El PDECat i PSOE han assolit un acord al congrés espanyol per votar conjuntament una moció presentada pel portaveu del PDECat, Carles Campuzano, que insta el govern espanyol a ‘obrir un procés de diàleg polític amb el govern de Catalunya on tothom pugui defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments’.

L’acord sobre el text –que es debat aquest dimecres i es votarà dijous– ha estat possible gràcies al fet que el PDECat ha acceptat una esmena dels socialistes espanyols per ampliar la segona part del text original –que estableix que ‘aquest procés de diàleg ha d’acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat democràtica determinar el seu futur’- amb un afegitó: ‘en el marc de l’ordenament jurídic vigent’. Fonts del PDECat han afirmat que han acceptat l’esmena perquè respecta el seu text de diàleg sense condicions i ‘només afegeix que sigui dins del marc legal, que nosaltres entenem que permet fer el referèndum’.

Suport del govern i crítiques de la CUP
La portaveu del govern, Elsa Artadi, ha considerat que aquesta moció no xoca amb la línia de la Generalitat: ‘És una resolució a favor del diàleg i la negociació, per cercar camins que ja existeixen, i això no està en contradicció amb res que diu el govern’. Ha insistit que es prioritza el diàleg amb la Moncloa sense ‘excloure res’ ni cap altra via més unilateral.

En canvi, la CUP ha emès un comunicat  en què critica contundentment l’acord. ‘Vulnera greument la voluntat del poble de Catalunya que es va manifestar massivament a la Diada per exigir el dret d’autodeterminació’, han afirmat. Segons els anticapitalistes, és una mostra més de la intenció de ‘tancar en despatxos tot allò que la gent, de manera autoorganitzada, ha aconseguit reivindicant als carrers’. En aquest sentit, afegeixen que la moció demostra que el PDECat, amb la complicitat d’ERC, vol retornar a un escenari de pacte amb l’estat espanyol.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb