Els Països Catalans, el territori amb menys treballadors públics de tot l’estat espanyol

  • També és el territori on menys pes tenen els empleats públics sobre el total d'ocupats

VilaWeb
Redacció
06.09.2019 - 16:12
Actualització: 06.09.2019 - 16:14

Els Països Catalans són el territori amb menys treballadors públics per cada mil habitants i on menys pes tenen sobre el total d’ocupats segons l’informe ‘Empleats públics a Catalunya i Espanya (2013-2019)’ elaborat per l’Observatori Pimec.

El Principat tenia a gener del 2019 319.759 assalariats públics, que es tradueixen en 41,3 empleats del sector públic per cada mil habitants, el nivell més baix de tot l’estat espanyol, el País Valencià se situa amb 47 per cada mil, mentre que a les Illes la proporció de 49 per cada mil. Les tres darreres posicions dins de l’estat espanyol.

En comparació, a Castella-la Manxa, Castella i Lleó i l’Aragó n’hi ha entre 66 i 69 per cada mil, un 63%. Pimec apunta que ‘el cas més extrem’ és el d’Extremadura, amb 84,5 treballadors públics per cada mil habitants.

Els empleats públics del Principat, territori en el qual es centra l’informe, representen només el 12,3% del total de treballadors públics de l’estat espanyol. A més, l’administració espanyola té poc pes en el conjunt d’empleats públics catalans, un 8,1%, mentre que el 55,1% són de l’administració catalana, un 28% de la local i un 8,8% treballen a les universitats.

D’altra banda, els assalariats públics representen el 9,3% del total d’ocupats al Principat, un 11,4% al País Valencià i un 10,9% a les Illes, també el pes més baix de tot l’estat espanyol. Pimec ha destacat que la dada ‘contrasta per exemple amb els nivells superiors al 15% que registren Castella la Manxa, Castella i Lleó, Aragó, Astúries, i amb el 23,4% que enregistra Extremadura’.

L’informe afirma que el baix pes dels empleats públics al Principat ‘es correspon en bona part al singular i estès sistema de concerts sector públic-sector privat, en virtut del qual operadors privats presten serveis de manera concertada i finançada per l’administració’.

Pel que fa a la dinàmica dels darrers anys, l’augment del nombre de treballadors públics al Principat s’explica en part per l’augment dels empleats a les universitats (11%), a l’administració autonòmica (13%) i a les locals (2,3%), mentre que els dependents de l’estat espanyol van disminuir un 14,7%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any