Els bancs nord-americans, amb grans pèrdues en una jornada negra per als bancs europeus

  • La caiguda a Europa ha estat generalitzada en el sector bancari, amb una baixada de l'11,8% del Banc Sabadell i un 6,3% de CaixaBank

VilaWeb
VilaWeb – Agències
13.03.2023 - 12:06
Actualització: 13.03.2023 - 23:34

L’economia europea mira amb preocupació el sector bancari pel temor d’un contagi per la caiguda del Silicon Valley Bank, que divendres va ser intervingut per les autoritats de Califòrnia, als Estats Units. Van decretar el tancament de l’entitat i van nomenar la Corporació Federal d’Assegurança els Dipòsits com a custòdia dels dipòsits del banc. A més, aquest matí el banc HSBC ha comprat per una lliura la branca britànica de Silicon Valley Bank, la caiguda del qual arrossegà ahir una segona entitat, Signature Bank, a la fallida.

El risc de contagi és real i aquest matí un altre banc dels EUA, el First Republic Bank, que té un model de negoci semblant al del Silicon Valley Bank, ha caigut vora un 60%. L’índex KBW Bank, de les principals accions bancàries, cau avui un 11%. No obstant això, els quatre grans bancs nord-americans mostren unes caigudes més moderades, del 4,6% del Bank of America, JPMorgan cau un 1,9%, Wells Fargo un 6,60% i Morgan Stanley un 2,3%.

La caiguda a Europa ha estat generalitzada en el sector bancari. El Banc de Sabadell ha perdut avui un 11,8% del seu valor, i CaixaBank, un 6,3%. Més bancs europeus com el Deutsche Bank, BBVA, Santander, BMP, Finecobank, Unicaja i Bankintern han registrat una baixada de vora el 7%. La patacada és especialment dura en bancs alemanys, com ara Commerzbank i Bawag Group, que baixen un 10%. Aquestes caigudes són especialment significatives tenint en compte que divendres ja hi hagué un primer daltabaix per la inestabilitat generada.

Finalment, l’Íbex-35, de Madrid, ha patit la caiguda més gran d’ençà del juny del 2022, amb una baixada del 3,51%; mentre que la Borsa de París ha perdut un 2,90%, amb tots els valors en números vermells. En canvi, el Dow Jones, que ha obert a les 15.30 hora catalana, ha aturat les pèrdues i ara com ara es troba en uns nivells similars dels de l’obertura.

Malgrat això, el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ha dit que no veu un risc de contagi a la banca europea: “No hi veiem un risc específic de contagi. Naturalment, vigilarem la situació, en contacte estret amb el Banc Central Europeu.” N’ha parlat a l’arribada de la reunió dels ministres d’Economia i Finances, i ha dit que “pren nota” de l’actuació de les autoritats dels Estats Units per a evitar un contagi al sector nord-americà. En tot cas, ha destacat que “tots els bancs europeus, no només els grossos” apliquen els estàndards de prevenció prevists en la regulació bancària de Basilea. Ha dit que hauran de “vigilar” la possibilitat d’un impacte indirecte de la caiguda de Silicon Valley Bank als bancs europeus, però que per ara no veuen un risc significatiu. Ha afegit que era previsible que tingués un “impacte de remuneració” per als bancs, però que és diferent a tractar-ho com un “risc real de contagi”.

El Silicon Valley Bank era fins ara una de les principals fonts de finançament del sector de la tecnologia, però tot es va capgirar dijous, quan va informar que havia tingut pèrdues de 1.800 milions de dòlars perquè s’havia trobat obligat a vendre actius per encarar una retirada de dipòsits. Va provocar la pitjor sessió de la borsa dels EUA d’ençà del juny de l’any passat, amb una caiguda de més d’un 8% en el principal índex de referència del sector bancari. Fins i tot algunes de les grans entitats bancàries van tenir unes pèrdues més importants que no pas el Silicon Valley Bank, com ara JP Morgan Chase.

Ja divendres el sector bancari europeu va tenir desvaloritzacions borsàries agregades de 40.000 milions d’euros entre els principals bancs del continent i una davallada d’un 4,5% de l’índex de referència del sector.

Biden defensa que el sistema bancari dels EUA és sòlid

El president dels Estats Units, Joe Biden, s’ha pronunciat sobre la crisi en una conferència de premsa en la qual ha remarcat la solidesa del sistema bancari nord-americà i ha tret pit de la intervenció ràpida de les autoritats financeres. “Els estatunidencs poden confiar que el sistema bancari és segur. Els seus dipòsits continuaran alà quan els necessitin”, ha dit. També ha dit que els ciutadans no hauran d’assumir les pèrdues de les entitats que siguin intervingudes perquè els fons per pagar-les provenen d’un fons fet a partir de les aportacions del sector bancari.

Per contra, ha carregat contra els directius bancaris i ha dit que seran acomiadats. També ha dit que els inversors de les entitats intervingudes no seran protegits, ja que van assumir el risc de la inversió sabent què suposava. “El capitalisme funciona així”, ha dit. Biden ha remarcat la importància que els responsables del col·lapse de les entitats assumeixin què ha passat i la necessitat d’evitar que es repeteixi. Així mateix, ha recordat que durant la presidència de Barack Obama —durant la qual Biden era vice-president— es van implementar requisits més durs per a bancs com el Silicon Valley Bank o el Signature Bank que, posteriorment, el govern de Donald Trump va relaxar. Per això, s’ha compromès a demanar al congrés i als reguladors bancaris que reforcin la regulació del sector per a fer menys probable que es repeteixi.

L’agència Moody’s no creu que els bancs europeus registrin pèrdues a les seves carteres

L’agència de qualificació Moody’s creu que els bancs europeus “probablement” no registraran pèrdues a les seves carteres de bons davant les turbulències al sector bancari. Les pujades dels tipus d’interès han fet baixar considerablement el valor de mercat de les carteres de bons en mans dels bancs europeus, però, per a les entitats grosses, diu en un informe que les pèrdues seran “temporals” i “moderades”. Pels bancs més petits, dependents dels dipòsits dels clients, l’agència considera que els clients seran fidels i esperaran per a recuperar el valor inicial.

L’informe recull que des de finals de 2021, el valor de les tendències de bons a tipus fix i variable dels bancs de la Unió Europea ha caigut notablement. El desembre de 2021, els bons representaven el 98,7% del valor de mercat de les entitats. Només un any després, la xifra havia caigut al 91,91%.

“La capacitat dels bancs per a recuperar les pèrdues pel valor de mercat depèn de la qualitat de la seva cartera i la liquiditat. La qualitat creditícia de les tendències de bons dels bancs europeus és alta, cosa que en reflecteix l’èmfasi en els bons de l’estat”, diu l’informe de Moody’s. I resumeix: “Considerem que els bancs europeus en general estan ben situats per a evitar la necessitat de vendre els seus bons amb pèrdues.”

També diu que les carteres de liquiditat dels bancs tenen una proporció elevada d’efectiu en els bancs centrals, cosa que Moody’s considera un “punt fort”, ja que garanteix a les entitats financeres que els coeficients de liquiditat reglamentaris dels bancs només pateixin moderadament que es redueix el valor dels bons. També assegura que les sortides de dipòsits “modestes” puguin afrontar-se sense tenir pèrdues.

“Les cobertures també n’han limitat l’impacte. La gestió d’actius i passius dels bancs grossos limita la sensibilitat de les seves ràtios de capital respecte de les grans variacions dels tipus d’interès”, afegeix. En relació amb la intervenció pública nord-americana al Silicon Valley Bank, Moody’s creu que exemplifica com la pèrdua de confiança sobtada i les sortides accelerades d’efectiu de les bases de dipòsits poden obligar un banc a vendre actius amb descompte que suposin “pèrdues elevades” en els balanços i inversions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any