27.03.2025 - 18:39
|
Actualització: 27.03.2025 - 21:37
Càstig sever del Parlament de Catalunya a la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i toc d’atenció al ministre de Transports espanyol, Óscar Puente. La cambra ha reprovat la consellera i n’ha demanat la destitució per la seva “mala gestió” en l’escalada d’incidències d’aquests darrers mesos a la xarxa de trens de Rodalia-RENFE i d’ADIF i als serveis de mitjana distància i de gran velocitat. Aquesta ha estat una de les conclusions del debat parlamentari monogràfic sobre el desgavell ferroviari. Era una proposta de Junts i també hi han votat a favor el PP, Vox, la CUP, i AC i la diputada del Jovent Republicà Mar Besses, de manera acordada amb el seu grup. El PSC i els Comuns hi ha votat en contra. ERC s’ha abstingut. La CUP havia presentat una iniciativa semblant, però també feia referència a la manca d’inversions dels governs espanyols i no ha rebut prou suport.
L’executiu no ha pogut sortir indemne del ple. Ha rebut el primer gran revés parlamentari de la legislatura. El president de la Generalitat, Salvador Illa, havia provat d’esquivar el desgast polític situant Paneque en la primera línia de la gestió de la crisi gairebé tota sola. Illa tampoc no ha assistit al debat que ha precedit la votació de les propostes de resolució, ha entrat a l’hemicicle a l’hora de votar. Però la consellera no sols ha de respondre pel problema dels trens. Encapçala un macrodepartament que té les competències d’habitatge, ha d’entomar les polítiques contra la crisi climàtica i és la portaveu del govern. Una peça clau de l’executiu d’Illa que ha estat represa amb duresa pel parlament. D’una altra banda, la cambra també ha reclamat la dimissió dels presidents d’ADIF i RENFE com a responsables del col·lapse, i ha reprovat els successius presidents de RENFE del maig del 2018 al gener del 2025, entre els quals Isaías Taboas i Raül Blanco, vinculats al PSC.
ERC ha fet equilibris amb les votacions i les propostes de resolució presentades. Ha combinat la col·laboració amb els socialistes, pactant-hi algunes propostes –com ara la consagració del traspàs– amb la decisió de no blindar Paneque d’un càstig pel qual pressionava la resta de l’oposició. ERC, de fet, havia presentat una altra proposta de resolució per a reprovar Paneque que ha reeixit. Però el motiu era un altre: no haver demanat les responsabilitats necessàries a ADIF i a RENFE; és aquí on Esquerra situava l’assenyalament de les responsabilitats. Hi han votat a favor tots els grups tret del PSC, que ha votat en contra, i els Comuns, que s’han abstingut. El parlament també ha demanat a Paneque que faci canvis al departament per capgirar la situació i prioritzar la defensa dels interessos i el dret de mobilitat de la ciutadania.
El govern espanyol també ha estat amonestat pel parlament. El ministre de Transports, Óscar Puente, ha estat reprovat per la constant “ineficàcia” en la gestió del servei ferroviari a Catalunya i per la incapacitat d’adoptar mesures per a fer front a les incidències i a la degradació de la qualitat del servei. “El parlament reitera la incompetència, la desatenció deliberada i la irresponsabilitat de l’actual govern d’Espanya en la gestió, la planificació i la prestació del servei de Rodalia a Catalunya”, diu la iniciativa aprovada, presentada pel PP. Ha comptat amb els vots a favor de Junts, Vox, la CUP i AC, l’abstenció d’ERC i els vots en contra del PSC i els Comuns. La cambra ha constatat que cada dos dies i mig hi ha una incidència greu a la xarxa que afecta més de 10.000 viatgers de Rodalia i un miler de viatgers de Regionals, de manera que entre l’agost del 2021 i el del 2024 n’hi va haver 553.
El PSC i ERC pacten la tria del director general de l’operadora de Rodalia
El parlament ha aprovat una altra resolució pactada entre el PSC i ERC que consagra els seus acords sobre el traspàs de Rodalia. Els dos partits hi han recollit la demanda d’Esquerra perquè el director general encarregat de la gestió operativa sigui proposat pel president del consell d’administració, que dependrà de la Generalitat. També hi han votat a favor els Comuns i la CUP s’ha abstingut. La direcció executiva, per tant, seria “independent del grup RENFE”. Els republicans també volien garantir la presa de decisions de la nova operadora, després d’haver decidit d’evitar un enfrontament amb els sindicats acceptant que la part espanyola fos majoritària en l’accionariat de la nova operadora i restés vinculada a RENFE, per a preservar els drets laborals dels treballadors, sobretot el de la mobilitat dels maquinistes a tot l’estat espanyol. La resolució diu: “Cap decisió de la Junta General o del Consell d’Administració es prendrà sense la participació i el vistiplau de la Generalitat de Catalunya.” Els dos partits també han recollit acords previs sobre el traspàs, com ara que el nou operador de Rodalia s’haurà de constituir abans del 31 de desembre d’enguany i que la Generalitat tindrà una posició majoritària en el consell d’administració, a més de la presidència.
La cambra també ha donat suport a una altra proposta pactada pel PSC i ERC perquè els maquinistes i el personal d’atenció a les estacions disposin d’un pla de comunicació i protocol per comunicar als usuaris les incidències del servei. Pretenen garantir que la comunicació sigui fluida i entenedora i s’adreci en “la llengua pròpia de Catalunya”, i que els usuaris disposin d’una aplicació mòbil amb aquesta finalitat abans d’acabar l’any. El govern haurà d’assegurar, segons la iniciativa aprovada, que RENFE i ADIF formen el seu personal perquè hi pugui haver aquesta millora de la comunicació de les incidències.
Entre les resolucions aprovades, n’hi ha una altra de proposada pels Comuns que proposa de mantenir la bonificació dels títols del servei de transport fins que el servei de Rodalia, Regionals i mitjana distància funcioni “amb normalitat” i una altra de la CUP perquè s’allargui la gratuïtat dels abonaments fins a final de l’any vinent. La cambra també ha aprovat que la primera prioritat en la inversió en infrastructures sigui per als trens.