrera giragonsa del dirigent d’Esquerra –capaç de dir, sense que li caiga la cara de vergonya, que aquells indults que havia dit que ja se’ls podien posar on els cabessen ara resulta que són una victòria de l’independentisme!

El dubte del ciutadà del carrer és normal, en veient aquesta manca de lideratge i tanta estultícia. Però els independentistes faríem mal fet si ens deixàssem endur sols per aquest sentiment i no ens situàssem col·lectivament en el punt exacte on som. O, més ben dit, si no entenguéssem el punt just on és la metròpoli.

Perquè, mentre a casa tot això passava, hi ha un seguit de fets que han colpit profundament Espanya i la seua visió sobre què pot fer i què no pot fer amb Catalunya. Amb conseqüències molt importants. El 52% de vot independentista a les eleccions, per exemple. Però també la concreció, que tant ha costat de veure, de la llarga batalla judicial europea empresa el 2017. El retorn de la immunitat per la via judicial al president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí, per exemple. I sobretot la constatació que ja no poden frenar la condemna europea per allò van fer ells aleshores, no pas per allò que vam fer nosaltres.

No és cap casualitat, doncs, que Sánchez faça el míting hores abans que el Consell d’Europa vote un document que, com explicava ahir Josep Casulleras, deixa Espanya al caire d’una condemna escandalosa per la violació reiterada de drets fonamentals i exigeix oficialment la fi de la repressió. Perquè és en açò, i en tot allò que implica, on hi ha la clau de la sobtada pressa pels indults i de l’improvisat canvi de guió del govern espanyol. D’un govern espanyol que encaixa molt malament el fet que Espanya siga tan malvista a Europa i al món –n’hi ha prou de recordar la humiliant passejada amb el president Biden a la cimera de l’OTAN.

Pedro Sánchez és culpable del 155 i de tot allò que se’n deriva. Si el PSOE s’hagués negat a invocar aquest article, el PP no s’hauria atrevit a aplicar-lo. Sánchez també va prometre a la campanya que els presos complirien la condemna íntegra i que ell “duria a Espanya” el president Puigdemont. I la seua fiscalia ha obstaculitzat fins a l’obsessió el tercer grau i qualsevol benefici possible dels presoners. Però ara, tot d’una, la cosa s’ha girat com un mitjó. I no en una línia sensata i comprensible, coherent –per exemple, aprovant la llei d’amnistia, per a la qual té prou vots i de sobres al parlament espanyol. No. Ha canviat de la nit al dia i per pura necessitat. Tant, que costa molt de pensar que tot plegat siga una evolució ideològica, d’un repensament estratègic. Més aviat tot fa ferum de maniobra d’improvisació induïda pel pànic de la votació d’Estrasburg d’aquest dilluns i de tot allò que anirà caient després en cascada.

La cosa és tan improvisada, de fet, que fins i tot perd de vista la prudència més elemental. Quan Sánchez va anunciar l’acte del Liceu, la redacció de VilaWeb va telefonar al teatre per a confirmar l’anunci i no en sabien res. El bwana del salacot no té cap necessitat de pensar en aquestes minúcies: ja s’adaptaran els indígenes. Però al cap de pocs minuts em vaig demanar a mi mateix a qui se li acut de fer un acte tan provocador com aquest al Liceu de Barcelona, en un indret tan laberíntic i de tan difícil accés per poc que quatre, quatre-cents o quatre mil manifestants es proposen d’impedir-ho?

I la resposta, simple i directa, la dóna Aimé Césaire quan explica que el gran problema del colonitzador és que recolza tota la seua actuació sobre una jerarquia inamovible en què ell sempre és el superior. Simplement no pot pensar de cap més manera i, per tant, no és capaç d’adaptar-se a la realitat, ni d’entendre-la, quan, finalment, apareix en l’horitzó el moment de l'”impensable colonial” i quan deixen de valer els vells esquemes imaginaris, aquells collarets de granadura gastats amb què va jugar durant tants anys i li van servir de crossa per a legitimar el seu ordre i el seu poder. Aquest poder que imaginava etern, però que ara, en el nostre cas gràcies a l’espai jurídic europeu, veu com s’ensorra sense remei, davant els seus ulls atònits.

PS1. Dimarts fem la primera sessió de les Assemblees de Lectors de VilaWeb, a Barcelona. L’any passat per la pandèmia no en poguérem fer i enguany en farem quatre i prou: també a València, Perpinyà i Ciutadella, tot esperant a poder recuperar l’any vinent el cicle de vint ciutats com el 2019.

Aquesta primera sessió serà retransmesa també en vídeo. De manera que a aquells que no us sentiu segurs encara a l’hora d’acudir a l’acte però que teniu alguna pregunta, algun suggeriment o alguna crítica a fer-nos sobre el funcionament del diari, us demanem que envieu un correu a director@vilaweb.cat. Procurarem respondre tantes qüestions com siga possible.

PS2. Si un diari és aliment per a l’esperit, tinc la sensació que aquest cap de setmana us hem ofert un autèntic festí. Deixeu-me’n destacar, tan sols parlant del tema d’aquest editorial, uns quants articles:

–L’entrevista a Lluís Llach: “Estic molt enrabiat“.
–L’opinió d’Ot Bou: “Deixa-ho estar, fill meu, sigues espanyol
–L’anàlisi de Josep Casulleras: “Les claus de l’informe del Consell d’Europa que ha fet saltar les alarmes a l’estat espanyol
–L’opinió d’Andreu Barnils: “Els clandestins
–L’opinió de Joan Ramon Resina: “Un pal de bandera

PS3. Avui fa anys de la mort de Joan Fuster. Per commemorar-ho hem preparat una nova “Història de VilaWeb” centrada en els seus aforismes: Joan Fuster, L’home que feia piulades abans que existís Twitter. Us oferim, en aquest format innovador i atractiu, un repàs del seu estil dins el qual incloem també l’estrena del videoclip d’una cançó d’Andreu Valor feta, precisament, a còpia d’aforismes fusterians. El meu preferit? “No faces de la teua ignorància un argument.”

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan López
Joan López
20.06.2021  ·  21:44

Hem quedo amb un troçet del editorial: la poca vergonya del dirigent d’esquerra. No diu el nom,ja ho dic jo: Junqueras

Nina Santiago
Nina Santiago
20.06.2021  ·  22:16

El que no puc entendre a aquestes alçades i amb tantes reincidències que no s’hagi trobat la fórmula o com he opinat mil vegades de contractar un bufet d’advocats internacional, de prestigi que ens defensin de les atrocitats del Tribunal de Comptes i al mateix temps desenmascarar a Europa qui són els energúmens, corruptes d’aquest tribunal.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
20.06.2021  ·  22:19

Diu Vicent Partal:
“La seva actuació sobre una jerarquia inamovible en què ell (el conqueridor) sempre és el superior”
..I en el nostre cas, en el cas d’Espanya, s’hi afegeix el desconeixement real (no acceptació intel·lectual ni moral) que Catalunya és una colònia perquè tot està consagrat per una constitució _absolutamente democrática que los catalanes también votaron con todos los españoles_
Una grandíssima majoria d’espanyols i molts catalans no saben que Catalunya és una colònia i serà molt costós que ho arribin a veure.

Recordem:
‘”Tocándome el dominio absoluto de los referides Reynos de Aragon y Valencia… se añade ahora la del justo derecho de conquista que de ellos han hecho últimamente mis Armas… he juzgado por conveniente… de reducir todos mis Reynos de España a la uniformidad de unes mismas leyes, usos, costumbre y Tribunales, gobernándose igualmente… todos por las leyes de Castilla..”‘
(Felipe V)

Iceta té part de raó.
Té raó donat que Podemos i Comuns volen una Espanya federal i estan convençuts que ERC s’hi avindrà fàcilment.
El federalisme serà un dels recursos espanyols per mantenir la Nostra Nació ben unida a Castella.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
20.06.2021  ·  22:29

Oblidem, massa sovint, i jo la primera, que els espanyols també juguen.
El que passa és que la decepció en els nostres ha estat colossal.
em quedo amb l’article de l’Ot (Ot el bruixot, Cavall Fort, quan la generació del Baby-Boom érem totalment adoctrinats “en castellà”…)
Pel que fa al Pedrito….buf la seva supèrbia és escandalosament obscena
I això del Liceu se m’escapa…els socialistes al temple de la burgesia Catalana?
Més que festí crec que el diari ha tornat al seu “esperit” del 17
Per molts anys!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
20.06.2021  ·  22:43

”…algunes associacions de jutges espanyols han exigit a Pedro Sánchez que l’aturi i PP i PSOE han mogut fils perquè es puguin eliminar les parts més dures del text…”. Entre suborns i amenaces, potser si que aconseguiran que no sia tan dura la condemna…

Jaume Riu
Jaume Riu
20.06.2021  ·  22:54

Torno a recordar als “més joves”, que fa més de quaranta anys des de la caverna espanyola, es va imposar un article 145 dins del capítol XVIII de la Constitució, que diu exactament:
… “en ningun caso se admitira la federación de comunidades autonomas”…
Una gent que necesita posar una bestiesa així com a condició per “deixar aprovar” la Constitució, no estaran mai disposats a deixar-se federalitzar.
Ni Iceta, ni els Comuns, ni cap il·luminat, no faran canviar els principis innegociables de la caverna.
Ja veig que no hi eten fa quaranta cinc anys.

Carles Serra
Carles Serra
20.06.2021  ·  22:54

Gràcies Vicent per l’esplèndida editorial, em quedo com diu el subcriptor Joan López amb el parref la poca vergonya del dirigent d’ER, si, la poca vergonya d’aquest element, que a TV3 sur cada dos per tres, el mossèn, que predica: fes lo que jo digui però no lo que jo faci, dedicat els votants d’ER.

Sandra Gómez
Sandra Gómez
20.06.2021  ·  22:59

I em pregunto: què li ha passat a aquest home? De què li ha servit ser historiador i doctor en història i investigador als arxius privats del Vaticà i no sé quants mèrits més si després s’entrega a l’estat espanyol bo i confiant en la misericòrdia dels qui el volen sotmès? I escriu aquell article pactat amb el PSOE i ara fa aquestes declaracions dient que si els indults són una victòria. I tot, amb tan poca honestedat… Si són una victòria, ho seran, en tot cas, gràcies a la lluita dels exiliats i de l’exèrcit d’advocats que els han defensat i han pogut desemmascar la (in) justícia sistèmica per a la persecució ideològica. Si us plau, una mica de decència, Junqueres, i deixa de prendre’ns per imbècils.

Josep Usó
Josep Usó
20.06.2021  ·  23:04

El problema de Sánchez, com el del seu partit i el seu país, és que ara s’adona que no pot aturar les condemnes que fa temps que es van coent, tant a Europa com a la ONU o en d’altres organismes o organitzacions internacionals. Han de fer alguna cosa i l’han de fer de pressa. Pobre, no s’adona que fer una proclama a un teatre, per molt que siga el del Liceu, no deixa de ser un gest teatral. I que no aturarà res. Ja no té temps per aturar la manca de fons europeus (perquè amb deu controls per any, més val que no hi arriben). I té els seus en contra. Dels catalans, té els que fa anys que prediquen la rendició incondicional a canvi de mantindre els sous i en contra tota la resta. Per molt que ell vulga fer-se el gran, jo el veig vençut. Espanya està en fallida i tots ho sabem. I democràticament, al nivell de Turquia. De moment. Seguim.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
20.06.2021  ·  23:14

No sé pas jo si aquest collaret del que parleu no enlluernarà encare als colonitzats. Als nostres politics sembla que sí. Gran sorpresa amb el conseller Giró. Potser hi ha vida al planeta!

Miquel Amorós
Miquel Amorós
20.06.2021  ·  23:17

Molts cops no ens adoben de com d’aprop tenim la independència. Només cal mirar la cara de l’enemic.
És curiós de veure com Espanya abdicant de la política i portant-ho tot cap al poder judicial patriótic, ajudat de la la policia i la premsa patriótica, ha donat peu a que Europa també resolgui a favor de la llei, a favor nostre, per la vía judicial i no la política, que també està contaminada per Espanya.
A veure si demà es confirma el que tots desitgem: el principi del final de la última colonia d’Espanya i de la idea de la Espanya mateix.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
20.06.2021  ·  23:20

Pel que tinc entès el Consell d’Europa és una organització internacional que promou la democràcia, l’estat de dret i els drets humans, d’ella formen part Rússia i Turquia, però no en té cap poder polític.

Joan B. Gabarró
Joan B. Gabarró
20.06.2021  ·  23:40

Tant d’aquí com d’allà, l’objectiu de la mala gent és sempre fer tant mal com necessitin per sobreviure ells.

jaume vall
jaume vall
20.06.2021  ·  23:57

Tant de bo, tant de bo. Tant de bo el pendent ferroviari cap al desastre dels hidalgos sense honor i sense vaixells esdevingui realitat. Que sigui l’estultícia espanyola la que desencadeni aquesta situació “impensable” que descriu, sr Partal. Perquè de moment, i amb l’honorable excepció dels exiliats a Waterloo i a Escòcia, també anem ben servits d’estultícia envejosa, curtterminista, perdedora.

Diu “El gran problema del colonitzador és que recolza tota la seua actuació sobre una jerarquia inamovible en què ell sempre és el superior i per tant no és capaç d’adaptar-se a la realitat” i ho recolza amb estudiosos del tema. Tant de bo, tant de bo aquesta estaca mesetària estigui tan podrida que cedeixi aviat.

Però en l’espera portem molt de temps i moltes víctimes. Jo no sé que en deu pensar de tota aquesta reflexió que ens va a favor, a més o menys termini, una persona com en Mas-Colell, assenyat, venerat entre els seus col·legues, solidari quan es va arremangar en el govern, a punt de ser embargat. Amb amenaça versemblant de ruïna degut a la ancestral actitud venjativa espanyola. Aquesta societat malalta, en pendent cap al desastre, reaccionària, i tanmateix, amb llargues agonies que no l’han acabat d’atuir.

Lluí Mor
Lluí Mor
21.06.2021  ·  00:01

Benvolgut senyor Partal, de debo que a voste li sembla que Espanya ho comença a veura tot perdut? A mi em sembla tot el contrari, s’atreveix a tan, amb perdo per la paraula però algun dia se’ns cagaràn al cap i encarà lleparem, perquè saben que ens tenen agenollats, rendits, com si se’ns hagués menjat la llengua el gat, perquè al meu cercle la gent no vol parlar-ne, no volen ni que els hi trametis cap informació, res.
Covards, llepaculs, rostafulles i caragols, això és el que som la majoria de catalans. Per si algú no ho sap, els caragols són banyuts, babossos i rastrers.

Josep Gualló
Josep Gualló
21.06.2021  ·  00:10

DONCS PEDRO SÀNCHEZ FA ANYS QUE FA DE LA SEVA IGNORANCIA UN ARGUMENT

Fins ara li ha funcionat bé. Ell creu que li seguirà uncionant. Jo en tinc duptes però m’inclino a creure que si que li funcionarà.

Un senyor que es deia Jacinto, un nom ben espanyol, va escriure una obra de teatre, molts anys abans que Pedro Sánchez naixés, qu va titular “Los Intereses Creados”.

En aquesta obra explicava la manera com en el futur unpolitc oportunista, aguantaria en el poder contra tot pronostic, fent de la ignorancia un argument.

A mi, em resulta curios que hi hagin profetes en terra castellana, que és la seva.

david graupere
david graupere
21.06.2021  ·  00:14

Joan Fuster encara un far on esguardar

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
21.06.2021  ·  00:35

Si demà la manifestació convocada al Liceu i rodalies té exit, i som molts a mostrar el nostre rebuig al nou “fantasma de l’Òpera” que hi volen representar, crec de debó que més d’hora que tard tindrem la Independència. Perquè si després de la brutal repressió per part de España i de la traició i/o engany de molts dels nostres representants politics la gent del carrer seguim protestant i manifestant-nos, vol dir que ho tenim molt clar i que estem molt determinats; i això és essencial. I vol dir que haurem superat i digerit el desencís, la ràbia i elk dsànim per l’autonomisme de fireta que retorna, com en el dia de la marmota, i que ja no en tenim prou amb quatre engrunes de “peix al cove” amanides amb “magnanimidad”, i que volem el cove i tot el peix! I que la magnanimidad se le poden posar on els càpiga. Perquè qualsevol dia obrirem les portes de les presons i llençarem al mar les claus. I que a més tancarem les portes dels tribunals amb dues voltes de clau, i també la llençarem ben lluny.

Antoni López
Antoni López
21.06.2021  ·  00:45

Puccinelis al Liceu ? Imperdonable!!,apart de que no ens el creurem ni que ens digui l’hora. No hi anat mai al Liceu pero ja no hi tornaré. No vol anar a explicar la fabula al Parlament? doncs el Liceu haria d’estar buit, buit i el Sr. Iceta dirigint la claca, es clar.

Núria Nadal
Núria Nadal
21.06.2021  ·  01:25

Jo com en Lluí Mor,en el meu cercle de parents,amics i coneguts,ja no volent ni sentir a parlar del Proces ni de polítics ni de res que s’hi assembli.
Ja ens tenent altra cop agenollats i estabornits….només ens volent xq els hi paguem el beure.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
21.06.2021  ·  01:36

Sánchez sap que quan alliberi els hostatges (si és que els allibera) ho tindrà més dificil per seguir extorquint els partits polítics catalans.

Dilluns potser vol gaudir d’una última oportunitat d’obligar als partits catalans a fer servir els mossos d’esquadra contra el poble de Catalunya per permetre-li a ell fer la seva comèdia al Liceu.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
21.06.2021  ·  02:42

On són els intel.lectuals, els professionals destacats, els industrials, els financers que deuen existir a Catalunya, tots aquells que poden i deuen aportar-li intel.ligència i recursos? Maleïts els mitjans de comunicació que s’han venut com a prostitutes a uns colonitzadors depredadors i han intoxicat i degradat la naciò valent-se de la poca cultura col.lectiva i del desarrelament de molts immigrants peninsulars que han vingut buscant guanyar-se la vida?…
On son els personatges imprescindiblement actius amagats sota el llit?. Escarmentats per la ineficàcia d’unes institucions segrestades per la covardia i la banalitat d’una banda de polítics malestrucs que només miren el benefici propi i el dels seus amos? On és tanta gent honrada, poderosa, respectable, capacitada i valenta que no es decideix a prescindir de la seva “dolce vita” per a dedicar-se i comprometre’s al servei d’una gent desnutrida -materialment i espiritual- per tantíssims anys d’opressió, persecució i estupidització totalitària, real o emmascarada.
Necessitem amb urgència una organització sòlida, eficaç i independent de les personalitats que creuen fermament en una Repùblica catalana i que estiguin disposades a aportar tant la seva sabiduría com la seva col.laboració econòmica. Per exemple per a contractar un buffet de lletrats europeus per a defensar casos flagrants i punyents de perverssiò judicial que puguin informar als europeus amb veracitat i fiabilitat (Hi han casos que son difìcils de digerir) sobre quina calanya de jutges hem de patir, encarregats de destruir l’independentisme català. Tota Catalunya hauríem de fer exámen de consciència i reciclar-nos. Necessitem ciutadans conscients, compromesos actius i eficaços.

Núria Castells
Núria Castells
21.06.2021  ·  03:28

M’he llegit atentament l’article de El País i, mentre el llegia, anava experimentant una sensació d’irrealitat profunda.
Ara, en llegir en Vicent, he pensat que aquesta meva sensació podia ser la topada amb “l’impensable colonial”. Constatar l’evidència que ells analitzen la realitat (catalana i, en conseqüència, la seva) molt malament. Que no l’entenen. Que no la “poden” veure.

Esclar que també he pensat que no era això, sinó que el que pretenia El País era mentir per imposar -als seus, bàsicament- una visió de la realitat que sigui favorable al Gobierno, obligat per les circumstàncies a indultar: “Sánchez és un estadista arriscat i valent i “això” de Catalunya tindrà tornada enrere. El procés ha estat una febrada absurda i el perdó magnànim contribuirà a guarir-la definitivament, obrint els ulls dels catalans al seny i tornant les aigües a mare”.
És a dir que no seria, ENCARA, l’impensable colonial sinó una típica manipulació de l’audiència. Que la realitat catalana, SÍ que la poden analitzar bé però que no els convé publicar-la.

De tota manera, segurament que JA és una combinació de les dues coses.
I que anem fent camí.
Sigui què sigui, de nosaltres depèn el fonamental, en el nostre futur. I per això, demà necessitem molta gent al carrer.
Tothom al Liceu, doncs!
I SEGUIM.
Que l’estultícia i/o la venalitat dels “nostres· líders no ens freni. Que això sí que és imprescindible..

sergi gonzalez
sergi gonzalez
21.06.2021  ·  04:36

Qui paga el lloguer del Liceu. O és que el patronat del Liceu li cedeix gratis l espai?
És fonamental aclarir ho per saber si una institució on s aboquen diners públics regala l espai, en definitiva paga el cost , d un acte de propaganda com aquest.
Cal saber on està cadascú a Catalunya.
Si diuen que paga Espanya, aclarir quant i quan paga. Cal fer el seguiment i desemmascarar si s escau i hi fos el col.laboracuonisme servil d una institució que rep diners públics.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.06.2021  ·  06:21

La independencia dels catalans passa per fer.se andorrà i deixar de pagar impostos a españa i a la seva agencia ATC, atracadors dels catalans per españa.una, la querida del junqueras.es, un comunista que nomes vol donar beneficiencias als miserables catalans. Ni concert, ni deficit fiscal, nomes solidaritat amb españa del junqueras.ferrovial. erc, independentisme per robar als catalans

Carme Perello
Carme Perello
21.06.2021  ·  06:34

Com molt bé diu sr. Partal, com bon colonitzador Ezpaña….QUÈ DIC¡¡¡¡
el millor colonitzador de l’història, tan bé ho han fet i ho fan tots els avantpassats, que els seus descendents, la gran majoria, ho porten els gens.
Aquest ego, aquesta superioritat de mirar-se el melic contínuament, és el que els ha fet estancar en CONQUISTA GLORIOSAS.
Això ho entenc, és de calaix…no hi ha més.
El que m’haurien d’explicar, i en aquest cas, la cúpula de … (abans ERC),
si hana fet: un baixada de pantalons, si estan acollonits, si mana una persona per sobre la resta…..què és el què ha passat?
Per què primer, els seus votants espero que hagin reclamat una explicació.
Pero de retruc, jo com a no votant, però com afí a l’idea independentista (ó així pensava d’ells), també l’exigeixo.
I recordo que …, tenien a la mà, EXIGÈNCIES, quan el PSOE necessitava els seus vots per l’investidura.
Què van fer….??
Honorable President Aragonès…veig que l’assignatura de Negociar…la porta fluixa, molt fluixa.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
21.06.2021  ·  06:34

Sr. Partal: Espanya fa 400 anys (començant per Felip IV) que ens té presa la matrícula. Ni impensables colonials, ni res: saben perfectament que ens han derrotat molts cops, que anem amb mentalitat perdedora i que cada cop que fem alguna cosa ens quedem a mitges. Normalment els processos colonials duren unes desenes s’anys i la població colonitzada cada cop li fa la guitza més i més al colonitzador fins que ho acaba tenint molt difícil. Anglaterra no va marxar de l’Índia perquè protestés en Gandhi, sinó perquè no se’n sortien amb les contínues protestes de tota la societat. Potser veiem alguna cosa semblant ací ?

No s’oblidi, si us plau, que som al país del “Que inventen ellos”: el que pensin fora, en el fons, i més enllà de les formalitats, els llepa un peu. Recordi les manifestacions d’adhesió al “Caudillo” cada cop que hi havia un afusallament, o l’absolita impermeabilitat al liberalisme europeu durant el segle XIX. La cosa segueix igual. Quan Europa els hagi condemnats, simplement s’arronsaran d’espatlles i continuaran fent exactament el mateix mentre la població espanyola els deixi (és a dir, sempre) o els deixem nosaltres (qüestió de deixar de parlar tant tots plegats i posar-nos-hi). No és que sigui pessimista de mena, sinó que hi ha il·lustres precedents com les condemnes europees a Otegui, Atutxa o les desatoritzacions per cremar banderes o fotos del rei, que han tingut efectes perfectament descriptibles sobre el capteniment de la justícia i de la policia espanyoles.

Espanya és una especialista reputada en fer una cosa molt complicada: desinflamar a cop de pal. Normalment quan tens una part del teu cos inflamant, que li fotis garrotada fa que cada cop estigui pitjor, fins que al final prens mal. Això també succeeix a les societats: a Tunis la repressió de les manifestacions contra el govern arran de l’autoimmolació d’un venedor, va propiciar la propagació de les protestes de la població cada cop més fortes, fins que el govern va haver de recular. A França ignorar els armilles grogues li ha resultat molt car a Macron. A Espanya la ferotge repressió ha fet que tots els partits s’hagin convertit en gatets esporuguits, que les principals associacions de la societat civil hagin perdut el nord i que el desànim i la desmobilització facin impossible qualsevol camí cap a la independència en un futur raonable. Apart d’atacar- i sortir-se’n amb notable èxit- la llengua i la cultura del país. Que només el 35% dels catalana parli la llengua del país de forma efectiva projecta un horitzó molt negre per la nostra nació.

Catalunya deu ser l’únic país dell món on, quan comença un moviment cívic que posa el poder contra les cordes, els convocants corren cames ajudeu-me a desmobilitzar-lo. Exemples ?: la famosa convocatòria del 20S davant economia, que tan cara li va costar a en Cuixart i en Sánchez, les protestes a l’aeroport i a Urquinaona, les de la sentència de Hasel, el 3O… D’exemples en tenim els que vulgui.

Per tots aquests motius, em pot explicar per què Espanya hauria d’estar nerviosa, preocupada o per què podem considerar que estem entrant en la fase definitiva del colonialisme on no li queden res més que les elits ? Jo, sincerament, i mentre no canviem els catalans de mentalitat i- sobretot- de líders, no ho veig.

Miri, si vol m’hi jugo un sopar en el següent: normalment donats els condicionaments que els posaran (no reincidir, inhabilitació durant anys) i la pèrdua de contacte amb la realitat que han patit, quan sortissin per la porta en Junqueras & Co, el que haurien de fer- tots ells- és anar-se’n a casa, refer llurs vides i quedar-se callats com morts. Més que res també perquè qualsevol cosa que diguin o facin serà usada en contra seva, ells ho saben i per tant aixó els introdueix un biaix impossible de corregir. Ja veurà com tots tornaran a estar a la cúpula dels seus partits o associacions i tornaran a tallar el bacallà en les estratègies que ens presentaran en els propers anys. Jo no veig en Junqueras o en Sánchez retirats, per exemple.

No és catastrofisme: jo desitjo que ens en sortim. Però hem de canviar el paradigma de com ho fem, la gent am qui ho fem, i tenir paciència i perseverança.

Fins aleshores podem teoritzar molt, però les paraules no aguanten molts cops els fets. I tant de bo m’equivoqui.

Albert Miret
Albert Miret
21.06.2021  ·  06:57

Just abans que espanya quedi relegada per sempre a la bossa dels retardats junt amb Turquia, Polònia i Hongria, pels seus ridículs i extemporanis colonialismes, pirateria, intent d’esclavisme, racisme i robatori institucional, els encarregats del manteniment de l’espanya immòbil dins el bassal de merda (perquè els altres espanta ocells de Vox i PP no ho poden entendre res del que els passa), venen a Catalunya a vendre falsos “crecepelos” amb l’esperit de firaires roba carteres dels seus avantpassats. Rebem-los com s’han de rebre les companyies d’aficionats saltimbanquis que no se saben mantenir ni drets. A tomacades! Anem tots a rebre la “escopeta nacional”. Fem que se’n recordin per molt de temps!

Salvador Molins
Salvador Molins
21.06.2021  ·  07:15

NO A CAP FEDERALISME AMB ESPANYA:
(Escrit el 30 de març de 2016)

Catalunya va equivocar-se de parella, no tornem a caure en el pitjor error de la nostra història.

Català no et federis mai amb els teus enemics, tu has nascut per a ésser plenament lliure!

La relació amb Espanya que vàrem començar fa 500 anys ens ha costat milers de milions de pèrdues econòmiques i la pèrdua de moltíssimes oportunitats per al nostre reeiximent com a Poble, ens ha costat milers i milers de vides, tortures, judicis sumaríssims a carretades, honor, dignitat, supeditació, submissió i vergonya … no tornem a repetir aquest terrible error i horror.

Catalunya no et federis mai amb Espanya, tu has de ser independent com Dinamarca, Suïssa o Israel, membres actius i amb cadira a l’ONU i amb opció al Consell de Seguretat.

Sempre ho hem volgut així i així serà.

—————

Catalunya va equivocar-se de parella, amb Castella potser voluntàriament i amb Espanya a la força. No tornem caure en el pitjor error de la nostra història.

————————–

Catalunya, Poble Català!

No et federis mai, tu has nascut per esdevenir plenament lliure!
Només la Confederació és vàlida per a Catalunya, la lliure confederació de les terres de la seva parla.

A banda d’aquesta Confederació vés amb compte i sobretot amb Espanya no t’hi assocïis, no t’hi federis i per mica que puguis no t’hi relacionis.

Ves amb compte, no et federis mai amb un pinxo! i menys amb 14 pinxos!
No et federis mai amb un estrany.
No et federis mai amb un dictador.

No et federis mai amb qui es pensi que és el centre del món, o amb qui es pensi que al cel es parli la seva llengua, o amb qui pretengui que la seva nació estigui per sobre de les altres i gosi dir que la seva nació és una Nació de Nacions amb l’excusa de sempre sortir-se amb la seva aixafant als altres.

No et federis mai amb 14 enemics. (14 autonomies castellanes)
No et federis mai amb 15 egoistes. (14 autonomies i el seu govern central)

No et federis mai amb qui se senti el centre del món trepitjant als altres.
No et federis mai amb qui es creu amb dret a aixafar als altres, a dominar-los, a fiscalitzar-los.

No et federis mai amb amb un colonitzador.
No et federis mai amb un imperialista.

No et federis mai amb ningú que no respecti i que sota qualsevol concepte posi pals a les rodes al ple desenvolupament de la llengua catalana.

No et federis mai amb ningú que t’imposi la seva constitució i les seves lleis i no respecti escrupolosament les teves.

No et federis mai amb ningú que no et deixi les portes autènticament obertes per sortir de la federació.

No et federis mai amb ningú que et gravi amb impostos abusius.

No et federis mai amb ningú que vulgui controlar les teves escoles.

No et federis mai amb ningú que vulgui imposar-te la seva història, o la seva manera de veure la teva història.

No et federis mai amb qui no pugui acceptar que tinguis Seleccions Nacionals plenament reconegudes internacionalment i que pugui competir i derrotar a les seves.

No et federis mai amb qui no et deixi ser actor europeu i mundial de Ple Dret.

No et federis mai amb qui sempre vol decidir les teves coses.

No et fedris mai amb qui sempre vol interferir i condicionar les teus negocis i les teves relacions comercials.

No et federis mai amb aquells que permetin que les empreses que operen en el teu territori paguin els seus impostos en territoris i països aliens.

No et federis mai amb aquells que de tant que et necessitin no et deixin viure.

No et federis mai amb aquells que menyspreïn els teus símbols, el teu himne, les teves banderes.

No et federis mai amb qui t’ha prohibit o pretengui prohibir-te qualsevol tipus de relació lliure amb els territoris de la teva nació.

No et federis mai ni amb Espanya, ni amb els espanyols, ni amb les seves comunitats, inclosa Euskadi, ni amb els seus governs. No ho facis perquè seria el certificat de defunció de tota la nostra nació i aleshores Catalunya emmudiria per sempre!

Catalunya no et federis mai ni amb Espanya, ni amb Euskadi ni amb Europa. Tu has nascut per a ésser plenament lliure com Noruega, Suïssa o Israel.

No a cap federalisme de Catalunya amb Espanya.
Solament República Catalana Independent.

Julio Montabes
Julio Montabes
21.06.2021  ·  07:27

Excuses de mal pagador. Això és el que m’ha semblat l’article Atrapats per l’Autonomia publicat pel president Torra el 20 de juny. Hi intenta justificar la participaciódel seu govern en la repressió que ha conduit Marcel Vivet a una condemna de 5 anys per una denúncia d’un mosso. Diu que la Generalitat està obligada a defensar els seus funcionaris i que ells, el govern, no en podien fer res. De debò ens hem d’empassar això, president? S’ho creu vostè això? Tan us deixeu enganyar per l’aparell burocràtic?

D’igual manera que la mateixa sentència admet sense embuts que no hi ha més proves que el testimoni d’un policia presumptament perjur, això ho podien haver vist els polítics al comandament de les policies de la gestoria autonòmica. Que la Generalitat, com totes les administracions, defensi els seus empleats és normal i cap novetat. Però això no vol dir que no hagi de passar pel filtre de l’existència de proves sòlides. I més quan la matèria s’ha polititzat i hi ha la sospita de biaix ideològic d’un col·lectiu com el dels mossos profundament infestat de feixistes i nazis de gimnarot.

Però és que la cosa és més greu. Exusant-se president Torra està justificant futures noves agressions contra el moviment democràtic. Amb quina seguretat podrem anar a les manifestacions sabent que és suficient que un d’aquests energúmens de la policia dels vassalls de casa nostra es fixi en nosaltres perquè fiscalia i jutges espanyols ens cruixin delectant-se en el sadisme més primari contra un moviment que odien. I amb l’ajuda de la Gestoria de Catalunya.

Una judicatura corrupta demana els nostres caps i els polítics independentistes corren a oferir-los-els en safata de plata.

Fluixa molt fluixa l’excusa. Però també perillosa Molt Honorable president Torra.

Josep Pericas
Josep Pericas
21.06.2021  ·  07:32

Amb els indults parcials i reversibles que es veuen obligats a oferir esperen maquillar el seu estat antidemocràtic davant el món, i potser també que els besem la mà agraïts. Però en canvi són una bona ocasió per posar-los més en evidència. Prou de defensa, cal anar a l’atac:

* Cal recordar els milers de represaliats, des de membres dels CDR als perseguits pel tribunal de comptes.

* Cal exigir la plenitud dels drets civils (un terme molt potent internacionalment). No pot ser que continuïn inhabilitats.

* Cal exigir la reparació d’allò que es pugui: retorn de les multes, desperfectes a les escoles de l’1-O, indemnitzacions als empresonats, encausament dels abusadors.

* Cal exigir una investigació del que Espanya ha pagat, amb fons reservats, fons ordinaris i favors diplomàtics, en la seva “Operació Catalunya” (la total, de tots els governs). Aquí sí que cal un tribunal de comptes.

* Cal denunciar que això d l’indult reversible és una amenaça inacceptable a la llibertat d’expressió, de manifestació i d’acció política. És que estem a Turquia o Bielorússia ? Pots sortir a prendre l’aire, però amb la boca tapada, si l’obres a la garjola…si es fa veure bé, és per obrir els telenotícies dels països civilitzats.

Estaria bé que els indultats, en sortir de la presó, fessin una roda de premsa en anglès exposant tot això. Dirigint-se directament al món, que és l’escenari de la batalla que se’ls està torçant.

Oriol Roig
Oriol Roig
21.06.2021  ·  07:46

Dilluns tothom a celebrar el solstici d’estiu a La Rambla, entre els carrers de Sant Pau i la Unió… I si no al carrer de les penedides. Seiem a terra i adorem el déu Sol. Tu ja m’entens…

Josefina Estremera
Josefina Estremera
21.06.2021  ·  08:20

Magnífica editorial!! Encara ens fa més clar el panorama que tenim davant nostre: tripijocs i vanitat del colonitzador.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
21.06.2021  ·  08:39

Cada vegada es fa més evident que la lluita a l’exili ha esta i és l’estratègia política més encertada.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.06.2021  ·  08:50

SI ELS FEM RECULAR AMB LA REPRESSIÓ, REIVINDICARAN L’AUTONOMIA PERDUDA I PERDRAN DE VISTA LA INDEPENDÈNCIA…

L’efecte de la repressió és més subtil que tot això perquè situa al colonitzat, per la retallada brutal de competències polítiques i econòmiques, a un estadi de poder institucional inferior al que estava abans del 155.

Aquesta virulència de l’Estat contra els independentistes rupturistes, va acompanyada de la catifa vermella del “gobierno” (els indults) als que ara reivindiquen tornar a l’autonomia anterior (ERC, ampliant la base), creant la divisió que sempre ha caracteritzat el catalanisme entre els que tornen a dir que cal dialogar, per amagar la seva claudicació, i els que volen tirar endavant. La famosa tesi d’Aznar.

Tot això és la política en petit. Ara hi ha, però, Europa i el carrer…i més consciència ciutadana de la jugada de Sánchez de per riure, difícil d’empassar.

Carles Farre
Carles Farre
21.06.2021  ·  08:59

A veure, el mes important es que surtin no?, doncs que surtin d:una punyetera vegada, i després ja veurem, si el Sr Sanchez ha de fer teatrillo al Liceu, un espai que ja està pensat per les arts escèniques bàsicament, doncs que el faci, i el que hi vulgui anar que hi vagi.
Val mes que endreçem casa nostra abans de ficar-nos en mes merders, que no solucionen res, i quan ja es tinguin les idees clares, i la casa endreçada, i forçes renovades, a les hores pots tornar a presentar batalla de veritat i no guerra de guerrilles, en la que sempre en sortirem escaldats.
Però tothom sap que un exèrcit perquè sigui potent, no solament ha de tenir bons comandaments i bones armes, si no també bona salut, i aquí es on us perdreu, i mes que ho fareu en la mesura que aneu confiant amb l’experiment global mal dit vaccí, que dit sia de pas, es el mateix en que confia “l’enemic”, i això es així per que els comandaments de tots dos exèrcits comparteixen el mateix sistema sanitari, els comandaments dels quals en el fons son els mateixos… O sia que tot continuarà igual.
Que tingueu un bon dia conillets..

JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
21.06.2021  ·  09:14

Intentar enbaucar el contricant quan aquest s apropa a la victoria es una maniobra propia de traidors

J. Eduardo Polío
J. Eduardo Polío
21.06.2021  ·  09:33

“No facis de la teua ignorància un argument”. Genial!
Llegint alguns comentaris veig la manca de “fe”, que deriva de “confiança” , en Catalunya i la seva gent. Llàstima, perquè la fe és necessària per la vida, per la ciència i per aconseguir independència.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.06.2021  ·  09:38

Si els polítics, condemnats injustament per un muntatge jurídic-policial del regne d’espanya, que ara indultaran, tenen dignitat, el primer que han de fer és reclamar la fi de la repressió dels 3.300 més que ho estan patint ara, reclamar l’indult d’altres represaliats empresonats, com ara Hassel, i just a continuació reclamar la anul·lació del procés, de tots, i una investigació transparent sobre els veritables delinqüents: jutges prevaricadors, policies violents, polítics corruptes com la Santamaria, administratius corruptes com molts secretaris judicials, etc., etc.

L’indult per a ells només, no és una petita victòria com diu el botifler de Junqueras i acòlits, és un insult a ells i al poble català, una humiliació.

És dur ser-hi a la presó injustament, però alguns com Junqueras s’ho van buscar solets, en pensar que la amiga Soraya el tractaria millor.
No és el cas dels Jordis, un cas més bèstia i injust si cap, van ser els primers represaliats per no res, amb acusacions inventades per la policia.

Al cap i a la fi el tercer grau, pel temps passat a la presó, està a tocar. No blanquegem a la feixista espanya davant el món acceptant com una concessió aquests indults.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
21.06.2021  ·  09:54

Subscric totalmente el comentari de JOSÉ MARIA MARTIN (22’19h.). I també el de tants altres que no detalle. I el crid que desprenen tots ells: Res de federar-nos amb Espanya. Potser per iniciar la tranncissió hauria colat. Ara ja no. Independència. A la llarga, per bé de tots.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
21.06.2021  ·  10:01

Una visio ben Acura de lactualitat political. Gracies.

jordi Rovira
jordi Rovira
21.06.2021  ·  10:29

Quina raó de pes acaba de posar sobre la taula l’editorial d’avui: “l’impensable colonial”. Tant de pes i tant difícil que encara resulta ben viva la discussió de si és o no és aplicable el dret a l’autodeterminació per a les nacions europees sense estat com el cas de Catalunya. Passa que la ferida quan es desinfecta,…, els pica! No sóc pas politòleg, però sí he de dir que se’m confonen diferents conceptes de tant pròxims com són: imperi, imperi colonial, imperi de la llei, Estat… I deixeu-me fer memòria d’un títol prou emblemàtic i que crec apropiat per a la present: Homenatge a Catalunya. Sí, em sembla remarcable que la lluita catalana no és pas només un cas intern, un afer contra Espanya. La nostra lluita està en el moll de l’os del procés de desenvolupament democràtic i de les constitucions nacionals ( cada volta més apropades i relacionades entre sí ), per sobre dels estats en quan imperis, per com estant pensats i estructurats. La nostra doncs és una lluita que ens converteix en referent de tots aquells que s’enfronten l’ “statu quo” i projecten la perplexitat pel model present, la crítica del mateix, i la necessitat de vehicular un canvi. I l’homenatge a Catalunya, a la Catalunya d’enguany, no està en els seus representants, sinó i sobretot en el camí del poble de Catalunya. Té raó l’A. Barnils, no hem de projectar les culpes o les frustracions sobre els nostres líders; hem de començar a pensar en el nostre procés. I això no va només d’una bandera, o d’un document d’identitat. Això no va de l’indult, l’amnistia, l’autonomia o la independència. No només. Això va del conservadurisme, de les jerarquies inamovibles; això va de la manca de sensibilitat pel que és comú, això va de donar sentit al concepte de nació.
I veurem, com en una paradoxa temporal, com per defensar l’imperi, les raons del mateix es carreguen la nació. La nació sobre la que es sustenta aquest imperi, i les altres nacions que també hi resten atrapades. Veurem aquesta versió particular de l’ “Efecte Txornòbil”, que vindrà ressenyada pel fracàs de l'”imperium”. I és aquí mateix, on el sentit cívic del poble, ha de sortir al pas del repte ( órdago ) que ens marquen els gestors d’aquest ” estat profund espanyol”; aquells que sempre han jugat a “quan pitjor, a veure que en treiem”.

ramon Feixas
ramon Feixas
21.06.2021  ·  10:34

Repartir culpes és un goig la baixada relliscant en un parc aquàtic. La feina ja es considera feta quan les culpes estan assignades i es poden anar afegint cullerades a sobre de l’escollit com a contenidor de culpes que fa possible canalitzar les frustracions. Els del govern espanyol a vegades poden semblar tontos però ho saben molt bé. Si els independentistes, que es creuen més independentistes que els altres, consideren que els presos han fallat (quelcom que ho evidencia les crítiques que arriben al fet d’anomenar-los traïdors) , no és estrany que una ministra parli dels indults com a mesura de perdó d’aquells que han comès una il·legalitat. És un sagrament molt utilitzat en religions imperialistes en que les masses pepèriques criden “a Barrabàs i els seu cloaquisme.”
Per què el 2017 el torero espanyolista va tremolar en veient que la “novillada” portava urnes a la panxa? Pot ser planer, però els espanyolistes no hi saben. En canvi saben perfectament com es provoca repartiment de culpes envers el que es considera feble. El 2017 va ser l’explosió de quelcom que prèviament va anar creixent. No va essent hora de que , enlloc dels independentistes jugar al joc de repartir-se culpes mimar i cuidar una altra explosió, que no té perquè tenir les mateixes característiques que la primera? El passat ensenya, però no hi ha un fi ur tur pendent que és el referèndum d’aprovació de la Constitució Catalana? Com arribar-hi? Se celebren onzes de setembre, uns d’Octubre, entrebancs en el procés, però la mirada per la labor cal que sigui futur. I el citat referèndum encara és futur. I si per distreure el personal ens donem alguna culpa entre nosaltres no passa res, si no desvia del que és important.

Joan Royo
Joan Royo
21.06.2021  ·  11:02

Tota la raó: quina setmana per als esperits!! Ja va sent hora que el terme “colònia” i “colonial” apareguen en els arguments independentistes. No vull allargar-me, però la nació catalana pateix tots els factors propis d’una colònia. Ho hem de dir ben clar i català en tots els fòrums possibles. Al marge: En les fotos que heu publicat de la concentració al Liceu he vist una pancarta que diu el que estic dient fa temps: “NI INDULTS NI AMNISTIA, INDEPENDÈNCIA” A l’amo de la colònia no li hem de demanar res, en tot cas, més que demanar és fer. Fer la independència i els presos i exiliats viuran lliures en un país lliure. Independència l’hem de demanar principalment al govern que ha de fer-la, el govern autonomista que patim.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.06.2021  ·  11:19

Junqueras té un problema, l’hemeroteca l’ha retratat de manera que ara ja no enganya a ningú. Youtube està ple de vídeos on se’l veu dient, abrandat, el contrari, radicalment el contrari del què diu ara. Quan un líder de la seva talla fa un canvi tan radical, tan que els ciutadans no el podem pair, per més explicacions que faci, aleshores s’ha de retirar i demanar perdó. Junqueras ha dit: quan estiguem davant d’un referèndum vinculant l’estat primer ens farà por i alguns ens espantarem -ha passat-, l’estat ens intentarà comprar i alguns de nosaltres es vendran abans que ens comprin -ha passat-. Tinguem present que l’indult no s’acaba amb l’indult, els presos sortiran amb l’amenaça de tornar a entrar, perquè aquests indults seran reversibles i l’Oriol Junqueras, per exemple, podrà anar a missa, però si fa un moviment que l’estat interpreti com “ho tornarem a fer” tornarà al “talego” i això val per tots el presoners. Amb altres paraules i amb perdó, d’això se’n diu tenir-los agafats pels collons i si aquests polítics continuen al capdavant del moviment independentista ens tenen a tots també amb l’entrecuix compromès. Per tant avui fem el paper que ens toca sortint al carrer per denunciar aquests acte propagandístic de Pedro Sánchez, però no hi perdem gaire temps, cal que passem pàgina, que Junqueras, Sánchez, Cuixart, Romeva, Bassa, Forcadell, Turull, Rull i Forn tornin amb les seves famílies, descansin i s’apartin definitivament de la primera línia política perquè són caiguts i gràcies per la feina feta però ara els hi toca a uns altres. Seguint en la línia de l’article d’en Barnils de diumenge, cal una organització clandestina per superar la dalla de l’estat.

Josep Bargalló
Josep Bargalló
21.06.2021  ·  11:28

Mirant en perspectiva tot el que ha passat en aquest assumpte del procés, es pot determinar que hi ha hagut una gran perversitat amb referència als comportaments dels jutges i del govern espanyol en permetre que la Generalitat i els partits polítics s’involucressin en l’organització d’una consulta per decidir mitjança un referèndum de quin model de país preferirien, sense que cap jutge imputes a ningú per una banda, i per l’altra escalfant el pati amb manifestacions com ara “el referèndum no se celebrará” perquè la gent si fiqués de potes tal com va passar.

Un cop la gent i els polítics s’havien involucrat en l’organització del referèndum, van començar a imputar-los. És com si estiguessin esperant que tots si fiquessin de potes per poder fer les imputacions i tenir causes imputables. Per això dic que és d’una perversitat majúscula tot aquest afer per part de la justícia espanyola i espero que es pugui documentar en els recursos que es dirigessin a la justícia europea.

Pere Grau
Pere Grau
21.06.2021  ·  11:33

Només un comentari a dos punts: Junqueras i federalisme. Tot el que Junqueras havia dit i escrit fins fa poc, feia pensar que es veia com el Mandela català al que el seu testimoni dolorós portaria un dia a la presidència de la república catalana. Que la presó hagi acabat sent per ell massa dura i hagi fet concessions per sortir-ne és comprensible i humà. Però aquestes concessions (i empastifar la imatge del 1’octubre n’és una, tant en el cas d’ell com en el de Jordi Sánchez) són incompatibles amb qualsevol lloc directiu en l’independentisme català. És trist, però la imatge d’aquests dos polítics ha sofert un dany possiblement irreparable.

I pel que fa a la federació ( a part de que tenen raó els companys comentaristes que no creuen que actualment tingués cap possibilitat de prosperar al parlament espanyol), cal recordar sempre que una federació de debò ( i no una que només en tingui el nom) no és res que funcioni de dalt cap a baix. És un acord entre estats lliures que acorden, per pròpia voluntat de donar-se unes institucions comunes. I d’això n’estem massa lluny com per creure que ens empassem aquesta pastanaga emmetzinada.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
21.06.2021  ·  11:50

Excel·lent anàlisi. Aplicar la psicologia a l’anàlisi política isocial ajuda a entendre millor les relacions viciades entre dominador i dominat. Si no veiem les cadenes que ens atenallen no ens alliberarem mai.

Jordi Torres
Jordi Torres
21.06.2021  ·  12:16

Fent una analogia fàcil amb la psicologia humana, aquest “impensable colonial” potser es correspondria a la fase de negació, la primera de les fases del dol comunament acceptades. És a dir, que Espanya (pel que fa a les seves manifestacions públiques, com a mínim) encara no hauria ni començat a capir el problema en la seva dimensió real. Després vindria la fase de la “ira” i només després la de negociació. Imagino (i espero) que aquesta analogia no funcioni pels estats, però en qualsevol cas faríem bé en anticipar una reacció irada de l’estat profund quan s’adoni de que a Europa perdran bous i esquelles.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
21.06.2021  ·  13:18

Sr. Aregall, gràcies.
Comentari perfecte.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
21.06.2021  ·  14:32

Gràcies, Salvador Aregall.

Francesc Ermi
Francesc Ermi
21.06.2021  ·  14:38

Espero que algun dia sabrem que els han promès a ERC i Junts per fer el paperot que estant fent darrerament. I em temo que els hauran enganyat amb quatre collarets de plàstic de colors brillants

Berta Carulla
Berta Carulla
21.06.2021  ·  14:51

Som uns vanitosos. Volem treballar molt i bé però sobretot que es noti i se sàpiga que treballem molt i bé. Volem ser demòcrates, solidaris, progressistes, però encara volem més que es noti i se sàpiga que ho som. La vanitat no ens permet creuar-nos de braços ni enderrocar les empreses del rei, la vanitat no ens permet cremar contenidors, ni sortir al carrer convertits en inútils per a les empreses del rei. Volem ser els millors, els més assenyats i responsables, i els més pacífics. Però sobretot que es noti que ho som, fins a l’últim alè. Perquè tan esforçats com som, no sabrem que és l’últim fins a l’instant després d’expirar-lo. Com a nació.
És la nostra naturalesa com la seva és ser uns pillastres de la viu-viu, i si es nota tant és.
Però el pitjor de tot és que ho vulguem ser per a ells com li passa al venut del sr. Junqueras.
El dia que vivim amb joia la crema de contenidors, el riure’ns de la seva mesquinesa envers nosaltres (en lloc de posar-nos les mans al cap i esglaiar-nos, per déu encara, quina vergonya!); el dia que cap de nosaltres demani la destitució de cap dels nostres i sàpiga abraçar i celebrar ni que siguin les cag4des, pocasoltades ximpleries o el que sigui del menys llest o del més babós d’entre nosaltres, només pel fet que ens és necessari fins a l’últim caragol disponible, ni que sigui per a restar a les files de l’enemic plenes dels pitjors bitxos imaginables; el dia que emboliquem la troca, tant com puguem, a les virreietes del consistori barceloní; el dia que siguem autèntics dimonis com formigues a tothora treballant per desfer-los el paìs pam a pam, aquell dia serà.

David Mascarella
David Mascarella
21.06.2021  ·  15:25

Cal recordar que fins a l’últim dia es negociava convovar eleccions a canvi de la no aplicació del 155, i que es va esperer una resposta fins a l’últim moment…

Mariantònia Casajuana
Mariantònia Casajuana
21.06.2021  ·  15:51

“L’impensable colonial”, un bon títol i una mirada diferent. Gràcies Vicent per obrir portes de sabiduria.

Ramon Perera
Ramon Perera
21.06.2021  ·  16:22

Una visió de la comèdia d’avui al Liceu:

– L’estat ha hagut de reaccionar a la previsible iniciativa de la gent al carrer.

– Una Rambla ocupada i bloquejada pels mossos és la imatge perfecta de que Catalunya no està pacificada.

Carles Viñals
Carles Viñals
21.06.2021  ·  18:02

Fa molt que he deixat d’esperar el nostre triomf de l’acumulació de bestieses per part de l’estat. I dic bestieses, perquè el que és segur és que ningú, ni tan sols Espanya, hauría pogut sobreviure a tres segles de errors continuats. Som els catalans els qui no l’encertem ni per equivocació, talment com si ens fes por marcar-li un gol al contrari, i així ens va. Tampoc no espero res, -vull dir res d’efectiu-, d’una Europa que sap molt bé què és Espanya però no sap ni vol saber res d’una cosa anomenada Catalunya. I us diré per què.

Trenta anys enrera treballava encara a una empresa on féiem aparellatge elèctric industrial. Per poder comercialitzar-lo, calía que els nostres productes complíssin les exigències tècniques de les normes europees i, en concret, les normes alemanyes DIN (Das Ist Norm). En certa ocasió, parlant d’elles amb el cap del laboratori d’assaigs, Jaume Xutglar (EPD), em va fer la següent puntualització: ” Viñals: Les normes no ens diuen com ha de ser de bó un producte, sinó fins a quin punt ens és permés de fer-ho dolent.”

Ja us anireu adonant de fins a quin punt és “comprensiva i tolerant” Europa pel que fa a les deficiències de la democràcia espanyola. El rigor que mostraran amb ella serà, no us càpiga dubte, molt menor que el que empraven amb nosaltres per poder comercialitzar un contactor o un relé tèrmic.

M’estalvio de dir res més, car ja ho ha dit tot per mí Miquel Gilibert, de forma exhaustiva i insuperable. La meva única esperança ja l’he dita moltes vegades i és Salvador Aregall qui l’esmenta en les dues darreres línies del seu comentari.

Dissortadament com més va, més em reafirmo en la convicció de pertànyer a l’únic poble del món incapaç ni tan sols d’intentar-ho.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
21.06.2021  ·  19:59

Malauradament per nosaltres el Sánchez amb el seu transformisme ha aconseguit moltes coses: tenir engarjolats i exiliats els firigents i reprimir milers d’inocents sense embrutar-se les mans i que li serveix pels seus chantatges i operacions obscures. Liquidar Ciudadanos i Podemos del tauler i uns quants dels barons del seu partit. Neutralitzar els partits independentistes amb el xantatge dels indults. Dividir la direcció de l’independentisme i de retruc les seves bases. Descoratjar els que encara volem resistir. Seguir enganyant a Europa amb la falsa democràcia. Repartir prebendes milionàries per recuperar el favor de l’Ibex 35 i de passada els botiflers de la colònia que es conformen amb les engrunes.
Digueu-li tonto a aquest fill de sa mare. I avui els mitjans espanyols i catalans parlaran de la Holly fest de les Rambles (que per això han triat el Liceu) i no de les votacions al Consell d’Europa. Què per cert, ha aprovat l’informe per amplia majoria!

Miquel Martí
Miquel Martí
22.06.2021  ·  10:52

En Junqueras no hauria de tenir cap tipus de potestat. És un hoste i només diu el que els carcellers l’obliguen a dir. Per altra banda, el fet d’haver claudicat el converteix en un covard i fa que el seu presidi hagi estat en va.
Pobret ell i pobrets nosaltres si no ens en desempallegam.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes